Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Δίδυμες Αδελφές Στη Σκιάθο Έκαναν Μουσείο Το Σπίτι Που Μεγάλωσαν

Travel
by efi f 16.06.2022 12:48
efi f 16.06.2022 12:48
0

Η Μαρένα Μάνεση και η Φωτεινή Μάνεση είναι 24 χρονών, δίδυμες και μεγαλωμένες στη Σκιάθο. Μεγάλωσαν σε ένα πετρόχτιστο σπίτι που στέκει στο κέντρο της πόλης του νησιού από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό το σπίτι με όλα τα οικογενειακά (κι όχι μόνο) κειμήλια αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε μουσείο. Εδώ και τέσσερα χρόνια, το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι ένα από τα ιδιαίτερα σημεία που θα επισκεφθεί κανείς στο νησί των Σποράδων.

Εδώ έχουν συγκεντρωθεί κεντήματα, αντικείμενα, εργαλεία, κειμήλια, χειρόγραφα, φορεσιές, φωτογραφίες από πέντε γενιές. Πράγματα που λένε πολλά για την ιστορία της οικογένειας αλλά όχι μόνο. Λένε πολλά και για την ιστορία της Σκιάθου και για τη ζωή σε ένα ελληνικό νησί σε προηγούμενες εποχές. «Στην οικογένεια, υπήρχε πάντα η τάση να κρατάμε και να συντηρούμε τα παλιά πράγματα σε καλή κατάσταση» αναφέρει στο Travel.gr η Μαρένα Μάνεση. «Αυτό δεν ήταν τόσο μια πρωτοβουλία για να κληρονομήσουν κάτι οι απόγονοι, όσο μια ένδειξη σεβασμού στους προγόνους» εξηγεί. «Αυτοί που, όμως, είναι ιδιαίτερα αξιέπαινοι που διέσωσαν όλη αυτή την κληρονομία είναι οι γονείς μας. Κι αυτό γιατί αυτό πλέον απαιτούσε και αρκετό κόπο και αρκετά έξοδα ώστε να υπάρξει μια σωστή συντήρηση».

Το Σκιαθίτικο Σπίτι είναι ένα πέτρινο κτίσμα δύο ορόφων. Εκεί μπορεί να δει κανείς έπιπλα από τον 19ο αιώνα, ανάμεσα τους έναν πολυέλαιο του 1883. Παλιές νυφικές κρεβατοκάμαρες και αργαλειούς, πιθάρια του λαδιού (καθώς παλαιότερα η οικογένεια διέθετε ιδιωτικό ελαιοτριβείο), έγγραφα και προικοσύμφωνα από τον 19ο αιώνα με τα υδατογραφήματά τους, φωτογραφίες που διηγούνται οικογενειακή ιστορία 150 χρόνων από την Ελλάδα και το Νιούπορτ στις ΗΠΑ, όπου μετανάστευσε ένα τμήμα της οικογένειας. Ακόμα κι έναν αρχαίο αμφορέα που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. που βρήκαν άνδρες της οικογένειας σε ναυάγιο στις θάλασσες του νησιού. «Ο αμφορέας ήταν πάντα τοποθετημένος στην είσοδο. Από την εποχή του παππού μου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας μας είπε ότι προέρχεται από τη Ρόδο». Ο αμφορέας είναι το πρώτο πράγμα που θα δει κανείς στο σπίτι, πιθανόν το πολυτιμότερο, όχι, όμως, εκείνο το οποίο ξεχωρίζει η Μαρένα Μάνεση.

Αυτό είναι μια λιθογραφία του δεύτερου βασιλιά του ελληνικού κράτους Γεώργιου του Α’ με τη σύζυγό του, Όλγα. Το γιατί το εξηγεί η ίδια, μεταφέροντας τις διηγήσεις της γιαγιάς της.

«Στις 23 Αυγούστου του 1944 οι Γερμανοί βομβάρδισαν και λεηλάτησαν τη Σκιάθο ως αντίποινα για την απαγωγή ενός αξιωματικού τους από τους αντάρτες. Μπήκαν και στο σπίτι μας με σκοπό να το λεηλατήσουν και να το κάψουν. Όμως βλέποντας στη σάλα την εικόνα των βασιλιάδων, σεβάστηκαν τη γερμανική καταγωγή του Γεώργιου από την πλευρά της μητέρας του. Χαιρέτησαν στρατιωτικά και έφυγαν χωρίς να κάνουν καμία καταστροφή. Έτσι το σπίτι γλίτωσε χάρη στη λιθογραφία. Επίσης ξέχασαν στο σπίτι μια φωτογραφική μηχανή Ikonta 1933. Και αυτή εκτίθεται στο σπίτι και χρησιμοποιήθηκε κιόλας από τον παππού μου όταν δούλεψε ως ναρκαλιευτής στο νησί μετά τον πόλεμο, το 1946».

Σημαντικό να ειπωθεί ότι «υπεύθυνες» κατά κάποιον τρόπο για τη διάσωση των κειμηλίων και της οικογενειακής ιστορίας ήταν οι γυναίκες της οικογένειας. «Οι άντρες ασχολούνταν κυρίως με ναυτικά επαγγέλματα, αυτό σήμαινε ότι έλειπαν για μεγάλα διαστήματα από το νησί», λέει η Μαρένα. «Και οι πληροφορίες που έχουμε για τα αντικείμενα και την οικογένεια, προέρχονται κυρίως από γυναίκες, είτε γραπτές είτε με προφορικές διηγήσεις από γενιά σε γενιά».

