Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Το τσουρέκι της αρχιτεμπέλας: Δεν χρειάζεται ούτε μίξερ, ούτε ζύμωμα – Βήμα βήμα όπως η Αργυρώ

Γαστρονομία
αργυρώ μπαρμπαρίγουΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑΣΥΝΤΑΓΕΣΤΣΟΥΡΕΚΙ
by efi f 06.04.2023 18:53
efi f 06.04.2023 18:53

Ένα από τα καθιερωμένα ελληνικά γλυκά που φτιάχνουμε την περίοδο των εορτών, είναι το τσουρέκι. Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει (μπορεί να είναι πλεξούδα, κουλούρα ή μπάλα) όπως και ο τρόπος παρασκευής του.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη συνταγή για σένα που δεν το έχεις και πολύ με την κουζίνα! Να πως θα φτιάξεις τσουρέκι χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ γρήγορα και απλά!

Για εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

  1. 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
  2. 1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γρ. (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γρ.)
  3. 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
  4. 200 γρ. ζάχαρη
  5. 200 γρ. φρέσκο γάλα
  6. 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  7. 2 μεγάλα αυγά
  8. 1 κρόκο αυγού
  9. 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι σε σκόνη
  10. 1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη
  11. 1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
  12. 3 δάκρυα μαστίχα1 βανίλια

Για το τελείωμα

  1. 1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
  2. 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
  3. 50 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα

Εκτέλεση

  1. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά.
  3. Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.
  4. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.
  6. Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC. Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
  7. Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα.
  8. Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
  9. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  10. Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά.
  11. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  12. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα.
  13. Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
  14. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί.
  15. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
  16. Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.
  17. Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Την διπλώνουμε 2-3 φορές. Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο.
  18. Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.
  19. Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.

TIPS

Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα. Έτσι, η ζύμη έχει όλο το χρόνο να φουσκώσει και να γίνει φανταστική.

Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη. Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.

Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γρ. Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη.
Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.
Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους.
Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα.
Δυο φόρμες με διάμετρο 28×10 εκατοστά είναι ιδανικές. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια.
Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά σε ζεστό σημείο.

  1. Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50°C. Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο. Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν.
  2. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε).
    Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν.
  3. Μέσα στο φούρνο που ψήνονται τα τσουρέκια, βάζουμε ένα ταψάκι με βραστό νερό για να έχουν υγρασία στο ψήσιμο και να γυαλίζουν.
  4. Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Με διάλυμα κρόκου τα τσουρέκια παίρνουν σκούρο χρώμα.
  5. Για πιο ανοιχτό χρώμα, χρησιμοποίησε μόνο το ασπράδι για την επάλειψη.

TIPS της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά.

Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Τυρόπιτα σουφλέ: Εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, με μπεσαμέλ και διάφορα τυριά που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σας

    22.05.2023 18:38
  • Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας: Η απόλυτη μαρινάδα για το κοτόπουλο με απλά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι – Η μυστική συνταγή των σεφ

    26.04.2023 21:56
  • Μια αλλιώτικη συνταγή: Η vegan μαγειρίτσα – Την φτιάχνουν οι καλόγεροι και είναι πεντανόστιμη

    15.04.2023 21:54
  • Έκανε πάλι το θαύμα του ο Άκης Πετρετζίκης: Η πιο τέλεια τυρόπιτα με μπεσαμέλ που φτιάχνετε μέσα σε είκοσι λεπτά

    15.04.2023 20:05
  • Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας: Ο Πέτρος Συρίγος προτείνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς – Έτοιμη σε λίγα μόνο λεπτά

    15.04.2023 18:30
  • Τυχερός ο Μπισμπίκης: Η Δέσποινα Βανδή έφτιαξε πασχαλινά τσουρέκια και αποκαλύπτει το μυστικό της

    12.04.2023 10:32
  • Όλα τα μυστικά της Αργυρώς για το τέλειο αρνί: Τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στο σούβλισμα του

    08.04.2023 18:46
  • Κάντο όπως ο Άκης: Η πιο νόστιμη και γρήγορη συνταγή για τα πασχαλινά τσουρέκια σας που θα ξετρελαθούν όλοι

    05.04.2023 18:19
  • Ο πειρασμός της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολο και γρήγορο νηστίσιμο κέικ χωρίς βούτηρο και αυγά

    03.04.2023 23:36
  • Tυρόπιτα της γιαγιάς: Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή με 2 είδη τυριών – Πως να την φτιάξετε

    23.03.2023 12:56



Δημοφιλή

24.05.2023 16:35

Θυμίζουν τη συνταγή των γιαγιάδων: Τα πιο αφράτα κεφτεδάκια από τον Λευτέρη...

