Μάθαμε τον Απίστευτο Λόγο που Υπάρχουν ΜΟΝΟ 4 Χρώματα Διαβατηρίων και Πάθαμε Πλάκα. Ούτε που το Φανταζόμασταν! - Fanpage

Μάθαμε τον Απίστευτο Λόγο που Υπάρχουν ΜΟΝΟ 4 Χρώματα Διαβατηρίων και Πάθαμε Πλάκα. Ούτε που το Φανταζόμασταν!

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα χρώματα διαβατηρίων στον κόσμο, και κάθε χώρα έχει τους δικούς της λόγους για την επιλογή ενός από αυτά τα χρώματα για το εξώφυλλο του.

Αποφασίσαμε να ανακαλύψουν από τι εξαρτάται αυτή η επιλογή και μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες μαζί σας. Αν οι μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια σας κάνουν να πλήττετε, απλά θυμηθείτε αυτό το άρθρο.

Κόκκινο

1

Αυτό είναι το πιο κοινό χρώμα. Τα διαβατήρια με κόκκινο κάλυμμα συχνά επιλέγεται από χώρες με ιστορικό ή τρέχον κομμουνιστικό σύστημα. Οι πολίτες της Σλοβενίας, της Κίνας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, και της Γεωργίας έχουν κόκκινα διαβατήρια. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Κροατία, χρησιμοποιούν επίσης διαβατήρια μπορντό χρώματος και άλλες αποχρώσεις του κόκκινου. Χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, άλλαξαν το χρώμα των διαβατηρίων τους σε κόκκινο πριν από λίγα χρόνια. Η Κοινότητα Εθνών των Άνδεων – η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού – έχει επίσης μπορντό διαβατήρια.

Μπλε

2

Αυτό είναι το επόμενο πιο κοινό χρώμα. Το μπλε κάλυμμα συμβολίζει τον «νέο κόσμο». 15 χώρες της Καραϊβικής έχουν μπλε διαβατήρια. Εντός του μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής το μπλε κάλυμμα διαβατηρίου συμβολίζει τη σύνδεση με τη Mercosur, της Νοτιαμερικανικής κοινής αγοράς. Αυτή περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Η Βενεζουέλα αποτελεί την εξαίρεση εδώ: ανήκει επίσης στην Ένωση, αλλά οι πολίτες της έχουν κόκκινα διαβατήρια. Τα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ άλλαξαν σε μπλε το 1976.

Πράσινο

3

Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν πράσινα διαβατήρια. Τέτοιες χώρες είναι το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Το πράσινο θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ, και είναι σύμβολο της φύσης και της ζωής. Οι πολίτες πολλών χωρών της Δυτικής Αφρικής – για παράδειγμα, της Μπουρκίνα Φάσο, της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Ακτής του Ελεφαντοστού, και της Σενεγάλης – έχουν επίσης ταξιδιωτικά έγγραφα που είναι σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Στην περίπτωσή τους, το χρώμα υποδεικνύει ότι ανήκουν στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής).

Μαύρο

4

Τα πιο σπάνια διαβατήρια είναι αυτά με μαύρα καλύμματα. Αυτά μπορούν να βρεθούν σε πολίτες ορισμένων χωρών της Αφρικής – της Μποτσουάνα, της Ζάμπια, του Μπουρούντι, της Γκαμπόν, της Αγκόλα, του Τσαντ, του Κονγκό, του Μαλάουι και άλλες. Οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας έχουν επίσης μαύρο διαβατήριο, επειδή το μαύρο είναι εθνικό χρώμα της χώρας.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την κατανομή των χρωμάτων σύμφωνα με το χρώμα του διαβατηρίου κάθε χώρας.

5

Credit: BrightSide

Αφήστε το σχόλιο σας: