Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Ξίνισε το γάλα; Μην το πετάτε, αξιοποιήστε το με εννέα τρόπους!

Γαστρονομία
UPCYCLINGΣΥΝΤΑΓΗ
by Newsroom 17.06.2015 18:30
Newsroom 17.06.2015 18:30

Το ξινισμένο γάλα δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός κι αν έχει υποβληθεί σε υπερβολική διαδικασία παστερίωσης.

Εάν λοιπόν σας ξέμεινε γάλα στο ψυγείο μετά την ημερομηνία λήξης μην το αδειάσετε στο νεροχύτη.

Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι το υπερπαστεριωμένο γάλα που πωλείται στα σούπερ-μάρκετ και το φρέσκο, αγνό γάλα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι κατ’ ουσίαν ένα νεκρό προϊόν χωρίς ζωντανά βακτήρια. Όταν χαλάει σαπίζει και πρέπει να πεταχτεί εκτός κι αν το προλάβουμε νωρίς.

Το δεύτερο μετατρέπεται σε πηχτό “ξύγαλο” που μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί.

Παραδοσιακά, το ξινόγαλο χρησιμοποιούταν ως μαγιά για να φουσκώνει η ζύμη. Το χρησιμοποιούσαν μαζί με τη μαγειρική σόδα για να παρασκευάσουν αφράτα ψωμιά και κέικ, αλλά όταν ανακαλύφθηκε το μπέικιν πάουντερ νοικοκυρές και νοικοκύρηδες έπαψαν να το χρειάζονται.

Εάν λοιπόν στο ψυγείο σας έχετε ωμό, ελαφρώς παστεριωμένο ή απαστεριώτο γάλα που σας ξίνισε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με τους παρακάτω τρόπους:

Για ψωμιά, κέικ κλπ

Το ξινόγαλο είναι καλό υποκατάστατο για το βουτυρόγαλο, το γιαούρτι ή την ξινόκρεμα. Ορισμένες συνταγές μάλιστα απαιτούν να βάλετε “ξινισμένο” γάλα προσθέτοντας μια κουταλιά ξύδι στο γάλα. Μπορείτε να φτιάξετε τηγανίτες, πάνκεικς, βάφλες, κέικ με φρούτα και διάφορα τέτοια ωραία πράγματα.

Στο μαγείρεμα

Προσθέστε λίγο ξινόγαλο σε πιάτα με κρεμώδη, μαλακή σύσταση όπως βραστά κατσαρόλας, βραστά θαλασσινά ή ψητές πατάτες. Προσέξτε μόνο να μην βάλετε υπερβολική ποσότητα και “κρύψετε” τη γεύση του πιάτου σας.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε και να μαλακώσετε κρέας κοτόπουλου ή ψαριών προτού τα μαγειρέψετε.

Τέλος, μπορείτε να μαλακώσετε σπόρους κριθαριού, μούσλι και άλλων σιτηρών στο ξινόγαλο.

Οικιακή τυροκομία

Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμο τυρί κότατζ κάπως έτσι. Θα χρειαστείτε:

  • 2 λίτρα ξινόγαλο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • λίγη κρέμα ή γάλα με πλήρη λιπαρά

Ρίξτε το ξινόγαλο σε ένα τηγάνι. Αυξήστε τη θερμοκρασία στους 85 βαθμούς Κελσίου (χρειάζεστε θερμόμετρο). Βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε ξύδι. Ανακατέψτε μαλακά έως ότου διαχωριστούν το πηγμένο τυρί και ο ορός του γάλακτος. Ραντίστε τα κομμάτια πηγμένου τυριού και αφαιρέστε το νερό πιέζοντας ένα τουλπάνι. Τοποθετήστε τα κομμάτια του τυριού σε ένα μπολ. Προσθέστε αλάτι και λίγη κρέμα ή πλήρες φρέσκο γάλα κατά το δοκούν ανάλογα με τη σύσταση που επιθυμείτε. Βάλτε το τυρί κότατζ στο ψυγείο και καταναλώστε σε μια εβδομάδα.

