Νέστορας Μάτσας: Ο εθνογράφος ντοκιμαντερίστας, η μεταπολεμική δημοσιογραφία και ο θάνατος στα βαθιά γεράματα

Νέστορας Μάτσας: Ένας από τους σπουδαιότερους εθνογράφους ντοκιμαντερίστες Έλληνες που υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία και στην μεταπολεμική δημοσιογραφία, ο Νέστορας Μάτσας, χάραξε λαμπρή πορεία στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά και στην λογοτεχνία.

Νέστορας Μάτσας: Λίγα λόγια για εκείνον

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Η ζωή του σφραγίστηκε από τη σύλληψη του εβραϊκής καταγωγής πατέρα του Πίνχας Μάτσα από τους Γερμανούς στα χρόνια της Κατοχής. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε ποτέ ούτε έμαθε για την τύχη του. Μαζί με τον αδερφό του ηθοποιό Αρτέμη Μάτσα (τον εμβληματικό “κακό” του ελληνικού κινηματογράφου) και την αδερφή του πέρασαν δύσκολα παιδικά χρόνια. Στο βιβλίο του «Αυτό το παιδί πέθανε αύριο» αποτυπώνει με εκφραστικότητα τα σκληρά κατοχικά χρόνια μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού.

Κερδίζοντας υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση, είχε την τύχη να σπουδάσει την δημοσιογραφία θέατρο και κινηματογράφο στο Παρίσι. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1949 στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ως κριτικός κινηματογράφου. Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Μεσημβρινή», «Βραδυνή», «Εστία», στα περιοδικά «Επίκαιρα» και «Νέα Εστία».

Νέστορας Μάτσας: Η δημοσιογραφία και η λογοτεχνία στη ζωή του

Μεγάλη του αγάπη παρέα με τη δημοσιογραφία, υπήρξε και η λογοτεχνία με την οποία ασχολήθηκε εξίσου πολύ. Το 1951 έκανε την εμφάνισή του στο χώρο των γραμμάτων, με νουβέλες και διηγήματα στο περιοδικό «Νέα Εστία». Η πρώτη συλλογή διηγημάτων του αποτέλεσε και το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Άνθρωποι των Χαμένων Παραδείσων», που κυκλοφόρησε το 1954. Ακολούθησαν έκτοτε πολλά βιβλία, όπως βιογραφίες, διηγήματα, μυθιστορήματα, αλλά και παιδική λογοτεχνία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα βιβλία «Κλειστοί ουρανοί», «Ο Μεσσίας», «Το παραμύθι του Θεόφιλου» (Α’ κρατικό βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας), «Χωρίς Αγάπη» (Διεθνής έπαινος βραβείου Άντερσεν), «Στέγη από ουρανό: Σαρακατσάνικο οδοιπορικό», «Το περιβόλι με τα χαμένα παραμύθια» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και «Το δισάκι του ασκητή». Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πλήθος ξένων γλωσσών, ακόμη και στα κινεζικά.

Είχε για πολλά χρόνια συνεργασία με την ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ, έχοντας υπό την επίβλεψη του πάνω από 1.000 εκπομπές. Πρώτος καθιέρωσε τα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, ενώ ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στην ελληνική τηλεόραση τα λαογραφικά και εθνογραφικά προγράμματα. Γύρισε πάνω 150 εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις, όπως «Οι ρίζες του τόπου μας», «Το Α και το Ω: Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός» και «Αλέξανδρος ο Μέγας».

Ï ÄÇÌÁÑ×ÏÓ ÁÈÇÍÁÉÙÍ Ä.ÁÂÑÁÌÏÐÏÕËÏÓ ÂÑÁÂÅÕÓÅ ÓÇÌÅÑÁ ÔÏÍ ÓÕÃÃÑÁÖÅÁ-ËÁÏÃÑÁÖÏ ÍÅÓÔÏÑÁ ÌÁÔÓÁ

Νέστορας Μάτσας: Η λαμπρή του πορεία που άφησε ιστορία

Το έργο του Νέστορα Μάτσα ήταν τεράστιο και άφησε τεράστιο στίγμα στην μεταπολεμική ελληνική δημοσιογραφία. Η δράση, η σταδιοδρομία και το λογοτεχνικό του έργο αποτελούν ορόσημο στη λαογραφία και στην εθνογραφία της Ελλάδας. Η αναγνώρισή του από την ελληνική, δημοσιογραφική και πνευματική κοινότητα υπήρξε καθολική και το έργο του απέσπασε τη διεθνή αναγνώριση. Ως άνθρωπος ήταν ευγενής, αξιοπρεπής, συναδελφικός, ήπιος, χωρίς ίχνος αυτοπροβολής, έπαρσης ή αλαζονείας.

Ο Νέστορας Μάτσας άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 82 ετών.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του