Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Διδυμότειχο: 100% Ελληνικό Ταχίνι Από Βιολογικό Σουσάμι Από Σπόρο Έβρου

Αφιερώματα
ΤΑΧΙΝΙ
by Dpourn 19.03.2022 12:02
Dpourn 19.03.2022 12:02

Διδυμότειχο: 100% Ελληνικό Ταχίνι Από Βιολογικό Σουσάμι Από Σπόρο Έβρου

Στα ορεινά κτήματά στα Βρυσικά Διδυμοτείχου, ο Θανάσης Πολυζωίδης καλλιεργεί βιολογικό σουσάμι από ντόπιο σπόρο Έβρου και από αυτό παράγει ένα πεντανόστιμο ταχίνι.

Η Αναστασία, η Ελένη, η Άννα, ο Ζήσης, ο Δημήτρης και ο Θανάσης στις 6.30 το πρωί βρίσκονται ήδη στο χωράφι.

Είναι τέλη Σεπτέμβρη και έχουν ξαναπεράσει τουλάχιστον πέντε έξι φορές τους τελευταίους μήνες – τον Μάιο για τη σπορά, αργότερα για να ξεχορταριάσουν και άλλες τόσες φορές για να ελέγξουν την πρόοδο και να ξεριζώσουν όσα φυτά είναι κοντά στην ωρίμαση. Κάτοικοι του χωριού Βρυσικά, κοντά στο Διδυμότειχο, στη βορειοανατολική άκρη της χώρας, συνεχίζουν μια μακρά τοπική παράδοση. Στο χωριό υπάρχει μόνο ένα μεγάλο μεταλλικό κόσκινο για το σουσάμι, που προσαρμόζεται στο τρακτέρ και οι κάτοικοι το μοιράζονται.

Ο Θανάσης Πολυζωίδης, με σπουδές στη γεωπονία και στη διασφάλιση ποιότητας τροφίμων, σκέφτηκε ότι αυτή η τοπική παραγωγή αξίζει να συστηματοποιηθεί, να τυποποιηθεί, να γίνει γνωστή, και έτσι ίδρυσε την εταιρεία Σάμυθος. Τον βοηθούν οι γονείς του, οι θείες και τα ξαδέρφια του. Όλοι αυτοί δεν χρειάστηκε να μάθουν κάτι καινούργιο. Η οικογένειά τους καλλιεργούσε σουσάμι από παλιά. Με τον ντόπιο αυτό σπόρο ποικιλίας Έβρου, τον οποίο ο Θανάσης είχε κρατήσει από τον προπάππου του, συνεχίζει και ο ίδιος την καλλιέργεια, με βιολογικό τρόπο.


Ο Θανάσης Πολυζωίδης στη μικρή οικοτεχνία που έχει φτιάξει στο πατρικό του σπίτι στα Βρυσικά Έβρου.

Παράδοση στο χωράφι, καινοτομία στο εργαστήριο

Από τη συγκομιδή και τη διαλογή μέχρι τον καθαρισμό και την ξήρανση, όλες οι διαδικασίες γίνονται με το χέρι. Τα λοφώδη και ορεινά στρέμματα της περιοχής είναι ιδανικά για την καλλιέργεια σουσαμιού, η οποία «βολεύεται» σε σχετικά φτωχά εδάφη, αποφεύγοντας έτσι τις ασθένειες. Δεν χρειάζεται επίσης πότισμα – o λόγος που το σουσάμι ευδοκιμεί σε χώρες με ξηροθερμικές συνθήκες, όπως το Σουδάν. Το φυτό συγκομίζεται μαζί με τη ρίζα του, η οποία θα θρέφει για ακόμα 10-15 μέρες τον σπόρο. Αφού ξεριζωθούν τα φυτά λοιπόν, δένονται σε δεμάτια και αφήνονται στο χωράφι να ξεραθούν για περίπου 20 μέρες. Κατόπιν τα χτυπάνε με ξύλινα πασσαλάκια, για να πέσουν τα εκατοντάδες σποράκια που κρύβουν μέσα τους. Έπειτα, τα περνούν από κόσκινο και τα αποθηκεύουν σε χώρο με θερμοκρασία 10-12°C και υγρασία 45-65%, έτσι ώστε να διατηρείται ο σπόρος πιο φρέσκος και ζωντανός.

