Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Αμύνταιο: Δύο Έλληνες Δημιούργησαν Ένα Από Τα 25 Καλύτερα Κρασιά Σε Όλο Τον Κόσμο

Αφιερώματα
ΑΜΥΝΤΑΙΟΚΡΑΣΙ
by Δημήτρης Παπαδόπουλος 23.02.2022 17:16
Δημήτρης Παπαδόπουλος 23.02.2022 17:16
0

Αμύνταιο: Δύο Έλληνες Δημιούργησαν Ένα Από Τα 25 Καλύτερα Κρασιά Σε Όλο Τον Κόσμο

Αμύνταιο: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους δύο Έλληνες τον χημικό οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον συνέταιρό του αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη οι οποίοι δημιούργησαν ένα από τα 25 καλύτερα κρασιά του κόσμου για το 2021 -κι ένα από τα 50 καλύτερα του 2020.

Συναντάμε τον Άγγελο Ιατρίδη ένα Σάββατο πρωί στο γραφείο του στο Αμύνταιο, στο οινοποιείο του Κτήματος Άλφα. Το μεγάλο παράθυρο έχει θέα στη λίμνη Χειμαδίτιδα, την οποία μόλις ξεσκεπάζει η ομίχλη.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο κρασί;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια ζαχαροπλαστών από την Κωνσταντινούπολη. Στο πανεπιστήμιο επέλεξα το μάθημα της οινολογίας, με καθηγητή τον Θεοδόση Σουλή. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια εξερεύνησης στη Γαλλία, όπου απέκτησα μια κουλτούρα αμπελιού και κρασιού τόσο ισχυρή, ώστε έγινε δεύτερος εαυτός μου. Επέλεξα να εργαστώ στο Πολιάκ, δίπλα στο Μπορντό, στο Μαντιράν, στη βάσκικη περιοχή της Γαλλίας, στο τεχνικό τμήμα του Ινστιτούτου Οίνου του Κολμάρ, στη Champagne (Καμπανία) και αλλού.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, φτιάχνουμε μια μικρή εταιρία με μια παρέα φίλων (ο καθένας στο αντικείμενό του) και μεγαλώνουμε μια αρχική ιδέα στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης για να μπορέσουμε να την κάνουμε επιχειρηματικό έργο, ώστε μετά καθένας να συνεχίσει τον δρόμο του. Σε αυτή την εταιρία, που υπάρχει και σήμερα, την «Αμπελοοινική», παρείχα υπηρεσίες σε οινοποιεία της Ελλάδας στα οποία έλειπε μια τέτοια ομάδα στήριξης, όπως στον «Κυρ Γιάννη», στην «Τέχνη Αλυπίας», στο «Εύχαρις» κ.ά.

Μπήκα λοιπόν στον κλάδο του κρασιού, αλλά και στο εμπορικό κομμάτι. Ο τρίτης γενιάς αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης –πρόεδρος τότε της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου– μας κάλεσε για συνεργασία κι έτσι γνωριστήκαμε. Ο Μάκης μου έκανε την πρόταση.

Τότε γεννήθηκε το Κτήμα Άλφα;

Σαν ιδέα, γεννήθηκε το 1993. Και υλοποιήθηκε όταν αγοράστηκαν τα πρώτα σαράντα στρέμματα εδώ, στη περιοχή Αμπέλια της ζώνης του Αμυνταίου. Το 1995 εγκαταστήσαμε τον πρώτο αμπελώνα, το 1997 συγκροτήθηκε η νομική μορφή της εταιρίας και το 2003 είχαμε την πρώτη μας εμπορική παραγωγή, η οποία βγήκε στην αγορά το 2005, με την παλαίωση. Δέκα χρόνια μετά την αρχική ιδέα, δηλαδή.

Όλα τα αμπέλια σας είναι εδώ;

Το Κτήμα Άλφα είναι μια καθετοποιημένη μονάδα, με δικά μας δηλαδή αμπέλια και δικό μας κρασί. Ένα πολύ δύσκολο έργο, επειδή υπάρχει μεγάλη κατάτμηση της γης και των ιδιοκτησιών. Σήμερα έχουμε 2.200 στρέμματα σε μια ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων, όλα εδώ στο Αμύνταιο. Το πιο δύσκολο σχέδιο εργασίας ήταν η σταδιακή απόκτηση αυτών των στρεμμάτων. Έχουμε πάνω από διακόσιες συμβολαιογραφικές πράξεις. Και, σε κάθε μία από αυτές, υπάρχουν έξι, εφτά ή και οχτώ κληρονόμοι. Tις περισσότερες φορές μαλωμένοι μεταξύ τους κι ο ένας στην Αμερική, ο άλλος στην Αυστραλία, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα.

