18 Απορίες που είχατε από μικρά παιδιά αλλά κανείς δεν ξέρει να σας απαντήσει ακόμα και σήμερα

Σε αυτόν τον ταχύτατο αναπτυσσόμενο κόσμο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι βρήκαν τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι αν δεν γνωρίζουμε κάτι, τότε η επιστήμη θα γνωρίζει τα πάντα.

Συγκεντρώσαμε όμως ερωτήσεις, που η επιστήμη δεν μπορεί να προσφέρει ακόμα απαντήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

18. Γιατί η καμηλοπάρδαλη έχει τόσο μεγάλο λαιμό;

Φυσικά, μια πολύ λογική απάντηση είναι ότι ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης ήταν απαραίτητος για να έχει πρόσβαση σε ψηλή βλάστηση. Αλλά οι επιστήμονες δεν δέχονταν αυτήν την εκδοχή ως τη μόνη σωστή. Επομένως, το ερώτημα παραμένει ανοικτό και επίσημη απάντηση ακόμα δεν υπάρχει.

17. Πόσα χρόνια μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι;

Όσο περίεργο μπορεί να ακούγεται, αλλά οι επιστήμονες και οι γιατροί ονομάζουν τη γήρανση ασθένεια του γήρατος. Δεν θεωρείται πλέον δεδομένο στάδιο ζωής. Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο όχι ποια θα είναι η διάρκεια της ζωής, αλλά το πώς θα μείνουμε υγιείς.

16. Γιατί οι σκώροι έλκονται από το φως;

Αυτή η συμπεριφορά των εντόμων είναι μία από τις πιο γνωστές. Και σχεδόν κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό το φαινόμενο δεν έχει εξήγηση. Παρά το γεγονός ότι από το φως οι σκώροι πεθαίνουν, εξακολουθούν να πετούν προς αυτό. Κάποιοι εξήγησαν αυτό από το γεγονός ότι τα έντομα πετούν σε μια ορισμένη γωνία εξαιτίας του ερεθίσματος του φωτός. Αλλά άλλοι δεν συμφωνούν μαζί τους, γιατί από την εμφάνιση της φωτιάς, όλοι οι σκώροι θα είχαν πεθάνει εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα την πραγματική αιτία.

15. Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν;

Ναι, ακόμη κάτι τόσο απλό, το φαινόμενο του γουργουρητού της γάτας, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν. Τα ζώα παράγουν αυτούς τους ήχους σε πολύ διαφορετικές στιγμές: όταν τρώνε και είναι πεινασμένα, όταν φοβούνται. Μια θεωρία υποδηλώνει ότι αυτό προωθεί την επούλωση των οστών και των τενόντων. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην ερώτηση σχετικά με την αιτία που οι γάτες γουργουρίζουν σε διάφορες καταστάσεις.

14. Γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό;

Αρχίζουμε να χασμουρόμαστε, όταν βλέπουμε ένα άλλο άτομο να χασμουριέται. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνεται η ικανότητα να συναισθάνονται και να διαμορφώνουν συναισθηματικές σχέσεις με άλλους. Αλλά οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια και αυτισμό, δεν ανταποκρίνονται στο χασμουρητό ενός άλλου προσώπου. Αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ένα χασμουρητό ορίζεται σε μια τέτοια σχέση.

13. Πως τα μέρη του σώματος «καταλαβαίνουν» ότι δεν χρειάζεται πλέον να μεγαλώσουν;

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι η κυτταρική ανάπτυξη εξαρτάται από ένα σήμα το οποίο σταματά την ανάπτυξη της πρωτεΐνης. Αλλά οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει ποιο είναι αυτό το σήμα, που παράγεται, από ποιες διόδους περνάει και ποιες διαδικασίες επηρεάζονται.

12. Πώς τα πουλιά ξέρουν προς τα που πρέπει να πετάξουν;

Στα παιδικά μας χρόνια αναρωτιόμασταν πώς τα αποδημητικά πουλιά ξέρουν πού να πετάξουν για το χειμώνα και πού να πάνε. Η μοναδική υπόθεση που έχουν καταλήξει οι επιστήμονες είναι η επίδραση του μαγνητικού πεδίου της Γης. Προς το παρόν αυτή είναι η μόνη αποδεκτή εξήγηση, αλλά δεν έγινε δεκτή ως η σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

11. Γιατί τα placebo πάντα λειτουργούν;

Όπως γνωρίζετε, ένα εικονικό φάρμακο είναι μια ουσία που δεν έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Καταναλώνοντάς το όμως ένα άτομο πιστεύει πραγματικά στο θεραπευτικό αποτέλεσμα των χαπιών. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για το εικονικό φάρμακο και πόσο είναι λογικό να παίρνουμε ψευδοφάρμακα.