Η παραγωγή φτάνει τους 6-7 τόνους σουσάμι τον χρόνο. Μέρος αυτής διατίθεται στη χονδρική, ενώ το υπόλοιπο το μεταποιούν οι ίδιοι σε ταχίνι και το συσκευάζουν με την επωνυμία «Σάμυθος». Τόσο το σουσάμι όσο και το ταχίνι είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Σε κανένα στάδιο της παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, φάρμακα ή συντηρητικά. Επίσης, στο εργαστήριο υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα, έτσι ώστε το σουσάμι να υπόκειται στην ελάχιστη δυνατή επεξεργασία και να διατηρεί τα θρεπτικά του στοιχεία, τις βιταμίνες, αλλά και τα αρώματα και τη γεύση του. Παράγουν διαφορετικούς τύπους ταχινιού: ταχίνι ολικής ψυχρής έκθλιψης (θερμαίνεται ο σουσαμόσπορος στους 65°C και δουλεύεται η σουσαμόπαστα στους 40-42°C) και το ωμό, άθερμο ταχίνι ολικής, το οποίο θερμαίνεται και δουλεύεται σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύονται οι ευαίσθητες, πολύτιμες θρεπτικές ουσίες του σουσαμιού και ταυτόχρονα να έχει το ταχίνι μια ιδιαίτερα πλούσια και φρέσκια γεύση, αλλά και έντονο άρωμα. Το βιολογικό ταχίνι ολικής με βιολογικό ωμό μέλι και βιολογικά μπαχαρικά και το βιολογικό ταχίνι ολικής με μαύρο σκόρδο είναι τα δύο νέα προϊόντα τους.

Το φυτό ξεριζώνεται ολόκληρο και μένει να ξεραθεί στο χωράφι. Η ρίζα θα συνεχίσει να θρέφει τον σπόρο για 10-15 μέρες ακόμα.

Ταχίνια Σάμυθος: Βιολογικό ταχίνι ολικής άθερμο – ωμό, ψυχρής έκθλιψης, βιολογικό ταχίνι ολικής με βιολογικό ωμό μέλι και βιολογικά μπαχαρικά και βιολογικό ταχίνι ολικής με μαύρο σκόρδο.

Τον Μάιο γίνεται η σπορά και τον Σεπτέμβριο η συγκομιδή

Κάθε φυτό φέρει εκατοντάδες σποράκια, κρυμμένα στους λοβούς του

Η εκρίζωση γίνεται με τα χέρια, δουλειά δύσκολη και επίπονη

Τα δεμάτια στηρίζονται πυραμιδωτά, για να κυκλοφορεί ο αέρας παντού

Τα ξερά φυτά τινάζονται, για να πέσουν τα μικρά σποράκια


Γίνεται το πρώτο κοσκίνισμα, για να απομακρυνθούν τα φύλλα του φυτού


Το σουσάμι καταψύχεται, βρέχεται, καθαρίζεται και πολτοποιείται

Η πολτοποιημένη μάζα σουσαμιού, το ταχίνι, συσκευάζεται σε γυάλινα βαζάκια

Κάν’ το όπως οι ντόπιοι

Στην περιοχή χρησιμοποιούν το σουσάμι και το ταχίνι σε πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές. Για παράδειγμα, στον ντόπιο ξινό τραχανά προσθέτουν στο τέλος του μαγειρέματος λίγο ταχίνι, για να χυλώσει η τραχανόσουπα. Τη σερβίρουν με κοπανισμένο σουσάμι, εν είδει τυριού τριμμένου.

Τηλ. παραγωγού 25510-80.487, 6979339248 – www.samythos.gr

Το ταχίνι «Σάμυθος» εξάγεται σε 12 χώρες (Εκτός των άλλων σε Αγγλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Φινλανδία και ΗΠΑ) και διατίθεται σε παντοπωλεία και delicatessen σε όλη την Ελλάδα (ενδεικτικά στα εξής: Κάμπος Biomarket, 4 εποχές, Το πράσινο, Καρολίνα Organic Store, Tamarillo, Mondo Biomarket, Biopolis, Biotevma, Θανόπουλος, Roots of life, Βιόκηπος, Βιολογικό Χωριό).

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Θαυματουργό προϊόν: Η πιο υγιεινή τροφή για καρδιά, καρκίνο, αρθρίτιδα και όχι μόνο….

    16.01.2023 20:00
  • Ταχίνι:Η υπερτροφή με τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη για Καρδιά, οστεοπόρωση, φλεγμονή και επιδερμίδα

    18.10.2022 14:40
  • Ταχίνι:Πώς Να Το Καταναλώνετε Σωστά,Οι Ευεργετικές Ιδιότητες Και Οι Ασθένειες Που Καταπολεμά!

    28.11.2021 20:12



Δημοφιλή

27.01.2023 23:35

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που δεν παντρεύτηκε...

