Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Χοχλιοί: Το πιάτο της Κρητικής κουζίνας που είναι με διαφορά το πιο γευστικό

Γαστρονομία
ΚΡΗΤΗΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣΥΝΤΑΓΗΧΟΧΛΙΟΙ
by Dpourn 06.12.2022 23:59
Dpourn 06.12.2022 23:59

Όποιος έχει αντίρρηση ας…σηκώσει τώρα το χέρι του. Οι χοχλιοί για τους Κρητικούς και τα σαλιγκάρια ή κοχλιοί για την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελούν μια υπερτροφή με άγνωστες στο ευρύ κοινό ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Φυσικά, εκτός συζήτησης δεν μπορούμε να αφήσουμε και την απίστευτη νοστιμιά τους.

Η τροφή από την αρχαιότητα

Ήδη από την παλαιολιθική εποχή τα σαλιγκάρια ήταν νόστιμη και εξαιρετικής ποιότητας τροφή.

Οι Νεάντερταλ που είχαν για σπίτι τους τη βραχοσκεπή της Μποΐλα στην όχθη του ποταμού Βοϊδομάτη στην Ήπειρο, από τις πιο παλιές εποχικές κατοικίες Homo που έχει ερευνηθεί στον ελλαδικό χώρο, κάπου 14.000 έως και 10.000 χρόνια πριν από σήμερα, στην τελευταία παγετώδη εποχή, τρέφονταν κυρίως με κόκκινα ελάφια – αυτά ακολουθούσαν στις μετακινήσεις τους – αλλά συμπλήρωναν το διαιτολόγιό τους και με λίγα σαλιγκάρια.

Αργότερα όμως, οι άνθρωποι της Μεσολιθικής εποχής (10.000 με 8.000 χρόνια πριν από σήμερα) που έμεναν στο σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα των βορείων Σποράδων, τα έβαλαν στο κέντρο του τραπεζιού τους και ήταν βασικό στοιχείο του διαιτολογίου τους. Το ίδιο και στο σπήλαιο Φράχθι της Ερμιονίδας.

Χοχλιοί και στην εποχή του Χαλκού

Οι άνθρωποι αυτής της εποχής είχαν κάνει θεόρατα πολιτισμικά άλματα, ταξίδευαν μέχρι τη Μήλο για να προμηθευτούν οψιδιανό για να κάνουν τέλειες λεπίδες, καλλιεργούσαν φυτά και εξημέρωναν ζώα, αλλά τα σαλιγκάρια παρέμειναν στο τραπέζι τους. Τους έτρωγαν, αλλά δεν πέταγαν το «σπίτι» τους, το καβούκι τους. Το τρυπούσαν και τα κρεμούσαν στον λαιμό τους. Ήταν το πρώτο κόσμημα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να δείχνει ωραίος και η πρώτη ένδειξη των φιλοσοφικών αναζητήσεών του για τη ζωή και το θάνατο, αφού συνόδευαν με αυτά τα διάτρητα όστρεα και τους νεκρούς τους στο ύστερο ταξίδι τους.

Μετά, στην Κρήτη και στο Αιγαίο την εποχή του Χαλκού, στη θαυμαστή πολιτεία του Ακρωτηρίου στην προϊστορική Θήρα και στα μινωικά ανάκτορα, οι χοχλιοί ήταν λιχουδιά και κόσμημα του τραπεζιού τους, και τέτοια παραμένει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, μέχρι τις ημέρες μας που άρχισε η οργανωμένη εκτροφή σαλιγκαριών, η συλλογή τους το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια και την άνοιξη με τις δροσιές του Απρίλη, ήταν μια από τις πιο ισχυρές, ζωντανές, αναμνήσεις της εποχής του τροφοσυλλέκτη ανθρώπου.

Η πιο γνωστή συνταγή μαγειρέματος των χοχλιών στην Κρήτη, οι μπουμπουριστοί, μπορεί να μην έχει αλλάξει διόλου από τότε, αφού όλα τα υλικά υπήρχαν σε κάθε μινωικό σπίτι, τα σαλιγκάρια, το ελαιόλαδο, το ξύδι από τα σταφύλια, το θαλασσινό αλάτι, κι αν όχι το δενδρολίβανο, κάποιο αρωματικό βότανο από τα πολλά που πάντα διάθετε η Μακαρία γη.

Η προετοιμασία μιας λιχουδιάς

Εξίσου πρωτόγονη είναι και η προεργασία που υποβάλλονται οι χοχλιοί πριν μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο. Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτών των γαστερόποδων, είναι ότι κλείνονται στο «σπίτι» τους – οι αρχαίοι έλληνες που τους αγαπούσαν ιδιαίτερα τους έλεγαν «φερέοικους» –, τραβούν μια «κουρτίνα», και διατηρούνται ζωντανοί για όσο καιρό χρειάζεται μέχρι να εμφανιστεί η νέα σοδιά των ελεύθερων στη φύση χοχλιών.

