Αν Λόμπεργκ: Η διεθνούς φήμης ηθοποιός και τραγουδίστρια, ήταν αναμφίβολα καλλονή στα νιάτα της και δεν περνούσε απαρατήρητη. Η καριέρα της μεγάλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έπαιξε σε μεγάλες παραγωγές και υπήρξε για χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής με τα φώτα στραμμένα πάνω της.
Αν Λόμπεργκ: Βιογραφικό
Η Ανν Λόμπεργκ γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1949 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Το 1967 ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό και γνώρισε τον σκηνοθέτη Β. Γεωργιάδη. Εκείνος αναζητούσε μία ξένη για την επόμενη ταινία του και αμέσως της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με την πρώτη της ταινία, «Κορίτσια στον Ήλιο (1968)», έγινε πολύ δημοφιλής και έτσι έμεινε στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 1969. Πήρε μέρος σε 3 ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους, όπως το «Ραντεβού με μία άγνωστη (1968)» του ίδιου σκηνοθέτη, καθώς και σε 3 ταινίες τουριστικού περιεχομένου όπως «Η Γοργόνα της Ελλάδος (1969). Στο θέατρο εμφανίστηκε στην παράσταση «Ένα, Δύο, Τρία» το 1968. Παρέμεινε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως φωτομοντέλο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα χορού και φωνητικής. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι το 1969 όπου ξεκίνησε τη νέα σταδιοδρομία της ως τραγουδίστρια. Τη δεκαετία του ΄90 δούλευε στη Γαλλία ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Αν Λόμπεργκ: Καριέρα
Στο θέατρο εμφανίστηκε στην παράσταση «Ένα, Δύο, Τρία» το 1968. Παρέμεινε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως φωτομοντέλο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα χορού και φωνητικής.
Φιλμογραφία:
1965: To nisi tis Afroditis
1968: Girls in the Sun – Annabel Stone
1968: Appointment with a stranger – Irene
1968: Mother Goes Greek
1971: The Deadly Trap – La deuxième baby sitter (uncredited)
1974: Paul and Michelle – Susannah
1975: Love and Death – Olga
1975: Synomosia sti Mesogeio – Samantha
1976: Seven Nights in Japan – Jane Hollander
1977: The Simple Past – Josepha
1978: Le dernier amant romantique
1979: Moonraker – Museum Guide (Drax’s Girl)
1979: Ciao, les mecs – Nicole
1979: Le divorcement – Eva
1982: L’amour des femmes – Hélène
1989: The Unbearable Lightness Of Being – Swiss Photographer
Το 1969 πήγε στο Παρίσι όπου ξεκίνησε τη νέα σταδιοδρομία της ως τραγουδίστρα. Κυκλοφόρησε μερικά άλμπουμ και τραγούδια όπου τραγουδά στα γαλλικά και τα αγγλικά.
Σε όσες ταινίες αμερικανικές, γαλλικές έχει εμφανιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας της, έπαιξε μόνο σε υποστηρικτικούς ρόλους.
Η Λόνμπεργκ μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και έχει ζήσει στη Γαλλία για αρκετά χρόνια.
Αν Λόμπερκγ: Ήρθε από τη Γαλλία για τα βραβεία
«Η Αν ήρθε από τη Γαλλία μόνο για τα Βραβεία. Χρειάστηκε να αλλάξει δύο τρένα για να φτάσει στο αεροδρόμιο του Ορλί και να πάρει την πτήση για Αθήνα. Δεν έμεινε. Ήθελα κι εγώ να τη δω, να έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεση μας, να πούμε τα νέα μας, άλλωστε, είναι φίλες με τη γυναίκα μου, όμως έφυγε την επομένη…»
Γιάννης Βόγλης: Η Αν Λόμπεργκ κι εγώ
Η ιδέα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να ξανασμίξει επί σκηνής ζευγάρια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο, αποτίοντας φόρος τιμής στους Έλληνες δημιουργούς, ήταν αναμφίβολα, από τις πιο «τρυφερές» στιγμές της εφετινής τελετής απονομής.
Αν Λόμπεργκ: Η γνωριμία, τα γυρίσματα, ο μεγάλος έρωτας
Στο καλοκαίρι που γυρίστηκε η ταινία, στη γνωριμία του με την Αν Λόμπεργκ, στα μικρά μυστικά (όπως ο έρωτας -μάλλον, χωρίς ανταπόκριση- του Βασίλη Γεωργιάδη για την Αν Λόμπεργκ και ο σιωπηλός έρωτας της Λόμπεργκ, κατά δήλωση της ίδιας -επίσης, χωρίς ανταπόκριση- για τον Γιάννη Βόγλη), αλλά και στη συνέχεια, όπως την αποφάσισε η ίδια η ζωή.
