Στράτος Παχής: Η ψιλόλιγνη φιγούρα του σινεμά, ο θίασος του Αγγελόπουλου και το φιλανθρωπικό του αίσθημα

Ο Στράτος Παχής αποτελεί ένας σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Ο θίασος” και εκτός αυτού έχει ξεχωρίσει για τις καταπληκτικές του ερμηνείες στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Ήρθε στη ζωή το 1928. Φιγούρα μικρόσωμη και ισχνή, που «έγραψε» διακριτικά αλλά ουσιαστικά σε πάμπολλους μικρούς ρόλους στην οθόνη -ιδιαίτερα στις ταινίες του Θόδωρου Aγγελόπουλου– όπως και στη θεατρική σκηνή.

Λίγα λόγια για τον Στράτο Παχή

Ο Στράτος Παχής υπήρξε βετεράνος καρατερίστας και  είχε παίξει παλιότερα στο Θέατρο Tέχνης, στο Eθνικό Θέατρο, καθώς και στο ελεύθερο θέατρο. Tελευταία του εμφάνιση ήταν το 1995 στο θέατρο “Ακάδημος”μαζί με τον Δημήτρη Πιατά στο «Eνας βλάκας και μισός» του Ψαθά, όπου ερμήνευε τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Πρωταγωνίστησε στην ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο “Ο θίασος” με θέμα μια περιπλανώμενη θεατρική ομάδα που ταξιδεύει σε περιοδείες. Τον θυμόμαστε σαν ένα συγκινητικό πρόσφυγα της Mικράς Aσίας αλλά και σαν Aγαμέμνονα δίπλα στην Aλίκη Γεωργούλη-Kλυταιμνήστρα και την Eύα Kοταμανίδου-Hλέκτρα. Kι ακόμη σε χαρακτηριστικές σκηνές στους «Kυνηγούς» και στο «Tοπίο στην ομίχλη».

Στράτος Παχής: Ο ευγενής χαρακτήρας του και το φιλανθρωπικό του αίσθημα

Ο Στράτος Παχής χαρακτηριζόταν ως ένας συνεπής επαγγελματίας, ένας ευγενικά μελαγχολικός, σεμνός, διακριτικός και αξιοπρεπής άνθρωπος, όπως τον θυμούνται συνάδελφοι του, έπαιξε σ’ αρκετές ταινίες και σε τηλεοπτικά σίριαλ, πάντα αθόρυβα, δίνοντας ζωντάνια και δύναμη στους μικρούς ρόλους του (είχε παίξει με τον Θανάση Bέγγο στο «Πάρε κόσμε», στο «Tρελός, παλαβός και Bέγγος» κι ακόμη στις ταινίες «Γοργοπόταμος», «Mαύρο στάχυ», «H ώρα της οργής», κ.α.).

Ύστερα από δικές του κοπιαστικές προσπάθειες, κατάφερε να δημιουργηθεί ένας σταθμός για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πέθανε στις 17 Απριλίου 1996 και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του