Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Το ημερολόγιο του Άκη: Ας γνωρίσουμε το φούρνο μας

Γαστρονομία
ΣΥΝΤΑΓΗ
by Newsroom 21.02.2016 20:43
Newsroom 21.02.2016 20:43
0

Φούρνοι και ψησίματα!

Από τα μηνύματα που λαμβάνουμε και είναι πολλά ένα από τα θέματα που έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα είναι το ψήσιμο των φαγητών στο φούρνο και πόσα προβλήματα αυτό δημιουργεί…

Να πούμε λοιπόν μερικά πράγματα…

Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως φούρνοι που δουλεύουν με ηλεκτρικό και σε πολύ μικρότερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και κάποιους που δουλεύουν με αέριο.

Στο εξωτερικό, το ποσοστό των φούρνων αερίου είναι μεγαλύτερο.

1

Ας ξεκινήσουμε με τους ηλεκτρικούς φούρνους.

Αυτοί συνήθως έχουν 2 θερμαντικά στοιχεία, ένα στο πάνω μέρος και ένα στο κάτω μέρος. Αυτά θερμαίνονται και δημιουργούν τη θερμοκρασία στο φούρνο…Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε τη δυνατότητα να ανάβουμε το φούρνο στο “πάνω” ή στο “κάτω” ή στο “πάνω-κάτω”, δηλαδή στις λεγόμενες αντιστάσεις.

Οι περισσότεροι φούρνοι όμως τα τελευταία χρόνια έχουν και τη λειτουργία “αέρα”.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ανεμιστήρας στην “πλάτη” του φούρνου ο οποίος μεταφέρει θερμό αέρα παντού μέσα στο φούρνο και κάνει πολύ σταθερή τη θερμοκρασία στο φούρνο μιας και ο αέρας θερμαίνεται κατά την εισαγωγή του στο φούρνο.

Στην περίπτωση αυτή αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε παρά πάνω από ένα ταψί μιας και παντού στο φούρνο υπάρχει η ίδια θερμοκρασία.

Σε όλες τις περιπτώσεις όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η θερμοκρασία που επιλέγουμε με τον θερμοστάτη του φούρνου δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική θερμοκρασία του εσωτερικού του φούρνου.

Μπορεί να απέχει πάρα πολύ ιδίως στα πιο παλιά ή στα πιο φτηνά μοντέλα όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ακρίβεια. Άρα μπορεί να βάζουμε το φούρνο στους 180 αλλά η θερμοκρασία μέσα του να είναι από 150 – 220… με αποτέλεσμα το φαγητό είτε να καίγεται είτε να μην ψήνεται στους χρόνους που απαιτεί μια συνταγή.

Οπότε καλό είναι να πάρουμε ένα φτηνό θερμόμετρο φούρνο για να ελέγχουμε που και που την θερμοκρασία του και να ξέρουμε να προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κατάλληλα κάθε φορά.

Επίσης, σε κάθε φούρνο υπάρχουν τα λεγόμενα “hot-spots” σημεία δηλαδή όπου η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ μεγαλύτερη ή πολύ μικρότερη από την επιλεγμένη.

Ένας τρόπος να το δούμε αυτό είναι να βάλουμε ένα ρηχό ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα στο φούρνο και να δούμε τα σημεία της λαδόκολλας που καίγονται πρώτα.

2

Ας δούμε τι γίνεται τώρα με τα ταψιά και πως ψήνεται το φαγητό.

Κατ’ αρχήν τα ταψιά μπορούν να μπουν σε διάφορες θέσεις – ράφια μέσα στο φούρνο.

Η κλασσική θέση είναι στο δεύτερο ράφι από κάτω όταν ψήνουμε με το “πάνω-κάτω” του φούρνου μας. Με τον τρόπο αυτό ψήνεται καλά το φαγητό ιδίως ο πάτος του και δεν καίγεται η επιφάνεια του φαγητού..

Είναι πολύ καλό ιδίως για φαγητά με λαχανικά όπως γεμιστά ή ιμάμ, μπριάμ κτλ.

Όταν έχουμε πίτες επίσης είναι καλό να είναι έτσι γιατί εξασφαλίζουμε ότι θα ψηθούν πολύ καλά τα κάτω φύλλα.

Αν παρόλα αυτά θέλουμε να πάρει πιο πολύ χρώμα το φαγητό μας έχουμε τη δυνατότητα είτε να μεταφέρουμε το ταψί σε πιο πάνω θέση έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στην πάνω αντίσταση του φούρνου και να ψηθεί το φαγητό περισσότερο από πάνω.

Η άλλη λύση είναι να ανάψουμε το φούρνο μόνο από πάνω ώστε να ψηθεί μόνο από την πάνω μεριά.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε ότι μια πίτα που ψήνουμε έχει πάρει χρώμα στην πάνω της επιφάνεια αλλά στον πάτο είναι άψητη. Στην περίπτωση αυτή ανάβουμε το φούρνο μόνο στη θέση “κάτω”, μεταφέρουμε το ταψί σε πιο κάτω θέση ώστε να ψηθούν και τα κάτω φύλλα.

