Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Η καλύτερη καλοκαιρινή συνταγή: Σφουγγάτο Με Κολοκύθια Και Πατάτες Στο Φούρνο

Αφιερώματα
by Δημήτρης Παπαδόπουλος 17.08.2022 23:35
Δημήτρης Παπαδόπουλος 17.08.2022 23:35
0

Η καλύτερη καλοκαιρινή συνταγή: Σφουγγάτο Με Κολοκύθια Και Πατάτες Στο Φούρνο

Ένα από τα πιάτα που λατρεύουν όλοι το καλοκαίρι είναι το σφουγγάτο με κολοκύθια.

Όλο το καλοκαίρι το φτιάχνω με διαφορά 10-12 ημερών το μέγιστο, που σημαίνει πως το λατρεύουμε οικογενειακώς, αλλά μόνο με τα υλικά του στην εποχή τους. Έτσι έχει ουσία και νοστιμιά. Αυτήν την ομελέτα την θεωρώ αποκλειστικά καλοκαιρινό πιάτο. Φέτος ειδικά, είχε την τιμητική του το σφουγγάτο στο φούρνο δηλαδή η πιο ελαφριά εκδοχή της κλασικής συνταγής.

Τα χτυπημένα, εμπλουτισμένα με διάφορα υλικά αυγά που μαγειρεύονται μέσα σε κάποια λιπαρή ουσία είναι μέσα στη γαστρονομική κουλτούρα πολλών λαών σε όλον τον κόσμο. Παρόμοια παρασκευάσματα εμφανίζονται σε πολλές εθνικές κουζίνες με διάφορες παραλλαγές και διαφορετικά ονόματα. Πιο συνηθισμένη λέξη γι αυτά τα πιάτα είναι η λέξη ομελέτα που έχει γίνει διεθνής θα λέγαμε. Διαβάζω σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα μου site: «το γαλλικό omelette, σύμφωνα με την εκδοχή που δέχονται όλα τα λεξικά, προέρχεται από έναν τύπο amelette, ίδιας σημασίας, ο οποίος μάλλον προέκυψε με αντιμετάθεση από έναν αμάρτυρο *alemette, και αυτός με αλλαγή επιθήματος από το alumelle, alemelle, το οποίο ανάγεται, με κακό χωρισμό του άρθρου (la lemelle -> l’alemelle) από το lamelle, που είναι η λάμα, το έλασμα, από το λατινικό lamella (έλασμα, μικρό πιάτο), υποκοριστικό του λατ. lamina (έλασμα). Η ομοιότητα της ομελέτας, που είναι χαρακτηριστικά επίπεδη, με το πιάτο, έδωσε στα παλαιά γαλλικά τη μεταφορική αρχικά σημασία που τελικά επικράτησε».

Όμως κάθε γλώσσα έχει τη δική της λέξη γι αυτά τα παρασκευάσματα που έχουν βέβαια μικρές ή μεγάλες διαφορές αλλά όλα ακολουθούν μια βασική αρχή: αυγά χτυπημένα, ψημένα ή τηγανισμένα σε λιπαρή ουσία και εμπλουτισμένα με χόρτα, λαχανικά, αλλαντικά, τυριά, πατάτες, ακόμη και θαλασσινά! Τα σφουγγάτα, οι ομελέτες, τρώγονται παντού ως ορεκτικά, ως κυρίως πιάτα, ακόμη και ως πρωινό! Όλες τις ώρες και όλες τις εποχές!

Μια μικρή συλλογή ονομάτων που μπόρεσα να ανιχνεύω στο διαδίκτυο:

Ιταλία: frittata

Ισπανία: tortilla

Γερμανία: Bauernfrühstück

Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν: khagina

Ιράν: kuku

Ιαπωνία: tamagoyaki

Κίνα: tamago

Πορτογαλία: omeleta και fritada

Τουρκία: kaygana

Στην Ελλάδα τώρα: σφουγγάτο (ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το σπόγγο λόγω της σπογκώδους υφής του παρασκευάσματος), φρουτάλια, καγιανάς (τουρκικής προέλευσης αυτό το όνομα), στραπατσάδα (ιταλικής προέλευσης, από το strapazzare ) και για τους πόντιους φούστορο ή φούστρο. Και φυσικά ομελέτα! Δεν πιστεύω ότι χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην καθομιλουμένη η λέξη ωοτηγανίτης που αναφέρεται ως η λόγια ονομασία του σφουγγάτου!

