Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Τραγανιστά πουγκιά λαχανικών για χορτοφάγους και όχι μόνο

Γαστρονομία
TIPSΣΥΝΤΑΓΗ
by Newsroom 09.05.2015 16:00
Newsroom 09.05.2015 16:00

Η ιδέα είναι γνωστή, σχεδόν κοινή και απλή -πιο απλή δεν γίνεται. Τόσο που ασυναίσθητα -ή περίπου συνειδητά- τη σνομπάρεις, όσο οι δημιουργικές αναζητήσεις την προσπερνούν στη βιάση τους να ταιριάξουν με γεύσεις και τάσεις νεότερες. Λάθος, αξιολογώντας το αποτέλεσμα εκ των υστέρων και με μέτρο την αποδοχή.

Τα γεμιστά πουγκιά ό,τι και να περιέχουν είναι περισσότερο μια ιδέα, ένας τραγανός τρόπος να κλείσεις αυτό που σου αρέσει σε φύλλα λεπτής ζύμης και να το ψήσεις στο φούρνο. Είναι επομένως ευέλικτα να χωρέσουν τα πάντα, να ντυθούν-καλυφθούν με υλικά που θα τονίσουν τις γεύσεις και να καθίσουν δίπλα σε τυριά, σάλτσες, φρούτα, σαλάτες, κρέμες κλπ. που θα ολοκληρώσουν τη σύνθεση στο πιάτο. Μ’ αυτή την έννοια, τα όρια θέτουν η δημιουργικότητα και η φαντασία. Μόνον. Δείτε τη συνταγή ως παράδειγμα, διαμορφώστε την κατά βούληση και παίξτε με το πιάτο που θέλετε να ετοιμάσετε, ρίχνοντας πρώτα μια ματιά στα παρακάτω.

Οι περισσότεροι συστήνουν πρώτα το κόψιμο των φύλλων κρούστας σε μικρά τετράγωνα και μετά το άλειμμά τους ένα-ένα με βούτυρο. Λάθος. Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να αλείψετε ολόκληρα τα φύλλα κρούστας ως έχουν στο πακέτο, γκρουπάροντάς τα στον αριθμό των 4 ή 6, ανάλογα με το τελικό μέγεθος που θα δώσετε στα πουγκιά και πόσο φύλλο σας αρέσει να έχουν. Όχι, μην χρησιμοποιήσετε μόνον δύο φύλλα, δεν φτάνουν.

Αλείψτε τα ολόκληρα αλλά ελάχιστα, με το πινέλο απαραιτήτως και ανά δυο. Δεν θέλετε να βγουν τα πουγκιά λιπαρά. Το ελαιόλαδο για τα λαχανικά και τα αλμυρά παρασκευάσματα λειτουργεί άψογα -δεν είναι απαραίτητο το βούτυρο. Έτσι, θα γλυτώσετε απίστευτο χρόνο και δεν θα το σκέφτεστε για να τα κάνετε την επόμενη φορά.

Σωστότερα σε γεύση και υφή βγαίνουν τα σοταρισμένα λαχανικά, που έχουν παραμείνει τραγανά πριν κλειστούν στα φύλλα κρούστας. Αν κάνετε τα πουγκιά με φρέσκα λαχανικά, μην τα παραψήσετε. Δοκιμάστηκαν επίσης με κατεψυγμένα έτοιμα ψητά λαχανικά την πρώτη φορά, που βολεύουν γιατί μειώνουν τον χρόνο εκτέλεσης, το αποτέλεσμα όμως ως προς την γεύση δεν είναι το ίδιο.

Τα γεμιστά πουγκιά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αξιοποίησης του φαγητού που περίσσεψε και μπορεί να ενταχθεί σε νέο γευστικό πλαίσιο. Η μια μερίδα απ’ το ψητό κοτόπουλο για παράδειγμα, γίνεται κομματάκια και υποστηρίζει κάλλιστα τα λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση μείγματος υλικών, κρατήστε τα αρώματα και τα μπαχαρικά στην κατεύθυνση μιας κουζίνας, σχετικής με τα έτοιμα μαγειρεμένα υλικά, όταν υπάρχουν.

Τα τυριά κάνουν ένα δικό τους παιχνίδι και αναδεικνύουν τις γεύσεις της αλμυρής γέμισης. Διαλέξτε τουλάχιστον δύο, ένα πολύ μαλακό για το εσωτερικό και ένα κανονικό σε σκληρότητα για μέσα και πάνω, που θα δώσει χρώμα στο ψήσιμο, γεύση και επιπλέον υφή. Ο πικάντικος χαρακτήρας στο ένα τυρί είναι must.

