Νέα Έρευνα: Ο Σύγχρονος Σκύλος Μπορεί Να Προέρχεται Από Τον Αρχαίο Ιάπωνα Λύκο

Νέα Έρευνα: Ο Σύγχρονος Σκύλος Μπορεί Να Προέρχεται Από Τον Αρχαίο Ιάπωνα Λύκο

Ιάπωνας Λύκος: Η νέα έρευνα που αξίζει να διαβάσετε. Πώς τα ευρύματα της νέας έρευνας αμφισβητούν όλες τις προηγούμενες θεωρίες όσον αφορά την εξημέρωση των σκύλων.Τ

Ο Ιάπωνας λύκος ( Canis lupus hodophilax ) είναι ένα μικρότερο υποείδος του γκρίζου λύκου που είναι ευρέως γνωστός για το μικρό του ανάστημα, που μοιάζει με περιπέτειες, αναφέρει o David Grimm της Science . Οι καναρίδες ήταν ενδημικοί του Χονσού, του Σίκοκου και του Κιούσα στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος και ήταν σεβαστοί ως φύλακες των αγροτών και των ταξιδιωτών. Εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα πριν από περίπου 100 έως 120 χρόνια μετά από επιδημία λύσσας τον 17ο αιώνα που προκάλεσε κάθαρση του είδους.

Επειδή οι ζωντανοί λύκοι δεν σχετίζονται πολύ με τα σημερινά σκυλιά, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα σύγχρονα σκυλιά προήλθαν από έναν μόνο πληθυσμό εξαφανισμένων γκρίζων λύκων, αναφέρει ο Michael Le Page για το New Scientist . Τώρα, οι ερευνητές που συνέκριναν τα γενετικά δεδομένα των διατηρημένων δειγμάτων Ιαπωνικών λύκων διαπίστωσαν ότι ο κανόνας μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τα σκυλιά από οποιονδήποτε άλλο λύκο που έχει βρεθεί μέχρι τώρα. Τα αποτελέσματα αμφισβητούν άλλες προτεινόμενες περιοχές όπου μπορεί να έχει συμβεί εξημέρωση σκύλων, όπως η Μέση Ανατολή και η Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv στις 11 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience τον Ιανουάριο του 2021 διαπίστωσε ότι ο Ιάπωνας λύκος συνδέεται στενά με λύκους της Σιβηρίας που θεωρούνταν ότι είχαν εξαφανιστεί στην ύστερη εποχή της Πλειστόκαινης και πιο πρόσφατα στοιχεία διαπίστωσαν ότι τα σύγχρονα κουτάβια μπορεί να προέρχονται από τη Σιβηρία, αναφέρει η Science.

Για να δουν αν οι Ιάπωνες λύκοι σχετίζονται με σύγχρονα σκυλιά, οι επιστήμονες ανέλυσαν εννέα γονιδιώματα Ιαπώνων λύκων από δείγματα μουσείων. Ο επικεφαλής συγγραφέας Yohey Terai, εξελικτικός βιολόγος στο Graduate University for Advanced Studies στο Hayama της Ιαπωνίας, και η ομάδα του ανάλυσαν επίσης 11 γονιδιώματα από σύγχρονα ιαπωνικά σκυλιά, συμπεριλαμβανομένου του Shiba Inu. Όλες οι ακολουθίες στη συνέχεια συγκρίθηκαν με γονιδιώματα από αλεπούδες, κογιότ, ντίγκο και άλλους σύγχρονους λύκους και σκύλους από όλο τον κόσμο.

Μετά τη σύγκριση όλων των γονιδιωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Ιάπωνας λύκος είναι μέρος ενός εξελικτικού κλάδου λύκων που προέκυψε πριν από 20.000 έως 40.000 χρόνια. Μερικοί από τους λύκους αυτού του κλάδου εξελίχθηκαν σε ιαπωνικούς λύκους, ενώ άλλοι διακλαδίσθηκαν και έδωσαν αφορμή για τα σύγχρονα σκυλιά, αναφέρει η New Scientist . Η διάσπαση μεταξύ των Ιαπώνων λύκων και των σημερινών σκύλων μπορεί να συνέβη στην Ανατολική Ασία.

«Αν είναι αλήθεια, αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο Laurent Frantz, ένας εξελικτικός γενετιστής από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου που δεν συμμετείχε στη μελέτη, στην Science. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πληθυσμό λύκων κοντά στα σκυλιά».

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα σκυλιά γενετική αλληλεπικάλυψη με τον ιαπωνικό λύκο. Τα ανατολικά σκυλιά, όπως το ντίνγκο, ο σκύλος της Νέας Γουινέας και άλλες ιαπωνικές φυλές, μοιράστηκαν το 5 % του DNA τους με τους Ιάπωνες λύκους. Τα δυτικά σκυλιά, όπως τα λαμπραντόρ ριτρίβερ και οι Γερμανικοί ποιμενικοί, μοιράζονταν πολύ λιγότερο γενετικό υλικό. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι Ιάπωνες λύκοι μπορεί να έχουν εκτραφεί με σκύλους που μεταναστεύουν στην Ανατολή, και αργότερα, αυτοί οι σκύλοι εκτράφηκαν με δυτικούς σκύλους, αφήνοντας τη γενετική υπογραφή των Ιαπώνων λύκων, σύμφωνα με την Science .

Για να επιβεβαιώσει εάν τα σκυλιά προήλθαν από την Ανατολική Ασία, ο Terai ελπίζει να εξαγάγει DNA από αρχαία οστά λύκου που βρέθηκαν στην περιοχή, αναφέρει η New Scientist . Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να γνωρίζουμε εάν τα σύγχρονα σκυλιά και οι Ιάπωνες λύκοι μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο, αλλά το εύρημα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός”, λέει ο Frantz στην Science . “Οι λύκοι είναι το κλειδί για την κατανόηση των σκύλων, οπότε θα είναι πραγματικά συναρπαστικό να δούμε πού θα πάει αυτό.”

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του