Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Προετοιμασίες στη Σαντορίνη για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού – Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις

Media
by efi f 02.02.2025 17:06
efi f 02.02.2025 17:06
0

Την ώρα που η Σαντορίνη βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτου ανάγκης», λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών που σημειώνονται στο σημείο αλλά και στην Αμοργό, οι κάτοικοι προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 200 σεισμοί καταγράφηκαν στη Σαντορίνη σε 48 ώρες.

Συγκεκριμένα, προετοιμασίες πραγματοποιούνται στο νησί για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού λόγω της πολύ έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ιό, Σαντορίνη και Αμοργό. Μάλιστα, στο νησί έχει κατέβει και κλιμάκιο της ΕΚΑΒ.

Σε προαύλιο χώρο έχουν τοποθετηθεί σκηνές για προληπτικούς λόγους.

Παπαδόπουλος για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Δεν θα υπήρχαν έκτακτες συσκέψεις, αν δεν υπήρχε επιστημονική ανησυχία»

O γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε για αυτές τις εξελίξεις στην εκπομπή του MEGA «Ακόμα δεν είδες τίποτα».

«Δεν θα υπήρχαν έκτακτες συσκέψεις, αν δεν υπήρχε επιστημονική ανησυχία και η επιστημονική ανησυχία βασίζεται στο ότι από τις 24 Ιανουαρίου έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρου μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Κυρίως από χθες το πρωί μέχρι και τώρα έχουμε πολύ πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα και μεγαλύτερα μεγέθη».

«Επιπλέον παρατηρείται και μία μετατόπιση των επικέντρων. Δηλαδή μία μετατόπιση προς τα βορειοανατολικά, προς τη μεριά της Αμοργού περισσότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει το μήκος του ρήγματος το οποίο έχει ενεργοποιηθεί», συμπλήρωσε ο δρ. Σεισμολογίας.

Στην ερώτηση αν επίκειται ένας μεγάλος σεισμός ο ειδικός απάντησε: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο δυναμικό που είναι σε πλήρη εξέλιξη».

«Οι σεισμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν δείχνουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο MEGA μίλησε και κάτοικος της Αμοργού, όπου ανέφερε ότι από το πρωί οι σεισμικές δονήσεις είναι όλο και πιο αισθητές σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Σαντορίνη: Ταξιδιωτική οδηγία από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για τους σεισμούς

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία για σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Συγκεκριμένα, σε αυτήν αναφέρεται πως «οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνίσταται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».

Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τις αρμόδιες αρχές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις, έχει ήδη προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στα νησιά των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, με τον Περιφερειακό Διοικητή να έχει μεταβεί στη Θήρα για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ, μαζί με διασωστικό σκύλο και εξειδικευμένες μονάδες ορεινής διάσωσης (ΕΜΟΔΕ), έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς στη Σαντορίνη.

Επιπλέον, σήμερα το πρωί έφτασε στο νησί ελικόπτερο Bell μεταφέροντας ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριους διασώστες, οι οποίοι θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκτίμησης της κατάστασης και τυχόν διασώσεων.

Οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, ενώ η επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων πολιτικής προστασίας θα προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Παρών στην κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτριος Χούπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αποτέλεσμα της σύσκεψης θα κριθεί και τι είδους θα είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στο εξής.

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Νέα έκτακτη σύσκεψη

Εν τω μεταξύ, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.

2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

20.01.2026 00:06

Έλενα Παπαρίζου στο Μουζάκι Καρδίτσας: «Εδώ δεν είμαι η Παπαρίζου, είμαι η...

19.01.2026 23:28

Είμαι 56 ετών και χńρα. Μου ζητάει επiμоνα να βγоύμε ένας 30χρονος....

19.01.2026 22:44

Μουτίδου: «Δεν πıστεύω στο Θεό γι’ αuτό και δε βάφτıσα την κóρη...

19.01.2026 22:26

Η γυναίκα μου είναι άχρnστn! Δεν ξέρει να βράζει ούτε αυγό! Τι...

18.01.2026 21:50

Μίλησε το DNA: Η εγγονή της Καρέζη πήρε το όνομα, την ομορφιά...

18.01.2026 20:43

Ελληνίδα μαμά που ζει στο Λονδίνο ξεσπά: Μόνο στην Ελλάδα έχω νιώσει...

18.01.2026 18:28

H Ιωάννα-Μαρία τυφλώθηκε από ιατρικό λάθος, σπούδασε ψυχολογία και ίδρυσε την πρώτη...

18.01.2026 17:22

Η Ιωάννα που έστησε καντίνα στη Νέα Υόρκη και οι πελάτες έκαναν...

Πρόσφατα

18.01.2026 18:28

H Ιωάννα-Μαρία τυφλώθηκε από ιατρικό λάθος, σπούδασε ψυχολογία και ίδρυσε την πρώτη...

18.01.2026 17:22

Η Ιωάννα που έστησε καντίνα στη Νέα Υόρκη και οι πελάτες έκαναν...

18.01.2026 15:45

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός λεωφορείου του 1962 των ΚΤΕΛ Μακεδονίας – Το...

18.01.2026 14:48

Το πιο παραμυθένιο ξενοδοχείο της Ελλάδας είναι γεμάτο πέτρινους πύργους και θυμίζει.....

18.01.2026 14:44

Έλληνας έφτιαξε σπίτι βαρέλι που έρχεται στο χώρο σου, κοιμίζει 6 άτομα...

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:53

Τούρκος δημοσιογράφος για την Άλωση το 1453: Αυτά τα μέρη δεν ήταν...

18.01.2026 13:35

Μάρκος Σεφερλής για την αγαπημένη του μητέρα: «Είναι 81 ετών και παραμένει...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 13:29

Καίτη Γαρμπή: «Δεν στήνεις τον άλλο στον τοίχο για μια απιστία. Θα...

18.01.2026 13:20

Ποια προνόμια απολαμβάνουν οι φοιτητές και ποιο είναι το κόστος ενοικίασης –...

18.01.2026 13:14

Αν θυμάστε αuτά τα αντικείμενα είστε σίγουρα πάνω από 50 χρονών

18.01.2026 13:08

Κανείς δεν τον θυμήθηκε: Πέθανε μόνος σε ένα διαμέρισμα και τον βρήκαν...

18.01.2026 13:01

O Ν. Οικονομόπουλος έφτιαξε ξενοδοχείο στη Μύκονο και η ομορφιά του ξεπερνά...

18.01.2026 10:32

Αγνώριστη σήμερα στα 65 η πασίγνωστη τραγουδίστρια μεγάλων επιτυχιών

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

18.01.2026 09:59

Έκτακτn είδηση για Ντέμη Νικολαΐδη

17.01.2026 17:47

Είδατε πρώτα μια χελώνα ή μια καμήλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για το...

17.01.2026 17:46

Τι συμβαίνει στην ψυχή όταν το σώμα θάβεται;

17.01.2026 17:44

Το τεστ προσωπικότητας με το πιρούνι: Τι αποκαλύπτει για εσένα ο τρόπος...

17.01.2026 17:43

Λίπος στο συκώτι: Τι να τρώτε για να το μειώσετε χωρίς φάρμακα...

17.01.2026 17:41

Η παρασκευή σπιτικού ελληνικού γιαουρτιού είναι μια απλή και φυσική διαδικασία

17.01.2026 17:39

Πώς να αντιμετωπίσετε μουχλιασμένους, φουσκωμένους ή ξεφλουδισμένους τοίχους χωρίς να προσλάβετε επαγγελματία

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here