Θάνος Λειβαδίτης: Ο έρωτας με την Μέμα Σταθοπούλου, η μάχη με τον καρκίνο και το τέλος στα 71 του

Θάνος Λειβαδίτης: Γεννήθηκε το 1934 στη Λαμία. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρέμεινε σε αυτό με πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα σε πολύ γνωστούς για την εποχή ηθοποιούς. Ο Θάνος Λειβαδίτης, ωστόσο, συνδέθηκε στη μνήμη του κόσμου με τις τηλεοπτικές του επιτυχίες.

Θάνος Λειβαδίτης: Η επαγγελματική πορεία

Πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, όπου ερμήνευσε το Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στον «Φιλοκτήτη», του Μάλκολμ στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, κ.ά. Είχε συμμετάσχει σε πολλά διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Teatre de Nations του Παρισιού το 1962 και στο World Theater Season του Λονδίνου το 1966.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1958 στην κωμωδία του Τζανή Αλειφέρη «Τέσσερις νύφες και ένας γαμπρός». Τα επόμενα χρόνια διέπρεψε σε κοινωνικά έργα με τίτλους όπως: «Για λίγη στοργή» (1963), «Η καρδιά της μάνας» (1963), «Παιδί μου δεν αμάρτησα» (1964), «Πικρή μου αγάπη» (1964), «Αφήστε με να ζήσω» (1965), «Η παραστρατημένη» (1966), «Θα ζήσω για σένα» (1965), «Φίλησε με πριν φύγεις για πάντα» (1969). Στις παραπάνω ταινίες συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου, με την όποια ήταν ζευγάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έως τον θάνατό του έγραψε περίπου 30 σενάρια και έπαιξε σε 24 ταινίες.

Η τηλεοπτική του καριέρα άρχισε το 1974 με τη μεγάλη, τότε, επιτυχία «Οι Δίκαιοι», μια σειρά που επί 3 χρόνια κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Ακολούθησαν «Οι Αξιόπιστοι» (1981), «Οι Ιερόσυλοι» (1983), «Η Βεντέτα» (1987), «Η Έκτη Εντολή (1990), «Η Δίκη» (1991) και «Η Οργή των Θεών» (1994). Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη ή του απλού πολίτη, που μετατρέπεται σε ντετέκτιβ για να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης. Για το σίριαλ «Οι Ιερόσυλοι» τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984.

Θάνος Λειβαδίτης: Ο μεγάλος έρωτας με την Μέμα

Με τη μόνιμη παρτενέρ του Μέμα Σταθοπούλου να τον πλαισιώνει διαρκώς, ο Θάνος Λειβαδίτης έγινε δημοφιλής στο πανελλήνιο με τους δακρύβρεχτους ρόλους του στα ασπρόμαυρα κοινωνικά και τα μελοδράματα που έγραφε, όπου ως φτωχός πλην τίμιος φοιτητής προσπαθούσε να σπάσει τα δεσμά της ταπεινής του καταγωγής και να ανέλθει κοινωνικά, κερδίζοντας και το συνήθως πλούσιο κορίτσι για το οποίο καρδιοχτυπούσε.

Θάνος Λειβαδίτης: Η μάχη με τον καρκίνο και το τέλος

Ο Θάνος Λειβαδίτης άφησε την τελευταία του πνοή στα 71 του χρόνια την 1η Σεπτεμβρίου 2005 στην Γενική Κλινική Αθηνών, καταβεβλημένος από τον καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο, όπου το 1988 είχε ταφεί και ο θείος του, ο γνωστός ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Δεν είχε παιδιά, ενώ είχε μακροχρόνιο δεσμό με την παρτενέρ του, Μέμα Σταθοπούλου.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του