Πριν λοιπόν τους μαγειρέψουν τους τεστάρουν αν είναι ζωντανοί. Αφαιρούν με ένα μαχαιράκι τη μεμβράνη που έχουν δημιουργήσει για να κλειστούν στον εαυτό τους και παρατηρούν αν μαζεύονται. Όσοι αντιδρούν είναι ζωντανοί και βρώσιμοι, όσοι μένουν ακίνητοι είναι πεθαμένοι και άχρηστοι. Άλλοι τους τεστάρουν βάζοντάς τους σε νερό, όσο χρειάζεται για να βγουν και όχι να πνιγούν. Τους ζωντανούς τους κάνουν πολλά νερά και τρίβουν το καβούκι τους για να καθαρίσει καλά.

Μετά τους ξεβράζουν. Τους βράζουν σε αλατισμένο νερό πρώτα σε «σιγαλή» φωτιά για να βγουν έξω οι χοχλιοί και μετά τη δυναμώνουν για 5 λεπτά, προσθέτοντας και ένα ποτήρι ξύδι το οποίο θα ξεκολλήσει όσα υπολείμματα έτυχε να μείνουν πάνω στο καβούκι τους. Οι χοχλιοί ψοφούν και μένουν έξω. Τους ξεπλένουν καλά και τους βάζουν ξανά στην κατσαρόλα με νερό που μόλις τους σκεπάζει και πολύ-πολύ αλάτι, για να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Τους ξεπλένουν ξανά, τους σουρώνουν και κρατούν αυτούς που θέλουν να μαγειρέψουν. Τους άλλους τους διατηρούν στην κατάψυξη.

Η συνταγή της Δήμητρας για χοχλιούς μπουμπουριστούς

Όπως και να μαγειρέψεις χοχλιούς είναι απαραίτητος αυτός ο μπελάς της προετοιμασίας, αλλά και το αρκετό αλάτι, ειδικά για τους μπουμπουριστούς. Τους λένε έτσι γιατί μαγειρεύονται «αμπούμπουρα», δηλαδή μπρούμυτα.

Οι θρυλικοί μπουμπουριστοί χοχλιοί, πραγματική γεύση της Κρήτης, αρχίζουν την πορεία τους προς τον ουρανίσκο «αμπούμπουρα», σε τηγάνι που πριν έχει ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο. Προηγουμένως, η Δήμητρα από το Ροδοβάνι Σελίνου, βάζει σε ένα ευρύχωρο σκεύος αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και τους χοχλιούς, και τους αλευρώνει. Έτσι τους βάζει στο τηγάνι. Όταν ροδίσει το αλεύρι, περίπου 8 λεπτά χρειάζονται, προσθέτει αρισμαρί (δενδρολίβανο) – μόνο τα φύλλα και ίσως ένα-δυο κλαδάκια – και μπόλικο ξύδι, ένα ποτήρι του κρασιού στην τηγανιά. Σκεπάζει το τηγάνι και το τραβά αμέσως από τη φωτιά.

Πιο αυθεντική μας φαίνεται η συνταγή που οι χοχλιοί, χωρίς να βραστούν πριν, αλλά μετά την πρώτη διαλογή τους βάζουν «αμπούμπουρα» έτσι ζωντανούς όπως είναι σε τηγάνι που ο πάτος του έχει στρωθεί με αλάτι, και μετά στη φωτιά. Οι χοχλιοί καίγονται και τραβιούνται μέσα παίρνοντας μαζί τους πολύ αλάτι. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τους και το λίγο νερό που χρειάζεται για να βράσουν περίπου 10 λεπτά, ρίχνουν το λάδι, τους τηγανίζουν 5 λεπτά μαζί με τα κλωνιά του δενδρολίβανου για να απλωθεί το άρωμά του, και τους σβήνουν με ξύδι.

