Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Δείτε ένα ΚΟΛΠΟ για να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο!!!

Γαστρονομία
TIPSΛΑΔΙΧΡΗΣΙΜΑ
by Newsroom 08.09.2015 21:12
Newsroom 08.09.2015 21:12

Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι πήρατε «γουρούνι σε σακί».

Στη συνέχεια θα σας δώσουμε μερικές απλές οδηγίες-βήματα ώστε να είσαστε σε θέση να διακρίνετε την ποιότητα του λαδιού που αγοράζετε…

Βασική αρχή: «Το λάδι το καταλαβαίνουμε με τη μύτη και τη γλώσσα. Όχι με το λαιμό»
Έτσι έλεγαν οι παλιοί γεωργοί με την αλάνθαστη εμπειρία τους και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, δηλ. με απλά λόγια στο λάδι που θα επιλέξουμε, αναζητούμε την καλή οσμή και γεύση και όχι τόσο αν είναι …καυτερό στο λαιμό μας.

1ο βήμα-Οσμή

Με ευλάβεια και αγάπη στο ευλογημένο προϊόν πλησιάζουμε τη μύτη μας, σχεδόν ακουμπάμε στο στόμιο του δοχείου με το λάδι και προσπαθούμε κυριολεκτικά, με μισόκλειστα ή κλειστά μάτια, να «ρουφήξουμε» με διαδοχικές δύο-τρείς εισπνοές, όλη τη μυρωδιά του. Αφήστε τη φαντασία σας να τρέξει και να σχηματίσει νοερές εικόνες. Αν το λάδι είναι φρέσκο, θα σας πλημμυρίσει με ζωντανά αρώματα ελιάς και φύσεως, σαν να βγήκε εκείνη τη στιγμή από το λιοτρίβι. Όσοι έχετε αυξημένη την αίσθηση της οσμής μπορεί τα αρώματα να σας θυμίσουν και φρούτα

Επισήμανση: Αν το άρωματα είναι ευχάριστο, η μύτη σας δεν θα χορταίνει να τα ρουφάει

Αντιθέτως: Αν σας έρχονται οσμές ενοχλητικές, που σας θυμίζουν μούχλα, χαλασμένο τυρί, πολυκαιρισμένο ή καμμένο λάδι ή χωματίλα τότε αρχίστε να είσαστε επιφυλακτικοί με το «λάδι» που πρόκειται να αγοράσετεδιότι δεν είναι ούτε εξαιρετικά παρθένο ούτε φρέσκο. Για να σας βοηθήσουμε, θυμηθείτε πώς μυρίζει το λάδι από το καντηλάκι όταν τελειώνει ή πώς μυρίζει το λάδι που έχετε ξεχάσει για περισσότερο από ένα χρόνο σε κάποιο τενεκέ ή φιάλη. Οι δυσάρεστες οσμές αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα του λαδιού και τα προϊόντα με τέτοιες οσμές πρέπει να αποφεύγονται.
Επισήμανση: Πρακτικά, αν οι οσμές είναι δυσάρεστες, η μύτη σας θα «μπουκώσει», θα αρχίσετε να δυσκολεύεστε στην δεύτερη εισπνοή και θα σας «ζητάει» να απομακρυνθείτε από το λάδι

2ο Βήμα-Γεύση

Βάζετε, σε ένα μικρό ποτήρι το ελαιόλαδο. Η μέθοδος που δοκιμάζουμε το λάδι με το δάκτυλο δεν είναι ικανή για ασφαλή συμπεράσματα. Φροντίζουμε το λάδι να μην είναι παγωμένο κατά τη δοκιμή. Για το λόγο αυτό «αγκαλιάζουμε» το ποτήρι με τις παλάμες μας για 1-2 λεπτά ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και να απελευθερωθούν περισσότερα στοιχεία του λαδιού.

Στη συνέχεια δοκιμάστε με μικρές γουλιές και με τη γλώσσα σας γεμίστε όλη τη στοματική σας κοιλότητα. Αρχίστε να νοιώθετε τις γεύσεις πρώτα στη γλώσσα και μετά στον ουρανίσκο σας για 2 δευτερόλεπτα το πολύ, πριν το καταπιείτε.

Στη γεύση σας πρέπει να κυριαρχεί η αίσθηση του παχύρευστου με συνεχή εναλλαγή της γλυκόπικρης γεύσεως. Όταν το λάδι είναι αγουρέλαιο, δηλ. από πράσινο καρπό, κυριαρχεί η πικρή-πικάντικη-πιπεράτη γεύση και είναι χαρακτηριστικό της «κορωνέϊκης» ποικιλίας. Αντιθέτως κυριαρχεί περισσότερο η γλυκιά γεύση όταν ο καρπός είναι ώριμος και μαύρος και συνήθως είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας «Μανάκι».

