Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Πασά Μακαρούνα: Θα Γλύφετε Τα Δάχτυλά Σας με την Παραδοσιακή Συνταγή Της Κώ

Γαστρονομία
ΠΑΣΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ
by Δημήτρης Παπαδόπουλος 09.04.2022 10:26
Δημήτρης Παπαδόπουλος 09.04.2022 10:26
0

Παραδοσιακό φαγητό της Κω το “πασά μακαρούνα” είναι μεγάλα φύλλα ζύμης που μαγειρεύονται σε στρώσεις εναλλάξ με μπόλικο κιμά και τυρί. Απαιτεί υπομονή, το αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει μιας και είναι μια από τις νοστιμότερες συνταγές.

Πασά μακαρούνα
Παραδοσιακή συνταγή της Κω από τον chef Γιώργο Καρίκη
SERVINGS
1 ταψί

Υλικά
Ο Ζωμός
1 κιλό Σπάλα μοσχαρίσια κομμένη σε κύβους
1 Κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
2 Καρότα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1/2 ματσάκι Σέλινο
Ο κιμάς
1 κιλό Κιμάς χοιρινός ερασμένος 2 φορές από τη μηχανή κιμά
1 κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος περασμένος 2 φορές από τη μηχανή κιμά
80 gr Βούτυρο φρέσκο
150 gr Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα
150 gr Γραβιέρα τριμμένη
200 gr Μυζήθρα ξερή τριμμένη
100 ml Γάλα φρέσκο

Το φύλλο
1 κιλό Αλεύρι
10 Αυγά
100 ml Ελαιόλαδο
Αλάτι
Κορν Φλάουρ για το άνοιγμα του φύλλου

Εκτέλεση
Ο ζωμός
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το μοσχάρι και τα λαχανικά, προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα ξαφρίζοντας τον ζωμό ανά τακτά διαστήματα . Σβήνουμε την φωτιά αφαιρούμε τα λαχανικά και το κρέας και τα κρατάμε σε ένα μπολ. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη να κρυώσει. Θα χρειαστούμε 600 ml ζωμό.
Ο κιμάς
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας. Εν συνεχεία προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας, αρτύζουμε με αλάτι πιπέρι και κανέλα, ρίχνουμε 150 ml από τον ζωμό βοδινού και αφήνουμε να μαγειρευτεί. Κρατάμε τον μαγειρεμένο κιμά στην άκρη.
Το φύλλο
Σε λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά και ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Θέλουμε την ζύμη λίγο σκληρή, πουδράρουμε με κορν φλαουρ, σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί. Την χωρίζουμε σε ίσα μέρη και πουδραρισμένη με κορν φλαουρ ανοίγουμε σε καθαρή επιφάνεια πολύ ψιλό φύλλο. Χωρίζουμε το φύλλο σε κομμάτια πουδράρουμε με κορνφλαουρ και το βάζουμε σε δίσκο, σκεπάζουμε με λαδόκολλες και το κρατάμε στην άκρη η το βάζουμε στο ψυγείο.
Βάζουμε κατσαρόλα με νερό στη φωτιά αλατίζουμε και μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε 2 φύλλα ζύμης βράζουμε 1′ και με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λεκάνη με αλατισμένο κρύο νερό. Έχουμε απλωμένες πετσέτες σε πάγκο χωρίς χνούδι βγάζουμε τα ζυμάρια από το κρύο νερό και απλώνουμε στις πετσέτες να στεγνώσουν. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Τελική διαδικασία
Αλείφουμε με το λιωμένο φρέσκο βούτυρο ένα ταψί, απλώνουμε φύλλα πασπαλιζουμε με τα τριμμένα τυριά στρώνουμε κιμά ξανά τυριά, φύλλα ,τυριά, κιμά, φύλλα (η τελευταία στρώση πρέπει να είναι φύλλα) Χαράζουμε τα φύλλα σε κομμάτια με ίσιο μαχαίρι, περιχύνουμε το λιωμένο φρέσκο βούτυρο και ψήνουμε στους 180 c μέχρι να αρχίσουν να κοκκινίζουν τα φύλλα.
Βγάζουμε από τον φούρνο ενώ ρίχνουμε σε λεκάνη τα 600 ml ζωμό βοδινού και τα 100 ml φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα. Περιχύνουμε το φαγητό και ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε 10′ να κρυώσει κόβουμε με ίσιο μαχαίρι τα χαραγμένα κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις
Με το βρασμένο μοσχαράκι και τα λαχανικά από τον ζωμό μπορούμε να κάνουμε μια πολύ νόστιμη κρεατοσαλάτα. Προσθέτουμε 1 κολοκυθάκι βραστό και 1 πατάτα βρασμένη κομμένα σε φέτες, 1 ντομάτα και 1 αβγό βραστό κομμένα σε ροδέλες και ντρέσινγκ 50 ml ελαιόλαδο 20 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι . Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε την σαλάτα σε μπολ περιχύνουμε με το ντρέσινγκ πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Γιώργος Δ.Καρίκης Chef

