Αιμιλία Υψηλάντη: Το κορίτσι του Κωνσταντάρα, η καριέρα, ο μεγάλος έρωτας και η εικόνα της σήμερα

Αιμιλία Υψηλάντη: Το “κορίτσι” του Λάμπρου Κωνσταντάρα, τον συνόδευσε σε μια πολύ μεγάλη επιτυχία του στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Η νεαρή τότε Αμαλία, γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο και το ταλέντο της στην υποκριτική έγινε ευρέως γνωστό. Σήμερα, είναι μια μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα που παραμένει πολύ σικ και γοητευτική  και όπως έχει δηλώσει λείπουν από το θέατρο τα μεγάλα ονόματα όπως αυτό του Χορν.

Αιμιλία Υψηλάντη: Οι μεγαλύτερες ερμηνείες

Ο φακός “ερωτεύτηκε” από την πρώτη στιγμή την ψηλή, ξανθιά ηθοποιό με τα γαλανά μάτια που εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη μόλις 19 φορές, όμως χαράχτηκε στη συνείδηση του κοινού. Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια, έκανε λίγες ταινίες γιατί τα χρήματα που κέρδιζε ήταν πενιχρά και της έφταναν να ζήσει τρεις μήνες. Η Υψηλάντη είχε παραδεχθεί ότι ποτέ δεν υπήρξε πρωταγωνίστρια, αλλά ήταν πάντα το κορίτσι του Βέγγου, του Κωνσταντάρα και του Βουτσά.

Γεννήθηκε το 1942 στον Πύργο Ηλείας και αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ο πρώτος της θεατρικός ρόλος ήταν στο πλευρό του Βουτσά, της Χρονοπούλου και του Ρίζου. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στην ταινία “Ποιος Θανάσης”, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Θανάσης Βέγγος και ενσάρκωσε μια αριστοκράτισα κυρία.

Η ταινία σημείωσε επιτυχία και η Υψηλάντη έγινε αμέσως γνωστή στο κοινό. Συνολικά έπαιξε με τον Βέγγο σε τέσσερις ταινίες. Η ίδια τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και είχε δηλώσει για εκείνον, ότι ήταν δραματικός ηθοποιός και αγαπήθηκε από το κοινό επειδή το γέλιο του ήταν πικρό. Υποδύθηκε τη Χριστίνα στην ταινία “Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα” με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, έπαιξε στην ταινία “Η ωραία του κουρέα” με τον Γιάννη Γκιωνάκη και στην ταινία “Οι Εγωισταί” με τον Διανελλο Λαυρεντη.Τη δεκαετία του 70 πήρε μέρος στην ταινία «Γυμνοί στο χιόνι» της Φίνος Φιλμ, που μπορεί εισπρακτικά να μη σημείωσε επιτυχία, όμως η Υψηλάντη συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές για τη δραματική ερμηνεία της.

Αιμιλία Υψηλάντη: Ο μεγάλος έρωτας του Λιάνη

«Είμαι ένα ανθώπινο ον, γιατί έχω βιώσει τον έρωτα», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι τις θυσίες που κάνει κανείς στον έρωτα δεν τις αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή ακριβώς επειδή είναι ερωτευμένος.Τότε ο Κώστας Τσουρός τη ρώτησε αν υπήρξαν άντρες που έκαναν μεγάλες θυσίες για εκείνη με την Αιμιλία Υψηλάντη να απαντάει πως αυτό δεν το γνωρίζει.

Οταν, όμως, εκείνος ανέφερε το όνομα του Γιώργου Λιάνη η ηθοποιός υπογράμμισε: «Ο Γιώργος Λιάνης είναι ειδική περίπτωση γιατί είναι από τους ανθρώπους, ο οποίος μιλάει συνέχεια για μένα και αυτό του το αναγνωρίζω. Καταπληκτικό. Δεν έχω ακούσει άλλον άνθρωπο να μιλάει συνέχεια για εμένα και τη σχέση μας με τέτοιον εκπληκτικό τρόπο. Ο Γιώργος Λιάνης έχει κάνει όχι απλώς θυσίες…Εγώ, όμως, το βίωσα ως κάτι φυσιολογικό, ούτε ο Γιώργος το κατάλαβε τότε ως θυσία. Είναι αυτό που σας είπα. Ο άνθρωπος όταν παίρνει μια απόφαση, όταν θέλει κάτι πολύ και κάνει μια ενέργεια, μπορεί να προκαλέσει και πολύ πόνο σε άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να μην το καταλαβαίνει καν», είπε η Αιμιλία Υψηλάντη.

Αιμιλία Υψηλάντη: Άφησε την οικογένειά του για εμένα

«Ο Γιώργος ήταν παντρεμένος και άφησε μια οικογένεια, αυτό δεν σας είπε ο Γιώργος μόνο, έτσι; Σας είπε ότι άφησε την πόλη που αγαπούσε πάρα πολύ, τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν σας είπε ότι εγκατέλειψε μια οικογένεια γι’ αυτό. Δεν είναι θυσία αυτό, δεν υπάρχει θυσία. Αν κάνεις αυτό που επιθυμείς γιατί υπάρχει θυσία; Οι άλλοι υποφέρουν. Δική σου επιλογή είναι, μην το κάνεις, δεν σου είπε κανείς να θυσιαστείς σώνει και καλά».

«Εγώ του είπα πάρα πολύ απλά «να έρθεις κάτω στην Αθήνα», το θεώρησα απόλυτα φυσιολογικό. Η ελευθερία είναι δύσκολο πράγμα, διότι καμία σου πράξη δεν έχει μόνο καλό αποτέλεσμα. Κάποιος μπορεί από αυτή την πράξη να έχει ζημιωθεί ή και υποφέρει ή και πονέσει. Αλλά δεν έχει ο άνθρωπος άλλη επιλογή. Δεν ένιωθα κανένα βάρος γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του», κατέληξε η Αιμιλία Υψηλάντη.

Αιμιλία Υψηλάντη: Η σημερινή εικόνα

Το 1978, η Υψηλάντη έγινε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1981 εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ. Επίσης, υπήρξε για 11 χρόνια και συνδικαλίστρια και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.Από εκεί και πέρα δεν εξελέγη ξανά βουλευτής αλλά έως και σήμερα υποστηρίζει και παρακολουθεί τη δράση του ΚΚΕ.

Η ηθοποιός σήμερα στα 75 και πλέον της χρόνια είναι μια όμορφη κυρία με το ίδιο χαρακτηριστικό βλέμμα.

Ο φωτογραφικός μας φακός την απαθανάτισε στην πρεμιέρα της παράστασης «Το φως του γκαζιού» στο θέατρο Βεάκη.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του