Πόσο έχει επηρεάσει την παραγωγή η κλιματική αλλαγή;

Το 2004, στη διημερίδα μας «Ο Χάρτης των Γεύσεων», ο καθηγητής Γκρέγκορι Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Όρεγκον προέβλεψε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. Μεγάλες θερμοκρασιακές εντάσεις, όπως φέτος το καλοκαίρι, δημιούργησαν προβλήματα σε παραγωγές νοτιότερα. Αμπελώνες εγκαταλείπονται, ενώ οι παραγωγοί στη Νάουσα, στην Πελοπόννησο ή στη Δράμα δυσκολεύονται. Παγκοσμίως, οι αμπελουργικές εγκαταστάσεις μεταβαίνουν σε υψόμετρο, ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει το αμπέλι και να ωριμάσει σωστά το σταφύλι. Όμως τα ακραία φυσικά φαινόμενα που υπάρχουν σε νοτιότερες και θερμότερες περιοχές, εδώ είναι ανύπαρκτα. Αυτό το πλεονέκτημα το εκμεταλλευόμαστε πλήρως.

Άρα η καρδιά του ελληνικού αμπελώνα χτυπά στο Αμύνταιο;

Ίσως είναι η πιο εξελισσόμενη περιοχή στην Ελλάδα και η μόνη που μεγαλώνει τον αμπελώνα της, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Αλλού, δυστυχώς, οι αμπελώνες συρρικνώνονται και το σταφύλι εγκαταλείπεται, εξαιτίας των χαμηλών τιμών. Γνώρισα την Ελλάδα παρέχοντας οινολογικές συμβουλές. Βασικό κριτήριο επιλογής του Αμυνταίου είναι το ότι βρισκόμαστε στην πιο βόρεια αμπελοοινική ζώνη της χώρας, όπου η κλιματική αλλαγή φέρνει ισορροπία στη διαδικασία ωρίμανσης του αμπελώνα. Φαίνεται και στην εμπορική αποδοχή των προϊόντων μας. Γι’ αυτό και επιμένουμε να αναπτυσσόμαστε εδώ, μαζί με δώδεκα εξαιρετικούς παραγωγούς. Η ζώνη μεγαλώνει και είναι παράλληλα και μια τουριστική περιοχή, γενναιόδωρη σε ομορφιές, με προορισμούς όπως η Φλώρινα, οι Πρέσπες, η Καστοριά, το Νυμφαίο, το Βίτσι, τα χιονοδρομικά κέντρα Πισωδερίου και Καϊμάκτσαλάν.

Στη συζήτηση μπαίνει ο αμπελουργός και οινοποιός Παναγιώτης Δημόπουλος , ο οποίος από παιδί αναβιώνει τη ζώνη του Αμυνταίου. «Είμαστε πάνω απ’ όλα φίλοι», τονίζει ο κύριος Ιατρίδης.

Οι λίμνες φροντίζουν το σταφύλι;

«Οι λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών μετριάζουν το κλίμα. Όταν υπάρχει ζέστη το καλοκαίρι, ελευθερώνουν δροσιά· κι όταν υπάρχει κρύο, ελευθερώνουν θερμότητα, κρατώντας το σύστημα σε ισορροπία. Τα κρύα βράδια είναι αυτά που χρειάζεται το αμπέλι: σαν τον εργάτη που εργάζεται όλη μέρα και θέλει δροσιά το βράδυ για να ξεκουραστεί. Το Αμύνταιο, το Ξινό Νερό, ο Άγιος Παντελεήμονας αποτελούν την καρδιά του αμπελώνα της περιοχής, όπου ίσα με δύο αιώνες τώρα ευδοκιμεί το ξινόμαυρο», συμπληρώνει ο κύριος Δημόπουλος.

