Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μια μεγάλη πτώση στη ρύπανση κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κοροναϊού

Οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα αισθάνονται τα αποτελέσματα της επιδημίας Coronavirus που σαρώνει σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για νοσηλευτές, γιατρούς, πολίτες ή ολόκληρες κυβερνήσεις. Οι περιοχές της καραντίνας αυξάνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων και είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια θετική προοπτική για το μέλλον, όταν κανείς δεν έχει απαντήσεις σχετικά με αυτό. Λοιπόν, οι επιστήμονες αναφέρουν τελικά μια θετική αλλαγή, αν και ίσως να μην είναι αυτό που αναμένουμε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΣΟΛ), καθώς και με λίγους ανεξάρτητους ερευνητές, οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν σημαντικά στην Ιταλία μετά την απομόνωση που προκάλεσε η εξάπλωση του COVID-19. Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P ανίχνευσε μείωση των εκπομπών NO2 που σηματοδότησε τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τη σημαντικότερη αλλαγή να παρατηρείται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

“Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου στην κοιλάδα Po στην βόρεια Ιταλία είναι ιδιαίτερα εμφανής”, ανέφερε ο Claus Zehner, διευθυντής αποστολής Copernicus Sentinel-5P του ESA. “Παρόλο που θα μπορούσαν να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις των δεδομένων λόγω της κάλυψης των σύννεφων και της αλλαγής του καιρού, είμαστε πολύ σίγουροι ότι η μείωση των εκπομπών που μπορούμε να δούμε συμπίπτει με την απομόνωση στην Ιταλία προκαλώντας λιγότερες μεταφορές και βιομηχανικές δραστηριότητες”.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές αναφέρουν σημαντική μείωση των επιπέδων ΝΟ2 πάνω από την Ιταλία
Τα γραφήματα δείχνουν σταδιακή μείωση της ρύπανσης από NO2 από τις 14 Φεβρουαρίου

Με λιγότερα ίχνη NO2 στις 24 Φεβρουαρίου

Ο Santiago Gassó, ερευνητικός συνεργάτης της NASA, πήρε στο Twitter για να αναφέρει τα αποτελέσματα του δορυφορικού αισθητήρα. Εξήγησε επίσης ότι ενώ οι διακυμάνσεις των εκπομπών NO2 είναι εντελώς φυσιολογικές, δεδομένου ότι διαφέρουν από παράγοντες όπως η ημέρα της εβδομάδας, αυτή η παρατηρούμενη αλλαγή ήταν σίγουρα σημαντική.

Και μια σημαντική μείωση το Μάρτιο

Ο χάρτης παρουσιάζει τα επίπεδα ρύπανσης NO2 στις 8 Φεβρουαρίου, το Σάββατο

Ενώ αυτό δείχνει τα επίπεδα μόλυνσης το Σάββατο 7 Μαρτίου

Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), η οποία δείχνει την ίδια τάση


Μπορείτε να παρακολουθήσετε το χρονικό διάστημα από το ESA στο παρακάτω βίντεο


Πηγή:boredpanda

Related posts

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ρίγη συγκίνησης: Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στην Τήνο μέσα στη θάλασσα για εκείνους που χάθηκαν σε αυτήν

Δείτε ζωντανά την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα