Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Άριστον: Ο Φούρνος 110 ετών και η Ξακουστή Τυρόπιτα που Έτρωγαν Σεφέρης και Ελύτης

Αφιερώματα
tyropitaΦΟΥΡΝΟΣ
by Dpourn 05.10.2021 14:57
Dpourn 05.10.2021 14:57

Άριστον: Ο Φούρνος 110 ετών και η Ξακουστή Τυρόπιτα που Έτρωγαν Σεφέρης και Ελύτης

Άριστον: 108 χρόνια έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων. Ο χώρος δημιουργήθηκε το 1906. Όταν δημιουργήθηκε ο φούρνος τα σύνορα της Ελλάδας έφταναν ως την Λάρισα. Την επόχη εκείνη η Αθήνα ήταν ένα μεγαλό χωριό, 290.000 κατοίκων. Το όνομα του ο φούρνος του πήρε από τον «παππού» Αναστάσιο Λαμποτέση. Το Άριστον όπως ονομάστηκε ο φούρνος βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο ίδιο σήμειο προσφέροντας την πιο λαχταριστή βουτυράτη τυρόπιτα. Σεφέρης και Ελύτης είχαν στέκι τους το Άριστον.

Η τυρόπιτα

Η τυρόπιτα, σύμφωνα με τον Αρτεμίδωρο, ήταν το έδεσμα που έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες την εποχή του Περικλή όταν συνομιλούσαν στην αγορά και όταν έβλεπαν θέατρο. Ήταν το σνακ τους, το δεκατιανό τους και λεγόταν τυρόνωτος πλακούς ή τυρών άρτος. Ήταν φτιαγμένος με φρέσκα τυριά της εποχής, Κύθνου, Χερρονήσου ή Σικελικό και η ζύμη ήταν η ίδια. Αργότερα, στη Βυζαντινή εποχή λεγόταν εν τυρίτας πλακούντας το έτρωγαν για δεκατιανό.

Master: Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος και Αναστασία Λομποτέση

Ο παππούς λοιπόν, πήγε στην Κωνσταντινούπολη πριν το 1900, δούλεψε σε κάποιο τυροπιτάδικο, πήρε τη συνταγή και έφερε την τυρόπιτα στην Αθήνα. Εκείνη την εποχή, την ονόμαζαν στην Κωνσταντινούπολη «κουρού», που σημαίνει ξερή, ζύμη χωρίς λιπαρά. Αρχικά, ο φούρνος δεν δημιουργήθηκε για να κάνει τυρόπιτες, αλλά για να ικανοποιεί τις ανάγκες των περιοίκων οι οποίοι ήταν επώνυμοι.

Πολιτικοί και διάσημοι για μια τυρόπιτα

Επειδή ήταν δίπλα μας τα ανάκτορα, εκεί που είναι η σημερινή βουλή, έμεναν στο Σύνταγμα οικογένειες ελιτίστικες, των γραμμάτων και των τεχνών. Παλαμάς, Ελύτης, Σεφέρης, Λογοθετίδης -ο οποίος το περιγράφει και σε ένα έργο- , όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως κομμάτων έφαγαν τυρόπιτα εδώ. Έγινε ένας μύθος, ο οποίος άρχισε να γίνεται πιο έντονος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί τότε αποκτούσαν οι άνθρωποι μια άλλη συνείδηση των γρήγορων φαγητών, δούλευαν και οι άντρες και οι γυναίκες. Το πικ της δουλειάς ήταν από το ‘58-’60 μέχρι το ‘90. Για να μπεις στο μαγαζί το ‘60 στηνόσουν 20 λεπτά στην ουρά που έφτανε μέχρι τη γωνία του τετραγώνου. Το ‘90 αρχίζουν και γίνονται McDonald’s και λοιπά. Ήταν το σνακ των Αθηνών τόσα χρόνια, κι εξακολουθεί γιατί ακόμα μας τιμάει ο κόσμος.

Οι πίτες του Φούρνου

Εκτός από την τυρόπιτα βγάζουμε και μια πλειάδα πιτών. Συνολικά βγάζουμε πάνω από 120 διαφορετικές παραδοσιακές πίτες από όλη την Ελλάδα. Τις βγάζουμε με γεωμετρική πρόοδο, γλυκές και αλμυρές από τη Φλώρινα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο. Πίτες με πράσο, πιπεριά, μυζήθρα, ροκφόρ, κολοκύθι- μελιτζάνα, στρούντελ μήλο-καρύδι, μαυροκέρασο αμύγδαλο, δαμάσκηνο- ρούμι-αμύγδαλο κ.α.Αρχίσαμε να τις βγάζουμε μετά από 20 χρόνια, όταν κάποια άλλα προϊόντα όπως τα παξιμάδια, άρχισαν να εγκαταλείπουν. Άνοιγαν πολλοί μοντέρνοι φούρνοι που ειδικεύονταν σε αυτά, κουλουροποιία για παράδειγμα. Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό το πνεύμα κι έτσι πήγαμε στις πίτες οι οποίες είναι σαν φαγητό σπιτιού, παράγονται σήμερα και τρώγονται σήμερα, με φρέσκα υλικά. Δεν πουλάμε καφέ, σάντουιτς και ντόνατς. Τα έχουμε έξω απ’ το παιχνίδι γιατί μας χαλάνε το προφίλ, που είναι καθαρά παραδοσιακό.

Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι η ζύμη και η καθαρότητα των υλικών που βάζουμε μέσα. Δεν ξέρω αν στην Αθήνα υπάρχουν πολλές τυρόπιτες που έχουν τυρί. Αυτή η τυρόπιτα είναι χειροποίητη, την ανοίγουμε, βάζουμε μέσα το τυρί και την κλείνουμε με το χέρι. Οι περισσότερες τυρόπιτες της αγοράς φτιάχνονται με βιομηχανικό τρόπο, με μηχανήματα και το τυρί είναι ρευστό, πρέπει να έχει μια γαλακτώδη μορφή ώστε να μπορεί το μηχάνημα να το περάσει. Εμείς όμως έχουμε τυριά που παράγουμε μόνοι μας, που είναι σαν μπάλες και τα βάζουμε ένα ένα μέσα.

Η έμπνευση για τον φούρνο

Τεχνικά στηριζόμαστε σε ένα φούρνο, τον οποίο εμπνεύστηκε το 1931 ένας Άγγλος που λεγόταν Dumbrill για τις ανάγκες της αγοράς της Βιέννης. Αυτό το μοντέλο μπήκε σε εμάς το 1950, μέχρι τότε οι φούρνοι δούλευαν με κοκ, ξύλα και κάρβουνο. Μας έλυσε τα χέρια, δουλέυει με οποιαδήποτε πρώτη ύλη, πρώτα με πετρέλαιο και τώρα με φυσικό αέριο. Επίσης είναι πολύ μεγάλος και μας επιτρέπει να φτιάχνουμε τις τυρόπιτες σαν να είχαν ψηθεί σε φούρνο ξύλου, στιλπνές και τραγανιστές χάρη στο αλάβαστρον που έχει μέσα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος τέτοιος στην Ευρώπη, είναι πολύ ενεργοβόρος και η εταιρεία έκλεισε από τότε. Δε σου κρύβω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν εδώ, πήραν τη συνταγή και αργότερα έκαναν δική τους επιχείρηση αλλά κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να πετύχει αυτή την ποιότητα.

Ο έλεγχος των προϊόντων

Τηρούμε όλα τα standards που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή ένωση και τα ξεπερνάμε κιόλας. Έχουμε χημικό μηχανικό που φροντίζει για όλα αυτά τα θέματα.Κάνουμε έλεγχο των προϊόντων μας με δικά μας έξοδα και χωρίς να μας υποχρεώνει κανένας νόμος,σε δύο διαφορετικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το εθνικό σύστημα διαχείρισης. Εκεί ελέγχεται το πόσο καθαρό είναι ένα προϊόν, εάν περιέχει σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδια, σαλμονέλα, μύκητες κτλ. Στο κομμάτι που λέει «διορθωτικές ενέργειες» έχουν αφήσει κενό, δεν υπάρχει τίποτα. Έχουμε πολύ βαριά ιστορία στις πλάτες μας, έχουμε αναγάγει το καθαρόν σε ύψιστη προτεραιότητα. Εδώ μπορεί να φάει ένα παιδί 2 χρονών και ένας γέρος 100 χρονών.Η διαδοχή σε μια τέτοια επιχείρηση είναι δύσκολη υπόθεση, ο φούρνος έχει παράξενα ωράρια -από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ- και βέβαια μεγάλη ευθύνη, προς την πολιτεία και το κοινό.

Η κραυγή αγωνίας του ιδιοκτήτη

Η ιστορία δυστυχώς δεν προστατεύεται. Έχουμε ένα μαγαζί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε ένα διακινητέο κτήριο που ανήκει στο δημόσιο. Εμάς δεν μας προστατεύουν. Όλα τα ιστορικά μαγαζιά του κέντρου έκλεισαν γιατί δεν είχαν διαδοχή, έχουν άνοιξαν McDonalds, Zara, Nike. Το 1906 η Ελλάδα ήταν ακόμα αγροτική και κτηνοτροφική, έχω φωτογραφίες της Ευαγγελιστρίας με πρόβατα. Στη Γαλλία εκεί που έπιναν τον καφέ τους o Matisse και ο Picasso, απαγορεύεται να γίνει σε ακτίνα 1000 μέτρων καφενείο ξένων συμφερόντων, δηλαδή McDonalds.