Εμείς οι κρητικοί σφουγγάτα τις λέμε τις ομελέτες μας μεταξύ μας, κι όταν μιλούμε με άλλους τις λέμε ομελέτες. Αν κάνετε στο site μια αναζήτηση της λέξης σφουγγάτο, και της λέξης ομελέτα θα βρείτε πλήθος κρητικών σφουγγάτων, με χόρτα, λαχανικά, απάκια, τυριά και φυσικά το -κατ’ εμέ κορυφαίο- σφουγγάτο με κολοκύθια, σε δυο ακόμη εκδοχές. Δεν θα επεκταθώ όμως περισσότερο σε άλλα στοιχεία για το σφουγγάτο παρόλο που έχω συγκεντρώσει πάρα πολλά! Και για να μη σας κουράσω, αλλά και για να έχουμε κάτι να πούμε και σε επόμενες συνταγές 😉 . Σήμερα ασχοληθήκαμε με τη λέξη, σε άλλη ανάρτηση, σε άλλο σφουγγάτο, θα δούμε και κάποια ιστορικά στοιχεία για τη πιάτο.

Πάμε λοιπόν στη σημερινή συνταγή. Η μάνα μου το έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια στο φούρνο και υποστηρίζει ότι είναι πιο νόστιμο έτσι. Εγώ δεν ήθελα μέχρι φέτος να αποχωριστώ το καψάλισμα του κολοκυθιού στο τηγάνι που εδώ που τα λέμε είναι αξεπέραστο. Παραξενιά δική μου λένε οι υπόλοιποι του σπιτιού που προτιμούν οι περισσότεροι το φουρνιστό σφουγγάτο της μάνας/γιαγιάς. Έλα σου όμως που – το παραδέχομαι κι εγώ- τούτο εδώ προσφέρεται για περιπτώσεις που η ομήγυρης είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ατόμων (πού να φτιάχνει κανείς στα σημερινά τηγάνια πάνω από 4 μερίδες). Κυρίως όμως προσφέρεται για περιπτώσεις που επιβάλλεται η αποχή από τα τηγανητά. Θέλει λίγο παραπάνω χρόνο από το σφουγγάτο του τηγανιού, αλλά ότι χάνουμε σε χρόνο το κερδίζουμε σε κόπο. Είναι πολύ πιο εύκολο!

Υλικά:
3-4 μεγάλα κολοκύθια (περίπου 800 gr)

2-3 πατάτες (500-600 gr)

2-3 ντομάτες τριμμένες (500 gr περίπου)

2/3 κούπας (περίπου 160 ml) ελαιόλαδο

5 αυγά (δείτε πατατηρήσεις)

3 κουταλιές της σούπας (45ml) γάλα

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο (60 ml) και όταν κάψει τα προσθέτουμε. Αλατίζουμε ελαφρά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας πότε πότε να μη πιάσουν. Δεν μας πειράζει να σπάσουν μερικά. Πρέπει να απορροφήσουν τα υγρά τους, οπότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μετά από λίγο.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε για κανένα δεκάλεπτο. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες ή ραβδάκια και τις τηγανίζουμε ελαφρά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα σχετικά μικρό τηγάνι ώστε να έχει λίγο ύψος το λάδι. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 -200 βαθμούς.

Σε πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις περίπου 35Χ23 αδειάζουμε τις πατάτες (τις αλατίζουμε ελαφρά) και τα κολοκυθάκια με την ντομάτα και με ένα πιρούνι φροντίζουμε να έχουμε σε όλο το σκεύος και πατάτες και κολοκυθάκια, και μάλιστα να έχει το ίδιο πάχος το υλικό μας. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι σε ένα μπολ, και περιχύνουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες.

Με ένα πιρούνι κάνουμε εδώ κι εκεί κοψιές για να πάει το αυγό μέχρι τη βάση του σκεύους.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά περίπου, να στερεοποιηθεί το αυγό και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να περιμένει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμο, ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και από το ψυγείο!

Παρατηρήσεις:

Αν θέλουμε να ελαττώσουμε τα αυγά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο γάλα και 1 κουταλάκι κορν φλάουρ ή αλεύρι για κάθε αυγό που αφαιρούμε.
Η προσθήκη φέτας, ξινομυζήθρας ή άλλου τυριού είναι προαιρετική. Κάποιοι την θεωρούν επιβεβλημένη αλλά αν τα κολοκυθάκια είναι φρέσκα και στην εποχή τους νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί η φρεσκάδα αυτού του φαγητού μέσα σε πιο σύνθετες γεύσεις.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αρωματικό στο σφουγγάτο μας, με προτεινόμενα τον δυόσμο, τον μαϊντανό, λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή ½ κουταλάκι ξερής.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή

23.11.2025 10:16

Όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος είναι – Ζωντανός Πασίγνωστος Έλληνας θρύλος σε...

19.11.2025 22:23

Φραγκίσκος Μανέλλης: Ο αγαθός μπούφος που μας χάρισε άφθονο γέλιο και τον...

21.08.2025 16:23

Μια τσάντα γεμάτη αγάπη: Το Molly.gr στο πλευρό του Κέντρου ΑμεΑ Ευθύμειο...

15.03.2025 12:32

«Συγγνώμη…» Το συγκινητικό γράμμα στον τάφο του 3χρονου Άγγελου που δολοφονήθηκε στην...

15.03.2025 12:28

10 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

01.03.2025 15:18

Νίκος Πλακιάς: «Δεν ξέρω αν θα δικαιώσω τα κορίτσια μου, αλλά θα...

24.03.2024 13:43

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ...

27.12.2023 19:00

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s...

Πρόσφατα

05.12.2025 22:15

Ξάνθη: Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν ξανά για ένα ημερολόγιο – Δείτε φωτογραφίες από...

05.12.2025 22:03

EKTAKTO – Καραμπόλα πέντε οχημάτων

05.12.2025 21:38

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας μετά τον «Byron» – Πότε θα «χτυπήσει» στη...

05.12.2025 21:27

Γωγώ Μαστροκώστα: Auτή έιναι η μορφή καρκίνου που πάσχει

05.12.2025 21:05

Πέθαvε ο αγαπημένος ηθοποιός θρύλος στα 75, δυστυxώς δεν τα κατάφερε, υπέστn...

05.12.2025 20:46

ΘΡΙΛΕΡ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ

05.12.2025 20:35

ΕΚΤΑΚΤΟ : ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

05.12.2025 20:26

Δάκρυσε και η Παναγία στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο...

05.12.2025 20:10

Ανακοπή καρδιάς: 6 προειδοποιητικά σημάδια που θα νιώσετε λίγες μέρες πριν

05.12.2025 19:46

Τραγωδία: Τρεις Νεκροί Αστυνομικοί και 13 τραυματίες – Πήγαν να κάνουν έξωση...

05.12.2025 19:25

Βάσω Λασκαράκη – Λευτέρης Σουλτάτος: Μόλις μαθεύτnκε η είδηση για την σχέση...

05.12.2025 19:14

Έκλεισαν και άλλη Εθνική Οδό οι αγρότες – Αποκλεισμός επ’αόριστον στην κυκλοφορία

05.12.2025 18:37

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Παραλύει» ξανά η χώρα – Μόλις ανακοινώθηκε

05.12.2025 18:18

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Χρονοδιάγραμμα και κριτήρια

05.12.2025 18:08

Δεν τα κατάφερε η Αγγελική – Έφυγε σε ηλικία μόλις 49 χρονών

05.12.2025 17:44

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» πασίγνωστη πόλη – Θυμίζει «Βενετία»

05.12.2025 17:32

ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός: Νέα πρόβλεψη Καλλιάνου – Τι έρχεται αύριο Σάββατο

05.12.2025 17:10

Έκτακτn είδηση για όσους έχουν Netflix, μόλις έγινε γνωστό

05.12.2025 16:51

ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΤΕ: ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΙΟΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ KINDER

05.12.2025 16:18

Πέθανε απομονωμένη στα 61 από καρκίνο η όμορφη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου

05.12.2025 15:38

Θρήνος και οδύνη στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στη Λούτσα:...

05.12.2025 15:03

Σοκ! Σκότωσε τους γονείς του και έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί…

05.12.2025 14:23

Αν πάτε να βγάλετε λεφτά και δείτε αυτό στο ΑΤΜ, φύγετε όσο...

05.12.2025 14:06

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πέθαvε ο αγαπημένος ηθοποιός θρύλος στα 75, δυστυxώς δεν τα...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here