Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Οι σύγχρονες «αμαζόνες» του Κουρδιστάν που τσακίζουν τζιχαντιστές τραγουδώντας

VIRAL
by Newsroom 14.02.2020 11:32
Newsroom 14.02.2020 11:32
0

Κρατάνε πάντα μια σφαίρα για να αυτοκτονήσουν εάν πρόκειται να πέσουν στα χέρια των εχθρών, ενώ στην εκπαίδευσή τους καλούνται μερικές φορές να δαγκώσουν από κουνέλια μέχρι… φίδια\

Στα απομακρυσμένα βουνά του βόρειου Ιράκ αλλά και στη βόρεια Συρία μπορεί να συναντήσει κανείς όμορφα νεαρά κορίτσια που, αν και μετά βίας έχουν μετρήσει δεκαεννιά, είκοσι καλοκαίρια, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται ακόμα στην χαραυγή της ενηλικίωσής τους, εγκατέλειψαν την πρότερη ζωή τους για να πολεμήσουν εναντίον όσων κατέχουν την κουρδική γη, εναντίον του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Σήμα κατατεθέν τα μακριά μαύρα κυματιστά μαλλιά και τα ζεστά μελιά ή και ανοιχτά πράσινα μάτια τους. Οι σύντροφοί τους τα αποκαλούν «τα κορίτσια του ήλιου». Φοράνε χακί, διασχίζουν την κουρδική γη σε σχηματισμό, κρατάνε οπλοπολυβόλα, χαμογελούν και σχηματίζουν με τα χέρια τους το σύμβολο της νίκης.

Σε αντίθεση, όμως, με τους συνομήλικους τους δε διαβαίνουν την πύλη πανεπιστημίων, δε φλερτάρουν, δε χαζολογούν με τους φίλους τους. Κρατάνε όπλα στα χέρια, εκπαιδεύονται σπαρτιάτικα και συμβάλλουν όχι μόνο στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, αλλά και στη μάχη σώμα με σώμα με τους τζιχαντιστές, προστατεύοντας ολόκληρο τον κόσμο. «Αυτή τη στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να καταστρέψει όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, οι Κούρδοι προστατεύουν όλο τον κόσμο», λέει μία από αυτές.

Τις γυναίκες Πεσμεργκά, όπως αποκαλούνται οι μαχητές κυρίως στο βόρειο Ιράκ, θα μπορούσε να τις παρομοιάσει κανείς με σύγχρονες αμαζόνες. Εκεί ανήκουν στον στρατό που έχει συγκροτήσει το αυτόνομο Κουρδιστάν και ο οποίος εκτιμάται ότι αριθμεί σήμερα περίπου 190.000 μαχητές. Πρόκειται κυρίως για πρώην αντάρτες που ανήκαν στις ένοπλες πολιτοφυλακές των δύο βασικών κουρδικών παρατάξεων στο βόρειο Ιράκ, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΚDΡ) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΡUΚ).

Οι Πεσμεργκά υφίστανται από την εμφάνιση του κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας στο βόρειο Ιράκ, στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Η μετάφραση της λέξης Πεσμεργκά αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα τους, καθώς σημαίνει «αυτοί που αντιμετωπίζουν τον θάνατο». Αληθές, αν αναλογιστεί κανείς το ευρύτερο κουρδικό κίνημα και στη Συρία και στην Τουρκία. Πάνω από 1.600 υπολογίζονται οι νεκρές Κούρδισες μαχήτριες που έπεσαν υπερασπιζόμενες το Κομπάνι όταν το πολιορκούσαν με την υποστήριξη της Τουρκίας οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πριν μερικά χρόνια.

Οι νεαρές γυναίκες αποτέλεσαν εξαρχής ενεργά μέλη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Συμμετείχαν ενεργά στο κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό, αλλά συμμετείχαν και στο αντάρτικο του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βόρεια Συρία. Παντού πολέμησαν ισότιμα με τους άνδρες συντρόφους τους. Εξάλλου, οι Κούρδισες παραδοσιακά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της γης τους. Από το 605 π.Χ. τις συναντάμε να αγωνίζονται μαζί με τους άνδρες αλλά και να κατέχουν ηγετική θέση στον στρατό.

