Μεγάλη Προσοχή: 11 Δηλητηριώδη Και Επικίνδυνα Φυτά Που Δεν Γνωρίζουν Όλοι

Μεγάλη Προσοχή: 11 Δηλητηριώδη Και Επικίνδυνα Φυτά Που Δεν Γνωρίζουν Όλοι

Σε μια βόλτα στη φύση υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συναντήσετε ένα δηλητηριώδες φυτό. Οι ενήλικες είναι πιθανό να απλά να τα προσπεράσουν, όμως η περιέργεια των παιδιών είναι μεγάλη και θέλουν να δοκιμάζουν τα πάντα, και εντέλει μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σας παρουσιάζουμε μερικά πολύ επικίνδυνα είδη φυτών, που πολλά καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά, και μπορείτε να δείτε όχι μόνο στη φύση, αλλά και μέσα σε σπίτια.

Ρανούγκουλος ο φλογώδης

Πού βρίσκεται: Στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Προτιμά υγρά μέρη, βάλτους.

Υπάρχουν διάφορα είδη Ρανούγκουλου, πολλά από τα οποία είναι δηλητηριώδη.

Πως είναι επικίνδυνο: Περιέχει καυστικό χυμό που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα του δέρματος. Μετά την επαφή με τις βλεννογόνους προκαλεί βήχα και σπασμούς του λάρυγγα. Εάν ο χυμός εισχωρήσει στα μάτια, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τύφλωση.

Ψευδοκώνειο

Πού βρίσκεται: στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Αναπτύσσεται σε πολύ υγρά μέρη, βάλτους και όχθες ποταμών.

Απατηλά μυρίζει όπως τα καρότα, αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο. Για να το ξεχωρίσει κάποιος από τα δεκάδες άλλα παρόμοια είδη μπορεί να είναι μόνο ένας ειδικός στην βοτανολογία. Καλύτερα απλά μη κόβετε φυτά, που αναπτύσσονται σε υγρά μέρη.

Πως είναι επικίνδυνο: Κατά την δηλητηρίαση προκαλείται έμετος, σπασμοί, μειωμένη καρδιακή δραστηριότητα, μπορεί να προκληθεί και θάνατος. Συνολικά 100-200 g. φυτού μπορεί εύκολα να σκοτώσει μια αγελάδα.

Σαμπούκος

Πού βρίσκεται: Στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, Αυστραλία.

Τα πιο συνηθισμένα είναι ο κόκκινος και μαύρος σαμπούκος. Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη, και αν απλά αγγίξετε το φυτό είναι καλύτερα να πλένετε τα χέρια σας. Αποτελεί ενδιαφέρον ότι τα μαύρα μούρα είναι απολύτως ασφαλή στην ώριμη μορφή τους, με τα οποία φτιάχνονται ποτά και γλυκά.

Πως είναι επικίνδυνο: Προκαλεί πονοκέφαλο, αδυναμία, κοιλιακό άλγος, και μερικές φορές επιληπτικές κρίσεις. Πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια και αναπνευστική ανακοπή.

Πικροδάφνη

Πού βρίσκεται: Σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό του τοπίου, σε όλο τον κόσμο που καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Πραγματικά ύπουλο φυτό που προσελκύει με το ευχάριστο του άρωμα και τα όμορφα ροζ ή λευκά του άνθη.

Πως είναι επικίνδυνο: Περιέχει καρδιακές γλυκοσίδες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον καρδιακό ρυθμό, να προκαλέσουν εμετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, ακόμα και θάνατο. Ένας θρύλος αναφέρει ότι οι στρατιώτες του Ναπολέοντα εν αγνοία τους έκαναν μια φωτιά από κλαδιά από πικροδάφνες και τηγάνισαν κρέας σε αυτό. Το πρωί οι στρατιώτες δεν ξύπνησαν.

Ακόνιτο

Πού βρίσκεται: στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Λόγω του όμορφου μοβ, μπλε και κίτρινου χρώματός του καλλιεργείται στα παρτέρια. Γίνεται ψηλό και όμορφο φυτό.

Στον αρχαίο κόσμο χρησιμοποιήθηκε για δηλητηριώδη βέλη. Ακόμα και οι μέλισσες μπορούν να δηλητηριαστούν, αν μαζέψουν γύρη από το με ακόνιτο.

Πως είναι επικίνδυνο: Πολύ δηλητηριώδες φυτό. Προκαλεί καρδιακή αρρυθμία, μούδιασμα στο πρόσωπο, στα χέρια και τα πόδια, σκούρο χρώμα των ματιών, ακόμα και θάνατο. Ο χυμός διεισδύει ακόμα και μέσω του δέρματος.

