Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

«Το Ναυάγιο»: Η ανατριχιαστική ιστορία της ηρωίδας φοιτήτριας Άλκηστης Αγοραστάκη – Θυσιάστηκε για να σώσει δεκάδες ζωές

Lifestyle
ΙΣΤΟΡΙΑΝΑΥΑΓΙΟ
by Μελαχρινή Τριανταφυλλοπούλου 13.10.2023 15:55
Μελαχρινή Τριανταφυλλοπούλου 13.10.2023 15:55
0

Η ιστορία της Άλκηστις Αγοραστάκη, μίας φοιτήτριας που έσωσε πολλούς ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό, αναβιώνει μέσω της σειράς «Το Ναυάγιο».

Μια ιστορία για το ναυάγιο

Μια συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία ηρωισμού και αυταπάρνησης κρύβεται πίσω από τη Φωτεινή Σαραντάκη, την τηλεοπτική ηρωίδα της σειράς «Το Ναυάγιο» του Mega, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη και αναβιώνει το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον», τον χειμώνα του 1966, στο οποίο χάθηκαν 191 επιβάτες. Το κορίτσι αυτό, που υποδύεται η νεαρή ηθοποιός Ελίζα Σκολίδη, είναι η 22χρονη Άλκηστις Αγοραστάκη, που έχασε τη ζωή της παλεύοντας γενναία με τα κύματα προσπαθώντας να σώσει όσους περισσότερους συνανθρώπους της μπορούσε.

Το μοιραίο εκείνο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1966, η Άλκηστις Αγοραστάκη από τα Δελιανά Κισάμου επιβιβάστηκε στο πλοίο «Ηράκλειον», που θα έφευγε από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά. Ήταν φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις για να πάρει το πτυχίο της. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνη.

Ο καιρός ήταν πολύ κακός, το κρύο τσουχτερό και οι άνεμοι έπνεαν μανιασμένοι. Γι’ αυτό και το λιμεναρχείο είχε απαγορεύσει τον απόπλου στα μικρά πλεούμενα. Το 40.000 τόνων «Ηράκλειον» της εταιρεία Τυπάλδου, ωστόσο, θεωρούνταν άτρωτο. Το δρομολόγιό του επρόκειτο να ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα αλλά η καθυστερημένη άφιξη στο λιμάνι ενός φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε πορτοκάλια, ανέβαλε τον απόπλου για περίπου είκοσι λεπτά. Ο τότε λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε την άποψη πως το μεγάλο αυτό φορτηγό δεν θα έπρεπε να επιβιβαστεί, δεδομένων και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δεν εισακούστηκε όμως. Και το «Ηράκλειον» ξεκίνησε για το μοιραίο, τελευταίο του, όπως αποδείχτηκε λίγες ώρες αργότερα, ταξίδι.

Το ναυάγιο της Φαλκονέρας

Η μελαχρινή, πεισματάρα αλλά και τρυφερή συνάμα κοπέλα, μοναχοκόρη του τηλεοπτικού Καπετάν Στελή, που υποδύεται εξαιρετικά ο Λεωνίδας Κακούρης, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον θάνατο, μαζί με 205 ακόμη επιβάτες και 65 μέλη του πληρώματος, όταν περί τις 2 τα ξημερώματα και ενώ το πλοίο βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα άρχισε να μπάζει νερά. Το φορτηγό, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων από μαρτυρίες, δεν ήταν καλά στερεωμένο και σε έναν από τους κλυδωνισμούς λόγω των τεράστιων κυμάτων, λύθηκε και προσέκρουσε σε μια από τις μπουκαπόρτες του πλοίου, που ήταν δεμένη μόνον με συρματόσχοινο, προκαλώντας ένα μεγάλο ρήγμα.

Τα παγωμένα νερά εισέβαλαν μανιασμένα στο γκαράζ του πλοίου και πολύ γρήγορα έφθασαν στις καμπίνες της Α’ θέσης που βρίσκονταν στο πρώτο επίπεδο. Μέσα σε λίγα λεπτά επικράτησε ο απόλυτος πανικός.

Ο πλοίαρχος, Εμμανουήλ Βερνίκος, ανίκανος να ελέγξει την κατάσταση, εξέπεμψε, στις 2.03, σήμα κινδύνου. Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους επιβάτες είχαν ήδη εγκλωβιστεί και πνίγονταν αβοήθητοι ενώ άλλοι έτρεχαν σοκαρισμένοι και πανικόβλητοι προς το κατάστρωμα αναζητώντας απεγνωσμένα μια σανίδα σωτηρίας.