Κρέμα σώματος

Η επάλειψη ξινού γάλακτος (ή ξινόκρεμας ή γιαουρτιού) στο δέρμα το μαλακώνει, το σφίγγει και το καθαρίζει. Ορισμένοι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να μαυρίσουν (εάν βγουν στον ήλιο μετά την επάλειψη).

Μπορείτε να προσθέσετε και ένα φλυτζάνι ξινόγαλο στη μπανιέρα σας για πιο απαλό δέρμα (προσθέτοντας και αιθέρια έλαια για να κρύψετε τη μυρωδιά).

Κηπουρική

Διαλύστε ξινόγαλο με νερό και ραντίστε τα φυτώριά σας για να προσθέσετε ασβέστιο. Ενδείκνυται κυρίως για τις ντομάτες.

Αξιοποιήστε απευθείας το ξινό τυρόπηγμα

Εάν σας έπηξε το φρέσκο γάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας το τυρόπηγμα αντί για τυρί ρικότα, ξινόκρεμα ή ντρέσινγκ σαλάτας.

Ζωοτροφή

Ανακατέψτε το ξινόγαλο σε ζωοτροφές για κότες, γουρούνια, σκύλους ή γάτες.

Πλαστικό από γάλα!

Η κατασκευή πλαστικού από καζεΐνη μπορεί να γίνει μια ευχάριστη ασχολία για όλη την οικογένεια. Διαβάστε πώς εδώ (στα αγγλικά).

Φτιάξτε γιαούρτι προληπτικά

Εάν έχετε πολύ γάλα στο ψυγείο και δεν θέλετε να ξινίσει μπορείτε να φτιάξετε γιαούρτι ως εξής:

Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.

Σε ένα μπολάκι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.

Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 – 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει.

Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).

Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)

Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.

[via]

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Ταλεντάρα, κουκλάρα, μάνα και νοικοκυρά: Η Βανδή φτιάχνει τσουρέκια με την κόρη της και σπάνε ρεκόρ likes

    20.03.2023 13:53
  • Έτοιμη σε 5 λεπτά: Γρήγορη, εύκολη συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα

    07.03.2023 14:22
  • Νηστίσιμα και πανεύκολα: Το μυστικό του Άκη Πετρετζίκη για τραγανά και μοσχοβολιστά κουλουράκια

    06.03.2023 16:20
  • Γρήγοροι, νόστιμοι, απολαυστικοί: Συνταγή για τους πιο εύκολους λουκουμάδες με 3 υλικά!

    04.03.2023 15:10
  • Λαχταριστά, τα τρως χωρίς τύψεις: Τα κουλουράκια γιαουρτιού που φτιάχνονται χωρίς ζάχαρη

    16.02.2023 16:21
  • Η συνταγή που θα σας την ζητάνε όλοι: Αυτό είναι το υλικό στην μαρινάδα του κρέατος που απογειώνει την γεύση του

    29.01.2023 18:17
  • Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το τέλειο tip με το κόλπο με το ξύδι στον κιμά

    29.01.2023 15:03
  • Την λατρεύουν μικροί και μεγάλοι: Η συνταγή για χωριάτικη πορτοκαλόπιτα της Ρόζας!

    28.01.2023 10:04
  • Εύκολη συνταγή, την φτιάχνει και αρχάριος: Πεντανόστιμο ραβανί μέσα σε λίγα λεπτά

    28.01.2023 09:01
  • Η συνταγή της γιαγιάς: Συνταγή για παραδοσιακό τηγανόψωμο

    28.01.2023 08:01



Δημοφιλή

23.03.2023 12:56

Tυρόπιτα της γιαγιάς: Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή με 2 είδη...

20.03.2023 22:59

Το κάνε το θαύμα του πάλι ο Πετρετζίκης: Είπε το μυστικό για...

15.03.2023 00:32

Νόστιμο και δροσερό: Ανάλαφρο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές!

15.03.2023 00:10

Η συνταγή που θα σας ζητάνε όλοι: Ο σοκολατένιος κορμός του ”Πρέσβη”...

11.03.2023 10:31

Έτοιμη σε λιγότερο από 15 λεπτά: Η απόλυτη κρεμώδης τυρόπιτα που θα...