Η Μαρένα είναι αρχιτέκτονας, η δίδυμη αδερφή της η Φωτεινή είναι νηπιαγωγός. Και οι δύο έχουν κάνει μαθήματα μουσειολογίας και προσπάθησαν να εντάξουν αυτή τη γνώση στο Σκιαθίτικο Σπίτι. «Νομίζω είναι κάτι που πρέπει να το δει κανείς από κοντά, προσπαθούμε η ξενάγηση να σε βάζει μέσα στη ζωή του νησιού και της οικογένειας. Να μην είναι απλά μία έκθεση όπου βλέπεις αντικείμενα. Ο στόχος μας είναι η ξενάγηση να προσαρμόζεται στα ενδιαφέροντα του κάθε επισκέπτη».


Τον τελευταίο καιρό το «Σκιαθίτικο Σπίτι» έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα από δημοσιεύματα και οι δύο αδερφές δέχτηκαν τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα. «Άνθρωποι που έχουν και αυτοί ένα παλιό σπίτι και κειμήλια σε καλή κατάσταση και θέλουν να κάνουν κάτι ανάλογο ζήτησαν να μας επισκεφθούν ή να τους συμβουλεύσουμε. Είμαι χαρούμενη που προκαλέσαμε τέτοιο ενδιαφέρον», λέει η Μαρένα. Καταλήγει λέγοντας «Εγώ αυτό το σπίτι δεν το βλέπω με επαγγελματική ματιά. Είναι το οικογενειακό μου και προσωπικό μου βίωμα».

Τη χειμερινή περίοδο το σπίτι παραμένει κλειστό για συντήρηση, όμως, μπορεί να γίνει επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

20.06.2025 10:12

Όλο άμμος, φοβερό φαγητό, δίκλινο 50 Eupώ: Στο μέρος που έχεις όλη...

19.06.2025 11:54

Ανακαλύψτε την μαγεία της Αστυπάλαιας με τους δικούς σας όρους

25.04.2024 13:25

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar...

19.04.2024 17:31

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας...

14.12.2023 18:57

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα...

16.11.2023 22:52

Απίστευτη αγγελία εργασίας: Δισεκατομμυριούχος αναζητά ζευγάρι να προσέχει αυτό το νησί με...

13.07.2023 12:29

Το «φαγητό των φτωχών»: Το Κερκυραϊκό Τσιγαρέλι που ξετρελαίνει και τους τουρίστες...

07.05.2023 19:00

Το νησί ησυχαστήριο του Ιονίου: Φτάνεις σε 40′, με 3 ευρώ εισιτήριο...

Πρόσφατα

04.12.2025 23:49

Γιατί πρέπει να αφήνουμε το κλειδί πάντα στην πόρτα το βράδυ; Τι...

04.12.2025 23:34

Κακοκαιρία Byron: Κατολισθήσεις και πλημμύρες έφεραν οι βροχοπτώσεις

04.12.2025 23:14

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Αττική όλο το βράδυ – Οι 5...

04.12.2025 22:42

EKTAKTH ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ INTERCITY ME 400 EΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

04.12.2025 22:17

Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου – Ουρές χιλιομέτρων

04.12.2025 21:53

EKTAKTO: Γενικό μπλακ άουτ τώρα λόγω κακοκαιρίας

04.12.2025 21:38

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των 4 φαγητών καθημερινά θα καταστρέψει ακόμη και...

04.12.2025 21:25

Μόλις ανακοινώθηκε: «Παραλύει» αύριο όλη η χώρα

04.12.2025 21:12

Χιόνι και μέσα στην πόλη: Η εβδομάδα του Δεκέμβρη που θα κάνει...

04.12.2025 20:58

Δυσάρεστα νέα για την υγεία της Χρυσούλας Διαβάτη – Μόλις έγινε γνωστό

04.12.2025 20:30

Αuτά είναι τα 3 ζώδια που το μυαλό τους στροφάρει με χίλια...

04.12.2025 20:05

Βόμβα στην υπόθεση δολοφονίας του Βασίλη Καλογήρου: Του έκοψαν το

04.12.2025 19:45

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Ξεκινούν οι πληρωμές, πώς να το υπολογίσετε

04.12.2025 19:33

Ανακαλείται πασίγνωστο προϊόν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ – Περιέχει επικίνδυνη...

04.12.2025 19:16

Πώς μας προειδοποιεί το συκώτι ότι είναι υπερφορτωμένο

04.12.2025 19:04

Παρασκευή Κουτσαΐδη: H τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις

04.12.2025 18:52

Κακοκαιρία: Ισχυρός πυρήνας καταιγίδας στη Δυτ. Αττική – Στο «κόκκινο» 7 περιοχές...

04.12.2025 18:28

Συγκλονιστικό βίντεο: Χείμαρρος «κατάπιε» ΙΧ – Τρεις άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή

04.12.2025 18:19

Κλειστά αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία της Αττικής λόγω κακοκαιρίας

04.12.2025 17:50

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια – Κερδίζουμε ή χάνουμε μια...

04.12.2025 17:39

Κακοκαιρία Byron: Νεροποντή στην Αττική – Πλημμύρες και κλειστοί δρόμοι

04.12.2025 17:10

Διαζύγιο βόμβα για πασίγνωστη κυρία της Ελληνικής τηλεόρασης, σoκ στην ελληνική showbiz

04.12.2025 16:29

ΣΟΚ τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους αγρότες

04.12.2025 15:46

Άγγελος Λάτσιος: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Ναυτικό – «3 μέρες στο...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here