Ανάμεσά τους βρισκόταν και η νεαρή φοιτήτρια Άλκηστις Αγοραστάκη. Μόνο που εκείνη ούτε φώναζε ούτε είχε παραδοθεί στον πανικό. Αντιθέτως εμψύχωνε με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία τους συνεπιβάτες της, τούς έδινε σωσίβια και βοηθούσε όπως μπορούσε. Ακόμη κι όταν το πλοίο βυθίστηκε και βρέθηκε στα παγωμένα νερά συνέχιζε να παλεύει, με πρωτοφανή γενναιότητα όχι για να σώσει τον εαυτό της αλλά όσους καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Κι ήταν πολλοί εκείνοι που σώθηκαν χάρη στην ανεκτίμητη βοήθειά της.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 23χρονου τότε θαλαμηπόλου Ηλία Κουκουνάκη, στη δίκη που ακολούθησε. Οι τραγικές στιγμές του ναυαγίου τον έπιασαν στον ύπνο. Ξύπνησε εξαιτίας της φασαρίας που επικρατούσε στους διαδρόμους. Μην έχοντας συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει, βρέθηκε σοκαρισμένος σε ένα πλοίο γεμάτο νερά που ήταν έτοιμο να βυθιστεί. Δεν είχε ελπίδα. Κι όμως ένα χέρι τον έσπρωχνε στους διαδρόμους. Ήταν το ίδιο χέρι που τον πέταξε στη θάλασσα και τον βοήθησε να ανέβει σε μια σχεδία για να σωθεί καθώς δεν ήξερε κολύμπι.

Το ηρωικό τέλος της

Ήταν το χέρι της Άλκηστις Αγοραστάκη, που μέχρι τις 6 το πρωί πάλευε με τα πελώρια κύματα σώζοντας δεκάδες συνανθρώπους της. Μέχρι που κάποια στιγμή, μοιραία, η ψυχή της, η γενναία αυτή ψυχή λύγισε από το κρύο και την κούραση…Και πέταξε μακριά…!

Το άψυχο κορμί της περισυνελέγη και μεταφέρθηκε στον Πειραιά μαζί με άλλες σορούς αλλά και διασωθέντες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ηλίας Κουκουνάκης, ο άνθρωπος που η ίδια είχε σώσει από βέβαιο πνιγμό. Όταν την αντίκρισε να κείτεται νεκρή, ο νεαρός ναυτικός κατέρρευσε, κλαίγοντας με λυγμούς.

«Έχασα την κόρη μου ηλικίας 22 ετών. Ηρχετο εις Πειραιά διά να δώσει εξετάσεις επί πτυχίω. Έσωσε άλλους και χάθηκε αυτή» θα κατέθετε ο τραγικός πατέρας της, Γεώργιος Αγοραστάκης, λίγο καιρό αργότερα, στο Εφετείο Αθηνών, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πλοιοκτήτες, στους ναυπηγούς και στους αξιωματικούς που είχαν δώσει άδεια στο πλοίο να ταξιδεύει και ζητώντας αυστηρότερες ποινές από αυτές των 5 έως 7 ετών φυλάκισης που επιβλήθηκαν, πρωτόδικα, στον ιδιοκτήτη του πλοίου, τον διευθυντή της ναυτιλιακής εταιρείας και σε δύο αξιωματικούς.

Έναν χρόνο μετά το τραγικό ναυάγιο η Ακαδημία Αθηνών, κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των ηθικών διακρίσεών της, τίμησε μετά θάνατον την νεαρή Κρητικιά με το Αργυρό Μετάλλιο, για τον συγκινητικό ηρωισμό και την αυταπάρνησή της. Επιπλέον μια κεντρική πλατεία των Χανίων, πήρε το όνομά της. Για τους Χανιώτες, εξάλλου, η Άλκηστις Αγοραστάκη ήταν και παραμένει, όσο χρόνια κι αν περάσουν, μια ανεξίτηλη ηρωική μορφή.

Φωτογραφίες από το Ναυάγιο

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Τα δίδυμα παιδιά του εκατομμυριούχου χήρου δεν μπορούσαν να κοιμηθούν… μέχρι που η νέα νταντά τους έκανε κάτι αδιανόητο

    07.12.2025 11:29
  • Πες μου την αλήθεια… Με έχεις ποτέ απατήσει σε όλα αυτά τα χρόνια μαζί;

    14.11.2025 11:26
  • Δεν πιστεύαμε ότι θα τα κατάφερνε να περάσει τη νύχτα: Συνέχιζε να ρωτάει για τον «Μάρκο…»

    14.11.2025 09:17
  • ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ 140 ΝΕΚΡΟΥΣ

    04.08.2025 16:52
  • Είμαι 25 και έχω σχέση με έναν άντpα 49 ετών. Οι φίλες μου λένε ότι είναι μεγάλη διαφορά και ότι θα το μετανιώσω. Τι να κάνω;

    19.06.2025 15:53
  • Είμαι ένας μονογονέας πατέρας δύο κοριτσιών, τεσσάρων και πέντε ετών