Βάλτε τα μικρά τραγανά πουγκιά δίπλα σε ένα ντιπ, αν τα σερβίρετε για ορεκτικό. Βάλτε τα μεγαλύτερα δίπλα σε μια σάλτσα όταν προορίζονται για πρώτο. Ένα κουλί ντομάτας, μια φρέσκια σάλτσα πιπεριάς (και εδώ πιπεριές με μανούρι), ένα πέστο βασιλικού ή κολοκυθιού ή ρόκας θα δώσει ένταση στα λαχανικά. Στη συνταγή προσαρμόστηκε η εδώ σάλτσα πιπεριάς και έγινε με έτοιμες ψημένες πιπεριές Φλωρίνης, αφαιρώντας κάποια αρωματικά.

Χρησιμοποιήστε τη φόρμα για μάφιν -ειδικά αν κάνετε τα πολύ μικρά πουγκιά-μπουκιές. Τα κρατάει όλα στη οργανωμένη θέση τους και κάνει τον χειρισμό στο γέμισμα πιο άνετο. Διαφορετικά, αραδειάστε τα πουγκιά σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.

Με δυό λόγια: Εύκολο κόνσεπτ για νόστιμους αυτοσχεδιασμούς και παραλλαγές γνωστών συνταγών. Δοκιμάστε το αν θέλετε, στην απλή εκδοχή των λαχανικών που μας άρεσε και προχωρήστε το στις δικές σας γεύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως εμείς θα ξαναπαίξουμε με τα πουγκιά σύντομα.

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά και 30 λεπτά το ψήσιμο. Μπορείτε να κάνετε τα πουγκιά αρκετά νωρίτερα ή την προηγουμένη και να τα ζεστάνετε στο φούρνο με αέρα. Η σάλτσα γίνεται έως και 3 μέρες πριν και διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο. Βάλτε την να ζεσταθεί απλώς σε πολύ χαμηλή φωτιά πριν το σερβίρισμα. Όλα τα λαχανικά πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος. Αν κάνετε τα μικρά πουγκιά, κόψτε τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 6 πουγκιά μεγάλα ή 24 μινιόν μπουκιές)

  • 1 μεσαία μελιτζάνα κομμένη σε κύβους περί το 1-2 εκατ.
  • 1 μεσαία πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους περί το 1-2 εκατ.
  • 1/2 μικρομεσαίο κρεμμύδι ομοίως κομμένο
  • 2 μικρά καρότα ομοίως κομμένα
  • 6 ντοματίνια κομμένα στα 4
  • 5-6 φύλλα κρούστας -χρησιμοποιήθηκαν της Χρυσής Ζύμης ή 10-12 φύλλα (1 πακέτο) για τα μικρά πουγκιά
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 100 γραμ. κατίκι ή φέτα τριμμένη
  • 1 1/2 φλ. μείγμα από τριμμένο πεκορίνο ή ταλαγάνι (ένα από τα δύο) με γραβιέρα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς:

  • 3 πιπεριές Φλωρίνης έτοιμες ή 2 κόκκινες πιπεριές ψημμένες και αποφλοιωμένες
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο (χωρίς το πράσινο φύτρο)
  • 12 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. νερό
  • 1/2 -1 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή φωτιά) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (4-5 κ.σ.) και προσθέτετε όλα τα λαχανικά εκτός απ’ τα ντοματίνια. Ανακατεύετε μερικές φορές, ρίχνετε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε και μαγειρεύτετε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά. Τα λαχανικά θα πρέπει μεν να μαλακώσουν λίγο, αλλά να παραμένουν τραγανά. Αποσύρετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι, αν χρειάζεται -μην τα κάνετε αλμυρά γιατί θα προστεθούν και τα τυριά. Τα αφήνετε να κρυώσουν 5 λεπτά. Κρατάτε χωριστά 1-2 κ.σ. από τα λαχανικά και τα κόβετε σε πολύ μικρά κυβάκια, περί τα 3 χιλ. Προσθέτε στα μαγειρεμένα τα ντοματίνια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βάζετε τη σχάρα στη θέση που είναι κοντινή στη βάση.

