Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Κριθαράκι Με Ντομάτα, Αν Μιλάμε Για Comfort Food

Γαστρονομία
by efi f 17.06.2022 11:54
efi f 17.06.2022 11:54
0

Και πού δεν το φτιάχνουν! Ποια γιαγιά δεν το έχει μαγειρέψει για τα εγγόνια της, ποια μαμά δεν το έχει εύκολη λύση, ποιος ψιλοκρυωμένος δεν το απόλαυσε, ποιος δεν λαχτάρισε μια κουταλιά ακόμη! Ειδικά αυτή την εποχή αποτελεί ένα από τα κλασικά που μυρίζουν θαλπωρή και ζεσταίνουν τα πρώτα κρύα φθινοπωρινά βράδια. Μαλακτικό σου λέει, στρώνει το στομάχι. Ζεσταίνει και την ψυχή…

Όχι δηλαδή ότι δεν είναι μια καλή λύση για το μεσημεριανό όταν ο χρόνος πιέζει. Ειδικά αν το συνοδεύσουμε και με κάποιο μεζεδάκι δεν θα παραπονεθεί κανείς όταν δει μπροστά του αυτό το επάξια χαρακτηριζόμενο «μαμαδίστικο» φαγάκι. Οφείλω να πω πως στα δικά μου βιώματα έχει καταγραφεί περισσότερο ως «γιαγιαδίστικο» γιατί εγώ περισσότερο από τη γιαγιά μου το θυμάμαι παρά από τη μάνα μου, και τα παιδιά μου περισσότερο γευτήκαν από τη μάνα μου παρά από μένα.

Είναι μάλιστα απ’ αυτά που συνοδεύονται συνήθως ακόμη και τώρα από ένα «η γιαγιά το κάνει καλύτερα», αφού τελειώσει το πιάτο ή μάλλον η κατσαρόλα! Ήδη το έχω μαγειρέψει κι εγώ για τις δικές μου πριγκίπισσες. Δικαιολογήστε μου λοιπόν το χαρακτηρισμό comfort food του τίτλου.

Αστράκια και φέτα
Η κρητική εκδοχή, à la Crète θα το έλεγα, πατάει σε μια-δυο λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα: ελάχιστο στακοβούτυρο στο βράσιμο και κρητικός αθότυρος ή τυροζούλι στο σερβίρισμα κάνουν αυτό το απλό πιάτο εξαιρετικά νόστιμο. Δεν είναι αποκλειστικό μυστικό της οικογενειακής συνταγής. Οι περισσότερες μαγείρισσες στα μέρη μου έτσι το φτιάχνουν. Ειδικά παλιότερα που είχαν στακοβούτυρο σε πολά σπίτια.

Δεν λέω, καλό είναι ούτως ή άλλως. Η αντικατάσταση αυτών των δύο υλικών με άλλα συναφή (αγελαδινό βούτυρο και όποιο τυρί συνηθίζετε στα ζυμαρικά σας) δίνει καλό αποτέλεσμα, αλλά αν τα δοκιμάσετε με αιγοπρόβειο βούτυρο και τυρί η γεύση αναβαθμίζεται αισθητά!

Διπλή δόση, και στο κριθαράκι και στο τυρί…
Το φαγητό μπορεί να γίνει ζουμάτο ή πιο πηκτό (αλλά πάντα «βλασερό», όχι σαν στόκος που λέμε) και να έχει την υφή που αρέσει στην οικογένεια και ειδικά στα παιδάκια που συνήθως το λατρεύουν. Το ζυμαρικό εκτός από κριθαράκι μπορεί να είναι αστράκι για πιο μικρά παιδάκια ή κοφτό μακαρονάκι ή αλφάβητο ή οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό. Η ντομάτα μπορεί να είναι φρέσκια, σάλτσα έτοιμη ή σπιτική, ή κατάψυξης. Το τυρί παραλείπεται σε περιόδους νηστείας και το πιάτο είναι πολύ νόστιμο και Έτσι το πιάτο μπορεί να γίνει όλες τις εποχές!

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…

Εκτύπωσε μόνο τη συνταγή!
Υλικά
Για δύο ενήλικες ή 3-4 παιδιά:

4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι

1-2 μέτριες ντομάτες, ¾ -1 κούπα τριμμένη (ανάλογα πόσο κόκκινο το θέλουμε)

1 κούπα κριθαράκι μέτριο

3-4 κούπες νερό (ανάλογα με πόσο ζουμερό το θέλουμε)

1 κουταλάκι βούτυρο κατά προτίμηση αιγοπρόβειο

Προαιρετικά ένα κύβο λαχανικών σπιτικό ή βιολογικό

Αλάτι

Για το σερβίρισμα, τριμμένο τυρί ή τυρί σε κομμάτια

Επί το έργον

Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο. Πριν σκουρύνει προσθέτουμε την ντομάτα. Αφού πάρει 1-2 βράσεις προσθέτουμε το νερό και τον κύβο αν βάλουμε.

Το αστράκι μαγειρεύτηκε με περισσότερη ντομάτα. Εδώ το στακοβούτυρο ήταν εκτός ψυγείου και είναι υγρό.
Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το κριθαράκι και αλατίζουμε (αν δεν βάλουμε κύβο). Όταν ξαναβράσει προσθέτουμε το στακοβούτυρο. Ανακατεύουμε να μη γίνει μια μάζα, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και βράζουμε μέχρι να γίνει, όσο χρόνο συνιστά ο παρασκευαστής του ζυμαρικού.