    07.01.2025 14:05
  • Η σύζυγος του εκατομμυριούχου μαθαίνει ότι ο σύζυγός του επισκέπτεται την παλιά μεταλλική καλύβα κάθε μέρα, παρατηρεί το καρότσι που βρίσκεται κοντά μια φορά – Η ιστορία της ημέρας

    24.12.2024 16:10
  • «Έδιωξα την οικογένειά μου από το σπίτι μου και δεν το μετανιώνω καθόλου»

    24.12.2024 12:14
  • Γνώρισε τον έρωτα της ζωής της στα 48, έγινε μητέρα στα 53 της κι αυτή είναι η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια

    13.12.2024 15:20
  • Σταμάτησε να κάνει δουλειές όταν ο σύζυγός της είπε πως δεν προσφέρει τίποτα στο σπίτι: Αυτό ήταν το αποτέλεσμα

    03.12.2024 11:15

Δημοφιλή

18.12.2025 16:44

ΒΡΕΘΗΚΕ: ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΝΕΚΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

18.12.2025 16:23

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Ο πρώτος που τελειώνει ο Μητσοτάκης από την Κυβέρνηση

18.12.2025 15:54

Φρέναραν τα αμάξια να την δουν: Η Κατερίνα Καινούργιου στη Βουκουρεστρίου, με...

18.12.2025 15:23

ΟΠΕΚΕΠΕ: ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ

18.12.2025 15:13

“Με φίλησε και μου είπε…” Όλη η μήνυση του 21χρονου κατά του...

18.12.2025 14:38

“Δε θα κάνεις καριέρα αν δεν…” ΣΟΚ με την καταγγελία του 21χρονου...

18.12.2025 14:28

“Ο Γιώργος μου είπε…” Όλη η Ελλάδα μιλάει για αυτό που ξεστόμισε...

18.12.2025 13:54

Τι ξέρουμε για την ζωή του Stef του τραγουδιστή που κατήγγειλε τον...

Πρόσφατα

23.12.2025 21:56

Σοκαριστικό βίντεο: Συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού –...

23.12.2025 21:44

«Με είδε και άρχισε να..» – Μόλις μαθεύτnκε από μάρτυρα για τον...

23.12.2025 21:28

Χάθηκε αεροσκάφος από τα ραντάρ – Επέβαινε ο Αρχηγός του Στρατού

23.12.2025 20:50

Μαθεύτηκε όλη η αλήθεια για τον συντηρητή που τον καταπλάκωσε ασανσέρ σήμερα...

23.12.2025 20:04

Τι σημαίνει το να μην αρέσει σε κάποιον να δέχεται επισκέπτες στο...

23.12.2025 19:43

ΣΟΚ με αυτό που αποκάλυψε ο Κουσουλός για τον 21χρονο: «Δυο ήμερες...

23.12.2025 19:32

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

23.12.2025 19:02

Καρύδη – Αθερίδης: Το love story που κράτησε 23 χρόνια – Η...

23.12.2025 18:24

Νεκρός πασίγνωστος παρουσιαστής

23.12.2025 18:09

Μόλις μαθεύτηκε: Για αυτό χώρισαν Αθερίδης – Καρύδη μετά από 23 χρόνια...

23.12.2025 17:03

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια...

23.12.2025 17:01

Κατερίνα Καινούργιου: Αποκάλυψε τα δυο ονόματα που θα δώσει στην κόρη της

22.12.2025 23:35

The Voice: Η Έλενα έπεσε στο πλατό και έκανε

22.12.2025 23:14

Δεν το ξέρει κανείς: Γιατί πρέπει να βάζετε φύλλα δάφνης στο νερό...

22.12.2025 22:44

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Η απόφαση για την παράταση

22.12.2025 22:17

Αυτό είναι το ζώδιο της Μαρίας Καρυστιανού – Γεννημένη ανίκητη

22.12.2025 21:51

Πέθανε ο Γιώργος Πετρόπουλος

22.12.2025 20:42

Προσοχή: Ανακαλείται air fryer πασίγνωστης μάρκας – Ποιο είναι

22.12.2025 20:38

Δυστυχώς είναι αλήθεια: Πασίγνωστος τραγουδιστής διαγνώστηκε με καρκίνο – Ακυρώνει όλες τις...

22.12.2025 20:31

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Οι ημερομηνίες πληρωμής

22.12.2025 20:11

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Καρυστιανού – Αυτό είναι το νέο ποσοστό-σοκ για...

22.12.2025 19:43

Γιατροί αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση κουνουπιδιού προκαλεί…

22.12.2025 19:19

ΒΑΡΥ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΟΦΙΑ – ΠΕΘΑΝΕ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ

22.12.2025 18:58

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ – ΠΕΘΑΝΕ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ – ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here