Η 26χρονη Zekia Karhan ανέφερε: «Είμαστε ακριβώς το ίδιο με τους άντρες πολεμιστές. Έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις. Μας συμπεριφέρονται ως ίσος προς ίσο, αυτός είναι και ο λόγος που πολεμούμε στο πλευρό των ανδρών».

Στον πρόσφατο αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους συστρατεύτηκαν και γυναίκες με κουρδική καταγωγή που ζούσαν μέχρι τότε στη Δύση. Αν και δεν είχαν ξαναπιάσει ποτέ μέχρι τότε όπλο στα χέρια τους, βάλθηκαν να εμποδίσουν τη διεύρυνση του λεγόμενου Χαλιφάτου και των εγκλημάτων του κατά της ανθρωπότητας και ειδικά κατά της θρησκευτικής κοινότητας των Γιαζίντι. Αυτές οι γυναίκες ήταν που εμπόδισαν τους τζιχαντιστές να καταλάβουν το Κομπάνι. Μετά από ηρωικές μάχες κατάφεραν να απωθήσουν το στρατό του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο πριν μερικά χρόνια είχε καταλάβει τη Μοσούλη και επεδίωξε να καταλύσει το αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στο βόρειο Ιράκ. Στις περιοχές των μαχών που δόθηκαν υψώνονται σημαίες του Κουρδιστάν και μνημεία με χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων.

Πάνε στη μάχη ακούγοντας δυνατή μουσική από τα τζιπ τους, έτοιμες να υπερασπιστούν τα εδάφη και τις οικογένειές τους. Ασπάζονται το όνειρο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν που θα εκτείνεται στις περιοχές του Ιράκ, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας που κατοικούνται από Κούρδους.

Γενναίες, ατρόμητες και αποφασισμένες να θυσιάσουν την ζωή τους, προκαλούν πανικό στους τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρούν ατιμωτικό τον θάνατο που επέρχεται από γυναικεία χέρια. Κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τις πύλες του παραδείσου. Μίας και το Ισλαμικό Κράτος απαγορεύει το τραγούδι και τη μουσική, εκείνες ορμούν στη μάχη τραγουδώντας.

Γνωρίζοντας τις ωμότητες που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος σε βάρος των γυναικών, έχουν όλες ορκιστεί να μην επιτρέψουν να τις αιχμαλωτίσουν. Κρατάνε πάντα μια σφαίρα για να αυτοκτονήσουν εάν πρόκειται να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών. Οι γυναίκες περνούν από εκπαίδευση έξι εβδομάδων. Μαθαίνουν να πυροβολούν σε στόχο και πώς να δρουν ως ελεύθεροι σκοπευτές. Παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια, μαθαίνουν να χειρίζονται βαρύ οπλισμό, ενώ καθημερινά εξασκούνται σε διάφορες πολεμικές τεχνικές. Παρά τις σκληρές συνθήκες οι στολές τους είναι φροντισμένες, όπως και η εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες γυναίκες «αμαζόνες» σφαγιάστηκαν από φανατικούς ισλαμιστές στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας. «Τώρα βρίσκομαι στο μέτωπο, αλλά είμαι παντρεμένη και έχω μία κόρη, την οποία άφησα στους γονείς μου για να πολεμήσω κατά των εξτρεμιστών. Είμαι χαρούμενη που κάνω το καθήκον μου, ώστε να υπερασπιστώ το Κουρδιστάν», είχε δηλώσει μία από αυτές. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους κυλιούνται στις λάσπες, πέφτουν μέσα σε ένα λάκκο με παγωμένο νερό, ενώ αποδεικνύουν την ευλυγισία τους και τις ικανότητές τους στις πολεμικές τέχνες. Κάποιες φορές κλήθηκαν να δαγκώσουν από κουνέλια μέχρι… φίδια!