«Την Αν την ανακάλυψε ο Βασίλης (σ.σ. Γεωργιάδης). Την είδε ενώ η Αν έκανε διακοπές στην Ελλάδα, αναζητούσε μία ξένη για τον ρόλο, τής έκανε την πρόταση, δέχτηκε. Με τον Βασίλη είχαμε γίνει φίλοι μετά «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», οπότε, όταν του πρότεινα να κάνουμε τα γυρίσματα στο Μπατσί της Ανδρου (είμαι μισός Ανδριώτης), συμφώνησε αμέσως. Τα πράγματα ήταν και τότε δύσκολα. Ο Βασίλης με έναν βοηθό, ο Γιώργος Αρβανίτης με έναν βοηθό και οι ηθοποιοί. Σκεφτείτε ότι, σε μία σκηνή ο Γεωργιάδης παίζει τον σερβιτόρο…»«Η Αν ήταν 19 χρονών. Ένα όμορφο, ψηλό κορίτσι από πατέρα Σουηδό και μητέρα Αμερικανίδα, ένα απλό, γλυκό, ζεστό πλάσμα που το αγαπούσες αμέσως…»
Η φήμη ότι η Λόμπεργκ αποκάλυψε χρόνια μετά, ότι σας ερωτεύτηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αληθεύει; ρωτούμε τον Γιάννη Βόγλη. «Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Γεωργιάδης ερωτεύτηκε την Αν. Δεν μπορώ να πω εάν η Αν ανταποκρίθηκε, νομίζω πως όχι. Ως προς εμένα, υπήρξε μία φυσική έλξη, όχι ερωτική, άλλωστε τότε ήμουν ήδη παντρεμένος με τη γυναίκα μου -με μια πολύ ωραία γυναίκα- και είχα ένα γιο τριών χρονών…»
Αν Λόμπεργκ: «Βόγλη, αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σε όλη σου τη ζωή»
«Περάσαμε ένα μήνα στο νησί, τόσο κράτησαν τα γυρίσματα… Κάνουμε λοιπόν, τη σκηνή που λέω την ατάκα «Στάσου, μύγδαλα», η ζέστη είναι φοβερή, πάμε το πλάνο ξανά και ξανά, έχω κουραστεί, πρέπει να τρέχω, φοράω και τη βαριά κάπα του βοσκού που με ζεσταίνει ακόμη περισσότερο και όταν πάμε πλάνο τελευταία φορά, γυρίζει η Αν και μου λέει προφητικά: «Βόγλη, αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σε όλη σου τη ζωή… Και μια και τα θυμόμαστε, η σκηνή με τη βούρτσα που έπεσε ήταν τυχαία. Αλλά, ήταν τόσο φυσική, που τελικά εντάχθηκε …
Πάντως, η αρχική ιδέα ήταν να γίνει μία ταινία σπονδυλωτή. Είχε βραβευθεί τότε ο Παντελής Βούλγαρης για την ταινία «Τζίμης ο Τίγρης» και η σκέψη ήταν τα «Κορίτσια στον Ηλιο» να είναι μία από τρεις ιστορίες, πράγμα που τελικά, δεν έγινε, γιατί η ταινία βγήκε καλή και καταλάβαμε ότι μπορούσε να σταθεί αυτόνομα…»
Αν Λόμπεργκ: «Κορίτσια στον Ηλιο» – το σίκουελ (;)
«Από τότε κρατάμε επικοινωνία, μιλάμε, είναι φίλες και με τη γυναίκα μου. Η Αν είναι ένα πρόσωπο που εκτιμώ. Παραμένει απλή και ζεστή, όπως όταν τη γνώρισα. Ισως επειδή διάλεξε να ζήσει στη φύση…
Μάλιστα, είχα την ιδέα να κάνω μία ταινία συνέχεια του «Κορίτσια στον Ήλιο», όπου το ζευγάρι συναντάται μετά από πολλά χρόνια και πολλά γεγονότα, στην περίοδο της ωριμότητας του…»
Πάντως, ανεξάρτητα από το αν το σχέδιο για τη συνέχεια, το σίκουελ της ταινίας «Κορίτσια στον Ηλιο» πραγματοποιηθεί, ο Γιάννης Βόγλης αναχωρεί για Πάτμο στις 4 Μαΐου. Είναι στη διανομή, στο διεθνές καστ της νέας ταινίας της Αντζελας Ισμαήλου, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιούνται στην Πάτμο.
«Έχω τον ρόλο του ηγούμενου του μοναστηριού» λέει «και διαβάζοντας το σενάριο, διαπίστωσα ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, η συνάντηση του ηγουμένου με έναν ιερέα προτεστάντη και οι συζητήσεις των δύο ανδρών σε θέματα θεολογικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος…»