Ο όρος hasselback μπορεί να είναι καινούριος για σας, σίγουρα είναι για μένα. Βασικά, αναφέρεται στο οτιδήποτε έχει κοπεί σε λεπτές λωρίδες, αλλά όχι μέχρι κάτω. Το αποτέλεσμα είναι μια θεαματική εμφάνιση. Οι πατάτες μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά σπάνια έχουν ωραία εμφάνιση.
Οι πατάτες hasselback είναι υπέροχες. Φαίνεται σαν να χρειάζεσαι χρόνια εμπειρίας και ικανοτήτων στην κουζίνα, αλλά το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κοφτερό μαχαίρι και οποιαδήποτε δύο σκεύη με ξύλινα χερούλια. Α, και πατάτες φυσικά. Οι πατάτες μου ήταν λίγο μεγάλες κι έτσι μία ήταν αρκετή για να ταΐσει δύο άτομα.
Οι μικρότερες πατάτες θα σας βολέψουν περισσότερο. Το γκούντα, το δεντρολίβανο και το μπέικον κάνουν αυτό το πιάτο τέλειο.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
- 2 μεσαίες ή 1 μεγάλη πατάτα, καθαρές
- 4 κουταλιές βούτυρο, κρύο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες. Αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε
- 120γρ. καπνιστό γκούντα, κομμένο σε λεπτά ορθογώνια κομμάτια. Αφήστε το στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε
- 1 κουταλάκι κομμένο δεντρολίβανο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
- 1/4 κούπα πικάντικο τσένταρ
- 2 κομμάτια μπέικον τσιγαρισμένο, σε κομματάκια
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το ταψί.
2. Βάλτε δύο ξύλινες κουτάλες στις άκρες των καθαρών πατάτων. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην κόψετε τις πατάτες μέχρι κάτω.
3. Γεμίστε τις απαλά με το γκούντα και το βούτυρο, εναλλάσσοντας τα. Ανά δύο γεμίστε με τυρί και τα υπόλοιπα με βούτυρο. Ρίξτε από πάνω το δεντρολίβανο. Ρίξτε το λάδι.
4. Ψήστε τις για 45 λεπτά.
5. Βγάλτε τις από το φούρνο και αμέσως ρίξτε την κρέμα γάλακτος. Ρίξτε το τσένταρ και το μπέικον και ψήστε για άλλα 15 λεπτά.
6. Σερβίρετε ζεστές.
Credit: tiphero.com