07.03.2023 14:22

Έτοιμη σε 5 λεπτά: Γρήγορη, εύκολη συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα

06.03.2023 16:20

Νηστίσιμα και πανεύκολα: Το μυστικό του Άκη Πετρετζίκη για τραγανά και μοσχοβολιστά...

04.03.2023 15:10

Γρήγοροι, νόστιμοι, απολαυστικοί: Συνταγή για τους πιο εύκολους λουκουμάδες με 3 υλικά!

Πρόσφατα

30.03.2023 19:03

Πρωτοσέλιδο που καίει την Ζέτα: Ο όροφος που έκλεισε στο μαιευτήριο για...

30.03.2023 18:46

Παραμένει εντυπωσιακή όπως πριν: Η Ιωάννα Μαλέσκου στο 9ο μήνα δεν έχει...

30.03.2023 18:37

Δεν το πήρε κανείς είδηση: Η Ιωάννα Μαλέσκου παντρεύτηκε κρυφά με τον...

30.03.2023 18:27

Το gay φιλί Τσανακλίδου – Κουλίεβα που θα συζητηθεί – Σε νέα...

30.03.2023 17:43

Η Κάτια Ταραμπάνκο αποκαλύπτει: «Ακυρώθηκαν πολλές δουλειές μου μετά από τις δηλώσεις...

30.03.2023 17:18

«Έτσι κάνουν στα βουνά του Πακιστάν. Δείξτε λίγη επιείκεια»: Η αισχρή απάντηση...

30.03.2023 17:08

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα η 30χρονη γυναίκα

30.03.2023 17:00

Οι ζωές των ανθρώπων δεν επιστρέφονται όμως: Η Hellenic Train επέστρεψε στις...

30.03.2023 16:55

«Συγγνώμη που ο γιος μου βρέθηκε εκεί»: Τι είπαν οι μητέρες των...

30.03.2023 16:04

Από τύχη δεν θρηνούμε άλλη μία νέα ζωή: Μαθητής έπεσε από ύψος...

30.03.2023 16:01

Πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων η μικρή Άννη: “Έφυγε” μετά από...

30.03.2023 14:36

Νεκρή στους στάβλους: Πάγωσαν όλοι με τον θάνατο της 25χρονης Βασίλισσας της...

30.03.2023 14:33

Μην κατεβάσετε τα καλοκαιρινά: Όλα τούμπα με τον καιρό του Απριλίου, φουλ...

30.03.2023 14:28

Τα έχασε μέχρι και ο Φερεντίνος: Αυτή είναι η πιο όμορφη παίκτρια...

30.03.2023 13:57

Έγινε φούρναρης, βγάζει 130.000€ το μήνα: Ένας πρώην υπάλληλος άλλαξε τη ζωή...

30.03.2023 13:54

Θα τραβούσε τα μαλλιά του ο Αριστοτέλης με την Αθηνά Ωνάση: Αυτά...

30.03.2023 13:22

Super Κική: «Ποτέ δεν είπα ότι είμαι δημόσιο πρόσωπο όπως είπε ο...

30.03.2023 13:08

Έφη Σαρρή: «Τον χώρισα επειδή δεν έβαφε τα μαλλιά του, με ενοχλεί...

30.03.2023 11:36

Είμαστε περήφανοι: 15χρονο αγόρι με αυτισμό έφτιαξε τον Τιτανικό με τουβλάκια Lego

30.03.2023 11:32

Τι άλλο θα δούμε στα σχολεία: Μαθητής ακρωτηριάστηκε στο χέρι από το...

30.03.2023 10:24

Δυσάρεστα για το Άγιο Όρος: Εκοιμήθη ο Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του...

30.03.2023 10:20

Ταξίδεψε μέχρι τους Αγίους Τόπους ο Οικονομόπουλος: Μοιράστηκε στιγμές από τον Πανάγιο...

30.03.2023 10:17

Νομίζατε ότι είναι αθώα: Η συσκευή που φουσκώνει το λογαριασμό ρεύματος και...

30.03.2023 09:50

«Μου λένε να αποδεχτώ ότι αυτοκτόνησε για να τελειώνουμε» Σπαραγμός για τη...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here