Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

ΕΚΤΑΚΤΟ – Αιτία πολέμου: Οι Τούρκοι καθήλωσαν το κυπριακό γεωτρύπανο και το έθεσαν εκτός στόχου – Το περικύκλωσαν έξι πολεμικά πλοία απειλώντας…

Ειδήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
by Newsroom 10.02.2018 19:32
Newsroom 10.02.2018 19:32
0

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Α.Μεσόγειο από χτες βράδυ  με τους Τούρκους να γράφουν κανονικά Ελλάδα-Ιταλία-ΗΠΑ κτλ και να προχωρούν σε ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων τους. Καθηλωμένο στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραμένει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», μετά την παρεμπόδιση του πλου του την Παρασκευή από πλοία, φρεγάτες και τορπιλάκατους του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά πλοία έκαναν μανούβρες γύρω από το γεωτρύπανο!

Εκτός στόχου από χτες το βράδυ όπως πρώτο ενημέρωσε στην Ελλάδα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ), παραμένει το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 το οποίο βρίσκεται 15 ν.μ. από τον στόχο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ περικυκλωμένο από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία κάνουν μανούβρες γύρω του.

Η Αγκυρα έχει κλιμακώσει και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση καθώς η Κύπρος περιμένει την …Ιταλία να «καθαρίσει».

Ελλάδα ακούει;

Το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας, το οποίο παρενοχλήθηκε από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, παραμένει από το βράδυ της Παρασκευής περίπου 15 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο του, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ πιθανή «συμπαιγνία» Βρετανίας και Τουρκίας ( και οι δύο δεν επιθυμούν την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ), στην οποία κύριο ρόλο διαδραμάτισε η βρετανική βάση SIGINT στο Τρόοδος , η οποία πολύ πιθανό να καθοδηγούσε το τουρκικό ναυτικό σχετικά με τις κινήσεις κάθε στιγμή του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ.

Η Βρετανία έχει ενοχληθεί σφόδρα , μετά το σχέδιο Αναν, διότι αν αυτό υλοποιούνταν θα αποκτούσαν οι βρετανικές βάσεις ΑΟΖ και εναέριο χώρο με προέκταση τα κυπριακά κοιτάσματα.     

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 της εταιρείας ΕΝΙ αναμένει το πράσινο φως από την εταιρεία για να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» στο Τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση φυσικού αερίου.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι ο κυβερνήτης του Saipem 12000, αναμένει περαιτέρω οδηγίες για να συνεχίσει προς τον στόχο της γεώτρησης.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι την Παρασκευή η εταιρεία έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μη γυρίσει πίσω.

Aρα να ακινητοποιηθεί.

Σημείωσε ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά»,είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας πειρατική, προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ιταλική κυβέρνηση και με την εταιρεία ΕΝΙ, ενώ ήδη έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν άσκηση στην περιοχή και πως το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 παραμένει καθηλωμένο με τον καπετάνιο του να περιμένει οδηγίες για να συνεχίσει την πορεία του προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 στα ανοικτά της Αμμοχώστου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.

Επισήμανε επίσης πως η ιταλική κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της και υπενθύμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση της Ρώμης στις διαμαρτυρίες του για την δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημείωσε ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Τη λύση θα τη δώσει η Ρώμη» λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Τέλος ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση και συνέστησε ψυχραιμία σημειώνοντας ότι οι εταιρείες όπως η ENI είναι συνηθισμένες σε τέτοια περιστατικά.

Πρόκειται για το πρώτο συμβάν αυτής της μορφής από τότε που άρχισαν οι γεωτρήσεις και καταδεικνύει προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει ένταση.

Η Λευκωσία αντιμετωπίζει σε ψυχραιμία την κατάσταση θεωρώντας ότι τέτοιες προκλήσεις ήταν αναμενόμενες.

Θα γίνουν διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και στον ΟΗΕ ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των σχεδιασμών. Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Ρώμη η οποία κάνει τους δικούς της χειρισμούς.

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία σχολιάζοντας το συμβάν σημείωναν τη σημασία που έχει η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO, προσφέροντας υποδομές σε στρατιωτικές δυνάμεις χωρών μελών στην ΕΕ.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για στάθμευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τους στη ναυτική βάση στο Μαρί, και αυτό δεν είναι άσχετο με τη δραστηριοποίηση της γαλλικής εταιρείας TOTAL και της ιταλικής ENI στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι τουρκοκύπριοι απειλούν με ανακήρυξη δικής τους «ΑΟΖ»

Για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ από την ε/κ ηγεσία γράφει ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους το οποίο δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθούν την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3.

«Από δική μας πλευράς πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας φαίνεται ότι η ε/κ ηγεσία επιμένει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» προστίθεται έγιναν βήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ και όσο δεν υπάρχει προσέγγιση μιας συνεργασίας στο θέμα αυτό, ως «ΤΔΒΚ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – «δεν θα αποφύγουμε να κάνουμε ανάλογα βήματα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία».

Αναφέρεται επίσης ότι η ε/κ ηγεσία έχει μετατρέψει τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο σε μέσον για να προκαλέσει ένταση, εκφράζοντας λύπη γιατί έχουν με πείσμα παραβλεφθεί όλες οι δηλώσεις και εκκλήσεις της τ/κ πλευράς για συνεργασία και πνεύμα προσέγγισης σε αυτό το θέμα.