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

18.11.2025 21:14

Γιατί πρέπει να στύβετε ένα λεμόνι πριν το τηγάνισμα;

20.10.2025 22:17

Αλμυρό κέικ με το κοτόπουλο που μας περίσσεψε

20.10.2025 22:05

Μελομακάρονα: Η καλύτερη συνταγή για το 2025

20.10.2025 21:50

Τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού

20.10.2025 21:39

Το Μυστικό του Σεφ για τον Τέλειο Κιμά – Συνταγή για κιμά...

02.09.2025 17:10

Το ēthos επιστρέφει στη Γλυφάδα: Το reopening που αλλάζει τους κανόνες της...

01.03.2025 15:37

Χαμóς με τον Άκη Πετρετζίκη: Είπε για 1n φoρά την συνταγή και...

10.06.2024 21:27

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του...

Πρόσφατα

05.12.2025 10:02

Αuτά τα 3 Zώδια θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα...

05.12.2025 09:55

ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

05.12.2025 09:32

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ 112...

05.12.2025 09:22

Χειμώνας 2026: Τα 3 ζώδια που θα ζήσουν μια «παραμυθένια» περίοδο, ο...

05.12.2025 08:58

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ: ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ...

04.12.2025 23:59

Θρήνος για τον Χρήστο που πέθανε μόλις 29 χρονών

04.12.2025 23:49

Γιατί πρέπει να αφήνουμε το κλειδί πάντα στην πόρτα το βράδυ; Τι...

04.12.2025 23:34

Κακοκαιρία Byron: Κατολισθήσεις και πλημμύρες έφεραν οι βροχοπτώσεις

04.12.2025 23:14

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Αττική όλο το βράδυ – Οι 5...

04.12.2025 22:42

EKTAKTH ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ INTERCITY ME 400 EΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

04.12.2025 22:17

Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου – Ουρές χιλιομέτρων

04.12.2025 21:53

EKTAKTO: Γενικό μπλακ άουτ τώρα λόγω κακοκαιρίας

04.12.2025 21:38

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των 4 φαγητών καθημερινά θα καταστρέψει ακόμη και...

04.12.2025 21:25

Μόλις ανακοινώθηκε: «Παραλύει» αύριο όλη η χώρα

04.12.2025 21:12

Χιόνι και μέσα στην πόλη: Η εβδομάδα του Δεκέμβρη που θα κάνει...

04.12.2025 20:58

Δυσάρεστα νέα για την υγεία της Χρυσούλας Διαβάτη – Μόλις έγινε γνωστό

04.12.2025 20:30

Αuτά είναι τα 3 ζώδια που το μυαλό τους στροφάρει με χίλια...

04.12.2025 20:05

Βόμβα στην υπόθεση δολοφονίας του Βασίλη Καλογήρου: Του έκοψαν το

04.12.2025 19:45

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Ξεκινούν οι πληρωμές, πώς να το υπολογίσετε

04.12.2025 19:33

Ανακαλείται πασίγνωστο προϊόν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ – Περιέχει επικίνδυνη...

04.12.2025 19:16

Πώς μας προειδοποιεί το συκώτι ότι είναι υπερφορτωμένο

04.12.2025 19:04

Παρασκευή Κουτσαΐδη: H τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις

04.12.2025 18:52

Κακοκαιρία: Ισχυρός πυρήνας καταιγίδας στη Δυτ. Αττική – Στο «κόκκινο» 7 περιοχές...

04.12.2025 18:28

Συγκλονιστικό βίντεο: Χείμαρρος «κατάπιε» ΙΧ – Τρεις άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here