Εδώ οι ίδιοι που μας νοικιάζουν το χώρο μας κυνηγάνε, θέλουν να μας διώξουν. Τί θα δουν οι νέοι, τι θα απομείνει από τα ιστορικά παραδοσιακά μαγαζιά; Πού θα στείλουμε έναν τουρίστα; Τί θα μείνει από την ελληνική παράδοση αν τα ξηλώσουν όλα; Αν είχαμε αστική κουλτούρα αυτά θα εκτιμούνταν. Είχε γίνει πρόταση στον εμπορικό σύλλογο, παλιά μαγαζιά που θέλουν να κλείσουν να παραδίδουν τη φίρμα τους εκεί, ώστε να συνεχιστούν τουλάχιστον έτσι. Εμείς είμαστε εδώ 108 χρόνια, 4 γενιές. Ήρθαν εδώ κάποιοι Αμερικάνοι και μας ρωτούσαν τι κάνει το κράτος για να αναδείξει ένα τόσο παλιό μαγαζί. Τι να τους απαντήσω. Εμείς πάμε πρώτη δημοτικού και οι άλλες χώρες τρίτη λυκείου.

Η ανατριχιαστική ιστορία

Το μαγαζί δεν είναι δικό μας, ανήκει στον ελληνικό λαό, ξέρεις πόσοι μεγάλοι άνθρωποι έρχονται, παλιννοστούντες, που μας λένε «πόσο χαίρομαι που ξαναβρίσκω το μαγαζί». Έρχονται μαζί τρεις γενιές ανθρώπων και μας λένε «σας ευχαριστούμε που είστε εδώ». Ήρθε πρόσφατα ένας ηλικιωμένος υποβασταζόμενος και μας είπε ότι είναι 82 χρόνια πελάτης. Η πιο ανατριχιαστική ιστορία είναι ότι ήρθε μια Ελληνοαμερικανίδα με τον άντρα της και έκλαιγε, επειδή επέστρεψε 40 χρόνια μετά στην Ελλάδα και βρήκε τον ίδιο φούρνο που έτρωγε μικρή. Σήμερα θα μπουν 20 ηθοποιοί, 30 δημοσιογράφοι και λόγιοι, τα παιδιά που δουλεύουν πρέπει να ξέρουν μια ξένη γλώσσα να είναι ευγενικά. Ο χώρος αυτός είναι μαγνήτης έλξης χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά. Και αυτό το χώρο που όλοι τον θεωρούν «μουσειακό», είναι έτοιμοι να τον διώξουν οι έχοντες το κτήριο.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Όλες οι γυναίκες θα το ήθελαν: Ο επαναστατικός ηλεκτρικός φούρνος που κάθε νοικοκυρά θα θέλει στην κουζίνα της

    17.01.2023 14:35
  • Κόντρα στα στερεότυπα:Ο 23χρονος Νικόλας έχει αυτισμό και φτιάχνει με αγάπη τα καλύτερα σάντουιτς στην πόλη

    21.10.2022 13:23
  • Dog Bakery: Αποκλειστικά στα Άνω Πατήσια προσγειώνεται ο πρώτος φούρνος μόνο για σκύλους

    18.10.2022 22:19
  • Η συνταγή της γιαγιάς: Τυρόπιτα σαν άλλοτε, εύκολη και πολύ οικονομική

    13.09.2022 16:56
  • Τραγανή και λαχταριστή,έτοιμη σε 10′: Η τυρόπιτα της Αργυρώς με κρέμα γιαουρτιού και φέτας λιώνει στο στόμα

    11.09.2022 14:55
  • Η τυρόπιτα της τεμπέλας: Έτοιμη μόνο σε 30 λεπτά, χρειάζεται μόνο 3 υλικά και λιώνει στο στόμα

    09.09.2022 12:33
  • Η Τυρόπιτα Της Γιαγιάς: Η Συνταγή Για Την Ξεχωριστή Τυρόπιτα Της Μακεδονίτισσας Γιαγιάς

    14.05.2022 14:27
  • Καθαρίστε Με Αυτό Το Κόλπο Τον Φούρνο Σας Μέσα Σε 5 Λεπτά (Vid)

    13.05.2022 11:14
  • Σε 10 Λεπτά Έτοιμη: Η Πιο Εύκολη Συνταγή Για Τυρόπιτα Με 2 Υλικά

    17.03.2022 20:44
  • Μόλις Με 20 Ευρώ: Δημιουργήστε Τον Δικό Σας Φούρνο Από Πηλό

    15.03.2022 21:47



Δημοφιλή

27.01.2023 23:35

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που δεν παντρεύτηκε...