22.05.2023 18:38

Τυρόπιτα σουφλέ: Εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, με μπεσαμέλ και διάφορα τυριά...

17.05.2023 12:11

Πιο νόστιμες από ποτέ: Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για «ονειρεμένες» πατάτες...

26.04.2023 21:56

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας: Η απόλυτη μαρινάδα για το κοτόπουλο με...

15.04.2023 21:54

Μια αλλιώτικη συνταγή: Η vegan μαγειρίτσα – Την φτιάχνουν οι καλόγεροι και...

15.04.2023 20:05

Έκανε πάλι το θαύμα του ο Άκης Πετρετζίκης: Η πιο τέλεια τυρόπιτα...

15.04.2023 18:30

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας: Ο Πέτρος Συρίγος προτείνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα...

10.04.2023 22:36

Ο παραδοσιακός τρόπος των γιαγιάδων: Έτσι θα βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας...

Πρόσφατα

02.06.2023 22:46

Το πιο ταιριαστό ζευγάρι της showbiz: Η Ήβη Αδάμου πιο όμορφη από...

02.06.2023 22:20

«Πες της πως την αγαπώ»: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έστειλε επιστολή στη μητέρα...

02.06.2023 22:05

Καθηλωτική η Ζήνα Κουτσελίνη: «Καθάριζα τουαλέτες, έκανα λάντζα, ήμουν η πιο καλή...

02.06.2023 21:58

Συγκλονίζει ο Αύγουστος Κορτώ για κατάθλιψη: «Κάντε μια αγκαλιά όποιον πιστεύει πως...

02.06.2023 21:50

Πήρε θέση ο Ντέμης Νικολαΐδης: Απαντά πρώτη φορά για το δημοσίευμα περί...

02.06.2023 21:40

Ας βοηθήσει όλα τα παιδιά μας: Αυτή είναι η Προσευχή για τους...

02.06.2023 21:35

«Δεν την ξαναβάζω ποτέ στο σπίτι μου»: Ξέσπασε ο Σπύρος Μαρτίκας, πήρε...

02.06.2023 21:30

“Νεφέλη μου, θέλω να κλαίω όλη μέρα”: Συγκινεί η Νίνα Λοτσάρη για...

02.06.2023 21:25

Έστησε γλέντι έξω από τα δικαστήρια: Γυναίκα έβγαλε διαζύγιο & χόρευε με...

02.06.2023 20:53

Τραγική ειρωνεία: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έδωσε Πανελλήνιες & έγραψε έκθεση με θέμα...

02.06.2023 20:42

«Έπαθα μαζί του ερωτικό αμόκ»: Ο θυελλώδης έρωτας της Νόνικα Γαληνέα με...

02.06.2023 20:31

Ξέσπασε σε γέλια η Μπέττυ Μαγγίρα για Survivor: «Πέρυσι δεν ήθελε τον...

02.06.2023 20:15

Λύγισε η Κατερίνα Παπουτσάκη: «Έχω τη βαθιά ανάγκη να το μοιραστώ μαζί...

02.06.2023 19:57

«Έχασα την παντοτινή μου φίλη»: Ξέσπασε σε λυγμούς η Άννα Φόνσου για...

02.06.2023 19:41

Τροχαίο στην Κατεχάκη: Αυτός είναι ο 43χρονος αστυνομικός που παρασύρθηκε και σκοτώθηκε...

02.06.2023 19:24

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ζήτησε αναβολή στην εκδίκαση του διαζύγιού της από τον Μάνο...

02.06.2023 19:13

Ρετρό: Η Νόνικα Γαληνέα, σικ, στον γάμο της στα ’50s – Το...

02.06.2023 19:06

«∆εν θέλω να ανησυχεί κανείς σας για µένα»: Η συγκλονιστική τελευταία συνέντευξη...

02.06.2023 18:57

Με κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι θετικός αλλά TikTok πάντα θα μπορώ...

02.06.2023 18:48

Λύγισε η Ελένη Μενεγάκη για Σεργιανόπουλο: «Ήταν για όλους μας πολύ ξαφνικό,...

02.06.2023 18:47

Κώστας Σόμμερ-Βαλεντίνη Παπαδάκη: Βάφτισαν την κόρη τους – Το όνομα που της...

02.06.2023 18:30

Συγκλονίζει ο Ανδρέας Μικρούτσικος: «Την κουβαλώ μέσα μου, την έχασα από καρκίνο»

02.06.2023 18:12

«Ήρθες και μου άλλαξες την ζωή»: Οι δημόσιες ευχές της Νόνη Δούνια...

02.06.2023 18:05

Οι εξετάσεις πήγαν για… Καλών Τεχνών: Χανιώτης μαθητής ζωγράφισε στις πανελλήνιες και...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here