Δηλαδή πρωταγωνιστής εδώ είναι το ξινόμαυρο;

Έχει τις οξύτητες που χρειάζεται. Η οξύτητα είναι σημαντικό στοιχείο, επειδή είναι αυτό που δίνει η φύση στο κρασί για να μπορεί να συντηρηθεί και να εξελιχθεί μακροχρόνια. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της οξύτητας, το τρυγικό οξύ του σταφυλιού, μένει σταθερό μέσα στον χρόνο λόγω του υψομέτρου της περιοχής και των κλιματικών δεδομένων της.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο το αμπέλι για να δώσει ένα καλό κρασί;

Λέμε ότι το κρασί γίνεται στο αμπέλι, αλλά η παρουσία μας δυναμώνει την ονομασία προέλευσης «Αμύνταιο», ιδιαίτερα στο ξινόμαυρο, μια ποικιλία που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Σήμερα ο εισαγωγέας μας από την Αμερική φέρνει συχνά συνεργάτες του να γνωρίσουν την περιοχή. Έχουμε πάνω από 33 χώρες στις οποίες εξάγουμε τα προϊόντα μας. Μας χτυπάνε τις πόρτες γιατί θέλουν σταφύλι.

Το εγκαταλελειμμένο λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου, μπορεί να μεταμορφωθεί σε αμπελώνα;

Εμείς προωθήσαμε μια προμελέτη με το τμήμα γεωλόγων του ΕΚΠΑ για τη μετατροπή του εδώ και 30 χρόνια εγκαταλελειμμένου λιγνιτωρυχείου σε αμπελώνα από τον δήμο, με σκοπό να δίνεται η γη σε άκληρους γεωργούς. Και δεσμευόμαστε για την παραγωγή τους. Τους διασφαλίζουμε έτσι ένα εισόδημα, ενώ παράλληλα τους εκπαιδεύουμε σε επιστημονικά αμπελουργικό επίπεδο.

Τι είναι τα Κρασιά Ράτσας;

Φανταστείτε ότι όλα αυτά καλύπτονταν κάποτε από μια τεράστια λίμνη: τα σκόρπια κομμάτια νερού που απέμειναν, είναι οι σημερινές λίμνες της Φλώρινας. Τα μεταλλικά στοιχεία από τα λιμναία ιζήματα δίνουν μια μοναδική ορυκτότητα στα «κρασιά ράτσας», που εμφανίζουν μεγάλη δυναμική παλαίωσης και αντοχή μέσα στον χρόνο. Κι αυτό είναι πρόκριμα για το Αμύνταιο, μια περιοχή με αρκετές υποζώνες, τις οποίες μελετάμε με το τμήμα αμπελουργίας του ΑΠΘ στο λεγόμενο «ZONAGE» (Ζονάζ).

Τι σημαίνει ο επιστημονικός όρος ZONAGE;

Στις διάφορες υποπεριοχές του Αμυνταίου αποτυπώνουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει η ίδια ποικιλία μέσα στην ίδια ζώνη, κάτι που συνεπάγεται τη δημιουργία διαφορετικών οίνων. Αυτή είναι η μαγεία του κρασιού, αλλά και η μεγάλη δυναμική της ζώνης του Αμυνταίου.

Ο Albéric Bichot, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οίκων Κρασιού της Βουργουνδίας, λέει ότι «όταν φυτεύουμε ένα αμπέλι, δεν είναι για την επόμενη χρονιά, είναι για την επόμενη γενιά». Εσάς, ποιος είναι ο σκοπός σας;

Σκοπός μας είναι σε 50 χρόνια, κάθε αμπέλι μας να δίνει διαφορετικό κρασί. Το Κτήμα Άλφα να παράγει δηλαδή 200 διαφορετικές ετικέτες –κι ας ακούγεται ουτοπικό. Έχω μια μοναδική αρχή και φθάνω σε ένα μοναδικό, τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό επικοινωνείται στον επαγγελματία και στη συνέχεια στον καταναλωτή.

Ακούμε ένα όνειρό σας;

Ήδη πραγματοποιείται με τη σειρά κρασιών «Οικοσύστημα», που αποτυπώνει έναν μοναδικό χαρακτήρα του αμπελοτεμαχίου από το οποίο προέρχεται το προϊόν. Φτιάχνουμε μικρο-ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά με έμφαση σε περιοχές όπως το Ξινό Νερό, το οποίο έχει πολλές υποζώνες. Μαζί με τον Παναγιώτη (Δημόπουλο) εργαζόμαστε στα ιδιαίτερα σημεία που δίνουν ξεχωριστά κρασιά. Η σημασία της ανάδειξης της έννοιας Οικοσύστημα μέσα σε μία περιοχή ενταγμένη στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000, έχει πολλαπλή βαρύτητα.

Το κρασί μοιάζει με τον άνθρωπο;

Ε ναι, έχει τις δικές του συμπεριφορές και τον δικό του χαρακτήρα. Κι εμείς θέλουμε την καθαρή αποτύπωση του τελευταίου. Το κρασί είναι μέσο επικοινωνίας: ένα πολιτιστικό προϊόν, με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Συνδέει τους ανθρώπους σε ένα τραπέζι και, πηγαίνοντας πιο μπροστά, συντελεί σε μια κοινωνία που αναπτύσσεται με την εργασία μέσα στον αμπελώνα και μέσα στο οινοποιείο. Δημιουργείται έτσι ένα πλέγμα κοινωνικής συμπεριφοράς, που ακτινοβολεί την περιοχή σε παγκόσμια κλίμακα. Έξω έχουμε 70 άτομα, ενώ άλλα 30 βρίσκονται μέσα. Αυτό μας πήρε μια δεκαπενταετία.

Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με το κρασί;

Η σχέση είναι τόσο κοντινή σαν του καλού γονιού με το παιδί. Όταν ασχολείσαι με το παιδί, μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος γονιός, μα και καλύτερος άνθρωπος.

Πόσο σας επηρέασε το ότι μεγαλώσατε σε μια οικογένεια ζαχαροπλαστών;

Η ζάχαρη έχει πολύ δυνατή προσωπικότητα. Η διαδικασία της γεύσης και της δοκιμής ήταν η καθημερινότητά μας, φερμένη βέβαια από την Κωνσταντινούπολη. Και το αλμυρό, και ό,τι γενικά ευαισθητοποιεί τη γλώσσα, μας ευχαριστεί. Το «τι φαγητό έχουμε σήμερα;» είναι μία απόλαυση της ζωής.

Σε ισορροπία με τη φύση, εκεί όπου αποδίδει καλύτερα το φυτό, πως μπορείς να έχεις συγκεντρωμένα στον μεγαλύτερο βαθμό τα χαρακτηριστικά που δίνουν ιδιαιτερότητα στο φρούτο;

Ένας παράγοντας είναι η χρονιά: ένα φρούτο μπορεί να έχει διαφορετικές ποιοτικές και ποσοτικές αποδόσεις, χρονιά με τη χρονιά. Ο γνώστης αμπελουργός και οινοποιός μπορεί λοιπόν να επιλέγει τον καρπό που τον ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, προκειμένου να ισορροπήσει το φυτό, πολλές φορές οφείλουμε να κάνουμε τον λεγόμενο «πράσινο τρύγο». Μπαίνουμε δηλαδή δυο-τρεις φορές στο αμπέλι, από τον Ιούνιο μέχρι τον περκασμό. Με δυο-τρεις επεμβάσεις αραιώματος φορτίου συγκεντρώνουμε τις ρόγες με τα καλύτερα χαρακτηριστικά. Είναι θέμα ισορροπίας το τι μπορεί η μάνα να δώσει.

Πόσο σημαντική είναι η κυκλική οικονομία;

Σημαντικότατη. Τα υπολείμματα και παραπροϊόντα από το κλάδεμα, την οινοποίηση και τα στέμφυλα ενσωματώνονται σε κομπόστ, ώστε να λιπάνουν το αμπέλι την επόμενη χρονιά, επιστρέφοντας στη φύση ό,τι πήραμε. Άλλωστε ο φυσικός προορισμός του σταφυλιού, όπως είπε ο Παστέρ, είναι να γίνει ξύδι. Ο άνθρωπος το κάνει κρασί και ο γνώστης το κάνει καλό κρασί. Η φύση σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις.

Στη διάρκεια της ξενάγησης και της γευσιογνωστικής δοκιμής στο οινοποιείο, οι επισκέπτες ρωτάνε: ποιο είναι το καλύτερο από τα κρασιά σας;

Από τα παιδιά σου, ποιο προτιμάς περισσότερο; Βλέπεις; Ούτε μπορείς να τα διακρίνεις. Έτσι και στα κρασιά μας: έχουμε την ίδια προσέγγιση, επειδή τα «μεγαλώνουμε» με χαρά και αγάπη. Αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος δεσμός είναι με το πρώτο μας κρασί, το «Κτήμα Άλφα». Με καλλιτεχνική προσέγγιση παντρέψαμε τρεις ποικιλίες, δημιουργώντας κάτι καινούριο. Βασικός κορμός είναι το syrah σε ποσοστό 60%, με 20% merlot, που δίνει όγκο και στρογγυλάδα, και 20% ξινόμαυρο, το οποίο έχει αρωματική ένταση με πολυπλοκότητα και μεγάλη επίγευση, που «τραβά» το κρασί προς τα πίσω. Είναι σαν ζωγραφική.

