Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Το ρίσκο έπιασε, χωρίς καραντίνα: Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που εφάρμοσε με επιτυχία την «Ανοσία της Αγέλης»

Ειδήσεις
by Newsroom 21.03.2020 17:00
Newsroom 21.03.2020 17:00
0

Σε αυτή τη μάχη με τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις των χωρών επιλέγουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στον πολύμηνο πόλεμο με τον ιό.

Η πλειονότητα των χωρών επιλέγει τη δύσκολη, αλλά δοκιμασμένη λύση της καραντίνας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η λογική της συγκεκριμένης τακτικής είναι να εμποδίσει την διασπορά του ιού, ώστε να νοσήσουν ταυτόχρονα όσο το δυνατόν λιγότεροι, προκειμένου να μην γονατίσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Μια επιλογή που αποδεικνύεται σωτήρια αν παρθεί τη σωστή στιγμή και όχι κατόπιν εορτής όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας.

Απαιτεί πειθαρχία, οργάνωση και ατομική υπευθυνότητα για να λειτουργήσει σωστά, αλλά όπως δείχνει και το παράδειγμα της Γιουχάν, αν γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τότε μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού.

Υπάρχει βέβαια και ο δύσκολος δρόμος της επιθετικής αντιμετώπισης του ιού, η μέθοδος της «Ανοσίας της Αγέλης». Οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης αμφιλεγόμενης μεθόδου δεν εφαρμόζουν την τακτική της καραντίνας καθώς αφενός δεν θέλουν να καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, αφετέρου θεωρούν ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς κανείς δεν σου εγγυάται ότι μετά τη λήξη της καραντίνας ο ιός δεν θα επιστρέψει.

Επιλέγουν λοιπόν να μην πάρουν σκληρά μέτρα, αλλά να επιτρέψουν τη διασπορά του ιού, προκειμένου να μολυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Τα όποια μέτρα προφύλαξης αφορούν στις ευπαθείς ομάδες και πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες άνω των 70. Οι υπόλοιποι αφήνονται να νοσήσουν προκειμένου να επέλθει η ανοσία της αγέλης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κυνικό, καθώς ξεκινάει με την παραδοχή ότι θα έχει σίγουρα σημαντικό αριθμό νεκρών και παίζει με τη φωτιά καθώς γνωρίζει εξ αρχής ότι θα φέρει το σύστημα υγείας της χώρας στα όριά του.

Ως γνωστόν υπέρμαχος της συγκεκριμένης τακτικής ήταν ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έπαιξε την Αγγλία στα ζάρια και μόλις είδε ότι η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και ο κίνδυνος να ζήσει ό,τι και η Ιταλία ήταν κάτι παραπάνω από ορατός πραγματοποίησε μια μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση, παίρνοντας αυστηρά μέτρα για να εμποδίσει την διασπορά του ιού.

Την τακτική της «Ανοσίας της Αγέλης» επέλεξε και μια χώρα που έχει τον πληθυσμό της Ελλάδας. Ο λόγος για την Σουηδία, η οποία μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού (συνειδητά) χωρίς ασπίδα και μάλιστα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει μαζικά τεστ για τα ύποπτα κρούσματα.

Τα τεστ που έγιναν ήταν ελάχιστα, καθώς όταν επιλέγεις την τακτική της «Ανοσίας της Αγέλης» δεν σε ενδιαφέρει να ιχνηλατήσεις τις επαφές των ασθενών που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό.

Στην ουσία η Σουηδία δεν πραγματοποιεί τεστ στους πολίτες και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (1639) είναι αποτέλεσμα των περιστατικών που είναι βαριάς μορφής, εμφάνισαν τα συμπτώματα και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Με αυτούς τους αριθμούς (16 νεκροί, ποσοστό θνησιμότητας 0,97%, το οποίο είναι πολύ πιο μικρό στην πραγματικότητα, αφού χιλιάδες κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί), η κυβέρνηση του Στέφαν Λέφβεν δεν έχει προβεί σε κανέναν περιορισμό και έχει αρκεστεί μόνο σε προτροπές προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν πολύ, ενώ όσοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, να το πράξουν.

Δεν υπάρχει όμως καμία ποινική ρήτρα πίσω απ’ αυτό ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση. Όλα είναι στο χέρι του κάθε πολίτη ατομικά. Το μόνο που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας είναι ένα πρόγραμμα μέτρων, κυρίως φοροελαφρυντικών, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, ώστε να μην πληγεί βαθιά η οικονομία και να μπορέσουν να σταθούν οι εταιρείες που θα δουν υπαλλήλους τους να λείπουν από τη δουλειά λόγω του ιού.

