9 Σημαντικά πράγματα που οι γονείς ΔΕΝ πρέπει να απαγορεύουν στα παιδιά τους. Μεγάλη προσοχή στο 8ο! - Fanpage

9 Σημαντικά πράγματα που οι γονείς ΔΕΝ πρέπει να απαγορεύουν στα παιδιά τους. Μεγάλη προσοχή στο 8ο!

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν πως τα όρια κάνουν ένα παιδί να νιώθει πιο ασφαλές και ήρεμο. Ωστόσο, μερικοί περιορισμοί μπορεί να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, κάνοντάς τα να νιώθουν ανασφαλή και μειώνοντας την ανάπτυξή τους. 

Έτσι, σκεφτήκαμε να σας πούμε μερικά πράγματα που θα πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας να κάνουν:

1. Να ρωτούν ερωτήσεις

43

Ένα παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει για τον κόσμο, οπότε είναι λογικό να κάνει περισσότερες ερωτήσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να τις απαντάνε όλες ειδικά αν είναι κουρασμένοι, αλλά ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά σας τα βοηθάει να αναπτυχθούν και δημιουργεί δυνατό δεσμό ανάμεσά σας που θα μείνει ακόμα και όταν μεγαλώσουν.

2. Να κλαίνε

Τα μικρά παιδιά νιώθουν τα πάντα πιο έντονα από ότι οι ενήλικοι. Μην τους απαγορεύετε να κλαίνε ή να νιώθουν άσχημα για τα κλάματα τους. Είναι καλύτερο να καταλάβετε γιατί κλαίνε και να βρείτε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσετε.

3. Να είναι άπληστα

44

Το παιδί σας έχει δικαίωμα να έχει δικά του πράγματα, όπως και οι ενήλικες. Μην τους κάνετε να νιώθουν άσχημα αν γίνονται άπληστα.

4. Να λένε ‘όχι.’

Το παιδί σας δεν είναι ένα παιχνίδι. Είναι ένα μέλος της οικογένειας και έχει τα δικά του δικαιώματα. Εάν του απαγορεύετε να λέει ‘όχι’, τότε παραβιάζεται τα όριά του. Αντιθέτως, προσπαθήστε να βρείτε μία συμφωνία ή να τους εξηγήσετε γιατί μερικές φορές πρέπει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.

5. Να κάνουν φασαρία.

45

Μην χαλάτε την παιδική τους ηλικία. Αφήστε τα να τραγουδάνε και να κάνουν θορύβους. Αυτή είναι η μόνη περίοδος που θα είναι ελεύθερα να το κάνουν έτσι και αλλιώς.

6. Να φοβούνται

Μπορεί να φοβούνται τον γιατρό ή κάποιον παράξενο συγγενή. Μην τα κάνετε να ντρέπονται γι’αυτό αλλά να τους δείξετε πως δεν υπάρχει κάτι να φοβούνται.

7. Να έχουν μυστικά

46

Όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο περισσότερα μυστικά θα έχουν. Θα πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει στην ζωή τους, αλλά χωρίς να τα καταπιέζετε. Η εμπιστοσύνη τους είναι ανεκτίμητη και είναι καλύτερο να μην την διακινδυνεύσετε διαβάζοντας το ημερολόγιό τους.

8. Να νιώθουν θυμό ή ζήλια  

Ένα παιδί είναι και αυτό άνθρωπος και έχει δικαίωμα να εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα. Να θυμάστε πως μπορεί μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγξουν τον εαυτό τους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους εάν είναι ‘άσχημα.’

9. Να κάνουν λάθη

47

Κανείς δεν θέλει να κάνει λάθη και είναι ακόμα χειρότερο όταν οι ενήλικοι τα μαλώνουν γι’αυτό. Δεν θα είναι παράξενο εάν ένα παιδί δεν θα θέλει να κάνει τίποτα μόνο του μετά.

Credit: brightside.me

Αφήστε το σχόλιο σας: