Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Έλληνες επιστήμονες έφτιαξαν χειρουργική συσκευή για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Ειδήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
by Newsroom 01.02.2018 17:42
Newsroom 01.02.2018 17:42
0

Πριν από δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2015, γνωρίσαμε για πρώτη φορά επισήμως το καινοτόμο χειρουργικό νυστέρι «GV/GA Sarissa-Lancet», που είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Τώρα, με αφορμή το 3ο Περιφερειακό Ιατρικό Συνέδριο «Exploring Novel Medical Frontiers», η εν λόγω ελληνική καινοτόμος προσπάθεια, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το πρωτοποριακό νυστέρι στηρίζεται στη συνεχή ανάλυση του εξαιρεθέντος υλικού με τη βοήθεια της Κυτταρομετρίας Ροής, έτσι ώστε κατά την διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης καρκινικών όγκων, ο χειρουργός να διακρίνει ταχύτατα τα φυσιολογικά από τα καρκινικά κύτταρα.

Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει σε μεγαλύτερο βαθμό αφαίρεσης των όγκων του εγκεφάλου από τις ως τώρα τεχνικές, παρέχοντας πλήρη ανάλυση του δείγματος σε διάστημα τεσσάρων-έξι λεπτών κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η συσκευή αυτή είναι προϊόν πολυετών μελετών πάνω στον ρόλο που θα μπορούσε να έχει αρχικά η κυτταρομετρία ροής σε όγκους εγκεφάλου. Στους μελλοντικούς στόχους της ερευνητικής ομάδας είναι η χρήση της συσκευής και στην αφαίρεση όγκων του μαστού, του ήπατος, του εντέρου, καθώς και άλλων κακοηθών όγκων. Παράλληλα, οι έρευνες του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στοχεύουν στη δημιουργία νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία των όγκων με ουσίες που έχουν απομονωθεί από φυτά που ενδημούν στη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Αλβανία.

Έρευνες με στόχο τον καρκίνο του εγκεφάλου

Ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Διευθυντής του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Κυρίτσης, με την ευκαιρία της παρουσίασης των ερευνητικών αυτών δραστηριοτήτων στο 3ο Περιφερειακό Ιατρικό Συνέδριο «Exploring Novel Medical Frontiers», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι έρευνες που διεξάγονται στο Νευροχειρουργικό Ινστιτούτο των Ιωαννίνων στοχεύουν: Πρώτον, στη βελτίωση των συνήθων εγχειρητικών μεθόδων, με σκοπό την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αφαίρεση των νεοπλασμάτων του εγκεφάλου και ως εκ τούτου στη μακρύτερη επιβίωση των ασθενών. Η βελτίωση αυτή συνίσταται σε χρησιμοποίηση της κυτταρομετρίας ροής που διεξάγεται σε ελάχιστα λεπτά σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και διακρίνει το νεόπλασμα από τον φυσιολογικό εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική εξαίρεσή του. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο προσπάθειας κατασκευής μια συσκευής που αυτόματα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου θα επιδεικνύει πότε έχει αφαιρεθεί όλος ο όγκος. Δεύτερον, στοχεύουν στην ανεύρεση νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία των εγκεφαλικών όγκων,τα οποία είναι βασισμένα στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο εγκέφαλος, όπως ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός που επιτρέπει την είσοδο στον εγκέφαλο μόνο ουσιών με μικρό μοριακό βάρος και ουσιών που είναι λιποδιαλυτές και όχι διαλυτές στο νερό. Για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με το Τομέα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ και με την αναπληρώτρια καθηγήτρια, κυρία Διαμάντω Λάζαρη, έχουμε απομονώσει τέτοιες ουσίες από φυτά που υπάρχουν στη Βορειοδυτική Ελλάδα και Αλβανία και τώρα τις δοκιμάζουμε σε καρκινικά κύτταρα».

Η συσκευή GV /GA Sarissa-Lancet

«Η φιλοσοφία της συσκευής GV/GA Sarissa-Lancet βασίζεται στην καλά εδραιωμένη μεθοδολογία ανάλυσης του DNA με κυτταρομετρία ροής, έτσι ώστε, κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, να επιτυγχάνεται η γρήγορη προετοιμασία και ανάλυση του δείγματος, αφού χρειάζονται μόνο 4-6 λεπτά για την άμεση ταυτοποίησή του. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι έχει υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα για τα καρκινικά κύτταρα των όγκων του εγκεφάλου. Η συσκευή θα μπορεί να καθοδηγήσει τον χειρουργό στην οριοθέτηση του όγκου και στην καθ’ ολοκληρίαν εξαίρεσή του. Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται η εφαρμογή της σε επεμβάσεις σε καρκίνους του μαστού, του ήπατος και του εντέρου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Βαρθολομάτος, με αφορμή την εισήγησή του με τίτλο «GV/GA Sarissa-Lancet: Προτεινόμενο διεγχειρητικό κυτταρόμετρο για τον προσδιορισμό των ορίων του όγκου», στο 3ο Περιφερειακό Ιατρικό υνέδριο Exploring Novel Medical Frontiers.