Σε μια πρώτη ανάγνωση το μικρό ποσοστό θνησιμότητας δείχνει ότι το σχέδιο της «Ανοσίας της Αγέλης» εφαρμόζεται με επιτυχία στη Σουηδία. Κάποιοι όμως σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι είναι νωρίς ακόμα να κριθεί και ότι τα δύσκολα για τη Σουηδία είναι ακόμα μπροστά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύγκριση με το Ελληνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να γίνει, καθώς το σουηδικό είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Η Σουηδία χάρη στο σύστημά της απαριθμεί χιλιάδες αιωνόβιους, ενώ το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος Tegnell, υπεύθυνος στρατηγικής στο χώρο της υγείας προέβλεψε μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες:

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνουμε για μερικές ημέρες. Πρόκειται για κάτι που είναι πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που να είναι βιώσιμο, απλά δεν γίνεται να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο για μήνες” δήλωσε ο Tegnell στο σουηδικό ραδιόφωνο, προβλέποντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες.

Εκτός από τη Σουηδία την τακτική της «Ανοσίας της αγέλης» επέλεξε και η Ολλανδία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Mark Rutte: «Η πραγματικότητα είναι ότι στο εγγύς μέλλον ένα μεγάλο μέρος του ολλανδικού πληθυσμού θα μολυνθεί από τον ιό. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να οικοδομηθεί η ανοσία της αγέλης και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος πρέπει να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες όσο το δυνατόν περισσότερο». Το αν θα έχει την επιτυχία της Σουηδίας, θα φανεί στο χειροκρότημα…

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

17.12.2025 16:10

5 λόγοι για να διαλέξεις προσεκτικά τον λογιστή σου

16.12.2025 16:34

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Η ΖΩΗ: ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ...

14.12.2025 17:49

ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

14.12.2025 17:28

Δυστυχώς είναι αλήθεια: Τραγικός επίλογος με τη σορό που εντοπίστηκε – Είχε...

14.12.2025 17:13

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ Δυστυχώς βρέθηκε νεκρός – Μόλις επιβεβαιώθηκε

14.12.2025 16:29

Πρόστιμο 350 ευρώ για όσους δεν έχουν αυτό το χαρτί στο αυτοκίνητο...

14.12.2025 15:41

ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΚ- Δείτε ποιος σκοτώθηκε πριν από λίγες ώρες

14.12.2025 15:16

Χαμός με Κωνσταντοπούλου LIVE σε εκπομπή της Χρηστίδου, αποχώρησε έξαλλη – «Είναι...

Πρόσφατα

18.12.2025 14:28

“Ο Γιώργος μου είπε…” Όλη η Ελλάδα μιλάει για αυτό που ξεστόμισε...

18.12.2025 13:54

Τι ξέρουμε για την ζωή του Stef του τραγουδιστή που κατήγγειλε τον...

17.12.2025 16:10

5 λόγοι για να διαλέξεις προσεκτικά τον λογιστή σου

16.12.2025 16:34

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Η ΖΩΗ: ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ...

15.12.2025 00:07

ΣΟΚ – Νεκpή γνωστή παρουσιάστρια. Καλό ταξίδι ψυχή μου, ήσουν τόσο νέα

14.12.2025 23:58

«Κλείνουν» τα σχολεία την Τρίτη 16/12 – Ποιος ο λόγος

14.12.2025 23:50

Νέα «εξέγερση» μετά τους αγρότες – Ποιο επάγγελμα ανακοίνωσε επ’αόριστον κινητοποιήσεις

14.12.2025 23:39

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε το γιατρό – Τι...

14.12.2025 23:31

Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού στην Κρήτη: Η πληροφορία που κάνει τις αρχές να...

14.12.2025 23:08

Υπόθεση 33xpovoυ γιατρού: Μόλις το αποκάλυψε η μnτέpα του – «Μια μέρα...

14.12.2025 22:24

ΒΟΜΒΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ – ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ; Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

14.12.2025 21:25

Αδιανόητη τραγωδία λίγες ώρες πριν το γάμο: Νεκρός σε δυστύχημα ο γαμπρός...

14.12.2025 21:13

ΕΚΤΑΚΤΟ – Κρήτη: Βρέθnκε το αυτοκίνητο του 33xpovoυ γιατρού

14.12.2025 21:02

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό – Τι λέει...

14.12.2025 20:56

Χαμός με την φωτογραφία του Μητσοτάκη – Γιατί έκανε αλκοτέστ πεζός;

14.12.2025 20:50

Χαμός με την φωτογραφία του Μητσοτάκη – Γιατί έκανε αλκοτέστ

14.12.2025 20:37

Τραγωδία – Δυστυχώς βρέθηκε νεκρός – Μόλις επιβεβαιώθηκε

14.12.2025 20:00

Νεκρός ο Βασίλης Γιαννόπουλος

14.12.2025 19:43

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τpαγικός επίλογος για την εξαφάνιση του – Κυvnγóς εντόπισε τη...

14.12.2025 19:23

Σοβαρό τροχαίο για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Στο νοσοκομείο ο μουσικός

14.12.2025 18:38

Οι γιατροί αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί προκαλεί…

14.12.2025 18:27

Η διατροφή που «σώζει» τα νεφρά – Τι να κόψετε αμέσως και...

14.12.2025 18:16

Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη

14.12.2025 17:49

ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here