Κάνετε τα πουγκιά λαχανικών: Παίρνετε 5-6 φύλλα και τα απλώνετε όπως είναι στοίβα στον πάγκο. Κρατάτε το κάτω ανοιχτό και διπλώνετε τα υπόλοιπα στη δεξιά του πλευρά (βλ. φωτό). Λαδώνετε πολύ ελαφριά το ανοικτό φύλλο (με πινέλο) και ξεδιπλώνετε πάνω του τα υπόλοιπα, κρατώντας το επόμενο και ξαναδιπλώνοντας τα άλλα όπως πριν. Βάζετε, ελάχιστο ελαιόλαδο και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή η διαδικασία δεν θα σας πάρει πάνω από 3-5 λεπτά.

Με ψαλίδι ή μαχαίρι κόβετε κάθε ενότητα φύλλων κρούστας στα 6 (2×3) τετράγωνα για τα μεγάλα πουγκιά ή στα 12 (3×4) για τα μικρά πουγκιά.

Τοποθετείτε τα ανάλογα τετράγωνα στις θήκες της φόρμας για μάφιν (μικρά ή κανονικά), που έχετε αλείψει προηγουμένως με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις γεμίζετε με το μείγμα των λαχανικών, μοιράζετε το κατίκι ή τη φέτα και το 1 φλ. από το μείγμα των κίτρινων τυριών. Κλείνετε τα πουγκιά, φέρνοντας μαζί και πιέζοντας τις άκρες τους, τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο (με πινέλο) και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήσιμο: Τα βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και τον φούρνο). Θα πρέπει να ροδίσουν ωραία και να είναι τραγανά.

Κάνετε τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς: Σε μπλέντερ ή στο μούλτι βάζετε όλα τα υλικά και πολτοποιείτε. Αν είναι πηχτή (ανάλογα με το μέγεθος των πιπεριών) προσθέτετε 1-2 κ.σ. νερό και ελαιόλαδο. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μικρό κατσαρολάκι και την ζεσταίνετε ευγενικά -να μην βράσει. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι.

Σερβίρισμα: Τα πουγκιά γεμιστά με λαχανικά σερβίρονται ζεστά και τραγανά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τους ζεστούς μήνες. Για τα μεγάλα πουγκιά βάλτε τη σάλτσα στο πιάτο, ακουμπήστε πάνω της ένα ή δύο (αν το πιάτο είναι μεγάλο) κομμάτια και προσθέστε τα μικρά κυβάκια των λαχανικών. Στα μικρά πουγκιά με λαχανικά η σάλτσα μπορεί να σερβιριστεί χωριστά ως ντιπ.

[via]

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Θυμίζουν τη συνταγή των γιαγιάδων: Τα πιο αφράτα κεφτεδάκια από τον Λευτέρη Λαζάρου και το κόλπο που τα απογειώνει

    24.05.2023 16:35
  • Πιο νόστιμες από ποτέ: Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για «ονειρεμένες» πατάτες με γιαούρτι και φέτα που θα σας ξετρελάνει

    17.05.2023 12:11
  • Ποιος Πετρετζίκης; Η Άντζελα Δημητρίου ντυμένη στα λευκά φτιάχνει πασχαλινά κουλουράκια

    13.04.2023 15:27
  • Κάν’ το όπως η Ελένη: Η απίθανη συνταγή της για Πασχαλινά κουλουράκια με γεύση τσουρέκι

    10.04.2023 18:47
  • Ταλεντάρα, κουκλάρα, μάνα και νοικοκυρά: Η Βανδή φτιάχνει τσουρέκια με την κόρη της και σπάνε ρεκόρ likes

    20.03.2023 13:53
  • Έτοιμη σε 5 λεπτά: Γρήγορη, εύκολη συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα

    07.03.2023 14:22
  • Νηστίσιμα και πανεύκολα: Το μυστικό του Άκη Πετρετζίκη για τραγανά και μοσχοβολιστά κουλουράκια

    06.03.2023 16:20
  • Γρήγοροι, νόστιμοι, απολαυστικοί: Συνταγή για τους πιο εύκολους λουκουμάδες με 3 υλικά!

    04.03.2023 15:10
  • Λαχταριστά, τα τρως χωρίς τύψεις: Τα κουλουράκια γιαουρτιού που φτιάχνονται χωρίς ζάχαρη

    16.02.2023 16:21
  • Όσα οι σεφ δε θέλεις να ξέρουν: Οι μυστικές συμβουλές για σωστό μαρινάρισμα και ζουμερό κρέας

    15.02.2023 23:01



Δημοφιλή

03.08.2023 20:37

Πανεύκολη συνταγή για τιραμισού: Δροσερό και αναζωογονητικό, ιδανικό για επιδόρπιο

09.07.2023 22:00

Οι ειδικοί απαντούν: Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν παραγγέλνουμε ψωμί στα...