10. Τι υπάρχει στον πάτο των ωκεανών;

Αυτό το ερώτημα μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά μόλις το 5% του πάτου των ωκεανών έχει μελετηθεί. Από τι αποτελείται το υπόλοιπο 95%, κανείς δεν γνωρίζει. Και, φαίνεται, οι επιστήμονες δεν βιάζονται να μάθουν: σύμφωνα με αυτούς, είναι πολύ πιο εύκολο και ταχύτερο να φτάσετε στο φεγγάρι από το να κατεβείτε στο βαθύτερο μέρος του ωκεανού.

9. Είναι δυνατό το ταξίδι στον χρόνο;

Για διάφορους λόγους, πιστεύαμε ότι θα ήταν φοβερό να είχαμε μηχανή του χρόνου. Αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι αδύνατο. Από καθαρά τεχνική άποψη, η επιστήμη μας λέει ότι είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε στο μέλλον. Μόνο που πρέπει να διαλύσετε ένα άτομο σε απίστευτα υψηλή ταχύτητα. Αλλά το ταξίδι στο χρόνο είναι ακόμα αδύνατο.

8. Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες;

Είναι γνωστό ότι 9 στα 10 άτομα είναι δεξιόχειρες. Αλλά εδώ και 160 χρόνια κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί στην πλειοψηφία των ανθρώπων το κυρίαρχο χέρι είναι το δεξί.

7. Γιατί χασμουριόμαστε;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος, όπως και άλλα σπονδυλωτά, χασμουριούνται από έλλειψη οξυγόνου στο σώμα. Αλλά αυτή η εκδοχή δεν έχει γίνει αποδεκτή επισήμως. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό εντελώς.

6. Γιατί βλέπουμε όνειρα;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Κάποιοι λένε ότι τα όνειρα μπορεί να είναι ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι απλώς νευρικά ερεθίσματα.

5. Γιατί ο άνθρωπος έχει συνηθίσει να κοιμάται;

Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι άρχισαν να θέτουν αυτήν την ερώτηση. Το ένα τρίτο της ζωής μας τον ξοδεύουμε στον ύπνο, αλλά κανείς δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν δύο υποθέσεις: ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη μνήμη ή τις ικανότητες μάθησης.

4. Τι είναι το σύμπαν;

Υποτίθεται ότι είναι εύκολο να εξηγηθεί, καθώς όλα είναι κατασκευασμένα από άτομα. Αλλά όχι, γιατί μιλάμε για ένα Σύμπαν, όπου τα άτομα αποτελούν μόνο το 5% της συνολικής σύνθεσης. Το υπόλοιπο 95% είναι άγνωστης προέλευσης. Ως εκ τούτου, αυτό το μέρος του Σύμπαντος αποκαλείται «σκοτεινή ύλη».

3. Τι είναι μια μαύρη τρύπα;

Οι πιο ασυνήθιστες συνιστώσες του σύμπαντος μας επίσης δεν είναι κατανοητές. Η θεωρία της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής έρχονται σε αδιέξοδο στο θέμα της σύνθεσης μιας μαύρης τρύπας. Επομένως, κανείς δεν γνωρίζει αν θα απαντηθεί ποτέ αυτό το ερώτημα και αν θα υπάρξει μια επίσημη απάντηση σε αυτό.

2. Από που προέρχεται η βαρύτητα;

Η επιστήμη αναζητεί αυτή την απάντηση αυτή εδώ και πολλά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που η επιστήμη θέλει να βρει απάντηση περισσότερο. Αλλά είναι ξεκάθαρο μόνο ένα πράγμα: η αιώνια διαμάχη της κλασικής φυσικής και της κβαντικής μηχανικής.

1. Υπάρχει άλλη μορφή ζωή στο Σύμπαν;

Πιθανότατα, ναι. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες παρακολουθούν σημάδια που θα δημιουργούσαν ιδανικές συνθήκες για ζωή σε άλλους πλανήτες. Οι έρευνες που ξεκινούν τώρα και θα συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικές. Δεν αποκλείεται ότι σε τουλάχιστον έναν από τους 60 δισεκατομμύρια πλανήτες στο Σύμπαν θα ανακαλυφθεί ζωή.

Credit: ADME

Related posts

Έκτακτο Αθήνα: Intercity με εκατοντάδες επιβάτες, προσέκρουσε σε βράχια

Η σπάνια εξομολόγηση της Ελένης Μενεγάκη: «Έκανα παιδί στα 45, το κοιτάζω και λέω, Α ρε Ελένη έχεις πολλά κότσια»

Η «χρυσή» κληρονόμος πιο απλή από ποτέ: Η Ευγενία Νιάρχου αποθεώνει την Κρήτη & τις ομορφιές της