Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Σπύρος Σκλαβενίτης: Ο επιχειρηματίας που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον κόσμο του λιανεμπορίου

Ειδήσεις
by Newsroom 16.06.2017 16:20
Newsroom 16.06.2017 16:20
0

Ένας άνθρωπος, ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που πραγματικά έχει βάλει το λιθαράκι του στην επιχειρηματική ιστορία του σήμερα και που το επώνυμό του κατευθείαν μας παραπέμπει σε… supermarket, δεν είναι άλλος από τον Σπύρο Σκλαβενίτη (τον μπαμπά!)

Ο κύριος Σπύρος, όπως τον αποκαλούσαν φίλοι και συνεργάτες, γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1927 και πέθανε το 2006. Από το 1936 εγκαταστάθηκε με τα τρία του αδέλφια και τους γονείς του στην Αθήνα μετά τη χρεωκοπία της επιχείρησης του πατέρα του Γεράσιμου. Ωστόσο έχασε και τους δύο γονείς του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί από μικρός να στηρίζει εκείνον και τα αδέρφια του. Κάποιες από τις δουλειές που είχε κάνει ήταν φύλακας, πωλητής και άλλα.

Ήρθε η ώρα το 1954 να ιδρύσει μαζί με τον μεγάλο του αδελφό Γιάννη και τον φίλο τους Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, την εταιρεία που σήμερα αποτελεί την πασίγνωστη αλυσίδα super market Σκλαβενίτης. Έτσι λοιπόν ίδρυσαν την «Σ. Σκλαβενίτης & Σία Ο.Ε.» η οποία δραστηριοποιούταν στην χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία, στη συσκευασία, καθώς και στη διάθεσή μπαχαρικών.

Φιλοσοφία του ήταν πάντα η εταιρεία να είναι αμιγώς ελληνική ώστε να μπορεί να στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς και βιοτέχνες και φυσικά την εθνική οικονομία. Η εταιρεία το 1967 άρχισε να κάνει και τηλεφωνικές παραγγελίες, με σκοπό να παραδίδει τρόφιμα κατ’ οίκον σε τιμές χονδρικής. Η ενέργεια αυτή είχε τεράστια επιτυχία, καθώς μιλάμε για μία εποχή κατά την οποία ο κόσμος μετά και τον εμφύλιο αναζητούσε συνεχώς νέα προϊόντα. Έτσι 11 χρόνια αργότερα αγοράστηκε η έκταση στον Κηφισό όπου στεγάζονταν τα γραφεία, καθώς και αποθήκη 500 τ.μ. Στο ίδιο κτίριο δημιουργήθηκε και το πρώτο super market της αλυσίδας. Το 1975 η εταιρεία ήθελε να ιδρύσει και άλλα supermarket, έτσι για την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαια, ιδρύθηκε η εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.», στην οποία κατείχε ποσοστό 49% ο γνωστός εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος. Μέχρι το 1993 υπήρχαν 23 καταστήματα σε ολόκληρη την Αττική!

Η πορεία ήταν τόσο ανοδική ώστε δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί success story! Με την καμπάνια ή και μότο μπορεί να το πει κανείς «τιμές τόσο φθηνά όσο πουθενά, άριστη ποιότητα, μοναδική εξυπηρέτηση» κατάφερε ο κ. Σπύρος να «κατακτήσει» το καταναλωτικό κοινό!

«Εγώ δεν φεύγω για την Αμερική. Θα φέρω το άγαλμα της Ελευθερίας εδώ. Η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα δυνατή» -Σπύρος Σκλαβενίτης-

Μέχρι το 1999 είχε μείνει μόνος του στα ηνία της επιχείρησης, καθώς ο αδερφός του έφυγε από τη ζωή το 1993 και ο Μιλτιάδης Ποταμιανός το 1999. Οι προτάσεις για εξαγορά έπεφταν βροχή, αφού τη δεκαετία του 1990 έκαναν την είσοδό τους στο λιανεμπόριο μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως το Lidl, η Carrefour κλπ. Όμως ο κύριος Σπύρος ήταν πάντα αρνητικός όσο συμφέρουσες και αν ήταν. Σε ηλικία 79 ετών έφυγε και ο ίδιος από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του 36 καταστήματα και πάνω από 6.000 εργαζόμενους.

Μετά από το θάνατό του, η επιχείρηση πέρασε στα τέσσερα παιδιά του, στη Μαρία, στον Γεράσιμο, στον Στέλιο και τη Βίκυ, οι οποίοι μένοντας απλοί, συγκεντρωμένοι και ενωμένοι, κατάφεραν όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να απογειώσουν την επιχείρηση που τους άφησε ο πατέρας τους. Τα τρία παιδιά, Μαρία, Γεράσιμος και Στέλιος, τα οποία και ανέλαβαν τα ηνία της επιχείρησης, ακολουθεί η φράση του πατέρα τους ένα βράδυ Ανάστασης: «Δώστε να κρατήσουμε όλα μαζί τα κεριά, να φτιάξουμε μια μεγάλη φλόγα». Αυτή η φράση ακολουθεί και τη δική τους αυτόνομη επιχειρηματική πορεία.