Σε περίπτωση που έχουμε κρέατα ιδίως όταν είναι τυλιγμένα με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, στην αρχή τα ψήνουμε κανονικά, στον αέρα ή στις αντιστάσεις και στο τέλος αφού αφαιρέσουμε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο τα ψήνουμε στο γκριλ σε πολύ ψηλή θερμοκρασία ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αν έχουμε αέρα είναι καλύτερο να ψήνουμε εκεί ώστε να έχουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Να πούμε και μερικά πράγματα για τους φούρνους αερίου:

Η θέρμανση στα περισσότερα μοντέλα φούρνων αερίου ξεκινάει από κάτω οπότε θέλει λίγο περισσότερη προσοχή το πού τοποθετούμε το ταψί μας για να ψηθεί καλύτερα το φαγητό.

Επίσης η κατανομή της θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ομοιόμορφη όσο των ηλεκτρικών φούρνων.

Επιπλέον πρέπει να προσέξουμε ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας με το θερμοστάτη στο φούρνο αερίου δεν είναι τόσο ακριβείς όσο των ηλεκτρικών φούρνων.

Από όλα αυτά ίσως δημιουργηθεί η ιδέα ότι οι φούρνοι αερίου δεν είναι τόσο καλοί αλλά δεν είναι έτσι.

Απλά είναι διαφορετικοί και χρειάζεται να τους “γνωρίσουμε” λίγο καλύτερα για να έχουμε καλά αποτελέσματα στο ψήσιμο.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι με την καύση του αερίου παράγεται υγρασία και αυτό σημαίνει ότι ιδίως σε ψωμιά και ζύμες ψήνουν πολύ καλύτερα από ότι ένας ηλεκτρικός φούρνος.

Όταν έχουμε να κάνουμε κέικ ή μπισκότα θα χρειαστεί να τα ψήσουμε περισσότερο σε ένα φούρνο αερίου γιατί χρειάζεται πιο πολύ χρόνο λόγω της υγρασίας που υπάρχει μέσα στο φούρνο για να στεγνώσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα κρεατικά.

Στην περίπτωση αυτή ανοίγοντας την πόρτα του φούρνου που και που φεύγει αρκετή υγρασία.

Αντίθετο πρόβλημα υπάρχει με τους ηλεκτρικούς φούρνους όπου “στεγνώνουν” περισσότερο τα φαγητά και καλό είναι σε περίπτωση που ψήνουμε ψωμιά, τσουρέκια και λοιπά να έχουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με νερό μέσα στο φούρνο που καθώς εξατμίζεται το νερό δημιουργείται επιπλέον υγρασία.

3

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η προθέρμανση του φούρνου μας. Είναι απαραίτητο κάθε φορά που ψήνουμε ο φούρνος να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία πριν βάλουμε μέσα το ταψί. Συνήθως το πρώτο πράγμα που γράφουμε σε μια συνταγή είναι ότι χρειάζεται να προθερμάνουμε το φούρνο μας στην κατάλληλη για την συνταγή θερμοκρασία.

Ο κάθε φούρνος είναι “γρήγορος” ή “αργός”, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο χρόνο να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Πάντως γενικά χρειάζεται γύρω στα 15-25 λεπτά μέχρι να φτάσει ο φούρνος στην κατάλληλη θερμοκρασία οπότε αρκεί να το έχετε υπόψη πριν ξεκινήσετε.

Τελειώνοντας νομίζω ότι είναι απαραίτητο να πούμε ότι ο φούρνος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην κουζίνα μας και πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις ιδιαιτερότητές του ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα στις μαγειρικές παρασκευές μας. Ας χάσουμε λίγο χρόνο ώστε να τον γνωρίσουμε και να τον εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό για να δείτε τις μετατροπές θερμοκρασίας για τους φούρνους σας!

Πηγή: akispetretzikis.com

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Τpομερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα και πραλίνα

    21.08.2025 18:27
  • Και κούκλος και νοικοκύρης ο Στάνκογλου: Αυτή τη συνταγή φτιάχνει με επιτυχία και τη του ζητούν οι φίλοι του

    02.05.2024 10:19
  • “Για να μπορούν να φάνε και οι μικρές” Η Χριστίνα Μπόμπα δίνει συνταγή για υγιεινό τσιζκέικ χωρίς ζάχαρη

    29.04.2024 16:11
  • Έτσι αδυνάτισα: H Αντελίνα μας έβαλε στην κουζίνα της και έφτιαξε λαχταριστά μπιφτέκια light

    17.04.2024 10:20
  • Από τον Κουτσόπουλο περιμέναμε, αλλά από τη γυναίκα του Χρύσα, ήρθε η συνταγή για μελομακάρονα

