Όταν ο πιο γνωστός “Χριστός” συνάντησε τον ΙΗΣΟΥ!

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ και όπως κάθε χρόνο όλα τα κανάλια της τηλεόρασης ξεκινούν τα προβάλλουν όλες τις βιβλικές ταινίες με θέμα τη ζωή του μεγάλου θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Οι ταινίες είναι άπειρες, αλλά εκείνη που σίγουρα μας έρχεται πρώτη στο μυαλό είναι φυσικά η τηλεταινία του 1977 «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», η οποία εξιστορεί όλη τη ζωή του Ιησού από τη γέννηση του μέχρι τον θάνατο και την Ανάσταση του. Οι κύριοι λόγοι που το φιλμ θεωρείται το καλύτερο του είδους είναι φυσικά ο δημιουργός της Franco Zeffirelli, αλλά και ο πρωταγωνιστής της Robert Powell που μας έκανε πραγματικά να πιστέψουμε ότι είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για τον ρόλο του Ιησού, χάρη στην εκπληκτική του ερμηνεία και το τρομερό του βλέμμα. Σε αυτό το αφιέρωμα λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε τα 10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για την πασίγνωστη τηλεταινία και που πιθανόν να σας αλλάξουν τον τρόπο που θα την ξαναδείτε!

1) Ο Robert Powell δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του Ιησού.

Στην αρχή ο δημιουργός της τηλεταινίας Franco Zeffirelli είχε στο μυαλό του τους Dustin Hoffman και Al Pacino για τον ρόλο του Ιησού Χριστού, ενώ ο Robert Powell προοριζόταν να υποδυθεί τον Ιούδα. Όταν όμως ο Zeffirelli είδε καλύτερα τα μάτια του Powell ήξερε πως δεν θα υπήρχε καταλληλότερος άνθρωπος για τον ρόλο του Ιησού. Μάλιστα μετά την προβολή της ταινίας, ο Powell δέχθηκε χιλιάδες γράμματα από φανς, που του έλεγαν πως ο τρόπος που απεικόνισε τον Ιησού, ήταν αυτός ακριβώς που είχαν στο μυαλό τους.



2) Τα μάτια του Ιησού είχαν αρκετό μακιγιάζ.

Μπορεί όπως είπαμε και πριν ο Robert Powell να είχε τα τέλεια μάτια για να υποδυθεί τον Ιησού, αλλά το τρομερό του βλέμμα γεμάτο αγνότητα που σε μάγευε αποτελούταν από μια λεπτή γραμμή σκούρου μπλε eyeliner στο πάνω βλέφαρο του και μια λεπτή γραμμή λευκού στο κάτω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φαίνεται το βλέμμα του ηθοποιού αρκετά διεισδυτικό και υπερφυσικό. Τέλος το γεγονός ότι ο Powell είχε μεγάλο βαθμό μυωπίας και δεν έβλεπε τίποτα χωρίς τα γυαλιά του, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο αχανές του βλέμμα.



3) Ο Ιησούς δεν ανοιγοκλείνει σχεδόν ποτέ τα μάτια του.

Άλλο ένα στοιχείο που ίσως δεν παρατηρήσατε ποτέ στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» είναι ότι ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της ταινίας δεν ανοιγοκλείνει σχεδόν ποτέ τα μάτια του. Για την ακρίβεια ο ηθοποιός που υποδύεται τον Ιησού σε μικρή ηλικία βλεφαρίζει μόνο δύο φορές, ενώ ο Robert Powell μόλις μία. Αυτή φυσικά ήταν εντολή του Franco Zeffirelli, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δώσει ένα οπτικό μυστήριο στον χαρακτήρα και να τον ξεχωρίσει από όλους τους υπόλοιπους. Και η αλήθεια είναι πως ήταν αρκετά αποτελεσματικό.



4) Γυρίσματα, Budget, προβολή και βραβεία.

Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» έκανε σχεδόν εννιά μήνες για να γυριστεί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ακριβές budget της ταινίας, με άλλους να υποστηρίζουν ότι είχε 9$ και άλλους 45$ εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε σε διάφορες περιοχές του Μεξικού, Μαρόκο και Τυνησία. Η προβολή της έγινε το 1977 και απέσπασε καλές κριτικές από κριτές και κόσμο, κερδίζοντας δύο βραβεία σε Φεστιβάλ ταινιών της Ιταλίας, ενώ είχε 6 υποψηφιότητες για βραβεία BAFTA και ένα για Primetime Emmy. Η μόνη χώρα που απαγόρεψε την προβολή της ταινίας ήταν η Αίγυπτος λόγω περιεχομένου. Το 1981 το κανάλι NBC πρόβαλε ξανά την τηλεταινία και το 1990 άλλες τέσσερις φορές, ενώ πολλές χώρες του κόσμου την προβάλλουν κάθε χρόνο, με τη χώρα μας και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν παραδείγματα.

