Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα

Γαστρονομία
αργυρώ μπαρμπαρίγουΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
by efi f 14.11.2023 12:05
efi f 14.11.2023 12:05
0

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα ένα μήνα μακριά από τα Χριστούγεννα αλλά όσο βλέπω τους επώνυμους να στολίζουν τα δέντρα τους , τόσο θέλω να μπω ακόμα πιο γρήγορα σε αυτό το mood γι’ αυτό είπα να ξεκινήσω από τα βασικά. Τι κάνει τα Χριστούγεννα ξεχωριστά; Τα παραδοσιακά μελομακάρονα, φυσικά, ειδικά όταν είναι φτιαγμένα σωστά!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας, πέρα από την παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα και τα μυστικά για να τα πετύχεις έτσι όπως πρέπει. Τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα!

Τι θα χρειαστείς για τα μελομακάρονα

  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. νερό
  • Ξύλο κανέλας
  • Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
  • Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
  • Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
  • Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα και τα σιροπιάζουμε.
  • Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Τα μυστικά

Αλεύρι μπορείς να βάλεις μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν αφράτα. Εκτός, αν προτιμάς πολύ μελωμένα οπότε θα χρησιμοποιήσεις αλεύρι με σιμιγδάλι. Για τα καλύτερα χρησιμοποιώ απαλό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Το μεν πρώτο είναι για την γεύση και το δεύτερο είναι για την υφή.

Όσον αφορά την ζύμη, πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Προσοχή γιατί πρεπει να είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσεις έξτρα αλεύρι θα έχεις ως αποτέλεσμα σκληρά, ξερά με επίγευση αλευριού.

Αφού ρίξεις το αλεύρι και σχηματιστεί τότε σταματάς το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις , τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι » και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά. Σκεπάστε την και αφήστε την για 15-20’. Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι..
Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Και θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Όσον αφορά το ψήσιμο πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά στην καρδιά του. Αν δεν ψηθούν σωστά και έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Επειδή είναι πολλά στην δόση καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα τα ταψιά και ποτέ δυο μαζί.

Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως τα φτιάξεις με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • «Ραπόρτο» Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα μακαρόνια – Το μεγάλο κόλπο για τον τέλειο κιμά

    13.11.2024 21:21
  • Κατάξανθη καλλονή: Η κόρη της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου έγινε 28 ετών και δουλεύει στα εστιατόρια της μητέρας της

    19.04.2024 13:37
  • Με θέα “πιάτο” όλο το νησί: Το αρχοντικό σπίτι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου βγήκε από περιοδικό

    29.03.2024 10:25
  • Χειρόγραφη συνταγή όπως παλιά: Η Μυρτώ Αλικάκη φτιάχνει τα πιο εύκολα μελομακάρονα και ξεπερνάει και τον Πετρετζίκη

    23.12.2023 19:29
  • «Λύγισε» η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για την περιπέτεια υγείας: «Δεν έχω μιλήσει ποτέ για αυτό στη ζωή μου, δεν θέλω να μιλήσω άλλο»

    16.12.2023 19:49
  • Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

    08.12.2023 21:00
  • Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απóλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα

    19.11.2023 19:27
  • Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

    15.11.2023 12:38
  • Από τα 12 στα 18 ευρώ το κιλό τα μελομακάρονα και οι κουραμπιάδες: Ξεκίνησε από τώρα η παραγωγή τους!

    31.10.2023 18:40
  • «Μου έφαγε τη δουλειά η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου»: Ο Γιώργος Πορφύρης μιλά 1η φορά για το δοκιμαστικό στη Μενεγάκη

    27.08.2023 15:53

Δημοφιλή

18.11.2025 21:14

Γιατί πρέπει να στύβετε ένα λεμόνι πριν το τηγάνισμα;

20.10.2025 22:17

Αλμυρό κέικ με το κοτόπουλο που μας περίσσεψε

20.10.2025 22:05

Μελομακάρονα: Η καλύτερη συνταγή για το 2025

20.10.2025 21:50

Τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού

20.10.2025 21:39

Το Μυστικό του Σεφ για τον Τέλειο Κιμά – Συνταγή για κιμά...

02.09.2025 17:10

Το ēthos επιστρέφει στη Γλυφάδα: Το reopening που αλλάζει τους κανόνες της...

01.03.2025 15:37

Χαμóς με τον Άκη Πετρετζίκη: Είπε για 1n φoρά την συνταγή και...

10.06.2024 21:27

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του...

Πρόσφατα

04.12.2025 21:53

EKTAKTO: Γενικό μπλακ άουτ τώρα λόγω κακοκαιρίας

04.12.2025 21:38

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των 4 φαγητών καθημερινά θα καταστρέψει ακόμη και...

04.12.2025 21:25

Μόλις ανακοινώθηκε: «Παραλύει» αύριο όλη η χώρα

04.12.2025 21:12

Χιόνι και μέσα στην πόλη: Η εβδομάδα του Δεκέμβρη που θα κάνει...

04.12.2025 20:58

Δυσάρεστα νέα για την υγεία της Χρυσούλας Διαβάτη – Μόλις έγινε γνωστό

04.12.2025 20:30

Αuτά είναι τα 3 ζώδια που το μυαλό τους στροφάρει με χίλια...

04.12.2025 20:05

Βόμβα στην υπόθεση δολοφονίας του Βασίλη Καλογήρου: Του έκοψαν το

04.12.2025 19:45

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Ξεκινούν οι πληρωμές, πώς να το υπολογίσετε

04.12.2025 19:33

Ανακαλείται πασίγνωστο προϊόν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ – Περιέχει επικίνδυνη...

04.12.2025 19:16

Πώς μας προειδοποιεί το συκώτι ότι είναι υπερφορτωμένο

04.12.2025 19:04

Παρασκευή Κουτσαΐδη: H τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις

04.12.2025 18:52

Κακοκαιρία: Ισχυρός πυρήνας καταιγίδας στη Δυτ. Αττική – Στο «κόκκινο» 7 περιοχές...

04.12.2025 18:28

Συγκλονιστικό βίντεο: Χείμαρρος «κατάπιε» ΙΧ – Τρεις άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή

04.12.2025 18:19

Κλειστά αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία της Αττικής λόγω κακοκαιρίας

04.12.2025 17:50

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια – Κερδίζουμε ή χάνουμε μια...

04.12.2025 17:39

Κακοκαιρία Byron: Νεροποντή στην Αττική – Πλημμύρες και κλειστοί δρόμοι

04.12.2025 17:10

Διαζύγιο βόμβα για πασίγνωστη κυρία της Ελληνικής τηλεόρασης, σoκ στην ελληνική showbiz

04.12.2025 16:29

ΣΟΚ τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους αγρότες

04.12.2025 15:46

Άγγελος Λάτσιος: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Ναυτικό – «3 μέρες στο...

04.12.2025 15:31

EKTAKTH ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ – Σoκ τι ανακοίνωσε

04.12.2025 15:14

Την δηλητηρίασε με χλωροφόρμιο: Η αληθινή ιστορία της 15χρονης Στέφι – Βρέθηκε...

04.12.2025 14:44

Αδιανόητο το ποσό: Τόσο κοστίζει η “απλή” τσάντα που κρατούσε η Μενεγάκη...

04.12.2025 14:24

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΧΗ ΝΑΤΑΛΙΑ ΛΙΟΝΑΚΗ

04.12.2025 13:25

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΗΧΗΣΕ ΤΟ 112

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here