Αν χρειαστεί ενδιάμεσα νερό προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να έχει την πυκνότητα που μας αρέσει. Ανακατεύουμε συχνά να μη πιάσει.

Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό, σχεδόν αμέσως μετά από την στιγμή που θα αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, πασπαλισμένο με χοντροτριμμένο τυρί ή με τυρί σε κομμάτια, ή σκέτο.

Παρατηρήσεις
1)Αν το ζυμαρικό είναι πολύ μικρό και βράζει σε 5-6 λεπτά, αφήνουμε λίγο την ντομάτα να μαγειρευτεί πριν προσθέσουμε το νερό για το ζυμαρικό. Αν είναι κριθαράκι που βράζει σε 15 περίπου λεπτά, δεν χρειάζεται γιατί και η ντομάτα σε αυτό το χρόνο έχει μαγειρευτεί.

2)Αν βάλουμε κύβο ή αν το τυρί μας είναι αλμυρό, προσέχουμε το αλάτι…

3)Δεν καίμε το βούτυρο, ούτε βάζουμε μεγάλη ποσότητα. Δεν θέλουμε να γίνει βαρύ αυτό το πιάτο. Αυτό το ελάχιστο στις παραπάνω ποσότητες είναι αρκετό για να μυρίσει.

4)Το κριθαράκι ξαναζεσταίνεται. Αν μείνει, προσθέτουμε λίγο νεράκι και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

5)Αν χρησιμοποιήσουμε σάλτσα ντομάτας έτοιμη ή σπιτική βάζουμε μικρότερη ποσότητα γιατί είναι πιο συμπυκνωμένη από τη φρέσκια.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

18.11.2025 21:14

Γιατί πρέπει να στύβετε ένα λεμόνι πριν το τηγάνισμα;

20.10.2025 22:17

Αλμυρό κέικ με το κοτόπουλο που μας περίσσεψε

20.10.2025 22:05

Μελομακάρονα: Η καλύτερη συνταγή για το 2025

20.10.2025 21:50

Τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού

20.10.2025 21:39

Το Μυστικό του Σεφ για τον Τέλειο Κιμά – Συνταγή για κιμά...

02.09.2025 17:10

Το ēthos επιστρέφει στη Γλυφάδα: Το reopening που αλλάζει τους κανόνες της...

01.03.2025 15:37

Χαμóς με τον Άκη Πετρετζίκη: Είπε για 1n φoρά την συνταγή και...

10.06.2024 21:27

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του...

Πρόσφατα

05.12.2025 09:55

ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

05.12.2025 09:32

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ 112...

05.12.2025 09:22

Χειμώνας 2026: Τα 3 ζώδια που θα ζήσουν μια «παραμυθένια» περίοδο, ο...

05.12.2025 08:58

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ: ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ...

04.12.2025 23:59

Θρήνος για τον Χρήστο που πέθανε μόλις 29 χρονών

04.12.2025 23:49

Γιατί πρέπει να αφήνουμε το κλειδί πάντα στην πόρτα το βράδυ; Τι...

04.12.2025 23:34

Κακοκαιρία Byron: Κατολισθήσεις και πλημμύρες έφεραν οι βροχοπτώσεις

04.12.2025 23:14

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Αττική όλο το βράδυ – Οι 5...

04.12.2025 22:42

EKTAKTH ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ INTERCITY ME 400 EΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

04.12.2025 22:17

Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου – Ουρές χιλιομέτρων

04.12.2025 21:53

EKTAKTO: Γενικό μπλακ άουτ τώρα λόγω κακοκαιρίας

04.12.2025 21:38

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των 4 φαγητών καθημερινά θα καταστρέψει ακόμη και...

04.12.2025 21:25

Μόλις ανακοινώθηκε: «Παραλύει» αύριο όλη η χώρα

04.12.2025 21:12

Χιόνι και μέσα στην πόλη: Η εβδομάδα του Δεκέμβρη που θα κάνει...

04.12.2025 20:58

Δυσάρεστα νέα για την υγεία της Χρυσούλας Διαβάτη – Μόλις έγινε γνωστό

04.12.2025 20:30

Αuτά είναι τα 3 ζώδια που το μυαλό τους στροφάρει με χίλια...

04.12.2025 20:05

Βόμβα στην υπόθεση δολοφονίας του Βασίλη Καλογήρου: Του έκοψαν το

04.12.2025 19:45

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Ξεκινούν οι πληρωμές, πώς να το υπολογίσετε

04.12.2025 19:33

Ανακαλείται πασίγνωστο προϊόν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ – Περιέχει επικίνδυνη...

04.12.2025 19:16

Πώς μας προειδοποιεί το συκώτι ότι είναι υπερφορτωμένο

04.12.2025 19:04

Παρασκευή Κουτσαΐδη: H τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις

04.12.2025 18:52

Κακοκαιρία: Ισχυρός πυρήνας καταιγίδας στη Δυτ. Αττική – Στο «κόκκινο» 7 περιοχές...

04.12.2025 18:28

Συγκλονιστικό βίντεο: Χείμαρρος «κατάπιε» ΙΧ – Τρεις άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή

04.12.2025 18:19

Κλειστά αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία της Αττικής λόγω κακοκαιρίας

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here