Ο κ. Βαρθολομάτος συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι η συσκευή αυτή, που φέρει το όνομα του μακεδονικού δόρατος, θα γίνει σύντομα παγκοσμίως γνωστή για το ευεργετικό της έργο».

Ο καθηγητής της Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και μέλος της ομάδας ανάπτυξης του «GV/GA Sarissa-Lancet», Σπυρίδων Βούλγαρης, τόνισε τη σημασία του βαθμού εκτομής των όγκων εγκεφάλου για την πρόγνωση των ασθενών και τη μεγάλη ανάγκη για αξιόπιστα διεγχειρητικά βοηθήματα στην καθ ημέρα πράξη.

Αναζητώντας νέα φάρμακα για το γλοιοβλάστωμα

Το γλοιοβλάστωμα αποτελεί τον πλέον κακοήθη πρωτοπαθή όγκο του εγκεφάλου, με μέση επιβίωση τους 15 μήνες. Η πρόγνωση των κακοήθων γλοιωμάτων είναι πολύ πτωχή με τις υπάρχουσες θεραπείες. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό χειρουργικής αφαίρεσης, ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας. Η τεμοζολομίδη έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του κακοήθους γλοιώματος. Ωστόσο, η πλειονότητα των όγκων υποτροπιάζει και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την εξεύρεση νέων θεραπειών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεξίου, επίκουρο καθηγητή της Νευροχειρουργικής και ερευνητή του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Οι αιτίες της αποτυχίας στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων για τα γλοιώματα είναι: 1) το γεγονός ότι τα διηθητικά κύτταρα των γλοιωμάτων βρίσκονται προστατευμένα στο εγκεφαλικό παρέγχυμα από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, 2) η υποτίμηση της σημασίας των φυσικοχημικών ιδιοτήτων υποψηφίων φαρμάκων για την παθητική πρόσβαση στα κακοήθη κύτταρα και 3) η ετερογένεια στα επίπεδα έκφρασης των γονιδίων και των πρωτεϊνών των κακοήθων κυττάρων».

Τα τελευταία χρόνια, όπως επισήμανε ο κ. Αλεξίου, μελετώνται για πιθανή δράση κατά των γλοιωμάτων ουσίες που έχουν απομονωθεί από φυτά και έχουν δοκιμαστεί στη θεραπεία νεοπλασμάτων. Μία από τις ουσίες αυτές είναι η μοσχαμίνη, η οποία απομονώθηκε από το φυτό κενταύρια, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό σε λοιμώξεις και διαταραχές του κύκλου, όπως επίσης και ως καθαρτικό και διουρητικό, χωρίς μέχρι τώρα να έχει μελετηθεί η αντικαρκινική της δράση. Υπό μελέτη είναι επίσης τρεις ουσίες που έχουν απομονωθεί από τις ρίζες του φυτού Ελλέβορος.

Μία από αυτές, η πολιποδίνη Β, αποτέλεσε αντικείμενο εργασίας νέων ερευνητών του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Πολιποδίνη-Β: Ένας νέος παράγοντας για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος», η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο βασικής έρευνας στο 3ο Περιφερειακό Ιατρικό Συνέδριο Exploring Novel Medical Frontiers. Στην εργασία αυτή συμμετείχαν οι: Ευρυσθένης Βαρθολομάτος, Γεώργιος Αλεξίου, Διαμάντω Λάζαρη, Γεώργιος Μαρκόπουλος, Όλγα Τσιφτσόγλου και Αθανάσιος Κυρίτσης.