Επισήμανση 1η: Η πικρή-πικάντικη-πιπεράτη γεύση του αγουρέλαιου είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρείται ελάττωμα. Αντιθέτως, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αγουρέλαια όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικά αλλά περιέχουν περισσότερα πολύτιμα συστατικά καθώς και περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες ως γνωστών είναι αντικαρκινικές.

Επισήμανση 2η: Καθώς καταπίνετε το λάδι μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ «κάψιμο» στο λαιμό μας. Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με την ταγγίλα που θα σας αναφέρουμε πιο κάτω. Δεν πρέπει να σας ενοχλήσει καθόλου και ούτε να το λάβετε υπ’ όψιν σας διότι όλα τα φρέσκα ελαιόλαδα (περισσότερο ή λιγότερο) θα σας αφήσουν για λίγο αυτή την αίσθηση.

Αντιθέτως: Αν στη γεύση σας αισθάνεσθε δυσάρεστη «ταγγίλα» ή «τσούξιμο». Για ευκολία θυμηθείτε, τι γεύση έχει το λάδι που βγαίνει στο πιάτο από τηγανισμένες μπριζόλες αν τις φάτε την επομένη ημέρα, ή φέρτε στο νου σας, όταν φάτε κακής ποιότητος τυρόπιτα, μπουγάτσα κλπ.

Αν νοιώσετε στο στόμα σας δυνατή και αφόρητη πικρή γεύση, όπως όταν καταπίνετε ένα πικρό φάρμακο ή γκράπες (γρέϊπ-φρουτ) χωρίς ζάχαρη

Αν σας βγαίνει στη γλώσσα, στον ουρανίσκο ή στα χείλη αίσθηση από παλιόνερα, λυπαντικά, απορρυπαντικά

Τότε πρόκειται για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καλό είναι να το αποφύγετε.

3ο Βήμα-χρώμα

Ενώ το χρώμα δεν αποτελεί άμεσο κριτήριο της ποιότητος του ελαιολάδου εντούτοις από αυτό καταλαβαίνουμε αν το ελαιόλαδο είναι φρέσκιας σοδειάς.

Το χρώμα, είτε πρασινωπό είτε χρυσοκίτρινο, στα φρέσκα ελαιόλαδα είναι πολύ έντονο, ζωηρό και ζωντανό με μια ελαφρά διάθλαση όταν φωτίζεται, σαν μια απαλή θαμπάδα (όχι θολούρα).

Αντιθέτως, αν το λάδι έχει εκτεθεί σε μεγάλες θερμοκρασίες, ειδικά το καλοκαίρι, είτε έχει παλιώσει (δεν γίνεται όπως το παλιό κρασί), τότε «κόβει», δηλ. το χρώμα και η πυκνότητά του αδυνατίζουν. Το λάδι γίνεται τόσο διάφανο που βλέπεις μέσα από το μπουκάλι, σαν να σας δίνει την αίσθηση του χρωματισμένου νερού.

kanapedatos.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Το Ξεχασμένο Λάδι Που Κάνει Για Τηγάνισμα Και Αντικαθιστά Το Ηλιέλαιο

    09.04.2022 14:06
  • Τηγανίτες γιαουρτιού: Αφράτες και ελαφριές για να τις φάτε με τυριά, μέλι ή και μαρμελάδα

    27.10.2021 00:13
  • Λεμόνια στο σπίτι: Πως να φυτέψετε μια λεμονιά στο μπαλκόνι σας και πως θα την καλλιεργήσετε σωστά Βήμα βήμα

    21.10.2021 19:38
  • Δείτε 15 Υπέροχα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα που Μπορείτε να Φτιάξετε Μόνες σας μέσα σε Ελάχιστο Χρόνο

    20.11.2020 11:13
  • 8 Πανέξυπνα Κόλπα για να κάνετε Οικονομία στην Βενζίνη και να γλιτώσετε πολλά Χρήματα!

    11.11.2020 11:12
  • Τέλος τα κουνούπια: Συνταγή για να ησυχάσετε μια για πάντα

    03.05.2020 20:49
  • Φυσικές και απλές ιδέες για να διακοσμήσετε φέτος τα Χριστούγεννα – Αφιερώστε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σας

    07.11.2019 00:01
  • Έτσι θα στεγνώσουν τα ρούχα σας γρηγορότερα τον χειμώνα – 3 απλά πράγματα μετά το πλύσιμο

    29.09.2019 18:24
  • Κουνούπια τέλος με αυτή την σπιτική συνταγή χωρίς ίχνος χημικών.