27.01.2023 21:40

Ο gentleman του ελληνικού κινηματογράφου: Πως είναι σήμερα στα 92 του ο...

27.01.2023 13:16

Αξέχαστος Παραράς: Για κάθε Στάθη Παναγιωτόπουλο υπήρχε ένας Αντώνης Παραράς να ξεπλένει...

26.01.2023 23:02

Παραμένει εντυπωσιακή πριν κλείσει τα 56: Με αυτό το κόλπο έχασε 6...

25.01.2023 21:16

Έγινε 75 και ζει καθηλωμένη…: Η εικόνα της Νόρας Βαλσάμη μετά το...

25.01.2023 20:52

Άντεξε 83 λεπτά: Τι δεν έκανε ο Θανάσης Βέγγος ούτε μια φορά...

25.01.2023 19:07

Άφησε την υποκριτική, επέλεξε την απομόνωση: Σχεδόν αγνώριστη η Ελεάνα Ταχιάου στη...

24.01.2023 14:25

Το απέδειξε το ύστατο χαίρε:Ο λόγος που ο Νίκος Ξανθόπουλος σημάδεψε την...

Πρόσφατα

28.01.2023 16:54

Αγνώριστος και γεμάτος τατουάζ: Δείτε πως είναι σήμερα ο τηλεοπτικός Φοίβος από...

28.01.2023 16:45

Αμαλιάδα: Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε 72χρονο που εγκατέλειψε νεογέννητα κουτάβια σε δάσος

28.01.2023 16:19

Τα 3 ζώδια που η τύχη θα τους χτυπήσει τη πόρτα με...

28.01.2023 16:11

Κάτια Δανδουλάκη: «Με φάρμακα και αυτογνωσία αντιμετώπισα την κατάθλιψη»

28.01.2023 15:56

Λίγοι το γνωρίζουν: Αυτή είναι η αδερφή της Βίνας Ασίκη και είναι...

28.01.2023 15:36

Πέθανε μόνη και αβοήθητη: 38χρονη βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη στο σπίτι της,...

28.01.2023 15:27

Βέροια: Βρήκε την 62χρονη σύζυγό του μαχαιρωμένη στο λαιμό

28.01.2023 15:22

Ράγισαν καρδιές στο μνημόσυνο του Άλκη: Τραγική φιγούρα η μητέρα του έναν...

28.01.2023 15:14

Πατέρας Αντώνιος: “Είμαι σε άθλια κατάσταση – Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε...

28.01.2023 15:08

Δανάη Μιχαλάκη: Είμαι ερωτευμένη με τον πατέρα μου

28.01.2023 14:58

Καθηλωμένη η Νόρα Βαλσάμη: Ο σύζυγος που δεν πρόλαβε να αποχαιρετίσει και...

28.01.2023 14:43

Νικήτας Τσακίρογλου: «Με συγκλόνισε ο βίος του αγίου Παϊσίου»

28.01.2023 14:34

Αυτοί είναι οι 12 δολοφόνοι του Άλκη – Στη δημοσιότητα τα ονόματα...

28.01.2023 14:29

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: 15 Χρόνια χωρίς τον Ιεράρχη που μιλούσε στις καρδιές των...

28.01.2023 14:26

Γονατιστή στον Ταξιάρχη με τον Θέμη Σοφό η Σταματίνα Τσιμτσιλή – Η...

28.01.2023 14:05

«Όταν τελειώνει η ταινία, δεν ξέρεις αν πρέπει να χειροκροτήσεις ή να...

28.01.2023 13:42

Όλοι μιλούν για την Έλενα Ακρίτα: Είπε για τον Φιλιππίδη την αλήθεια...

28.01.2023 13:36

Άρης Σερβετάλης: «Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται»

28.01.2023 12:04

35 χρόνια εργασιών: Το σπίτι όνειρο της Λάρι που όσοι βλέπουν το...

28.01.2023 11:01

Άλλαξε ζωή για πάντα: Η ιστορία μιας γυναίκας που εγκατέλειψε την πόλη...

28.01.2023 10:04

Την λατρεύουν μικροί και μεγάλοι: Η συνταγή για χωριάτικη πορτοκαλόπιτα της Ρόζας!

28.01.2023 09:01

Εύκολη συνταγή, την φτιάχνει και αρχάριος: Πεντανόστιμο ραβανί μέσα σε λίγα λεπτά

28.01.2023 08:01

Η συνταγή της γιαγιάς: Συνταγή για παραδοσιακό τηγανόψωμο

27.01.2023 23:35

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που δεν παντρεύτηκε...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here