«Η γυναίκα ΔΕΝ είναι αντικείμενο»: Η Συγκλονιστική επιστολή της Tζένιφερ Άνιστον που αξίζει να Διαβάσετε

Η Jennifer Aniston έγινε ιδιαίτερα αγαπητή μέσα από τη σειρά Friends για μια δεκαετία, και μετέπειτα πρωταγωνίστησε σε αρκετές εμπορικές ταινίες. Όμως με την παρακάτω εξομολόγηση-επιστολή θέλει να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους.

Στις 12 Ιουλίου, η Huffington Post δημοσίευσε ένα άρθρο γραμμένο από την Aniston με τον τίτλο “Για καθαρά τυπικούς λόγους.” Διαβάζοντάς το θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο την χολιγουντιανή σταρ, που απευθύνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ασχολούνται μανιωδώς μαζί της καθημερινά, ειδικά στο θέμα μιας πιθανής εγκυμοσύνης.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το να απευθύνομαι σε κουτσομπολιά είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει. Δε μου αρέσει να δίνω τροφή για σχόλια στη βιομηχανία των ψεμμάτων, αλλά ήθελα να συμμετάσχω σε μια μεγαλύτερη συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει και χρειάζεται να συνεχίσει. Μιας και δεν είμαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισα να βγάλω τις σκέψεις μου σε αυτή την επιστολή.

Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα πια, δεν είμαι έγκυος. Αυτό που είμαι είναι φοβερά απηυδησμένη. Απηυδησμένη με τον τρόπο που κατακρίνονται οι γυναίκες καθημερινά με το πρόσχημα της δημοσιογραφίας και των celebrity news. Κάθε μέρα εγώ και ο άντρας μου δεχόμαστε επίθεση από δεκάδες αγενείς φωτογράφους που κάνουν τα πάντα για να βγάλουν μια φωτογραφία και δεν τους νοιάζει καν αν βάζουν εμάς ή τον υπόλοιπο κόσμο σε κίνδυνο. Αυτό βέβαια είναι το λιγότερο, καθώς υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ.

Εάν θεωρούμαι σύμβολο από κάποιους ανθρώπους εκεί έξω, τότε ξεκάθαρα αποτελώ παράδειγμα για το πως ολόκληρη η κοινωνία βλέπει τις μητέρες, τις κόρες, τις αδερφές, τις συζύγους, τις φίλες και τις συναδέλφους. Η αντικειμενοποίηση και ο εξονυχιστικός έλεγχος στον οποίο υποβάλλονται οι γυναίκες καθημερινά είναι απαράδεκτος. Ο τρόπος με τον οποίο με αντιμετωπίζουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η αντανάκλαση του πως βλέπουμε τις γυναίκες γενικότερα και πως τις συγκρίνουμε σύμφωνα με κάποια πρότυπα ομορφιάς

Χρησιμοποιούμε τον όρο ”celebrity news” για να διαιωνίσουμε την απάνθρωπη άποψη που επικρατεί για τις γυναίκες, που είναι επικεντρωμένη στην εμφάνισή τους, η οποία μετατρέπεται σε τίτλους θεμάτων όπως, “Είναι έγκυος; Τρώει πολύ; Ο γάμος της πάει καλά;”

Ειδικά τον τελευταίο μήνα κατάλαβα πόσο πολύ ορίζουμε ακόμα την αξία μιας γυναίκας σύμφωνα με την οικογενειακή της κατάσταση και το αν είναι μητέρα ή όχι. Η ενέργεια που έχουν σπαταλήσει τα μέσα για να ανακαλύψουν αν είμαι όντως έγκυος (για χιλιοστή φορά, αλλά ποιος μετράει!) διαιωνίζει την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι ημιτελείς, ανεπιτυχείς ή δυστυχισμένες αν είναι ανύπαντρες και χωρίς παιδιά.

Ας πάρουμε αυτή την απόφαση για εμάς αλλά και όλα τα κορίτσια εκεί έξω που μας έχουν ως πρότυπο. Δεν έχουμε ανάγκη ένα γάμο ή ένα παιδί για να θεωρούμαστε ολοκληρωμένες. Εμείς αποφασίζουμε τι είναι αυτό που μας κάνει απόλυτα χαρούμενες σε αυτή τη ζωή.

Βαρέθηκα να γίνομαι μέρος αυτής της ιστορίας ξανά και ξανά. Ναι, μπορεί να γίνω μητέρα κάποια στιγμή, και αν γίνει ποτέ αυτό θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε. Η μητρότητα δεν είναι κάτι που κυνηγάω γιατί νιώθω ημιτελής, όπως θέλουν να λένε πολλά μέσα. Αρνούμαι να νιώσω λιγότερο γυναίκα γιατί το σώμα μου αλλάζει ή γιατί γιατί έφαγα ένα μπέργκερ και φούσκωσα ή γιατί με φωτογράφισαν από περίεργη γωνία με αποτέλεσμα να με θεωρούν είτε έγκυο είτε χοντρή.

Από χρόνια εμπειρίας, έχω μάθει ότι οι πρακτικές της δημοσιογραφίας, όσο επικίνδυνες και αν είναι, δε θα αλλάξουν ποτέ, τουλάχιστον όχι σύντομα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η συνείδησή μας και η αντίδρασή μας στα τοξικά μηνύματα σε αυτές τις φαινομενικά αθώες ιστορίες που σερβίρονται ως αλήθεια και σχηματίζουν ιδέες του ποιοι είμαστε. Εμείς αποφασίζουμε τι θα πιστέψουμε και τι όχι, από όλα αυτά που μας λένε καθημερινά και μπορεί κάποια μέρα τα μέσα να αναγκαστούν να δουν τον κόσμο με άλλη ματιά, πολύ πιο ανθρώπινη γιατί οι καταναλωτές θα έχουν σταματήσει πια να δέχονται τα ψέμματα που τους σερβίρουν.

Επιδοκιμάζουμε την ικανότητα της Aniston να αναγνωρίζει τις μεγαλύτερες κοινωνικές επιπτώσεις της εμπειρίας της ως διασημότητα. Ο κόσμος χρειάζεται και άλλα τέτοια άτομα που θα βγουν μπροστά και θα υπερασπιστούν για το δίκαιο.

Credit: inspiremore.com

Related posts

Ευρωεκλογές 2024: «Λιώσαμε» με τον μικρούλη – 10 μηνών ο μικρότερος ψηφοφόρος

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»