Βιβλιοπωλείο πολτοποιεί χιλιάδες βιβλία λόγω εφορίας!

Μια ταμπέλα «ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ» φιγουράρει στη βιτρίνα του πιο ιστορικού βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης, του βιβλιοπωλείου «Ραγιάς».

Το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε το 1960 στην οδό Τσιμισκή, για να μεταφερθεί αργότερα στην Ερμού 44 και οι κόρες του ιδρυτή να συνεχίσουν την παράδοση του πατέρα τους, όμως η κρίση τις λύγισε. Έτσι, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη το βιβλιοπωλείο θα αποχαιρετήσει το κοινό του, ξεπουλώντας προς το παρόν το στοκ των βιβλίων του.

Οι ιδιοκτήτριες είναι οι κόρες του Παναγιώτη Ραγιά, Σοφία και Ουρανία. Οι αδελφές Ραγιά θέλουν να κάνουν δωρεά των χιλιάδων βιβλίων που θα μείνουν απούλητα, σε κάποιο ίδρυμα, ενδεχομένως σε μια περιφερειακή βιβλιοθήκη, σε κάποιο σχολείο ή αλλού, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, μιας και θα πρέπει να πληρωθεί φόρος ακόμα και για τη δωρεά.

Οι ιδιοκτήτριες θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ για να μην καταστραφούν τα βιβλία, ενώ θα μπορούσαν να τα δωρίσουν κάπου που θα είναι χρήσιμα και απαραίτητα.

Έστειλαν, μάλιστα, και επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τους απάντησε χωρίς περιστροφές, ότι ο φόρος απαιτείται σε κάθε δωρεά, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες βιβλία, αν δεν πουληθούν τις επόμενες μέρες, να περάσουν… στην ανακύκλωση και να γίνουν χαρτοπολτός, αφού είναι αδύνατο να πληρωθούν τόσα χρήματα για να γίνει απλώς η δωρεά.

Προσπαθήσαμε να επιβιώσουμε, να το κρατήσουμε ανοιχτό με κάθε τρόπο. Στηρίξαμε με ό,τι είχαμε το τελευταίο διάστημα την επιχείρηση, όμως τα χρήματα τελείωσαν και αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση“, λένε οι αδερφές Ραγιά.

[via]

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»