Η συνταγή της Αργυρούς για χοχλιούς με ξινόχοντρο

Κι ο ξινόχοντρος είναι ένα αρχέγονο φαγητό της εποχής του «τίποτε δεν πάει χαμένο, όλα έχουν την αξία τους κι εμείς την αναδεικνύουμε με τον καλύτερο (και νοστιμότερο) τρόπο». Ο ξινόχοντρος γίνεται από ξινισμένο γάλα και αλεσμένο σιτάρι, και διατηρείται για τις εποχές του χρόνου που οι αγελάδες είναι ισχνές. Τότε τον βγάζουν και τον μουσκεύουν σε χλιαρό νερό 3 ώρες πριν τον μαγειρέψουν. Αυτό κάνει και η κυρία Αργυρώ στη φράγκικη γειτονιά της Αργυρούπολης Ρεθύμνου, στη σκιά των ορέων των Σφακίων, που διατηρεί διάχυτη την ευωδιά της παράδοσης. Η κυρία Αργυρούλα γράφει σε ένα χαρτί τη συνταγή των χοχλιών με ξινόχοντρο, όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές στα τετράδια με τις εξαιρετικές μαγειρικές τους:

«Βράζω τους χοχλιούς για 10 λεπτά. Βάζω λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνω τους βρασμένους χοχλιούς. Τους τσιγαρίζω, σβήνω με κρασί, τους τραβάω και τους αφήνω στην άκρη. Τσιγαρίζω στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτω και την ντομάτα. Όταν μισοψηθούν ρίχνω δύο ποτήρια νερό, ένα ποτήρι χόντρο και βάζω ξανά τους χοχλιούς. Τα αφήνω να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθεί ο χόντρος».

Η συνταγή της Ντίνας για χοχλιούς μητροπαράδοτους

Η Ντίνα δεν μαγειρεύει μόνο για την οικογένειά της, αλλά για πολλούς ανθρώπους που έρχονται στην Αργυρούπολη, στο εστιατόριο «Αρχαία Λάππα» στην είσοδο του χωριού, για να δοκιμάσουν τις πατροπαράδοτες – πιο σωστά τις μητροπαράδοτες – συνταγές της Κρήτης. Εκεί λοιπόν ακολουθεί το δικό της δρόμο για να φτάσει στους νόστιμους χοχλιούς με τον ξινόχοντρο:

Αφαιρεί τη μεμβράνη από ένα κιλό χοχλιούς, τους οποίους βάζει σε κρύο νερό για να δει αν θα σαλέψουν. Ζεσταίνει αλατισμένο νερό και βράζει τους χοχλιούς για λίγο. Ζεσταίνει στο τσικάλι το λάδι και σοτάρει δυο ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τους χοχλιούς, και τα σβήνει με ένα ποτηράκι κρασί. Τα αφήνει να ψηθούν 15 λεπτά και όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτει δυο ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη, ένα καρότο, ένα κολοκυθάκι και ένα ποτήρι νερό και τα αφήνει να βράσουν 10 λεπτά. Προσθέτει δυο ποτήρια νερό και τον ξινόχοντρο (δυο διπλές χούφτες) και όλα μαζί ψήνονται για άλλα 20 λεπτά. Αν χρειαστεί βάζει και άλλο νερό. Όταν κατεβάζει το τσικάλι, το αφήνει κλειστό.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Συνταγή για σπιτικές καριόκες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς

    26.01.2023 20:30
  • Σοκολατένιος οργασμός: Κέικ Nutella με 3 υλικά από τον Άκη Πετρετζίκη

    26.01.2023 14:42
  • Ένα υπέροχο γλυκό με ινδοκάρυδο – Είναι δροσερό, πεντανόστιμο, γρήγορο

    26.01.2023 14:39
  • Ξανά στα μαύρα η Κρήτη: Αυτοκτόνησε 40χρονος στο Λασίθι

    26.01.2023 09:19
  • Αυτό είναι το υλικό που θα κάνει την διαφορά στον κιμά για ζουμερά μπιφτέκια και δεν είναι το αυγό

    25.01.2023 15:43
  • Το μυστικό της γιαγιάς: Αυτά είναι τα πιο λαχταριστά μακαρόνια με κιμά όπως τα φτιάχνουν στο χωριό

    25.01.2023 15:35
  • Μας θύμισε τις παλιές εποχές: Στραπατσάδα της γιαγιάς με αυγά καγιανά και ντομάτα

    25.01.2023 15:09
  • Η νεκροψία μίλησε: Έκλαψε όλη η Κρήτη – Από τι πέθανε η 40χρονη μητέρα τριών παιδιών

    22.01.2023 15:15
  • Στα “μαύρα” η Κρήτη για τον 30χρονο Νίκο Σφυράκη: Τα σπαρακτικά λόγια της “δεύτερης μαμάς του”

    20.01.2023 13:55
  • Αθάνατη γιαγιά: Το υλικό που έβαζε στον κιμά και έκανε τα μπιφτέκια “αφρό” για σίγουρη επιτυχία

    17.01.2023 16:08



Δημοφιλή

26.01.2023 23:14

Τίποτα δεν πάει χαμένο: Το έξυπνο tip για να μη μουχλιάσει ποτέ...