Στραμώνιο

Πού βρίσκεται: στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, την Ευρώπη, τις νότιες περιοχές της Ρωσίας. googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1473692320921-0’); }); Το στραμώνιο μοιάζει με πατάτα ή ντομάτα, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, διότι είναι στενός συγγενής. Το φυτό παράγει αγκαθωτούς καρπούς με μαύρους σπόρους στο εσωτερικό τους. Τα λευκά λουλούδια του αποπνέουν ένα μεθυστικό άρωμα.

Πως είναι επικίνδυνο: Περιέχει αλκαλοειδή που προκαλούν αίσθημα παλμών της καρδιάς, αποπροσανατολισμό και παραλήρημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να προκληθεί κώμα ή θάνατος. Οι Σαμάνοι πολλών φυλών χρησιμοποιούν αυτό το φυτό στις τελετές τους.

Ηράκλειον

Πού βρίσκεται: Στις εύκρατες περιοχές της Ευρασίας, ένα είδος υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι ένα φυτό γίγαντας που φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό, αλλά είναι καλύτερα να μην βγείτε φωτογραφία μαζί του.

Πως είναι επικίνδυνο: Ορισμένα είδη περιέχουν φουρανοκουμαρίνες και υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός προκαλούν επώδυνα εγκαύματα. Ως εκ τούτου, εάν ο χυμός του ηράκλειου πέσει στα χέρια σας, πλύνετε και κρατήστε τα μακριά από τις ακτίνες του ήλιου περίπου για δύο ημέρες.

Ευφορβία

Πού βρίσκεται: Παντού. Μπορεί συχνά να το δείτε στα περβάζια παραθύρων.

Η ευφορβία είναι μεγάλο γένος φυτών της οικογένειας των Ευφορβίδων, που αντιπροσωπεύονται μόνο στην Ελλάδα με περισσότερα από 40 είδη και συχνά είναι πολύ διαφορετικά σε εμφάνιση: μερικά είναι σαν κάκτοι, ενώ άλλα σαν λουλούδια. Διδάξτε στα παιδιά να μην αγγίζουν άγνωστα φυτά, ακόμη και αν μεγαλώνουν σε γλάστρες.

Πως είναι επικίνδυνο: Ο χυμός τους αφήνει εγκαύματα. Αργότερα προκαλείται δυσφορία, οίδημα και πυρετός.

Ραβέντι

Πού βρίσκεται: Καλλιεργείται στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε πολλές χώρες, το ραβέντι χρησιμοποιείται σε πίτες, σαλάτες και σάλτσες. Και πολλοί το τρώνε σε ωμή μορφή.

Πως είναι επικίνδυνο: Πολλοί δε το γνωρίζουν, αλλά τα φύλλα και τις ρίζες του φυτού δεν πρέπει να καταναλώνονται, επειδή περιέχουν ένα μεγάλο ποσό οξαλικού οξέος και αλάτων του. Μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο στα μάτια και το στόμα, προβλήματα στα νεφρά, εμετό και διάρροια.

Μπελαντόνα

Πού βρίσκεται: στη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη, τη νότια Ρωσία, τη Μικρά Ασία, σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

Μοιάζει με ένα θάμνο με μαύρα μούρα και ροζ λουλούδια. Περιέχει αλκαλοειδή ατροπίνη, η οποία προκαλεί διαστολή της κόρης του οφθαλμού (μυδρίαση). Κατά τον Μεσαίωνα, έσταζαν σταγόνες του φυτού Belladonna στα μάτια για να φαίνονται πιο ελκυστικά. Σήμερα, παρόμοιες σταγόνες χρησιμοποιούνται για τη χειρουργική επέμβαση ματιών.

Πως είναι επικίνδυνο: Σε ήπια δηλητηρίαση παρουσιάζεται ξηρότητα και κάψιμο στο στόμα, αίσθημα παλμών της καρδιάς.

Σε σοβαρή δηλητηρίαση παρουσιάζεται πλήρης αποπροσανατολισμός, σπασμοί και μερικές φορές και θάνατος.

Ρίκινος

Πού βρίσκεται: σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες ζώνες. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής του.

Από τον Ρίκινο φτιάχνεται το γνωστό καστορέλαιο. Αλλά μην ανησυχείτε: κατά την θερμική επεξεργασία στον ατμό όλες οι τοξίνες καταστρέφονται.

Πως είναι επικίνδυνο: Ίσως το πιο επικίνδυνο φυτό σε γενικές γραμμές. Περιέχει εξαιρετικά τοξικές ενώσεις – ρικίνη και ρικινίνη. Οι σπόροι του είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις – μόνο 4-9 τεμάχια αρκούν για να προκαλέσουν θάνατο αν καταναλωθούν. Μικρότερες δόσεις προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία, καθώς η ρικίνη καταστρέφει τους ιστούς του οργανισμού.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του