Νόρα Βαλσάμη: Τα ωραιότερα γαλάζια μάτια, ο μισός αιώνας με τον άντρα της και ο λόγος που μένει μακριά από τα φώτα

Νόρα Βαλσάμη: Η γυναίκα που ξεχώρισε για τους ενζενί ρόλους της στον ελληνικό κινηματογράφο. Την χρυσή εποχή του σινεμά, ο ρόλος της αφελής μικρής ξανθιάς δροσερής κοπέλας, ήταν πολύ αγαπητός από το κοινό. Η Νόρα Βαλσάμη εκτός από ταλέντο στην υποκριτική είχε μεγάλο ταλέντο και στο χορό. Μάλιστα είχε σπουδάσει χορό και ρυθμική και ήταν από τα μεγάλα ατού της στις ταινίες. Σήμερα έιναι 74 ετών και αποδεικνύει πως η κομψότητα δεν έχει ηλικία.

Νόρα Βαλσάμη: Λίγα λόγια για εκείνη

Η Νόρα Βαλσάμη είναι ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε σε ρόλους ενζενί σε παραγωγές της Φίνος Φιλμ, με την οποία συνεργάστηκε για μια δεκαετία (1965-1975). Eρμήνευσε ρόλους δροσερού κοριτσιού, καλού και κακού παιδιού, κόρης ή πέτρας του σκανδάλου, σε ταινίες όπως «Στεφανία» (1966), «Οι κυρίες της αυλής» (1966), «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια» (1967), «Το λεβεντόπαιδο» (1969), «Οι βάσεις και η Βασούλα» (1975), δίπλα σε εκλεκτούς ηθοποιούς. Τη μία ήταν η ανιψιά της Ρένας Βλαχοπούλου, η αδελφή της Μπέτυς Αρβανίτη, την άλλη το αντικείμενο του πόθου του Λάμπρου Κωνσταντάρα, η απελπισμένα ερωτευμένη με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και το σωστό ταίρι για τον Κώστα Βουτσά.

Η Νόρα Βαλσάμη γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1945 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου έκανε σπουδές χορού και ρυθμικής. Στην Αθήνα φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Μαθήτρια στη σχολή, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην κωμωδία του Σωκράτη Καψάσκη «Ο Καζανόβας» (1963).

Νόρα Βαλσάμη: Το συμβόλαιο με τον Φίνο

Το 1965, με προτροπή του Γιάννη Δαλιανίδη που την είχε δει σε μία παράσταση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσαι» στο Θέατρο του Λυκαβηττού, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Φίνο, με τον οποίο συνεργάστηκε έως το 1975, οπότε έκανε και την τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη.

*

Νόρα Βαλσάμη: Ο πρώτος κωμικός ρόλος

Πρώτος ρόλος της στην κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου «Τζένη Τζένη» (1966), στην οποία υποδύθηκε μια τραγουδίστρια ενός κέντρου διασκέδασης με τη φωνή της Καίτης Χωματά. Το 1969, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της κωμωδίας «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι», πλέχτηκε το ειδύλλιό της με τον σκηνοθέτη της ταινίας Ερρίκο Ανδρέου, τον οποίο παντρεύτηκε λίγα χρόνια αργότερα.
Άλλες ταινίες της ήταν: «Γαμπρός απ’ το Λονδίνο» (1967), «Πυρετός στην άσφαλτο» (1967), «Πολύ αργά για δάκρυα» (1968), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Για ποιον χτυπά η κουδούνα» (1968), «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969), «Ο ψεύτης» (1968), «Ο γόης» (1969), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970), «Ο κατεργάρης» (1971) «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας» (1972).

Νόρα Βαλσάμη: Θεατρική καριέρα

Το 1975 αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με το θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου με τα έργα «Ο ματωμένος γάμος» (1980) του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Ένας ιδανικός σύζυγος» (1991) του Όσκαρ Ουάιλντ και «Εκκλησιάζουσαι» (1981) του Αριστοφάνη, δίπλα στη Μαίρη Αρώνη, αλλά και στη «Λυσιστράτη» (1986) του Αριστοφάνη με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Παράλληλα, εμφανίστηκε με επιτυχία και στη μικρή οθόνη, σε σειρές που έγραψαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, όπως «Η γειτονιά μας» (1972), «Αναδυομένη» (1978), «Αστροφεγγιά» (1980) και «Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη» (1985).

Νόρα Βαλσάμη: Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σύρο

Τηλεφωνική συνέντευξη έδωσαν στο «Love it» η Νόρα Βαλσάμη και ο γιος της, Ερρίκος Ανδρέου, από τη Σύρο όπου ζουν τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός έχει αποσυρθεί από τα φώτα και αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας για τα οποία μίλησε και η ίδια και ο γιος της – τον οποίο έχει αποκτήσει με τον γνωστό σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου.

«Πονάνε τα κόκαλά της πάρα πολύ. Είμαστε όλοι στη Σύρο. Είναι πάρα πολύ θετικοί όλοι οι άνθρωποι και μας βοηθούν και εξυπηρετούν τη μητέρα της σε όλες της τις ανάγκες. Θέλουμε να έρθουμε στην Αθήνα και να την παρακολουθήσει ο γιατρός και υπάρχει περίπτωση να έρθουμε κάποια στιγμή» είπε ο γιος της Νόρας Βαλσάμη στη δημοσιογράφο Κατερίνα Νινιού..

«Είμαι μια χαρά απλά έχω λίγο τη μέση μου. Δεν με χάσατε, θα γίνω καλά, κάνω θεραπείες. Όλοι νομίζουν ότι είμαι άρρωστη. Απλά πονάει λίγο η μέση μου από την υγρασία. Περνάμε πολύ ήρεμα στη Σύρο αλλά πολύ μακριά, είμαστε σε ένα βουνό» είπε ενώ αναφέρθηκε στο σπίτι της στη Ραφήνα για το οποίο είπε ότι έχει υγρασία και χρειάζεται επισκευές αλλά δεν υπάρχει πλέον θέμα με έναν πλειστηριασμό που εκκρεμούσε.

Νόρα Βαλσάμη: Πέθαναν όλες οι φίλες μου

Για το αν θα επιστρέψει στο θέατρο είπε: « Α πα πα. Κουράστηκα, πολύ δύσκολους ρόλους έπαιξα. Μου λέει ο γιατρός πόσα χρόνια θα παίζω ακόμα και του είπα “θα παίζω όσο μπορώ”. Τώρα δεν το λέω». «Μου αρέσει η μοναξιά. Πάντα ήμουν της μοναξιάς. Πεθάνανε όλες οι φίλες μου» είπε η Νόρα Βαλσάμη και ανέφερε: «Μου λείπει πάρα πολύ η Βουγιουκλάκη, μη μου τη θυμίζεις. Και η Ζωή Λάσκαρη μου λείπει. Μαζί κοιμόμασταν».

Η Νόρα Βαλσάμη έζησε την εποχή των μεγάλων σταρ όμως προτίμησε αργότερα μια ήσυχη ζωή με τα αγαπημένα της πρόσωπα μακριά από τη λάμψη.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του