27.01.2023 21:40

Ο gentleman του ελληνικού κινηματογράφου: Πως είναι σήμερα στα 92 του ο...

27.01.2023 13:16

Αξέχαστος Παραράς: Για κάθε Στάθη Παναγιωτόπουλο υπήρχε ένας Αντώνης Παραράς να ξεπλένει...

26.01.2023 23:02

Παραμένει εντυπωσιακή πριν κλείσει τα 56: Με αυτό το κόλπο έχασε 6...

25.01.2023 21:16

Έγινε 75 και ζει καθηλωμένη…: Η εικόνα της Νόρας Βαλσάμη μετά το...

25.01.2023 20:52

Άντεξε 83 λεπτά: Τι δεν έκανε ο Θανάσης Βέγγος ούτε μια φορά...

25.01.2023 19:07

Άφησε την υποκριτική, επέλεξε την απομόνωση: Σχεδόν αγνώριστη η Ελεάνα Ταχιάου στη...

24.01.2023 14:25

Το απέδειξε το ύστατο χαίρε:Ο λόγος που ο Νίκος Ξανθόπουλος σημάδεψε την...

Πρόσφατα

27.01.2023 22:01

Πανελλήνιες Πανωλεθρία: Πώς είναι σήμερα ο μαθητής που έκραζε τις Πανελλήνιες το...

27.01.2023 21:52

Άφησε την τελευταία του πνοή στο πλοίο από Χίο: Θρήνος για τον...

27.01.2023 21:40

Ο gentleman του ελληνικού κινηματογράφου: Πως είναι σήμερα στα 92 του ο...

27.01.2023 21:24

Έφυγε για Νέα Υόρκη: Αυτές είναι οι επόμενες κινήσεις του Παύλου Γλύξμπουργκ...

27.01.2023 21:13

Πιο ευτυχισμένη από πότε η Ελένη Φουρέιρα: Η νέα δημοσίευση της τραγουδίστριας...

27.01.2023 21:04

Παίζει το τελευταίο του χαρτί ο Κούγιας: Τι ζήτησε για την Πισπιρίγκου...

27.01.2023 20:58

Η γιαγιά ξέρει: Αυτό είναι το κόλπο για να λάμπει το μπάνιο...

27.01.2023 20:56

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

27.01.2023 20:48

Δεν κοιμάται: Ανησυχία με το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Δήλωσε διάλυση ο...

27.01.2023 20:24

Σαρώνει στο διαδίκτυο: Γιατί να σκοτώσεις ένα φλαμίνγκο;

27.01.2023 20:17

DJ τραυματίστηκε από «όπλο» με κομφετί: Έπαθε εγκαύματα πρώτου βαθμού

27.01.2023 20:08

Έβαλε τα όνειρα πάνω από την ηλικία: 84χρονη γιαγιά τελείωσε το γυμνάσιο...

27.01.2023 20:01

Με ένα μόνο υλικό: Αστραφτερή κουζίνα με πάμφθηνο υλικό που όλοι έχουμε...

27.01.2023 19:57

Οι top5 εταιρίες: Αυτοί είναι οι καλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα το 2022

27.01.2023 19:46

Ευχάριστα τα νέα στον Σκλαβενίτη: Ουρές για τα σούπερ μάρκετ

27.01.2023 19:34

Εργοδότης πρότυπο: Εκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει κατώτατο μισθό 70.000 σε όλους τους υπαλλήλους...

27.01.2023 19:21

Θα γίνετε καλά σε χρόνο μηδέν: 100% Φυσική βόμβα κατά του κρυολογήματος...

27.01.2023 19:09

9χρονος ΑμεΑ: «Δεν μπορώ να περπατήσω αλλά έχω καταφέρει πράματα και θάματα!»

27.01.2023 19:01

Φυσικοί αφυγραντήρες | Αυτά είναι τα φυτά που διώχνουν την υγρασία και...

27.01.2023 18:55

Μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό: Ο γιος του Γιώργου Θεοφάνους και της...

27.01.2023 18:37

Ο παράδεισος των συνταξιούχων: Ζουν το όνειρο σε ένα γηροκομείο που δεν...

27.01.2023 18:29

Ασπασία Μπόγρη: Ένα γενναίο κορίτσι, ένα κορίτσι πολεμίστρια που αρνήθηκε να πεθάνει

27.01.2023 18:24

Εύη Βατίδου: «Τη σύντροφο του Αλέξη δεν τη συμπαθώ ούτε εγώ ούτε...

27.01.2023 18:20

Αθηνά Οικονομάκου: «Έφτασα σε ένα σημείο να πω ότι δεν αντέχω να...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here