Βασίλης Καΐλας: Ο μικρός ηθοποιός με τις 117 ταινίες, ο “λουστράκος” του παλιού σινεμά και η οικογένεια του σήμερα

Βασίλης Καΐλας: Το απόλυτο παιδί του ελληνικού κινηματογράφου που έχουμε δει άπειρες φορές, να παίζει στις ελληνικές ταινίες. Γεννήθηκε στην Αθήνα, την Πρωτομαγιά του 1953. Ξεκίνησε την καριέρα του πλάι στην Έλλη Λαμπέτη, στην ταινία Το τελευταίο ψέμα, όταν ήταν 4 χρονών. Πολύ σύντομα καθιερώθηκε σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους (και πρώτους ρόλους σε ταινίες της Μαρίας Πλυτά όπως Λουστράκος, Εμποράκος), παιξε σε αρκετές ακόμα ταινίες και αργότερα πέρασε στο θέατρο.

Βασίλης Καΐλας: Η Έλλη Λαμπέτη ήταν η γυναίκα που τον μύησε στην υποκριτική

Η ιστορία του Βασιλάκη ξεκίνησε ξαφνικά. “Από τη μία στιγμή στην άλλη. Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, το 1957, είχα την τύχη να μένω με τους γονείς μου στην ίδια πολυκατοικία με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Μια μέρα, καθώς έπαιζα στην είσοδο της πολυκατοικίας, άνοιξα την πόρτα για να μπει ένας κύριος είχε πει ο ηθοποιός. Ήταν ο Κακογιάννης που είχε έρθει από το εξωτερικό για να γυρίσει την ταινία “Το τελευταίο ψέμα”. Με πλησίασε, με ρώτησε πως με λένε και ανέβηκε έπειτα στο διαμέρισμα της Λαμπέτη» θυμάται ο Βασίλης Καΐλας και συνεχίζει:

«Εκεί, της είπε ότι συνάντησε στην είσοδο ένα αγοράκι, το οποίο ήθελε να παίξει στην ταινία που ετοίμαζαν. Της είπε ότι ήμουν κάτι ξεχωριστό. Έτσι κατέβηκαν μαζί κάτω, με βρήκαν και πήγαμε στον πατέρα μου για να του μιλήσουν. Τον έπεισαν κι έτσι έπαιξα για πρώτη φορά στο “Τελευταίο ψέμα”.

Ήταν τόσο πειστικός ο Βασιλάκης Καϊλας που αμέσως παραγωγοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες όταν ήθελαν παιδί να παίξει στις ταινίες τους, έβαζαν εκείνον. Έγινε διάσημος κυρίως από τις ταινίες “Μανταλένα” στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη ενώ ως πρωταγωνιστής έγινε γνωστός από την ταινία “Λουστράκος” που πάνω του γράφτηκε όλο το σενάριο.

Βασίλης Καϊλας:«Ένα παιδί μετράει τα πλάνα»

«Ένα παιδί μετράει τα πλάνα» είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του Βασίλη Καΐλα, του διασημότερου πιτσιρικά του ελληνικού κινηματογράφου που συμμετείχε σε 117 ταινίες και έπαιξε δίπλα σε μεγάλους πρωταγωνιστές. Στο βιβλίο θυμάται τα παιδικά του χρόνια μέσα στα κινηματογραφικά πλατό και όσα έζησε δίπλα στους σταρ της εποχής.

Βασίλης Καϊλας: Μικρός ψαράς στη Μανταλένα

Η μεγάλη όμως επιτυχία του Βασιλάκη Καΐλα ήρθε λίγα χρόνια αργότερα με την ταινία «ο λουστράκος», που έπαιξε στο πλευρό του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Για τις ανάγκες του ρόλου- όπως εξομολογήθηκε- γυάλιζε παπούτσια και εκτός γυρισμάτων: «Είχα και το κασελάκι μου μαζί γιατί έπρεπε να μάθω να χειρίζομαι τις βούρτσες. Ετσι, όποιον έβρισκα στην είσοδο της πολυκατοικίας -συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα μου φυσικά- του ζητούσα να του γυαλίσω κι εκείνου τα παπούτσια. Στην οδό Νίκης, λίγο πιο κάτω από το σπίτι του παππού μου, υπήρχαν πάντα τρεις – τέσσερις λούστροι στον δρόμο πολύ πρόθυμοι να μου διδάξουν την τέχνη τους. Σ’ αυτούς χρωστάω τα πρώτα μου μαθήματα».

Βασίλης Καϊλας:Τα νυχτοπερπατήματα με τον Μπάρκουλη

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, θυμάται τα «νυχτοπερπάτηματα» του με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Οι δύο τους συνεργάστηκαν στη ταινία «Μία σφαίρα για μένα» που γυρίστηκε στην Κύπρο. Ο γόης του ελληνικού κινηματογράφου όταν έβγαινε έπαιρνε μαζί του τον μικρό Βασίλη για να ξεφύγει από την συμπρωταγωνίστρια του: «Η πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν φίλη με την κυρία που είχε τότε σχέση ο Ανδρέας (σ.σ.: Μπάρκουλης), άρα ό,τι έπεφτε στην αντίληψή της το επόμενο λεπτό μεταφερόταν χαρτί και καλαμάρι. Ο γάτος, όμως, τι έκανε; Από την πρώτη στιγμή, όπου ήθελε να πάει έλεγε “θα πάω με τον Βασίλη και τον πατέρα του για καφέ, για μπιλιάρδο”. Πού να πάει το μυαλό της ότι στην ηλικία μου θα μπορούσα να βρεθώ ακόμη και σε καμπαρέ και μάλιστα με τη συνοδεία του πατέρα μου. Προχωρημένα πράγματα για την εποχή».

Βασίλης Καΐλας: Έγινε παππούς και το γιορτάζει

Ο ηθοποιός που μοιράζεται συχνά φωτογραφίες στα social media με την οικογένειά του, δεν κρύβει πως έχει μεγάλη αδυναμία στην μονάκριβη κόρη του, την Μαριαλένα, η οποία πριν από δύο χρόνια έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί.

«Το συναίσθημα αυτό δεν μπορώ να το περιγράψω σε όποιον δεν το έχει ζήσει. Είμαι χαζοπαππούς και δεν το κρύβω», λέει το πιο καλό παιδί του ελληνικού κινηματογράφου.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Βασίλης Καΐλας είχε δηλώσει πανευτυχής που η προσωπική του ζωή ήταν τόσο καλή. ««Ευτυχώς η ζωή μού τα ’φερε μια χαρά. Δόξα τω Θεώ. Έχω μια υπέροχη κόρη και μια υπέροχη γυναίκα, την Άννα. Το αστείο είναι ότι πάντα φοβόμουν να φλερτάρω λόγω δημοσιότητας. Πίστευα ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τον Βασίλη Καΐλα, αλλά τον Βασιλάκη των ταινιών. Ευτυχώς, η γυναίκα μου δεν ήξερε τι δουλειά έκανα καθώς δεν έβλεπε ταινίες. Όταν το κατάλαβε, ήταν αργά. Την είχε πατήσει» είχε δηλώσει.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του