Τα παιδιά του και οι άλλοι μέτοχοι μετά τον θάνατό του, δέχτηκαν μία πολύ συμφέρουσα πρόταση εξαγοράς την οποία ήταν τα μόνα από τους μετόχους που αρνήθηκαν να δεχτούν. Προκειμένου όμως να καταφέρουν να κρατήσουν την επιχείρηση και να πείσουν τους πλειοψηφούντες μετόχους (οικογένειες Γιάννη και Νάσου Σκλαβενίτη και Μιλτιάδη Παπαδόπουλου) να μην υποκύψουν, πήραν υπέρογκα δάνεια και χρειάστηκε να υποθηκεύσουν τα πάντα. Η επιλογή τους ωστόσο αποδείχτηκε σωστή.

Το νέο πια μετοχικό σχήμα προχώρησε και σε εξαγορές, εξαγοράζοντας την αλυσίδα του Παπαγεωργίου, την αλυσίδα του Ατλάντικ και άλλα. Το 2008 η εταιρεία είχε καταφέρει να ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 δις ευρώ!

Κλειδί για την επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της εταιρείας είναι ο σεβασμός στον πελάτη, δημιουργώντας πιστούς και επαναλαμβανόμενους πελάτες και όχι απλούς περαστικούς, καθώς επίσης και το να είναι πάντα κοντά σε πελάτες και προμηθευτές.

Ο κύριος Σπύρος χάραξε τον δρόμο για πολλούς άλλους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, στον κόσμο του λιανεμπορίου!

Σήμερα η εταιρεία έχοντας προχωρήσει και στην εξαγορά της Μαρινόπουλος, αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο λιανεμπορίου στην Ελλάδα, έχοντας 560 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Όλοι μας έχουμε κατά καιρό ακούσει πόσο καλός εργοδότης είναι ο Σκλαβενίτης, ενώ το γεγονός ότι μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου, έκανε αυξήσεις προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, για την εποχή τουλάχιστον, είναι ιδιαίτερα εκτιμητέο και ίσως εντυπωσιακό.

[epixiro]

Πηγή

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

05.12.2025 20:35

ΕΚΤΑΚΤΟ : ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

05.12.2025 20:26

Δάκρυσε και η Παναγία στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο...

05.12.2025 19:46

Τραγωδία: Τρεις Νεκροί Αστυνομικοί και 13 τραυματίες – Πήγαν να κάνουν έξωση...

05.12.2025 19:14

Έκλεισαν και άλλη Εθνική Οδό οι αγρότες – Αποκλεισμός επ’αόριστον στην κυκλοφορία

05.12.2025 18:37

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Παραλύει» ξανά η χώρα – Μόλις ανακοινώθηκε

05.12.2025 18:18

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Χρονοδιάγραμμα και κριτήρια

05.12.2025 17:44

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» πασίγνωστη πόλη – Θυμίζει «Βενετία»

05.12.2025 17:32

ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός: Νέα πρόβλεψη Καλλιάνου – Τι έρχεται αύριο Σάββατο

Πρόσφατα

05.12.2025 18:37

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Παραλύει» ξανά η χώρα – Μόλις ανακοινώθηκε

05.12.2025 18:18

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Χρονοδιάγραμμα και κριτήρια

05.12.2025 18:08

Δεν τα κατάφερε η Αγγελική – Έφυγε σε ηλικία μόλις 49 χρονών

05.12.2025 17:44

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» πασίγνωστη πόλη – Θυμίζει «Βενετία»

05.12.2025 17:32

ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός: Νέα πρόβλεψη Καλλιάνου – Τι έρχεται αύριο Σάββατο

05.12.2025 17:10

Έκτακτn είδηση για όσους έχουν Netflix, μόλις έγινε γνωστό

05.12.2025 16:51

ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΤΕ: ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΙΟΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ KINDER

05.12.2025 16:18

Πέθανε απομονωμένη στα 61 από καρκίνο η όμορφη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου

05.12.2025 15:38

Θρήνος και οδύνη στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στη Λούτσα:...

05.12.2025 15:03

Σοκ! Σκότωσε τους γονείς του και έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί…

05.12.2025 14:23

Αν πάτε να βγάλετε λεφτά και δείτε αυτό στο ΑΤΜ, φύγετε όσο...

05.12.2025 14:06

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πέθαvε ο αγαπημένος ηθοποιός θρύλος στα 75, δυστυxώς δεν τα...

05.12.2025 13:44

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ…

05.12.2025 13:19

Είναι οι αγαπημένοι του… Θεού, τα ευνοεί το σύμπαν: Τα 2 ζώδια...

05.12.2025 13:02

«Αν σου πω τιμή θα τρελαθείς! Νομίζεις μου το χάρισαν!»: Ο Γκοτσόπουλος...

05.12.2025 12:39

Γρίπη: Μεγάλη ανησυχεία για τον συνδυασμό Covid – RSV – Τι να...

05.12.2025 11:45

Τραγωδία: Αγαπημένο Ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό στο σπίτι του

05.12.2025 11:41

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΡΟΧΑΙΑΣ: Πού δεν περνάει τίποτα αυτή τη στιγμή! Η λίστα με...

05.12.2025 11:19

Γιατί στα νεκροταφεία φυτεύουν κυπαρίσσια – Η απάντηση της εκκλησίας

05.12.2025 10:40

ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

05.12.2025 10:30

Βοήθησε μια γυναίκα χωρίς να ξέρει ότι ήταν η δικαστής που κρατούσε...

05.12.2025 10:02

Αuτά τα 3 Zώδια θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα...

05.12.2025 09:55

ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

05.12.2025 09:32

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ 112...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here