Πώς τα καταφέρνετε;

Αυτό που μετρά σε εμάς, είναι να βγαίνουμε προς τα έξω με ελληνικές ποικιλίες. Εξαίρεση αποτελεί το Sauvignon blanc (Σοβινιόν μπλαν) πάνω στο οποίο έκανα το διδακτορικό μου –είναι αυτό από όπου παίρνουμε το καλύτερο αποτύπωμα. Με βάση δηλαδή τους δύο οίκους αξιολόγησης οίνου, Robert Parker και Jancis Robinson, είμαστε ανάμεσα στα δέκα κορυφαία Σοβινιόν μπλαν του κόσμου. Η επιτομή της ποικιλίας. Δοκιμάζουμε; Μμμ… Τυπικά τα τροπικά φρούτα, όπως π.χ. η παπάγια.

Όλα αυτά που μας περιγράφετε, είναι κάπου γραμμένα;

Στο UR code της ετικέτας και σε γραφή Μπράιγ.

Πώς γίνεται η γευσιογνωστική αξιολόγηση του κρασιού; Tι είναι το δάκρυ;

Σε ποτήρι γευσιγνωσίας κοιτάμε πρώτα το χρώμα, λαμβάνοντας μια ένδειξη παλαίωσης ή τυπικότητας μιας ποικιλίας. Δεύτερον, δοκιμάζουμε τα πρωτογενή αρώματά του χωρίς ανάδευση κι έπειτα, μετά την ανάδευση, τα αρώματα που υπάρχουν μέσα στον όγκο του κρασιού. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε τα δάκρυα: πόσο πυκνά είναι, πόσο αργά πέφτουν και πόσο κοντά βρίσκονται το ένα στο άλλο. Κι έτσι έχουμε μια αξιολόγηση του όγκου, τόσο στα λευκά, όσο και στα κόκκινα κρασιά. Κατόπιν, με τη δεύτερη ανάδευση, το βάζουμε στο στόμα ελέγχοντας τις εντάσεις του στα πέντε αισθητήρια της γλώσσας. Εκπαιδεύοντας τη γλώσσα μας, την όσφρηση και τις αισθήσεις μας, δοκιμάζουμε 900 διαφορετικές εκδοχές ενός χαρμανιού σε μία μέρα. Κανένα παράπονο, βέβαια. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Κτήμα Άλφα

Αμύνταιο

τηλ. 23860-20111

alpha-estate.com

Ξενάγηση και γευστική δοκιμή σε μέχρι 6 άτομα ανά ξενάγηση: 10.00 – 15.00, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Θα γίνει είδος πολυτελείας: Σε χαμηλό ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή κρασιού – Μείον 45% η Ελλάδα

    09.11.2023 11:24
  • Πουλάει τρέλα η Καλομοίρα: Κάνει διάδρομο με… τακούνια και ένα ποτήρι κρασί και μοιάζει με Χολιγουντιανή σταρ

    14.12.2022 16:10
  • Έρευνα: Τρώγοντας σοκολάτα και πίνοντας κόκκινο κρασί καθυστερούμε την γήρανση

    13.11.2017 21:34
  • Παίρνει ένα κλειδί και το καρφώνει πάνω στον φελλό. Μόλις δείτε τον μαγικό τρόπο που ανοίγει το μπουκάλι, θα πάθετε σοκ!

    19.07.2017 12:44
  • 4 Τρόφιμα που Καταστρέφουν την Επιδερμίδα του Προσώπου μας και μας κάνουν να δείχνουμε Μεγαλύτερες.

    26.04.2017 16:42
  • Η Επιστήμη Μίλησε: Δείτε ΠΩΣ Επηρεάζει το Κρασί το Σώμα μας και θα Πάθετε Πλάκα!

