Χριστόδουλος Στεφανάδης: Έλληνας Ο Πρώτος Ερευνητής Στον Κόσμο Στον Τομέα Της Καρδιολογίας Την Τελευταία 20ετία

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Έλληνας Ο Πρώτος Ερευνητής Στον Κόσμο Στον Τομέα Της Καρδιολογίας Την Τελευταία 20ετία

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Η μεγάλη διάκριση του Έλληνα επιστήμονα με όπλο το ερευνητικό του έργο πολεμώντας όλα τα εμπόδια από το ελληνικό κράτος. Αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος ερευνητής στον κόσμο στον τομέα της καρδιολογίας την τελευταία 20ετία.

Τα εμπόδια και οι δυσκολίες των Πανεπιστήμιων στην Ελλάδα

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, η προσπάθεια για εξασφάλιση μιας υγιούς και ανταγωνιστικής, με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανώτατης παιδείας, θα πρέπει να αποτελεί το ζητούμενο κάθε κυβερνητικής προσπάθειας.

Είναι σημαντικό ότι πανεπιστήμια της χώρας μας όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλα ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι διακρίσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας μελών του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών, των διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών, των επιστημονικών συνεργατών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των πανεπιστημίων, που με κύριο κίνητρο τον ενθουσιασμό για την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης καταφέρνουν να ανεβάσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς λίστες. Και πολλές φορές, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους που εξασφαλίζονται από ευρωπαϊκά, κυρίως, προγράμματα αφού τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα από την ελληνική πολιτεία είναι ελάχιστα.

Το παράδειγμα του Χριστόδουλου Στεφανάδη

Φωτεινό παράδειγμα Έλληνα επιστήμονα που, αψηφώντας τις όποιες οικονομικές ή γραφειοκρατικές δυσκολίες, κατάφερε με το ερευνητικό του έργο και μέσα από συλλογική προσπάθεια, να αναγνωριστεί ως πρώτος ερευνητής στον κόσμο στον τομέα της καρδιολογίας την τελευταία 20ετία, είναι ο καθηγητής καρδιολογίας, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Με βάση επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό (Journal of Clinical and Diagnostic Research 2015;9(1):OC06-9), σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ερευνητικό πεδίο της καρδιολογίας, ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης κατεγράφη ως ο κορυφαίος ερευνητής, με τις περισσότερες δημοσιεύσεις πρωτότυπης έρευνας παγκοσμίως, για την 20ετία 1993-2013.

Η Αμερική και ο Έλληνας Ερευνητής

Είναι αξιοσημείωτο, ότι από την ίδια στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η χώρα από την οποία παρήχθη το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την πόλη της Βοστώνης να κατέχει την πρωτιά μεταξύ των πόλεων από τις οποίες προήλθαν οι περισσότερες έρευνες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Το γεγονός ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δεν κατάφερε να διακριθεί για τον σπουδαιότερο καρδιολόγο-ερευνητή, αλλά αντίθετα ένας Έλληνας ερευνητής καθιερώθηκε ως κορυφαίος, κάνει την διάκριση αυτή ακόμα πιο σημαντική για την χώρα μας.

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης και η ερευνητική του ομάδα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπινου δυναμικού, που με επίμονη και στοχευμένη προσπάθεια, μπορεί να πάει την χώρα μπροστά, ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Ας τους ακολουθήσουμε…

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Journal of Clinical and Diagnostic Research εδώ

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του