5) Ένας Έλληνας στο cast του Ιησού από τη Ναζαρέτ.

Ο Γιώργος Βογιατζής αποτελεί τον μοναδικό Έλληνα ηθοποιό του cast της τηλεταινίας, ο οποίος υποδύεται τον Ιωσήφ και σύζυγο της Μαρίας, Μητέρας του Ιησού. Παρόλα αυτά η φωνή του είναι ντουμπλαρισμένη από τον Norman Eshley. Ο Έλληνας ηθοποιός δήλωσε αργότερα πως νιώθει υπερήφανος που κατάφερε να κερδίσει με την αξία του έναν ρόλο σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές του κόσμου και ότι όταν είδε τον Robert Powell να υποδύεται τον Ιησού στα γυρίσματα της ταινίας, πίστεψε στα αλήθεια πως ήταν ο Μεσσίας.



6) Ο Ιησούς των Όσκαρ.

Στο cast της διάσημης τηλεταινίας συμμετέχουν πολλοί διάσημοι ηθοποιοί με βραβεία Όσκαρ. Μιλάμε φυσικά για τους Christopher PlummerLaurence OlivierPeter UstinovAnne BancroftAnthony QuinnRod Steiger και Ernest Borgnine. Επίσης συμμετέχουν και άλλοι ηθοποιοί με υποψηφιότητες για Όσκαρ όπως οι James MasonIan HolmIan BannenJames Earl JonesValentina Cortese και Ralph Richardson.

7) Ο Robert Powell δεν απόλαυσε ιδιαίτερα τον ρόλο.

Σύμφωνα με τον Άγγλο πρωταγωνιστή της ταινίας, σε συνέντευξη του είχε δηλώσει πως είχε ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Υπερβολική σωματική κούραση και το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει παραπάνω κείμενο απέξω από ότι είχε συνηθίσει, είναι από τους λόγους που ο Powell δεν απόλαυσε ιδιαίτερα τα γυρίσματα. Επίσης, δήλωσε πως στα γυρίσματα που βρισκόταν πάνω στο σταυρό έκανε τόσο κρύο που του έδιναν κονιάκ για να ζεσταθεί, ενώ στα διαλείμματα των σκηνών δεν τον κατέβαζαν κάτω, αλλά του έδιναν μόνο ρούχα και παντόφλες και η γυναίκα του τσιγάρα. Τέλος, δήλωσε πως παρόλο που τότε ευχόταν να μην του έδιναν ποτέ τον ρόλο του Ιησού, τώρα που βλέπει την ταινία θα ήθελε να τα ξανακάνει όλα από την αρχή και μάλιστα θα διόρθωνε τον εαυτό του σε πολλά σημεία.



8) Η ζωή του Robert Powell

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε εξαιρετικά τον Ιησού γεννήθηκε το 1944 στην πόλη του Μάντσεστερ της Αγγλίας. Το 1967 ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός και απέκτησε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στην ταινία «The Italian Job» του 1969. Φυσικά ο ρόλος του Ιησού απογείωσε την καριέρα του, δίνοντας του και την πρώτη του υποψηφιότητα Καλύτερου Ηθοποιού στα βραβεία BAFTA. Το 1980 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού σε Γαλλικό φεστιβάλ για την ταινία «Harlequin» ενώ το 1982 κέρδισε το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα για την ταινία «Imperativ». Πριν από τα γυρίσματα του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» και επειδή θα έλειπε αρκετούς μήνες από το σπίτι του, παντρεύτηκε την αγαπημένη του με την οποία ζει μέχρι σήμερα και έχουν δύο παιδιά.



9) Ο Peter O’Toole είχε στην αρχή τον ρόλο του Ιούδα.

Ο μεγάλος ηθοποιός Peter O’Toole που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του 1962 «Ο Λόρενς της Αραβίας», είχε στην αρχή τον ρόλο του Ιούδα στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Παρόλα αυτά λόγω ασθένειας ο ηθοποιός δεν μπορούσε να συνεχίσει στα γυρίσματα. Ο ρόλος αργότερα πήγε στον Ian McShane.



10) Κομμένες Σκηνές.

Η ταινία περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές με την τελική και ολοκληρωμένη να έχει διάρκεια 386 λεπτά. Παρόλα αυτά υπάρχουν σκηνές που ο Franco Zeffirelli έκοψε τελείως από όλες τις εκδοχές, όπως η σκηνή όπου ο Ιησούς περπατά στο νερό, ο γάμος στην Κανά και η σκηνή της Μεταμορφώσεως. Οι σκηνές αυτές κόπηκαν για να μειωθεί όσο γίνεται η συνολική διάρκεια της τηλεταινίας.

Πηγή: fomo.gr

Related posts

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ρίγη συγκίνησης: Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στην Τήνο μέσα στη θάλασσα για εκείνους που χάθηκαν σε αυτήν

Δείτε ζωντανά την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα