Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Ποιος θυμάται το τελευταίο debate; Ο Καραμανλής «υποσχόταν» 2 δύσκολα χρόνια και ο Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» (βίντεο)

Ειδήσεις
VIDEOΕΚΛΟΓΕΣΕΛΛΑΔΑ
by Newsroom 05.09.2015 15:30
Newsroom 05.09.2015 15:30
0

Από το τελευταίο debate έχουν περάσει έξι χρόνια. Το 2009 δεν υπήρχαν Μνημόνια, αλλά οικονομική κρίση και πίεση.

Τότε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωνε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη χώρα μας και ο έτερος “μονομάχος”, Γιώργος Παπανδρέου, υποσχόταν ότι “λεφτά υπάρχουν“, ότι μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τι είχαν πει οι δύο υποψήφιοι στην τηλεμαχία του 2009 κι ας… μελαγχολήσουμε.

Το 2008 είχε καταρρεύσει ήδη η Lehman Brothers, προκαλώντας ένα τσουνάμι εξελίξεων προς τη χειρότερη κρίση των χρόνων μας. Όμως ακόμη τότε δεν το γνωρίζαμε.

Κώστας Καραμανλής

Στον τομέα της οικονομίας ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μίλησε για την πολύ σοβαρή διεθνή κρίση η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες, και δήλωνε ότι η οικονομία της Ελλάδας βιώνει την κρίση λιγότερο βαριά από άλλες οικονομίες.

Για τον Καραμανλή η κρίση αυτή ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, που είναι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και κυρίως, το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο χαρακτήρισε “κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ“, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Είπε επίσης ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια (σ.σ. για πολλούς αυτή η φράση οδήγησε τον Καραμανλή στην ήττα των εκλογών).

Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – και επόμενος πρωθυπουργός της χώρας – είπε ότι ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα με πελατειακές εξυπηρετήσεις, ή θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, με δίκαιο φορολογικό σύστημα και να δώσει ανάσα στην αγορά. Ή θα έχουμε μία κυβέρνηση, πρόσθεσε, που θα παγώσει και θα γονατίσει την οικογένεια, ή μία που θα της δώσει ελπίδα και ευμάρεια.

Τα λεφτά δεν λείπουν, είπε ο Παπανδρέου. “Ο κ. Καραμανλής χρέωσε τη χώρα” και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι τα λεφτά πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι, σε διαφθορά. “Αυτήν την πολιτική, λέει η ΝΔ, θα πρέπει να την πληρώσει ο λαός. Εμείς ξέρουμε που θα βρούμε τα λεφτά” είπε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος υπολόγισε το κόστος των μέτρων που έχει εξαγγείλει σε 2,5-3 δισ. ευρώ. Και που θα βρεθούν αυτά; Στους ανείσπρακτους φόρους, στη φοροδιαφυγή, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.

“Εσείς προτείνεται μία ίδια πολιτική” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή.

Αντιδρώντας μάλιστα στις εξαγγελίες Καραμανλή περί παγώματος μισθών και συντάξεων, ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι κατέθεσε σχέδιο 100 ημερών στη ΔΕΘ και τόνισε ότι αν δεν ξεκινήσει η οικονομία “ούτε φόρους δεν θα εισπράξουμε“. “Οι προτάσεις μου“, είπε, “δεν είναι δικό μου εφεύρημα, γίνεται σε όλο τον κόσμο. Εσείς μιλάτε για πάγωμα μισθών συντάξεων. Πόσα θα βγάλετε; 500 εκατομμύρια; Δεν μπορείτε να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους, ή από τη φορολόγηση του πλούτου και ζητάτε από τον μέσο Έλληνα να πληρώσει αυτήν την πολιτική; Εμείς“, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, “μιλάμε για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος, με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς“.

Σκάνδαλα

Το άλλο μεγάλο ζήτημα τότε ήταν τα σκάνδαλα. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έπεφτε βαρύ πάνω από την κυβέρνηση της ΝΔ. Όταν στο ντιμπέιτ η συζήτηση έφτασε τον φάκελο “Κράτος” ο Καραμανλής ανέφερε την h0t (ή κλισέ) φράση της περιόδου, ότι “ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας“, τονίζοντας ότι αυτό το πρόβλημα χρειάζεται διαρκή αγώνα και προσπάθεια ετών.

“Φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής ζει σε άλλη χώρα” είπε με τη σειρά του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το θέμα είναι εάν θα έχουμε ένα κράτος που θα προστατεύει το πολίτη ή ένα κράτος-φέουδο που ζητά να το υπηρετεί ο πολίτης.

“Ρωτάω: έξι χρόνια τι έκανε αυτή η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση;” είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ΝΔ ότι έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως τις υποκλοπές, την Cosmote, το ΥΠΠΟ, το Βατοπέδι, τις άγονες γραμμές, το ασφαλιστικό και τα ομόλογα.

Για να απαντήσει ο τότε πρωθυπουργός ότι η χώρα δεν θα πρέπει να ολισθαίνει σε μια σκανδαλολογία. Αναφέρθηκε στην υπόθεση Ζαχόπουλου και του ΥΠΠΟ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τραγική προσωπική ιστορία και ότι τίποτα δεν αποκαλύφθηκε. Είπε ότι ο ίδιος υποστηρίζει να πηγαίνουν οι υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη και αργότερα και στη Βουλή, εάν παραμένει κάποιο ανοιχτό ερώτημα. Μετά ανέδειξε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το 1999-2000. “Εκεί ανερυθρίαστα η τότε κυβέρνηση παρότρυνε, πίεζε τους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους στις φούσκες. Και τι έγινε μετά; Τίποτα” είπε.

Στις τελικές τοποθετήσεις τους, ο Γιώργος Παπανδρέου επένδυσε στην ελπίδα, (“η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες“, “θα τονώσουμε την αγορά τις 100 πρώτες μέρες με σχέδιο, με 3 δισ. ευρώ, που θα είναι η βάση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες“, “Αν θέλετε να συνεχίσουμε το τέλμα, το δρόμο που έζησε η Ελλάδα τα έξι τελευταία χρόνια, τότε ψηφίστε ξανά τον κ. Καραμανλή“). Από την άλλη ο τότε πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα χρόνια και προσπάθησε να αποδομήσει τον αντίπαλό του λέγοντας ότι είναι “ανεύθυνο να αναδειχθεί μια κυβέρνηση τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές“.

Τέλος αναφέρθηκε και εκείνος σε δύο δρόμους: τον ένα ανηφορικό, δύσκολο, που, όπως είπε, βγάζει στο ξέφωτο, και εκείνον που ηχεί ευχάριστα που περιλαμβάνει αοριστολογίες, αλλά που οδηγεί σε διόγκωση των προβλημάτων. “Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή στη βάση μιας υπεύθυνης και δύσκολης πολιτικής” που θα οδηγεί τη χώρα μπροστά, είπε.

[via]

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ – ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ: 3 νέες συλλńψεις, ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

    27.10.2025 17:57
  • «Πάγωσε» η Αθήνα: Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία

    18.10.2025 15:40
  • Τραγωδία Τώρα: Πολλοί νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε Φpικτό Tpοχαίο με Λεωφορείο

    18.10.2025 13:31
  • Σκοτώθηκε σε τροχαίο τωρα αγαπημενος ηθοποιός

    18.10.2025 12:16
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αποχώρησε on air από το στούντιο του ΣΚΑΪ μετά από ένταση (vid)

    18.10.2025 11:25
  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ Αυτη ειναι η γλυκια γυναικα που επεσε μαζι με το ασανσερ και επεσε νεκρη

    04.10.2025 16:35
  • ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Ασανσέρ πολυκατοικίας «πέφτει» 7 ορόφους – Νεκρή νεαρή μητέρα

    04.10.2025 15:39
  • Τραγωδία: Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε πεζή – Είχε αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα (video)

    04.10.2025 12:49
  • Σκοτώθηκε πριν λίγο σε τρoχαio δuστύχημα

    04.10.2025 12:45
  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Καιρός: «Κλείδωσε» την κακοκαιρία το ECMWF – Τι «βλέπει» το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο

    04.10.2025 11:42

Δημοφιλή

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

12.01.2026 23:14

Έκτακτo από Πάτρα: Μόλις μαθεύτnκε για την Λόρα, με ποιον συναντήθηκε

12.01.2026 22:53

Γεωργία Κρητικού: Πώς είναι 5 μήνες μετά τον θάνατο της κόρης της,...

12.01.2026 22:20

Ματέο Παντζόπουλος – Ελένη Μενεγάκη : Μόλις μαθεύτηκε

12.01.2026 21:56

ΑΝΕΙΠΩΠΤΟΣ ΘΡΗΝΟΣ: Έφυγε ξαφνικά από την ζωή γνωστός επιχειρηματίας

Πρόσφατα

18.01.2026 18:28

H Ιωάννα-Μαρία τυφλώθηκε από ιατρικό λάθος, σπούδασε ψυχολογία και ίδρυσε την πρώτη...

18.01.2026 17:22

Η Ιωάννα που έστησε καντίνα στη Νέα Υόρκη και οι πελάτες έκαναν...

18.01.2026 15:45

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός λεωφορείου του 1962 των ΚΤΕΛ Μακεδονίας – Το...

18.01.2026 14:48

Το πιο παραμυθένιο ξενοδοχείο της Ελλάδας είναι γεμάτο πέτρινους πύργους και θυμίζει.....

18.01.2026 14:44

Έλληνας έφτιαξε σπίτι βαρέλι που έρχεται στο χώρο σου, κοιμίζει 6 άτομα...

18.01.2026 13:54

Τον θυμάστε; Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο δημοτικό και έκανε...

18.01.2026 13:53

Τούρκος δημοσιογράφος για την Άλωση το 1453: Αυτά τα μέρη δεν ήταν...

18.01.2026 13:35

Μάρκος Σεφερλής για την αγαπημένη του μητέρα: «Είναι 81 ετών και παραμένει...

18.01.2026 13:35

Τέλος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη. Τώρα νοικιάζουν κρεβάτι… μέσα στις ελιές

18.01.2026 13:29

Καίτη Γαρμπή: «Δεν στήνεις τον άλλο στον τοίχο για μια απιστία. Θα...

18.01.2026 13:20

Ποια προνόμια απολαμβάνουν οι φοιτητές και ποιο είναι το κόστος ενοικίασης –...

18.01.2026 13:14

Αν θυμάστε αuτά τα αντικείμενα είστε σίγουρα πάνω από 50 χρονών

18.01.2026 13:08

Κανείς δεν τον θυμήθηκε: Πέθανε μόνος σε ένα διαμέρισμα και τον βρήκαν...

18.01.2026 13:01

O Ν. Οικονομόπουλος έφτιαξε ξενοδοχείο στη Μύκονο και η ομορφιά του ξεπερνά...

18.01.2026 10:32

Αγνώριστη σήμερα στα 65 η πασίγνωστη τραγουδίστρια μεγάλων επιτυχιών

18.01.2026 10:12

Πότε είναι οι Α χαιρετισμοί για το 2026

18.01.2026 09:59

Έκτακτn είδηση για Ντέμη Νικολαΐδη

17.01.2026 17:47

Είδατε πρώτα μια χελώνα ή μια καμήλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για το...

17.01.2026 17:46

Τι συμβαίνει στην ψυχή όταν το σώμα θάβεται;

17.01.2026 17:44

Το τεστ προσωπικότητας με το πιρούνι: Τι αποκαλύπτει για εσένα ο τρόπος...

17.01.2026 17:43

Λίπος στο συκώτι: Τι να τρώτε για να το μειώσετε χωρίς φάρμακα...

17.01.2026 17:41

Η παρασκευή σπιτικού ελληνικού γιαουρτιού είναι μια απλή και φυσική διαδικασία

17.01.2026 17:39

Πώς να αντιμετωπίσετε μουχλιασμένους, φουσκωμένους ή ξεφλουδισμένους τοίχους χωρίς να προσλάβετε επαγγελματία

12.01.2026 23:37

«Λόρα φοβόμαστε, επικοινώνησε μαζί μας»: Έκκληση από την μητέρα της 16χρονης που...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here