Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Η Ελλάδα ανέβηκε πρώτη στην κορυφή του Έβερεστ μετά από 13 χρόνια

Ειδήσεις
by Newsroom 03.06.2017 19:06
Newsroom 03.06.2017 19:06
0

Η ελληνική αποστολή είχε στόχο να κατακτήσει την κορυφή και τελικά την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 ανέβηκε στο Έβερεστ με επιτυχία, 13 χρόνια από την τελευταία Ελληνική προσπάθεια. Στην ίδια αποστολή σκοτώθηκαν οκτώ ορειβάτες. Τι αναφέρει ο Αντώνης Συκάρης στο Ραδιόφωνο 24/7 για τη συγκλονιστική προσπάθεια του.

“17 Μαΐου. 47η ημέρα. Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου. Ξεκινάμε για την τελική προσπάθεια. Το σχέδιό μας είναι το ακόλουθο: Στις 18 Μαΐου και ώρα 1.00 το πρωί φεύγουμε από το Base Camp.

Θα περάσουμε τον παγετώνα khumbu, τις σκάλες τα seracs, τις crevasses. Ο στόχος μας είναι σε 8-10 ώρες να φτάσουμε κατευθείαν στο Camp 2.  Μια παγωμένη, απότομη ορθοπλαγιά με 40-50 o κλίση.

Πρέπει να είμαστε στο Camp 3 στα 7.350m μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η σκηνή μας θα είναι τοποθετημένη σε αντίστοιχη κλίση και οι κινήσεις μας εκτός σκηνής θα είναι πολύ πολύ προσεκτικές… ελπίζουμε, σκαρφαλώνοντας όλη τη νύχτα, το ξημέρωμα της 22 ης Μαΐου, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, αλλά κυρίως των δικών μας ψυχικών και σωματικών δυνάμεων αν μας το επιτρέψουν να καταφέρουμε να είμαστε στην κορυφή του κόσμου στα 8.850m!”.

Το παραπάνω κείμενο του Αντώνη Συκάρη ήταν μονάχα ο προπομπός της επιτυχίας. Μαζί με τον Μάικ Ευμορφίδη, τα κατάφεραν, και κατέκτησαν τη δική τους “κορυφή”, φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο του κόσμου, το Έβερεστ, μετά από προσπάθεια 52 ημερών. Οι δύο άνδρες έγιναν ο 10ος και ο 11ος Έλληνες που ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ. Την αρχή την είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Νιάρχος το 1999 και οι υπόλοιποι τα κατάφεραν με τις δικές τους προσπάθειες μετά το 2004.

Με σκληρή και εντατική προπόνηση, οι δύο άνδρες συμπύκνωσαν τον συνηθισμένο χρόνο προετοιμασίας από τα δύο χρόνια σε δύο μήνες, “δέθηκαν” μεταξύ τους κυριολεκτικά και μεταφορικά, πόνεσαν, κόπιασαν και στο τέλος νίκησαν.

Αντιμετώπισαν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως -25 βαθμούς τη νύχτα, ισχυρούς ανέμους, ολοκληρωτική έλλειψη υγρασίας σε κάποια σημεία, έλλειψη οξυγόνου, ενώ κοιμήθηκαν σε απόκρημνης πλαγιές με κλίση έως 55%. Την κορυφή την προσέγγισαν από την νότια πλευρά του βουνού (Νεπάλ).

Όπως τόνισε “η διάσχιση του παγετού στη νότια πλευρά στηρίζεται στην τύχη περισσότερο και όχι στις δεξιότητες του ορειβάτη, ενώ η βορεινή πλευρά έχει περισσότερο ψύχος και αέρα”. Σημείωσε πως φέτος οι άσχημες συνθήκες ήταν στη νότια πλευρά, και γι’ αυτό συνολικά είχαμε ελάχιστες αναβάσεις. Από τη συνολική αποστολή των 25 ατόμων, μόνο οι δύο Έλληνες κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την κορυφή, βάσει του καλού σχεδιασμού τους.

“Όταν φτάσαμε στο south call την 21η Μαΐου στα 8.000 μέτρα ήμασταν εξαντλημένοι. Εκεί ήταν το πιο κρίσιμο σημείο της αποστολής “, ανέφερε ο Α. Συκάρης στο Ραδιόφωνο 24/7 προσθέτοντας: “Η εξάντληση είναι σωρευμένη. Μπήκαμε στη σκηνή στις 17.00 το απόγευμα και ακολουθούν 12 ώρες αναρρίχηση μέχρι το ξημέρωμα για να φτάσεις μέχρι την κορυφή. Πρέπει να φύγεις από την κορυφή πολύ νωρίς το πρωί για να προλάβεις τις καταιγίδες της επόμενης μέρας και να επιστρέψεις στα 8.000 πόδια”.

Οι δύο Έλληνες έφυγαν την ίδια ημέρα. Την επόμενη, σκοτώθηκαν οκτώ ορειβάτες. “Εκεί βασίζεται και η αποτυχία της υπόλοιπης αποστολής”, ανέφερε ο κ. Συκάρης. “Στις 22 το απόγευμα κατεβήκαμε, και στις 22 τη νύχτα θα ξεκινούσαν οι υπόλοιποι. Εκεί τους έπιασε η καταιγίδα. Εμείς είχαμε προβλέψει πως η 22η ήταν η καλύτερη μέρα, παρότι ήμασταν κουρασμένοι. Υπήρχε ο κίνδυνος της κατάρρευσης στο στάδιο της τελικής ανάβασης, και εκεί δεν μπορεί να σε σώσει κανένας”.