Πηγή;epiruspost.gr

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Θρήνος στον ΣΥΡΙΖΑ

    11.01.2026 23:51
  • Στο πλευρό της Καρυστιανού ο πιο πλούσιος Έλληνας βουλευτής – Αυτός είναι

    11.01.2026 23:45
  • Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας

    11.01.2026 22:45
  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ

    11.01.2026 22:38
  • Θρήνος σε παιδικό πάρτι, αντί για γενέθλια κάνουν κηδεία: Νεκpά 2 αδερφάκια, στο νοσοκομείο τα άλλα 13 παιδιά

    11.01.2026 21:57
  • Αεροπορική τραγωδία: Έξι νεκροί από πτώση αεροσκάφους – Γνωστός τραγουδιστής ανάμεσα στα θύματα

    11.01.2026 21:26
  • Ιράν: Στους 538 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών

    11.01.2026 20:52
  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

    11.01.2026 20:47
  • Γεμίζουν τα Νοσοκομεία: Αυτά είναι τα 2 χαρακτηριστικά πρώτα – πρώτα συμπτώματα που κανείς δεν δίνει σημασία αλλά «φωνάζουν» ότι κόλλησες Γρίπη Α

    11.01.2026 20:35
  • Προσοχή: Ανακαλείται ταχίνι με επικίνδυνο παθογόνο – Μην το καταναλώσετε

    11.01.2026 20:30

Δημοφιλή

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

12.01.2026 23:14

Έκτακτo από Πάτρα: Μόλις μαθεύτnκε για την Λόρα, με ποιον συναντήθηκε

12.01.2026 22:53

Γεωργία Κρητικού: Πώς είναι 5 μήνες μετά τον θάνατο της κόρης της,...

12.01.2026 22:20

Ματέο Παντζόπουλος – Ελένη Μενεγάκη : Μόλις μαθεύτηκε

12.01.2026 21:56

ΑΝΕΙΠΩΠΤΟΣ ΘΡΗΝΟΣ: Έφυγε ξαφνικά από την ζωή γνωστός επιχειρηματίας

Πρόσφατα

18.01.2026 18:28

H Ιωάννα-Μαρία τυφλώθηκε από ιατρικό λάθος, σπούδασε ψυχολογία και ίδρυσε την πρώτη...

18.01.2026 17:22

Η Ιωάννα που έστησε καντίνα στη Νέα Υόρκη και οι πελάτες έκαναν...

18.01.2026 15:45

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός λεωφορείου του 1962 των ΚΤΕΛ Μακεδονίας – Το...

18.01.2026 14:48

Το πιο παραμυθένιο ξενοδοχείο της Ελλάδας είναι γεμάτο πέτρινους πύργους και θυμίζει.....

18.01.2026 14:44

Έλληνας έφτιαξε σπίτι βαρέλι που έρχεται στο χώρο σου, κοιμίζει 6 άτομα...

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:53

Τούρκος δημοσιογράφος για την Άλωση το 1453: Αυτά τα μέρη δεν ήταν...

18.01.2026 13:35

Μάρκος Σεφερλής για την αγαπημένη του μητέρα: «Είναι 81 ετών και παραμένει...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 13:29

Καίτη Γαρμπή: «Δεν στήνεις τον άλλο στον τοίχο για μια απιστία. Θα...

18.01.2026 13:20

Ποια προνόμια απολαμβάνουν οι φοιτητές και ποιο είναι το κόστος ενοικίασης –...

18.01.2026 13:14

Αν θυμάστε αuτά τα αντικείμενα είστε σίγουρα πάνω από 50 χρονών

18.01.2026 13:08

Κανείς δεν τον θυμήθηκε: Πέθανε μόνος σε ένα διαμέρισμα και τον βρήκαν...

18.01.2026 13:01

O Ν. Οικονομόπουλος έφτιαξε ξενοδοχείο στη Μύκονο και η ομορφιά του ξεπερνά...

18.01.2026 10:32

Αγνώριστη σήμερα στα 65 η πασίγνωστη τραγουδίστρια μεγάλων επιτυχιών

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

18.01.2026 09:59

Έκτακτn είδηση για Ντέμη Νικολαΐδη

17.01.2026 17:47

Είδατε πρώτα μια χελώνα ή μια καμήλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για το...

17.01.2026 17:46

Τι συμβαίνει στην ψυχή όταν το σώμα θάβεται;

17.01.2026 17:44

Το τεστ προσωπικότητας με το πιρούνι: Τι αποκαλύπτει για εσένα ο τρόπος...

17.01.2026 17:43

Λίπος στο συκώτι: Τι να τρώτε για να το μειώσετε χωρίς φάρμακα...

17.01.2026 17:41

Η παρασκευή σπιτικού ελληνικού γιαουρτιού είναι μια απλή και φυσική διαδικασία

17.01.2026 17:39

Πώς να αντιμετωπίσετε μουχλιασμένους, φουσκωμένους ή ξεφλουδισμένους τοίχους χωρίς να προσλάβετε επαγγελματία

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here