    23.05.2019 15:13
  • 8 Υπέροχα Λουλούδια για ένα ανθισμένο μπαλκόνι όλο το χρόνο

    15.05.2019 18:03



Δημοφιλή

01.02.2023 20:20

Η συνταγή που θα σας ζητάνε όλοι: Το πιο νόστιμο και γρήγορο...

29.01.2023 18:17

Η συνταγή που θα σας την ζητάνε όλοι: Αυτό είναι το υλικό...

29.01.2023 15:03

Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το τέλειο tip με...

28.01.2023 10:04

Την λατρεύουν μικροί και μεγάλοι: Η συνταγή για χωριάτικη πορτοκαλόπιτα της Ρόζας!

28.01.2023 09:01

Εύκολη συνταγή, την φτιάχνει και αρχάριος: Πεντανόστιμο ραβανί μέσα σε λίγα λεπτά

28.01.2023 08:01

Η συνταγή της γιαγιάς: Συνταγή για παραδοσιακό τηγανόψωμο

27.01.2023 18:01

Ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις: Πατάτες με αυγά

27.01.2023 15:01

Το μυστικό των Βέλγων: Η συνταγή για τις καλύτερες τηγανητές πατάτες αποκαλύπτεται

Πρόσφατα

02.02.2023 11:53

“Παιδί μου”: Ανατριχιάσαμε με την κραυγή του πατέρα του πεσόντα Υποσμηναγού όταν...

02.02.2023 11:48

“Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος”: Ο σπαρακτικός...

02.02.2023 11:31

Λεφτά με το τσουβάλι: Αυτά είναι τα 4 ζώδια στα οποία χαμογελάει...

02.02.2023 11:27

Τιμητική προαγωγή για τους “αετούς” μας: “Αντιπτέραρχοι” οι πεσόντες πιλότοι Τουρούτσικας και...

02.02.2023 11:21

«Και μέσα σε όλα υπάρχει και ΑΥΤΟΣ !!!! – Ντροπή σου»: Η...

02.02.2023 11:04

Για την πατρίδα στον ουρανό: Σπάραξαν καρδιές στο ύστατο χαίρε για τον...

02.02.2023 10:59

«Δε με ενδιαφέρει το γιατί, το παιδί μου δε γυρίζει πίσω»: Τραγική...

02.02.2023 10:55

Η Παναγία έκανε το θαύμα της: 7χρονος κέρδισε τη μάχη με τον...

02.02.2023 10:46

«Μαμά, μην μας αφήνεις»: Γύρισα από τον θάνατο για τα παιδιά μου,...

02.02.2023 10:42

Ζευγάρι επιβιβάστηκε σε πτήση και άφησε το μωρό του στο αεροδρόμιο επειδή...

02.02.2023 10:33

Οι προσευχές μας μαζί τους: Βαρύ το κλίμα για την οικογένεια στην...

02.02.2023 10:26

Υπαπαντή: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Γιατί θεωρείται η ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας

02.02.2023 10:15

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Ο Αλέξανδρος Ωνάσης έκανε σαν τρελός για μένα»

02.02.2023 09:42

“Το εγγονάκι μου αναστήθηκε”: Το θαύμα που βίωσε μια οικογένεια χάρη στον...

02.02.2023 09:31

Ζήσαμε το θαύμα: Η εικόνα της Παναγία που δέχτηκε 55 σφαίρες και...

02.02.2023 09:26

Παίρνει εκδίκηση από ψηλά η Τζωρτζίνα: Το στοιχείο στο κινητό που “καταδικάζει”...

02.02.2023 09:17

Μοιάζει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σούσουρο με τη Νατάσα Παζαΐτη στο κέντρο...

02.02.2023 09:13

Κορομηλά: «Δεν θέλω να ξαναπαντρευτώ γιατί ψιλοβαριέμαι να δίνω λογαριασμό»

01.02.2023 23:10

Τα μυστικά της γιαγιάς: 11 έξυπνα κόλπα που κάθε σύγχρονη νοικοκυρά πρέπει...

01.02.2023 22:36

«Με απάτησε με μία λουλουδού του ελέους – Έσπασα όλο το σπίτι»:...

01.02.2023 22:25

Με υλικά που έχετε στο σπίτι σας: To «μαγικό» μείγμα που εξαφανίζει...

01.02.2023 22:01

Έφυγε ξαφνικά την ώρα που έπαιζε: Νεκρό 7χρονο παιδάκι που λιποθύμησε σε...

01.02.2023 21:52

Αλέξης Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης διέπραξε ύβρη απέναντι στη Δημοκρατία, τον περιμένει η...

01.02.2023 21:22

Κλαίνε και οι πέτρες στα Δολιανά Αρκαδίας: Απαρηγόρητοι οι συγγενείς του Μάριου...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here