Έγραψε ιστορία ο Μίμης Παπαϊωάννου: Η μυθική κεφάλια στην ιστορική πρόκριση με την ΚΠΡ που τον έστειλε στην αιωνιότητα

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, έφερε αμέτρητα γκολ στις αντίπαλες εστίες κατά τη διάρκεια της μυθικής καριέρας του, όμως το γκολ του που δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη όλων ήταν αυτό κόντρα στην ΚΠΡ που υπέγραψε μία ονειρεμένη πρόκριση της ΑΕΚ.

Το βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας της ΑΕΚ έχει πολλές σελίδες που έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα, ωστόσο υπάρχει μία βραδιά στην Νέα Φιλαδέλφεια που συνιστά από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

Μίμης Παπαϊωάννου: Η θρυλική κεφαλιά

Αυτό γράφτηκε πριν από ακριβώς 46 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1977, με πρωταγωνιστή τον Μίμη Παπαϊωάννου, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (15/03) σε ηλικία 81 ετών και σκόρπισε ανείπωτη θλίψη τόσο στην οικογένεια της Ένωσης όσο και σε σύσσωμη την φίλαθλη κοινή γνώμη της Ελλάδας.

Τι είχε συμβεί εκείνο το βράδυ; Μετά από τις προκρίσεις της επί των Ντινάμο Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι και Ερυθρού Αστέρα, η σούπερ αρμάδα του Φάντροκ έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, με την ήττα με 3-0 από την ΚΠΡ στο Λονδίνο στο πρώτο ματς να άφηνε μικρά περιθώρια αισιοδοξίας αλλά τους Θωμά Μαύρο και Μίμη Παπαϊωάννου να έχουν διαφορετική άποψη και να την βροντοφωνάζουν.

Ο πρώτος έδωσε προβάδισμα δύο γκολ στην ΑΕΚ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα στο 11ο και στο 56ο λεπτό, για να έρθει η στιγμή του 81ου λεπτού όπου ο Παπαϊωάννου πέρασε στην ποδοσφαιρική αθανασία. Τότε που ο “ιπτάμενος Μίμης” απογειώθηκε για να πάρει κεφαλιά και την έστειλε στα δίχτυα των Άγγλων, στέλνοντας τους φίλους των κιτρινόμαυρων στον έβδομο ουρανό της ευτυχίας και το ματς στην παράταση.

Εκεί που ήρθε η κίνηση-ματ του Φράντισεκ Φάντροκ για να αποτελειώσει την ισχυρή ΚΠΡ, με τον Χριστίδη να αντικαθιστά τον Στεργιούδα τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του έξτρα χρόνου και τον σπεσιαλίστα στα πέναλτι Χριστίδη να τον δικαιώνει. Και αυτό γιατί έκανε δύο αποκρούσεις στην ρωσική ρουλέτα και έβαλε την υπογραφή του στο 7-6 της ΑΕΚ, για να στείλει την ομάδα του στα ημιτελικά του UEFA κόντρα στην Γιουβέντους και να κάνει την κεφαλιά του Παπαϊωάννου να περάσει στην ιστορία.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στη ρεβάνς με την ΚΠΡ: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του