    03.04.2017 16:31
  • Όταν είδαμε να Βάζει το Κρασί στην Κατάψυξη, απορήσαμε. Μόλις όμως το Δοκιμάσαμε, γλείφαμε και τα Δάχτυλά μας!

    14.12.2016 14:16
  • Δείτε ΠΩΣ να Ανοίξετε ένα Μπουκάλι Κρασί ΧΩΡΙΣ ανοιχτήρι. Δεν θα το Φανταζόσασταν Ποτέ!

    12.11.2016 19:22

Δημοφιλή

23.11.2025 10:16

Όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος είναι – Ζωντανός Πασίγνωστος Έλληνας θρύλος σε...

19.11.2025 22:23

Φραγκίσκος Μανέλλης: Ο αγαθός μπούφος που μας χάρισε άφθονο γέλιο και τον...

21.08.2025 16:23

Μια τσάντα γεμάτη αγάπη: Το Molly.gr στο πλευρό του Κέντρου ΑμεΑ Ευθύμειο...

15.03.2025 12:32

«Συγγνώμη…» Το συγκινητικό γράμμα στον τάφο του 3χρονου Άγγελου που δολοφονήθηκε στην...

15.03.2025 12:28

10 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

01.03.2025 15:18

Νίκος Πλακιάς: «Δεν ξέρω αν θα δικαιώσω τα κορίτσια μου, αλλά θα...

24.03.2024 13:43

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ...

27.12.2023 19:00

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s...

Πρόσφατα

05.12.2025 22:15

Ξάνθη: Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν ξανά για ένα ημερολόγιο – Δείτε φωτογραφίες από...

05.12.2025 22:03

EKTAKTO – Καραμπόλα πέντε οχημάτων

05.12.2025 21:38

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας μετά τον «Byron» – Πότε θα «χτυπήσει» στη...

05.12.2025 21:27

Γωγώ Μαστροκώστα: Auτή έιναι η μορφή καρκίνου που πάσχει

05.12.2025 21:05

Πέθαvε ο αγαπημένος ηθοποιός θρύλος στα 75, δυστυxώς δεν τα κατάφερε, υπέστn...

05.12.2025 20:46

ΘΡΙΛΕΡ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ

05.12.2025 20:35

ΕΚΤΑΚΤΟ : ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

05.12.2025 20:26

Δάκρυσε και η Παναγία στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο...

05.12.2025 20:10

Ανακοπή καρδιάς: 6 προειδοποιητικά σημάδια που θα νιώσετε λίγες μέρες πριν

05.12.2025 19:46

Τραγωδία: Τρεις Νεκροί Αστυνομικοί και 13 τραυματίες – Πήγαν να κάνουν έξωση...

05.12.2025 19:25

Βάσω Λασκαράκη – Λευτέρης Σουλτάτος: Μόλις μαθεύτnκε η είδηση για την σχέση...

05.12.2025 19:14

Έκλεισαν και άλλη Εθνική Οδό οι αγρότες – Αποκλεισμός επ’αόριστον στην κυκλοφορία

05.12.2025 18:37

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Παραλύει» ξανά η χώρα – Μόλις ανακοινώθηκε

05.12.2025 18:18

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Χρονοδιάγραμμα και κριτήρια

05.12.2025 18:08

Δεν τα κατάφερε η Αγγελική – Έφυγε σε ηλικία μόλις 49 χρονών

05.12.2025 17:44

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» πασίγνωστη πόλη – Θυμίζει «Βενετία»

05.12.2025 17:32

ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός: Νέα πρόβλεψη Καλλιάνου – Τι έρχεται αύριο Σάββατο

05.12.2025 17:10

Έκτακτn είδηση για όσους έχουν Netflix, μόλις έγινε γνωστό

05.12.2025 16:51

ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΤΕ: ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΙΟΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ KINDER

05.12.2025 16:18

Πέθανε απομονωμένη στα 61 από καρκίνο η όμορφη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου

05.12.2025 15:38

Θρήνος και οδύνη στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στη Λούτσα:...

05.12.2025 15:03

Σοκ! Σκότωσε τους γονείς του και έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί…

05.12.2025 14:23

Αν πάτε να βγάλετε λεφτά και δείτε αυτό στο ΑΤΜ, φύγετε όσο...

05.12.2025 14:06

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πέθαvε ο αγαπημένος ηθοποιός θρύλος στα 75, δυστυxώς δεν τα...

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here