Ρίκα Διαλυνά: Οι εξομολογήσεις για Μάρλον Μπράντο, Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ, ο θάνατος του συζύγου και η νέα ζωή στο Ηράκλειο Κρήτης

Ρίκα Διαλυνά: H αγαπημένη Ρίκα Διαλυνά είναι γνωστή ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου,με τις ταινίες και τους ρόλους της οποίας μεγάλωσαν γενιές και γενιές και έχει ήδη αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη με τη συμμετοχή της στον ελληνικό κινηματογράφο.
Κυρίως εμφανίστηκε σε ρόλους προκλητικής και μοιραίας γυναίκας στην κινηματογραφική της διαδρομή ίσως επειδή ερχόταν από το χώρο των καλλιστείων. Πέρα από την εντυπωσιακή εμφάνιση για την οποία καταξιώθηκε, διαθέτει και εικαστικό και συγγραφικό ταλέντο.

Ρίκα Διαλυνά: Οι σπουδές και η συμμετοχή στα καλλιστεία

Η Ειρήνη (Ρίκα) Διαλυνά γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1934 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μόλις τελείωσε το σχολείο έγινε δεκτή στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Σπύρο Μελά.

Το 1954 κατέκτησε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συμμετείχε στα καλλιστεία, που έγιναν στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος. Αρχικά δεν της επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ, επειδή θεωρήθηκε κομμουνίστρια. Τελικά, με παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσωπικά του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες έλαβε προσωρινή βίζα και στις 21 Ιουλίου 1954 συμμετείχε στο διαγωνισμό, όπου κατέκτησε την 5η θέση.

000000000

Ρίκα Διαλυνά: «Δεν πήγα από μονή μου στα καλλιστεία, ένας φίλος της θείας μου έστειλε φωτογραφίες μου»

Για την πορεία της στα καλλιστεία και πώς προέκυψε αυτό στη ζωή της η ίδια είπε: «Δεν πήγα από μονή μου στα καλλιστεία, ένας φίλος της θείας μου έστειλε φωτογραφίες μου. Ο μπαμπάς μου είχε γίνει έξω φρενών για τα καλλιστεία και μου είχε πει ότι αν δεν γύρναγα θα έπεφτε στη θάλασσα. Είχα πει ότι αν δεν βγω Σταρ Ελλάς θα γίνω καλογριά. Παρουσιαστής των καλλιστείων ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας».

Όσο για την παρουσία της στην Αμερική πρόσθεσε: ««Μου εκανε καλό που με φωνάζανε ασχημόπαπο γιατί έδινα σημασία στον εσωτερικό κόσμο. Με κατηγόρησαν ότι ήμουν αριστερή και παραλίγο να μην με αφήσουν να πάω στα μις Υφήλιος. Όλες οι εφημερίδες του κόσμου έγραφαν ότι η Αμερική φοβάται ένα κοριτσόπουλο. Οι εφημερίδες είχαν γράψει ότι αν δεν είχε γίνει αυτό το σκάνδαλο θα είχα βγει μις Υφήλιος. Την καριέρα μου στην Αμερική δεν την εκτίμησαν εδώ στην Ελλάδα».

Ρίκα Διαλυνά: Η καριέρα στον κινηματογράφο

Στον κινηματογράφο έπαιξε βασικά το ρόλο της προκλητικής γυναίκας, εντυπωσιάζο­ντας με την κορμοστασιά της και τον «αέρα» της, στις ταινίες «Για το Ψωμί και τον Έρωτα» (1959), «Λαός και Κολωνάκι» (1959), «Ένας βλάκας και μισός» (1959), «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Ο άρχοντας του κάμπου» (1961), «Διπλοπενιές» (1966) και «Τι 30, το 40, τι 50» (1972). Συμμετείχε και σε ξένες παραγωγές, όπως «Τα Τέρατα» («I Mostri», 1963) του Ντίνο Ρίζι, «Το μυστικό του Δρος Μαμπούζε» («Die Todesstrahlen des Dr. Mabuse», 1964), «Ιουλιέτα των πνευμάτων» («Giulietta degli spiriti», 1965) του Φεντερίκο Φελίνι και «Οι Εραστές του καλοκαιριού» («Summer Lovers», 1982) του Ράνταλ Κλάιζερ.

Ρίκα Διαλυνά: Η καριέρα στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 («Στησιχόρου 73», «Ονειροπαρμένος», «Γιούγκερμαν», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Είσαι το ταίρι μου» κ.ά.). Εμφανίστηκε επίσης σ’ ένα επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Οι Αρουραίοι της Ερήμου» («The Rat Patrol»), που προβλήθηκε και στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘70.

Ρίκα Διαλυνά: Το εικαστικό και συγγραφικό ταλέντο

Δεν παραμελεί όμως τη ζωγραφίζει, συνεχίζει να φτιάχνει έργα και κάνει και την πρώτη της ατομική έκθεση στη γκαλερί Παπαγεωργίου του Χίλτον όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Έχει γράψει τους στίχους «Λόγια αγάπης» στο δίσκο του Β. Φώτου καθώς και την αυτοβιογραφία της, που εξεδόθη το 1991.

Το 2000 ασχολήθηκε και πάλι με τη συγγραφή και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της μυθιστόρημα.

Έχει κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ίσως ήταν μόνο όνειρο» (2002) και τα μυθιστορήματα «Η ζωή είναι παράξενη φίλε» (2000), «Μια βαλίτσα μοναξιά» (2003) και «Η ζωή μας κάνει πλάκα» (2016).

Ρίκα Διαλυνά: Η νέα ζωή στο Ηράκλειο της Κρήτης

Στην νέα της κατοικία στο Ηρακλειο Κρήτης, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής “Ελένη”  η ηθοποιός Ρίκα Διαλυνά, για το νέο ξεκίνημα μετά τον θάνατο του συζύγου της, για το ραντεβού που αρνήθηκε στα καλλιστεία και για τον μεγάλο τσακωμό που θυμάται από το ζεύγος Παπαμιχαήλ.

Για τον σύζυγό της η αγαπημένη ηθοποιός αποκάλυψε πως «όταν έφυγε ο άνδρας μου δεν μπορούσα να μείνω στο σπίτι και φέτος εγκαταστάθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω ένα παράπονο από τον σύζυγο μου, δεν εχει παρουσιαστεί ποτέ στο όνειρο μου».

Ρίκα Διαλυνά: Το “Όχι” στον Μάρλον Μπράντον και ο τσακωμός Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ

Για τον Μάρλο Μπράντο, η Ρίκα Διαλυνά αποκάλυψε ότι τότε είχε απορρίψει ραντεβού με τον Χολιγουντιανό σταρ. «Ο Μάρλον Μπράντο μου πρότεινε να πάμε να φάμε και του είπα όχι».

Τέλος, για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ είπε: «Πάντα την αγαπούσα την Αλίκη αλλά έπαιξε ρόλο ο Παπαμιχαήλ που την ώθησε για αυτά που έκανε. Στις Κάννες με υποδέχτηκαν σαν σταρ και ο Παπαμιχαήλ είπε στην Αλίκη αν δεν σηκωθείς να φύγουμε, σε χωρίζω».

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του