Ενώ, συνεχίζει, αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να επιτύχει την συνεργασία είτε των δύο πλευρών στην Κύπρο, είτε και των άλλων πρωταγωνιστών στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αμοιβαία οικονομική διασύνδεση και υπό αυτή την έννοια να εξυπηρετήσει την σταθερότητα, «η ε/κ ηγεσία δημιουργώντας τα τετελεσμένα που ήθελε, έχει μετατρέψει (τον φυσικό πλούτο) σε μέσο πρόκλησης την έντασης στην περιοχή».

https://www.youtube.com/watch?v=bhQYLp7n-TU

Πηγή:  pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Ο ελληνικός σταυρός μπαίνει στα φανάρια – Τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνεις

    30.11.2025 23:58
  • Λακωνία: Έκρηξη και φωτιά σε καφετέρια γεμάτη κόσμο στη Νεάπολη – Δεν υπήρξαν τραυματίες

    30.11.2025 23:52
  • Μόλις μαθεύτηκε η χρονολογία της χειροβομβίδας που ανατίναξε τον 19χρονο Ραφαήλ και σοκάρει

    30.11.2025 23:29
  • Λούτσα: Γόνος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, που ήρθε για την ορκωμοσία της κοπέλας του και σκοτώθηκε – «Δυστυχώς είναι το παιδί μου…»

    30.11.2025 22:34
  • Έκτακτo για π.Αντώνιο – Τούμπα όλα στην υπόθεση

    30.11.2025 20:27
  • Έκτακτo για Σπύρο Μπιμπίλα

    30.11.2025 19:58
  • «Γιατί με πολεμάτε ακόμα;»: Πλάνταξε στο κλάμα ο Αναγνωστόπουλος όταν έμαθε πως η μικρή Λυδία άλλαξε επίθετο

    30.11.2025 19:15
  • ΣΟΚ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΝΕΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    30.11.2025 18:59
  • ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραλύει η χώρα για δύο ημέρες

    30.11.2025 18:22
  • Φρικτό θανατηφόρο: Νεκρή η 17χρονη Αλίκη, θετικός στο άλκοτεστ ο οδηγός του μοιραίου διπλοκάμπινου

    29.11.2025 17:35

Δημοφιλή

05.12.2025 22:03

EKTAKTO – Καραμπόλα πέντε οχημάτων

05.12.2025 21:38

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας μετά τον «Byron» – Πότε θα «χτυπήσει» στη...

05.12.2025 20:46

ΘΡΙΛΕΡ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ

05.12.2025 20:35

ΕΚΤΑΚΤΟ : ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

05.12.2025 20:26

Δάκρυσε και η Παναγία στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο...

05.12.2025 19:46

Τραγωδία: Τρεις Νεκροί Αστυνομικοί και 13 τραυματίες – Πήγαν να κάνουν έξωση...

05.12.2025 19:14

Έκλεισαν και άλλη Εθνική Οδό οι αγρότες – Αποκλεισμός επ’αόριστον στην κυκλοφορία

05.12.2025 18:37

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Παραλύει» ξανά η χώρα – Μόλις ανακοινώθηκε

Πρόσφατα

05.12.2025 20:26

Δάκρυσε και η Παναγία στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο...

05.12.2025 20:10

Ανακοπή καρδιάς: 6 προειδοποιητικά σημάδια που θα νιώσετε λίγες μέρες πριν

05.12.2025 19:46

Τραγωδία: Τρεις Νεκροί Αστυνομικοί και 13 τραυματίες – Πήγαν να κάνουν έξωση...

05.12.2025 19:25

Βάσω Λασκαράκη – Λευτέρης Σουλτάτος: Μόλις μαθεύτnκε η είδηση για την σχέση...

05.12.2025 19:14

Έκλεισαν και άλλη Εθνική Οδό οι αγρότες – Αποκλεισμός επ’αόριστον στην κυκλοφορία

05.12.2025 18:37

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Παραλύει» ξανά η χώρα – Μόλις ανακοινώθηκε

05.12.2025 18:18

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Χρονοδιάγραμμα και κριτήρια

05.12.2025 18:08

Δεν τα κατάφερε η Αγγελική – Έφυγε σε ηλικία μόλις 49 χρονών

05.12.2025 17:44

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» πασίγνωστη πόλη – Θυμίζει «Βενετία»

05.12.2025 17:32

ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός: Νέα πρόβλεψη Καλλιάνου – Τι έρχεται αύριο Σάββατο

05.12.2025 17:10

Έκτακτn είδηση για όσους έχουν Netflix, μόλις έγινε γνωστό

05.12.2025 16:51

ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΤΕ: ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΙΟΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ KINDER

05.12.2025 16:18

Πέθανε απομονωμένη στα 61 από καρκίνο η όμορφη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου

05.12.2025 15:38

Θρήνος και οδύνη στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στη Λούτσα:...

05.12.2025 15:03

Σοκ! Σκότωσε τους γονείς του και έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί…

05.12.2025 14:23

Αν πάτε να βγάλετε λεφτά και δείτε αυτό στο ΑΤΜ, φύγετε όσο...

05.12.2025 14:06

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πέθαvε ο αγαπημένος ηθοποιός θρύλος στα 75, δυστυxώς δεν τα...

05.12.2025 13:44

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ…

05.12.2025 13:19

Είναι οι αγαπημένοι του… Θεού, τα ευνοεί το σύμπαν: Τα 2 ζώδια...

05.12.2025 13:02

«Αν σου πω τιμή θα τρελαθείς! Νομίζεις μου το χάρισαν!»: Ο Γκοτσόπουλος...

05.12.2025 12:39

Γρίπη: Μεγάλη ανησυχεία για τον συνδυασμό Covid – RSV – Τι να...

05.12.2025 11:45

Τραγωδία: Αγαπημένο Ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό στο σπίτι του

05.12.2025 11:41

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΡΟΧΑΙΑΣ: Πού δεν περνάει τίποτα αυτή τη στιγμή! Η λίστα με...

05.12.2025 11:19

Γιατί στα νεκροταφεία φυτεύουν κυπαρίσσια – Η απάντηση της εκκλησίας

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here