Αρετή Κετιμέ: Το κορίτσι θαύμα, οι Ολυμπιακοί αγώνες, η ασθένεια με το χέρι , ο Νταλάρας και οι ταβέρνες

Αρετή Κετιμέ: Η 12χρόνη που γνωρίσαμε πριν κάποια χρόνια, με το σαντούρι της που μεγάλωσε και έγινε ολόκληρη γυναίκα.  Η Αρετή Κετιμέ γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως η καταγωγή της είναι από την Αιτωλοακαρνανία, αφού οι γονείς της προέρχονται από χωριά του Μεσολογγίου (Πεντάλοφο – Σταμνά). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διατήρησε από μικρή την επαφή με τις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας της και όχι μόνο.

Αρετή Κετιμέ: Η μεγάλη της αγάπη για το σαντούρι

Το σαντούρι κέντρισε το ενδιαφέρον της ως μουσικό όργανο από τα έξι της χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μουσικά μαθήματα, δίπλα στον αείμνηστο Αριστείδη Μόσχο. Φοίτησε στο πλευρό του για έξι ολόκληρα χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του, το 2001. Στο μεσοδιάστημα, έλαβε μαθήματα και από την Λευκορωσίδα δεξιοτέχνη του τσίμπελ, Αγγελίνα Τκάτσεβα.

Μετά τον θάνατο του Αριστείδη Μόσχου, η Αρετή Κετιμέ δεν είχε πλέον τον τρόπο να μαθαίνει παραδοσιακά τραγούδια με το σαντούρι. Έτσι, χωρίς καλά – καλά να το καταλάβει, δοκίμασε και την διαδικασία της ερμηνείας, όπου τα κατάφερνε εξίσου καλά.

Αρετή Κετιμέ: Η γνωριμία με τον Γιώργο Νταλάρα και τα πρώτα βήματα στην μουσική

Η σταδιοδρομία της Αρετής Κετιμέ στον χώρο του τραγουδιού άρχισε δειλά – δειλά στα 12 χρόνια της, όταν ανακάλυψε το ταλέντο της ο Γιώργος Νταλάρας. Παρά την μικρή της ηλικία, ο γνωστός Έλληνας Μουσικός την ενέταξε στο σχήμα που εμφανιζόταν στην μουσική σκηνή του «Ζυγού» (2002), μαζί με ονόματα όπως ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου και η Άννα Μπουρμά, ενώ την αξιοποίησε και για τις ανάγκες του δισκογραφικής δουλειάς του με τίτλο, «Από Καρδιάς».


Το σαντούρι της σε συνδυασμό με τη σπαραχτική της φωνή την έκαναν περιζήτητη και έτσι ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε στο «Ηρώδειο» στη συναυλία με τίτλο «Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία» όπου πλαισίωνε τον Γιώργο Νταλάρα και την Γλυκερία και την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα. Μάλιστα, ερμήνευσε ζωντανά το «Νανούρισμα», κερδίζοντας το χειροκρότημα.

Αρετή Κετιμέ: Η εμφάνιση στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Μια σημαντική στιγμή για την, ακόμη έφηβη, Αρετή Κετιμέ ήταν η συμμετοχή της στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004). Στο κατάμεστο από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ΟΑΚΑ και ενώπιον δισεκατομμυρίων τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, η 15χρονη Αρετή ερμήνευσε, συνοδεία του σαντουριού της, το παραδοσιακό «Μες στου Αιγαίου τα νερά», βάζοντας την δική της πινελιά στην αξέχαστη εναρκτήρια βραδιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2005 την βρίσκει ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα, σε διαφορετικό ρόλο αυτήν την φορά, καθώς συμμετείχε στον «Οιδίποδα Τύρρανο», υπό την σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γιώργου Κιμούλη. Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ο κορυφαίος του Xoρού, ενώ η μουσική ήταν του Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Την ίδια χρονιά, πραγματοποίησε συναυλίες & εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, με την Εστουδιαντίνα. Επίσης, συμμετείχε στο αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με την Μελίνα Ασλανίδου, τον Στέλιο Διονυσίου και τον Ανδρέα Καρακότα .

Αρετή Κετιμέ: Η σοβαρή ασθένεια στα χέρια

Το 2016, με δημοσίευσή της στο Facebook, ενημέρωσε τους διαδικτυακούς της φίλους ότι την ταλαιπωρεί ένα πρόβλημα υγείας στα χέρια και έπρεπε να κάνει ένα διάλειμμα για να τα ξεκουράσει.

Αρετή Κετιμέ: Τι κάνει σήμερα;

Τα χρόνια πέρασαν, για την ακρίβεια σχεδόν 20 από τότε, και η Αρετή συνέχισε την ήσυχη αλλά πολύ σταθερή πορεία της στη μουσική, αποφεύγοντας ωστόσο τις δημόσιες εμφανίσεις. Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή, η 32χρονη πλέον Αρετή, έδωσε το παρών σε θεατρική πρεμιέρα, και πιο συγκεκριμένα στην παράσταση «Νέα απ’ τον Θερβάντες» και φωτογραφήθηκε με μία εκ των συντελεστών της παράστασης Μιρέλα Πάχου.


«Τραγουδάω σε ταβέρνες και είμαι πολύ καλά με αυτό»

«Τραγουδάω σε νυχτερινά κέντρα, αλλά δεν με προτιμούν οι πίστες. Εγώ τραγουδάω σε ταβέρνες και είμαι πολύ καλά με αυτό», δήλωσε.

Είμαι στην παράσταση «Ο ήχος των σκιών», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την οποία έχει σκηνοθετήσει ο Ηλίας Καρελλάς. Έχει ζωντανούς ήχους, όπως τους δημιουργούσαν παλιά, πριν ακόμη ανακαλύψουμε την τεχνολογία. Εγώ έχω αναλάβει παρέα με τη Χαρά Τσαλπαρά και τη Θεοδώρα Αθανασίου το μέρος της μουσικής. Και έτσι με τη μουσική γίνεται ένας διάλογος με τον Καραγκιόζη, έχουμε ζωντανούς ήχους, κάνουμε τα φρένα, την ξιφομαχία, διά φόρους παραδοσιακούς ήχους. Παράλληλα, κυκλοφορεί το νέο μου τραγούδι «Μέσα στο Πασαλιμάνι», σε στίχους και μουσική του Κώστα Σκαρβέλη.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του