26.01.2023 20:30

Συνταγή για σπιτικές καριόκες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς

26.01.2023 14:42

Σοκολατένιος οργασμός: Κέικ Nutella με 3 υλικά από τον Άκη Πετρετζίκη

26.01.2023 14:39

Ένα υπέροχο γλυκό με ινδοκάρυδο – Είναι δροσερό, πεντανόστιμο, γρήγορο

25.01.2023 15:43

Αυτό είναι το υλικό που θα κάνει την διαφορά στον κιμά για...

25.01.2023 15:35

Το μυστικό της γιαγιάς: Αυτά είναι τα πιο λαχταριστά μακαρόνια με κιμά...

25.01.2023 15:09

Μας θύμισε τις παλιές εποχές: Στραπατσάδα της γιαγιάς με αυγά καγιανά και...

25.01.2023 15:03

Η αμαρτία της γιαγιάς: Πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με πέντε μόνο υλικά

Πρόσφατα

26.01.2023 22:07

23χρονη YouTuber ζητάει ευθανασία: «Παλεύω με 40 προσωπικότητες»

26.01.2023 21:53

Αγνώριστος ο Ματθαίος Γιαννούλης: Έχασε 30 κιλά, έμεινε μισός και άλλαξε τα...

26.01.2023 21:40

Άγριο ξέσπασμα στο διαδίκτυο από τον Snik: «Έχω χάσει πολύ χρόνο να...

26.01.2023 21:29

Εικόνες ντροπής στην Καλλιθέα: Πλημμύρισε νηπιαγωγείο – Τα παιδιά στεκόντουσαν όρθια πάνω...

26.01.2023 21:16

Τους βρήκαν θαμμένους δίπλα στο αμάξι: Νεκρός ο 36χρονος αρχιτέκτονας, η αρραβωνιαστικιά...

26.01.2023 21:04

Άνω κάτω η Ελλάδα πριν τις εκλογές: Ο Παύλος ιδρύει βασιλικό κόμμα;

26.01.2023 21:03

Υπάρχουν άνθρωποι: Η γειτονιά ενώνεται για να χαρίσει χαμόγελα στον 5χρονο Αλέξανδρο...

26.01.2023 20:39

Η κραυγή των λύκων στα πρώτα χιόνια: Εντυπωσιακό βίντεο από τον «Αρκτούρο»

26.01.2023 20:30

Συνταγή για σπιτικές καριόκες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς

26.01.2023 20:23

«Έχω μέσα μου τον Ιησού»: 19χρονη λέει πως είναι έγκυος, φουσκώνει η...

26.01.2023 20:16

Μανώλης Καντάρης: Η δολοφονία του πατέρα για μια κάμερα, η ετοιμόγεννη σύζυγος...

26.01.2023 20:01

Εικόνες που κόβουν την ανάσα: Άγρια άλογα μέσα στα χιόνια προσφέρουν πανέμορφο...

26.01.2023 19:38

Έτοιμος για τη Βουλή: Ο Γιώργος Τσαλίκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις...

26.01.2023 19:21

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια: Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ...

26.01.2023 19:04

Ράγισε καρδιές η Δώρα Τσαμπάζη: «Δεν θα υπάρξει άλλος Νικολαΐδης και δεν...

26.01.2023 19:03

Αίσιο τέλος: 3χρονο παιδί βρέθηκε δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση του, το...

26.01.2023 18:51

Μανώλης Δουρής: Ο βιαστής και παιδοκτόνος του εξάχρονου γιου του – Αυτοκτόνησε,...

26.01.2023 18:50

Άλλαξε την ζωή της και γύρισε στο χωριό: Tι κάνει σήμερα η...

26.01.2023 18:49

Σπουδαία ανακάλυψη: 16χρονος εφευρίσκει αναπηρικό καροτσάκι ώστε μητέρες με ειδικές ανάγκες να...

26.01.2023 18:18

Συγκλονιστική εικόνα: Η στιγμή που κεραυνός χτυπά και βάζει φωτιά σε σπίτι...

26.01.2023 18:03

Σπουδαίος άνθρωπος: Άνδρας πληρώνει γεύμα για έναν συνταξιούχο όταν τον βλέπει να...

26.01.2023 16:11

Τι γίνεται με τα σχολεία και τους κλειστούς δρόμους: Ξεκινά το δεύτερο...

26.01.2023 16:07

Τριαντάφυλλος: «Είχα δώσει 3.500 ευρώ σε ψήφους για τον Ντάνο»

26.01.2023 16:03

Όλη η Ελλάδα στο πλευρό τους: Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας του...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here