Τα τελευταία μέτρα

“Ξεκινήσαμε τελικά στις 22.00 το βράδυ, 21 του μήνα, στο -25 βαθμούς Κελσίου, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Θέλαμε να ξεκουραστούμε λίγο πριν την τελική προσπάθεια. Στη διαδρομή συναντήσαμε δύο πτώματα που δεν είχε μαζέψει κανένας. Στη διαδρομή είναι ένα παιχνίδι μυαλού καθώς υπάρχει πάρα μα πάρα πολύ μεγάλη κούραση. Μας πέρασε από το μυαλό το να εγκαταλείψουμε, ωστόσο την ίδια ώρα σκεφτόμασταν τις ευχές των δικών μας ανθρώπων και των 6.000 που μας ακολουθούσαν στο facebook και αυτή ήταν η δύναμη μας. Φτάσαμε στο balcony, εκεί είδα το ομορφότερο ξημέρωμα της ζωής μου. Φτάσαμε στις 10.30 το πρωί και τα σύννεφα ήταν λίγο κάτω από εμάς”.

“Όταν φτάσαμε στην κορυφή γίναμε πάλι έφηβοι. Αυτό νοιώσαμε”, προσθέτει ο κ. Συκάρης στο Ραδιόφωνο 24/7. “Ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας και της ζωής μου, αλλά και μια κορυφαία στιγμή της Ελλάδας γιατί ήμασταν 25 και φτάσαμε μόλις δύο”.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία

Ο 55χρονος σήμερα Αντώνης Συκάρης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ, ολοκληρώνοντας ένα προσωπικό του ρεκόρ.

[n247] [huffpost]

Πηγή

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

12.01.2026 23:14

Έκτακτo από Πάτρα: Μόλις μαθεύτnκε για την Λόρα, με ποιον συναντήθηκε

12.01.2026 22:53

Γεωργία Κρητικού: Πώς είναι 5 μήνες μετά τον θάνατο της κόρης της,...

12.01.2026 22:20

Ματέο Παντζόπουλος – Ελένη Μενεγάκη : Μόλις μαθεύτηκε

12.01.2026 21:56

ΑΝΕΙΠΩΠΤΟΣ ΘΡΗΝΟΣ: Έφυγε ξαφνικά από την ζωή γνωστός επιχειρηματίας

Πρόσφατα

18.01.2026 18:28

H Ιωάννα-Μαρία τυφλώθηκε από ιατρικό λάθος, σπούδασε ψυχολογία και ίδρυσε την πρώτη...

18.01.2026 17:22

Η Ιωάννα που έστησε καντίνα στη Νέα Υόρκη και οι πελάτες έκαναν...

18.01.2026 15:45

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός λεωφορείου του 1962 των ΚΤΕΛ Μακεδονίας – Το...

18.01.2026 14:48

Το πιο παραμυθένιο ξενοδοχείο της Ελλάδας είναι γεμάτο πέτρινους πύργους και θυμίζει.....

18.01.2026 14:44

Έλληνας έφτιαξε σπίτι βαρέλι που έρχεται στο χώρο σου, κοιμίζει 6 άτομα...

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:53

Τούρκος δημοσιογράφος για την Άλωση το 1453: Αυτά τα μέρη δεν ήταν...

18.01.2026 13:35

Μάρκος Σεφερλής για την αγαπημένη του μητέρα: «Είναι 81 ετών και παραμένει...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 13:29

Καίτη Γαρμπή: «Δεν στήνεις τον άλλο στον τοίχο για μια απιστία. Θα...

18.01.2026 13:20

Ποια προνόμια απολαμβάνουν οι φοιτητές και ποιο είναι το κόστος ενοικίασης –...

18.01.2026 13:14

Αν θυμάστε αuτά τα αντικείμενα είστε σίγουρα πάνω από 50 χρονών

18.01.2026 13:08

Κανείς δεν τον θυμήθηκε: Πέθανε μόνος σε ένα διαμέρισμα και τον βρήκαν...

18.01.2026 13:01

O Ν. Οικονομόπουλος έφτιαξε ξενοδοχείο στη Μύκονο και η ομορφιά του ξεπερνά...

18.01.2026 10:32

Αγνώριστη σήμερα στα 65 η πασίγνωστη τραγουδίστρια μεγάλων επιτυχιών

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

18.01.2026 09:59

Έκτακτn είδηση για Ντέμη Νικολαΐδη

17.01.2026 17:47

Είδατε πρώτα μια χελώνα ή μια καμήλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για το...

17.01.2026 17:46

Τι συμβαίνει στην ψυχή όταν το σώμα θάβεται;

17.01.2026 17:44

Το τεστ προσωπικότητας με το πιρούνι: Τι αποκαλύπτει για εσένα ο τρόπος...

17.01.2026 17:43

Λίπος στο συκώτι: Τι να τρώτε για να το μειώσετε χωρίς φάρμακα...

17.01.2026 17:41

Η παρασκευή σπιτικού ελληνικού γιαουρτιού είναι μια απλή και φυσική διαδικασία

17.01.2026 17:39

Πώς να αντιμετωπίσετε μουχλιασμένους, φουσκωμένους ή ξεφλουδισμένους τοίχους χωρίς να προσλάβετε επαγγελματία

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here