Η μικρή πόλη δίπλα στην Αθήνα που κάνει τη Μύκονο να μοιάζει.. ερημονήσι

Την αποκαλούν «Μύκονο του Χειμώνα» και όχι άδικα. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και συγκεντρώνει κάθε χρόνο, από Οκτώβρη μέχρι Μάρτη, πλήθος κόσμου!

Είναι η Αράχωβα! Ένας λαμπερός προορισμός συνώνυμο της ξεγνοιασιάς, της βραδινής διασκέδασης αλλά και του καλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας.

Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων, ανήκει στον νομό Βοιωτίας και απέχει περίπου 160 χλμ από την Αθήνα και 35 χλμ από τη Λειβαδιά.

Περπατώντας στην πόλη, το σκηνικό είναι όπως ακριβώς το είχατε φανταστεί:  Το τσουχτερό κρύο, η όμορφη μυρωδιά τζακιού στον αέρα σε συνδυασμό με αυτή του καθαρού οξυγόνου, σε κάνουν να πάρεις βαθιά ανάσα και να απολαύσεις τη στιγμή.

Το πιο κοσμικό ορεινό χωριό της Ελλάδας πρωταγωνιστεί χρόνια τώρα στις σελίδες των περιοδικών. Επώνυμοι με περιβολή après-ski, οικογένειες, ζευγάρια χέρι χέρι, νεανικές παρέες, ορειβάτες και περιπατητές απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε έναν από τους πιο δημοφιλείς και πολυτελείς προορισμούς της Ελλάδας.

Όλοι θα περάσουν από την Αράχωβα για μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς, απόλαυσης και χαράς. Στα μπαρ-εστιατόρια της Αράχωβας ο χορός κρατάει μέχρι το ξημέρωμα και η δημιουργική κουζίνα ικανοποιεί τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες.

Στις παραδοσιακές ταβέρνες της η τοπική κουζίνα έχει την τιμητική της. Στα καλντερίμια της κρύβεται το πλούσιο παρελθόν της. Περπατήστε και θαυμάστε τον Αϊ-Γιώργη και τον περίφημο Βράχο της Ώρας με το ρολόι, που οι ντόπιοι ονομάζουν Καμπαναριό.

Η φορμαέλα και τα υφαντά: γεύσεις και χρώματα Κεντρικής Ελλάδας

Ουρές κάνουν τα αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο για χάρη της φορμαέλας και των χειροποίητων ζυμαρικών που πουλάνε τα μαγαζάκια της Αράχωβας. Το πεντανόστιμο τυρί έρχεται κατευθείαν από παραγωγούς της Κεντρικής Ελλάδας, φτιαγμένο παραδοσιακά από πρόβειο γάλα. Διάσημα είναι και τα αραχωβίτικα υφαντά και χαλιά με τα υπέροχα χρώματα.

Το πιο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας

Μόλις πέσει το πρώτο χιόνι, ο Παρνασσός κατακλύζεται από κόσμο. Δεκαεννέα πίστες για χιονοδρόμους όλων των επιπέδων, με συνολικό μήκος 36 χλμ., αλλά και πάρκο snowboard, στίβο περιπέτειας, σαλέ και καταστήματα. Μέσα στο απόλυτο λευκό, ο λαμπερός κόσμος του καλύτερου και πιο οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας αναδεικνύει τον Παρνασσό ως τον κατεξοχήν χειμερινό προορισμό στην Κεντρική Ελλάδα. Ένας γιγάντιος ελκυστικός μαγνήτης για μικρούς και μεγάλους.

«Παιχνίδια» στο μοδάτο Λιβάδι

«Παιδιά, βάλτε τα παγοπέδιλα και φύγαμε». Στο Λιβάδι, το πανέμορφο οροπέδιο πάνω από την Αράχωβα, τα παιχνίδια δεν σταματούν ποτέ. Νοικιάζετε γουρούνες (ATV) ή τζιπ και «ιδού δόξης στάδιον λαμπρόν» για απολαυστικές επιδόσεις μέσα στις λασπωμένες πίστες. Ανεβαίνετε στο άλογο και εξερευνάτε τα ελατοδάση του Παρνασσού. Περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο και ανακαλύπτετε ορισμένα από τα ωραιότερα μονοπάτια στην Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλα: rappel, τοξοβολία, paintball, fly jumper, speedball. Και όταν σας ανοίξει η όρεξη, εξαιρετικές ταβέρνες και εστιατόρια ανοιχτά όλη την ημέρα σάς περιμένουν με γευστικότατα μενού.

Εθνικός Δρυμός Παρνασσού: ταξίδι στην ομορφιά της ανέγγιχτης φύσης

Δασωμένες ράχες, υψώματα, βάραθρα και ένα ατέλειωτο δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης. Μαζί με αυτόν του Ολύμπου ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού είναι ο παλαιότερος της Ελλάδας. Ο πυρήνας του έχει έκταση περίπου 35.000 στρέμματα. Τον διατρέχουν αμέτρητα μονοπάτια και δασικοί δρόμοι.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Αράχωβας

Εθνικό μονοπάτι 22: διαδρομή ανεπανάληπτηΘα απολαύσετε όποιο τμήμα του, και αν περπατήσετε. Είναι το μοναδικό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων της Κεντρικής Ελλάδας. Έχει μήκος 180 χλμ. και ενώνει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα.

Ο «άγνωστος» Παρνασσός και τα μυστικά τουΜετά το Λιβάδι και την Επτάλοφο αρχίζει η ανεξερεύνητη πλευρά του Παρνασσού. Η αρχαία Λίλαια, η Πολύδροσος Αμφίκλεια, η Δαύλεια, η Τιθορέα κρατούν καλά κρυμμένους θησαυρούς – οι διακοπές σας στην περιοχή είναι μια καλή ευκαιρία να τους ανακαλύψετε.

Το πανηγυράκι της ΑράχωβαςΜετά τη νικηφόρα μάχη του Γεώργιου Καραϊσκάκη με τους Τούρκους κατακτητές, οι κάτοικοι του χωριού γιορτάζουν διπλά τον Αϊ- Γιώργη στις 23 Απριλίου για τρεις συνεχείς ημέρες. Το «πανηγυράκι της Αράχωβας» είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και παραμένει ένα έθιμο της περιοχής, αναλλοίωτο στον χρόνο.

Δείτε την Αράχωβα από ψηλά:

discovergreece

Ακολουθήστε μας στο Facebook:

Πηγή

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του