Το ταψί στο φούρνο: Μια κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε

Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν  συνήθεια σε όλη την Ελλάδα.

Σκιάθος 1972 – Φωτογράφος Greg Lehey

Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική ελληνική ιστορία, από την περίοδο μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση.

Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε  γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες  και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο.

Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν με ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο.

Related posts

Βασίλης Ραχούτης: Ο «αφανής» ήρωας που θυσιάστηκε σώζοντας αγνώστους στο μοιραίο πλοίο Εξπρές Σάμινα

Καλλιόπη Αθανασιάδη: Επιβίωσε από φριχτό ατύχημα, έγινε κορυφαία χειρουργός και μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών

Έλληνας Ρομά μεγάλωσε σε καταυλισμό, διάβαζε στο σκοτάδι με ποντίκια, έγινε Νοσηλευτής και πάει για μεταπτυχιακό