    07.11.2023 14:28
  • Θυμίζουν τη συνταγή των γιαγιάδων: Τα πιο αφράτα κεφτεδάκια από τον Λευτέρη Λαζάρου και το κόλπο που τα απογειώνει

    24.05.2023 16:35
  • Πιο νόστιμες από ποτέ: Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για «ονειρεμένες» πατάτες με γιαούρτι και φέτα που θα σας ξετρελάνει

    17.05.2023 12:11
  • Ποιος Πετρετζίκης; Η Άντζελα Δημητρίου ντυμένη στα λευκά φτιάχνει πασχαλινά κουλουράκια

    13.04.2023 15:27
  • Κάν’ το όπως η Ελένη: Η απίθανη συνταγή της για Πασχαλινά κουλουράκια με γεύση τσουρέκι

    10.04.2023 18:47
  • Ταλεντάρα, κουκλάρα, μάνα και νοικοκυρά: Η Βανδή φτιάχνει τσουρέκια με την κόρη της και σπάνε ρεκόρ likes

    20.03.2023 13:53

Δημοφιλή

18.11.2025 21:14

Γιατί πρέπει να στύβετε ένα λεμόνι πριν το τηγάνισμα;

20.10.2025 22:17

Αλμυρό κέικ με το κοτόπουλο που μας περίσσεψε

20.10.2025 22:05

Μελομακάρονα: Η καλύτερη συνταγή για το 2025

20.10.2025 21:50

Τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού

20.10.2025 21:39

Το Μυστικό του Σεφ για τον Τέλειο Κιμά – Συνταγή για κιμά...

02.09.2025 17:10

Το ēthos επιστρέφει στη Γλυφάδα: Το reopening που αλλάζει τους κανόνες της...

01.03.2025 15:37

Χαμóς με τον Άκη Πετρετζίκη: Είπε για 1n φoρά την συνταγή και...

10.06.2024 21:27

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του...

Πρόσφατα

05.12.2025 20:35

ΕΚΤΑΚΤΟ : ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

05.12.2025 20:26

Δάκρυσε και η Παναγία στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο...

05.12.2025 20:10

Ανακοπή καρδιάς: 6 προειδοποιητικά σημάδια που θα νιώσετε λίγες μέρες πριν

05.12.2025 19:46

Τραγωδία: Τρεις Νεκροί Αστυνομικοί και 13 τραυματίες – Πήγαν να κάνουν έξωση...

05.12.2025 19:25

Βάσω Λασκαράκη – Λευτέρης Σουλτάτος: Μόλις μαθεύτnκε η είδηση για την σχέση...

05.12.2025 19:14

Έκλεισαν και άλλη Εθνική Οδό οι αγρότες – Αποκλεισμός επ’αόριστον στην κυκλοφορία

05.12.2025 18:37

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Παραλύει» ξανά η χώρα – Μόλις ανακοινώθηκε

05.12.2025 18:18

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Χρονοδιάγραμμα και κριτήρια

05.12.2025 18:08

Δεν τα κατάφερε η Αγγελική – Έφυγε σε ηλικία μόλις 49 χρονών

05.12.2025 17:44

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» πασίγνωστη πόλη – Θυμίζει «Βενετία»

05.12.2025 17:32

ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός: Νέα πρόβλεψη Καλλιάνου – Τι έρχεται αύριο Σάββατο

05.12.2025 17:10

Έκτακτn είδηση για όσους έχουν Netflix, μόλις έγινε γνωστό

05.12.2025 16:51

ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΤΕ: ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΙΟΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ KINDER

05.12.2025 16:18

Πέθανε απομονωμένη στα 61 από καρκίνο η όμορφη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου

05.12.2025 15:38

Θρήνος και οδύνη στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στη Λούτσα:...

05.12.2025 15:03

Σοκ! Σκότωσε τους γονείς του και έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί…

05.12.2025 14:23

Αν πάτε να βγάλετε λεφτά και δείτε αυτό στο ΑΤΜ, φύγετε όσο...

05.12.2025 14:06

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πέθαvε ο αγαπημένος ηθοποιός θρύλος στα 75, δυστυxώς δεν τα...

05.12.2025 13:44

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ…

05.12.2025 13:19

Είναι οι αγαπημένοι του… Θεού, τα ευνοεί το σύμπαν: Τα 2 ζώδια...

05.12.2025 13:02

«Αν σου πω τιμή θα τρελαθείς! Νομίζεις μου το χάρισαν!»: Ο Γκοτσόπουλος...

05.12.2025 12:39

Γρίπη: Μεγάλη ανησυχεία για τον συνδυασμό Covid – RSV – Τι να...

05.12.2025 11:45

Τραγωδία: Αγαπημένο Ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό στο σπίτι του

05.12.2025 11:41

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΡΟΧΑΙΑΣ: Πού δεν περνάει τίποτα αυτή τη στιγμή! Η λίστα με...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here