13.06.2023 17:53

Σαν της μαμάς το γλυκό: Εύκολο μπισκοτογλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά...

24.05.2023 16:35

Θυμίζουν τη συνταγή των γιαγιάδων: Τα πιο αφράτα κεφτεδάκια από τον Λευτέρη...

22.05.2023 18:38

Τυρόπιτα σουφλέ: Εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, με μπεσαμέλ και διάφορα τυριά...

17.05.2023 12:11

Πιο νόστιμες από ποτέ: Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για «ονειρεμένες» πατάτες...

26.04.2023 21:56

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας: Η απόλυτη μαρινάδα για το κοτόπουλο με...

15.04.2023 21:54

Μια αλλιώτικη συνταγή: Η vegan μαγειρίτσα – Την φτιάχνουν οι καλόγεροι και...

Πρόσφατα

22.09.2023 20:15

Τραγωδία στην Αίγινα: Αυτοκτόνησε 14χρονος μαθητής

22.09.2023 20:03

Τούνη – Αλεξάνδρου: Οι πρώτες εικόνες από τη βάπτιση! Η απαστράπτουσα Τούνη...

22.09.2023 19:54

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Με ασύμμετρο μίνι black dress και εντυπωσιακά ψηλοτάκουνα στη βάφτιση...

22.09.2023 19:48

To ιδιαίτερο μακιγιάζ και το hair styling που επέλεξε η Ιωάννα Τούνη...

22.09.2023 19:45

Τούνη-Αλεξάνδρου: Οι αφίξεις στο κτήμα για τη βάφτιση του γιου τους –...

22.09.2023 19:39

Στέλλα Πάσσαρη – Γιώργος Μανίκας: Ντυμένοι στα μπλε οι νονοί του γιου...

22.09.2023 19:22

“Έσπασε” η Σίσσυ Χρηστίδου για το διαζύγιο: “Όταν γίνει το “κλικ” δεν...

22.09.2023 19:16

Χαμογελά από ψηλά ο Παντελής Παντελίδης: Το τραγούδι «Γίνεται» στο soundtrack της...

22.09.2023 19:06

Περήφανη μαμά η Νόνη Δούνια: Ο γιος της πηγαίνει στο στρατό –...

22.09.2023 18:58

Συγκινεί η ηθοποιός – τραγουδίστρια Τάνια Ρόκκα για τη μάχη της με...

22.09.2023 18:31

Βίντεο ντοκουμέντο: Σάλος στο Ηράκλειο με τον ξυλοδαρμό ανήλικου παιδιού σε κοινή...

22.09.2023 18:16

Μαθεύτηκε το επάγγελμα του συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη – «Έχει χρυσή καρδιά»

22.09.2023 16:52

“Ο Αντώνης έσβησε στην άσφαλτο”: Θρήνος για τον 24χρονο ντελιβερά που δούλευε...

22.09.2023 16:43

Το ξεστόμισε η Μενεγάκη για τον Κασσελάκη: Είπε με απλά λόγια αυτό...

22.09.2023 16:36

Αγωνία για τη ζωή του: Στην εντατική αγοράκι 9,5 μηνών ύστερα από...

22.09.2023 16:12

Τούμπα όλα με τη βάφτιση του γιου της Ιωάννας Τούνη: Δύσκολες ώρες,...

22.09.2023 16:10

«Εγώ δικό μου άνθρωπο δε θα τον πήγαινα σε ίδρυμα»: Καταπέλτης η...

22.09.2023 15:10

Μαθεύτηκε το επάγγελμα του συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη – «Έχει χρυσή καρδιά»

22.09.2023 15:04

«Ήμουν κουρασμένος»: Σάλος με τη δήλωση του Κασσελάκη και την αναφορά του...

22.09.2023 15:02

Πήγε 1η μέρα στη δουλειά και βρήκε τραγικό θάνατο: Νεκρός εργάτης 24...

22.09.2023 14:41

Η 19χρονη Ειρήνη ενάμιση χρόνο πριν διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Σήμερα...

22.09.2023 14:38

Τύχη, έρωτας, και πολλά λεφτά: Καλά νέα για 4 Ζώδια, θα έχουν...

22.09.2023 14:35

Ο Θοδωρής Κολυδάς είπε αυτό που φοβόμασταν όλοι: «Έρχεται σε λίγο έκτακτο...

22.09.2023 14:29

“Ήμουν τυχερός”: Τα πρώτα λόγια του βοσκού που δέχτηκε επίθεση από αρκούδα

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here