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

08.12.2025 19:36

Η φωτογραφία αυτής της γυναίκας στα εισιτήρια του αεροδρομίου, σαρώνει στο διαδίκτυο....

20.10.2025 21:33

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή αναλυτική

01.06.2025 22:18

Μάνα λεβέντıσσα χορεύεı στο γάμο της κόρης με την ψυχή της και...

07.04.2025 16:16

Άγιος Παΐσιος: «Έριξε» το διαδίκτυο η συγκλονιστική σκηνή με το θαύμα της...

25.03.2025 15:00

Μπορείτε να βρείτε τις 5 διαφορές στον Ποπάι και την Όλιβ;

30.11.2024 17:21

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

27.10.2024 19:46

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον...

15.09.2024 10:31

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει...

Πρόσφατα

18.01.2026 18:28

H Ιωάννα-Μαρία τυφλώθηκε από ιατρικό λάθος, σπούδασε ψυχολογία και ίδρυσε την πρώτη...

18.01.2026 17:22

Η Ιωάννα που έστησε καντίνα στη Νέα Υόρκη και οι πελάτες έκαναν...

18.01.2026 15:45

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός λεωφορείου του 1962 των ΚΤΕΛ Μακεδονίας – Το...

18.01.2026 14:48

Το πιο παραμυθένιο ξενοδοχείο της Ελλάδας είναι γεμάτο πέτρινους πύργους και θυμίζει.....

18.01.2026 14:44

Έλληνας έφτιαξε σπίτι βαρέλι που έρχεται στο χώρο σου, κοιμίζει 6 άτομα...

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:53

Τούρκος δημοσιογράφος για την Άλωση το 1453: Αυτά τα μέρη δεν ήταν...

18.01.2026 13:35

Μάρκος Σεφερλής για την αγαπημένη του μητέρα: «Είναι 81 ετών και παραμένει...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 13:29

Καίτη Γαρμπή: «Δεν στήνεις τον άλλο στον τοίχο για μια απιστία. Θα...

18.01.2026 13:20

Ποια προνόμια απολαμβάνουν οι φοιτητές και ποιο είναι το κόστος ενοικίασης –...

18.01.2026 13:14

Αν θυμάστε αuτά τα αντικείμενα είστε σίγουρα πάνω από 50 χρονών

18.01.2026 13:08

Κανείς δεν τον θυμήθηκε: Πέθανε μόνος σε ένα διαμέρισμα και τον βρήκαν...

18.01.2026 13:01

O Ν. Οικονομόπουλος έφτιαξε ξενοδοχείο στη Μύκονο και η ομορφιά του ξεπερνά...

18.01.2026 10:32

Αγνώριστη σήμερα στα 65 η πασίγνωστη τραγουδίστρια μεγάλων επιτυχιών

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

18.01.2026 09:59

Έκτακτn είδηση για Ντέμη Νικολαΐδη

17.01.2026 17:47

Είδατε πρώτα μια χελώνα ή μια καμήλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για το...

17.01.2026 17:46

Τι συμβαίνει στην ψυχή όταν το σώμα θάβεται;

17.01.2026 17:44

Το τεστ προσωπικότητας με το πιρούνι: Τι αποκαλύπτει για εσένα ο τρόπος...

17.01.2026 17:43

Λίπος στο συκώτι: Τι να τρώτε για να το μειώσετε χωρίς φάρμακα...

17.01.2026 17:41

Η παρασκευή σπιτικού ελληνικού γιαουρτιού είναι μια απλή και φυσική διαδικασία

17.01.2026 17:39

Πώς να αντιμετωπίσετε μουχλιασμένους, φουσκωμένους ή ξεφλουδισμένους τοίχους χωρίς να προσλάβετε επαγγελματία

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here